Gruzijski premijer optužuje Ukrajinu da izaziva nemire

Protesti u Gruziji
12 komentara

Kijev ima svoje ruke u nemirima oko kontroverznog zakona o stranim agentima u Gruziji, tvrdi premijer Irakli Garibashvili, pozivajući ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da se brine o svojoj zemlji umjesto da podstiče nerede u Tbilisiju. Premijer je to rekao u opširnom intervjuu gruzijskom TV kanalu Imedij koji je emitovan u nedelju.

Garibašvili je najoštrije osudio podršku koju je Zelenski iskazao demonstrantima, optužujući ga da još jednom pokušava da otvori “drugi front” protiv Rusije u Gruziji. Ranije ove sedmice, Zelenski je uputio video obraćanje Gruzijcima, navodeći da svaki Ukrajinac želi “demokratski” i “evropski uspjeh” zemlji.

“U Ukrajini se očekuje još veća eskalacija neprijateljstava, a mnoge vanjske sile su zainteresirane za otvaranje ‘drugog fronta’ na gruzijskom tlu. Kako drugačije objasniti da predsednik Ukrajine Zelenski tokom sukoba u svojoj zemlji nađe vremena da se obrati nekoliko hiljada učesnika destruktivne akcije u Gruziji? Zapitao se Garibašvili, pozivajući ukrajinskog lidera da se prvo „pobrine za sebe i svoju zemlju“ .

Štaviše, Garibašvili je optužio Kijev da dugo pokušava da destabilizuje Gruziju, a takvi napori su očigledno prethodili tekućem sukobu između Rusije i Ukrajine. Konkretno, Kijev je namjerno poslao bivšeg predsjednika Gruzije koji je postao ukrajinski zvaničnik Mihaila Sakašvilija nazad u svoju matičnu zemlju u oktobru 2021. kako bi izvršio “puč”, tvrdi on.

“Sakašvili je poslan namjerno, glavni cilj je bio da se izvede državni udar i uvuče zemlju u rat u pravo vrijeme. Danas ne sumnjamo u to”, rekao je Garibašvili.

Premijer je takođe tvrdio da se “nekoliko desetina” gruzijskih boraca vratilo iz Ukrajine usred nemira zbog zakona o stranim agentima i pozvao ih da nemaju “iluzije” o situaciji u zemlji. “Znamo znatno više nego što su mogli zamisliti”, upozorio je on, dodajući da se neće materijalizirati nikakav “drugi front” dok vladajuća partija Gruzijski san ostane na vlasti.

Tokom tekućih neprijateljstava sa Rusijom, ukrajinski zvaničnici su više puta kritikovali Tbilisi zbog njegovog neutralnog stava, pozivajući ga da umjesto toga otvori „drugi front“ protiv Moskve. Jedan takav poziv uputio je na početku sukoba ukrajinski sekretar Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Aleksej Danilov, koji je optužio Gruziju da se u to vrijeme „ ne baš adekvatno ponašala“ . Zvaničnik je otvoreno priznao da bi nam potencijalni novi sukob oko Južne Osetije i Abhazije, koje su se odvojile od Tbilisija 1990-ih i koje je Rusija priznala kao nezavisne nakon rata 2008., „definitivno pomogao“ .

GruzijanemiriSakašviliukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Gruzija se nalazi na istočnoj obali Crnog mora okružena Rusijom, Turskom, Armenijom i Azerbejdžanom. Naravno da bi Zelenski htio izazvati krvavi rat i tamo.
Gruzijska vlast očigledno puno pametnija od Sluge naroda.

Ivan
1 godina prije

Ukrajinu treba poraziti do nogu i biti ce mir. A Rusi ju trebaju staviti pod prinudnu upravu barem jedno 50 godina..

Vojni analitičar
1 godina prije

Gruzijcima bi bilo puno pametnije da malo obrate pozornost na to kako je prošla Armenija. sjećamo se prvog armensko-azerbejdžanskog rata. Tada je Armenija imala vlast koja je bila, ako ne proruska, a ono imala je vrlo korektne odnose s Rusijom. I u tom ratu armenske snage su razbije Azerbejdžance. U drugom, onom nedavnom ratu, Armenija je imala i još ima prozapadnu vlast i njihove su snage teško poražene od azerbejdžanskih snaga. Stvar je u tome što svaka država istočne Europe (računam tu i kršćanske zemlje Gruziju i Armeniju) koja je izabrala prozapadnu vlast počela sustavno uništavati prije svega svoje oružane snage. Sve te zemlje su ili ušle ili žele ući u NATO i arguement im je da oružane snage puno koštaju, a ulaskom u NATO praktično postaju nepotrebne jer će ih NATO odnosno SAD ionako, kao, zaštititi. Dakle nema potrebe za bacanjem novaca na velike i jake oružane snage. Taj… Čitaj više »

eks
1 godina prije

Amrikenjci i Englezi vuku konce, a stvaranje iluzije da je Ukrajina toliko moćna i da stoji iza svega samo je maska za glavne planere i izvodjače državnih udara – CIA i MI6 . Jasno je da pokušavaju odvući snage Rusije i u tom pravcu .

Patriot
1 godina prije

Strani Agenti su na vlasti u Ukrajini pa vidimo šta se dešava, Gruzija ne bi trebala popuštat kriminalnim skupinama sa ulice inače dobit će kaos. Tipičan primjer stranih Agenata na vlasti je Zagreb. Stranka Mozemo je pravi primjer , (ljudi niodkud) ali ima ih još onaj šta dobro posmatra prepoznat će ih

Max
1 godina prije

Banderašii se razmahali.

Macedon
1 godina prije

Paaa vidi sad usluga za uslugom

goran
1 godina prije

e ti idiote od gruzijskog premijera nisu ukrajinci to napravili,nego američka agencija CIA u suradnji sa pentagonom.
tako da pamet u glavu prije nego prisereš nove gluposti,idiote blesavi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI