Finci gomilaju drva za ogrjev

Drva za ogrjev
18 komentara

Rastući troškovi struje i zabrinutost zbog nestanka struje ove zime natjerali su ljude u jednoj od najsjevernijih zemalja svijeta, Finskoj, da gomilaju drva za ogrjev i preurede svoje domove kako bi smanjili potrošnju struje.

Gubitak nafte, gasa i struje iz Rusije prijeti da ima ogroman utjecaj na nordijsku naciju. Štaviše, tehnički problemi su ograničili proizvodnju iz nove domaće nuklearne elektrane, što je izazvalo upozorenja o nestanku struje.

“Finska je prije donosila trećinu svoje energije iz Rusije, a sada smo blizu nule”, rekao je Riku Huttunen, generalni direktor energetske i klimatske politike u finskom Ministarstvu ekonomskih poslova.

„Moglo bi se reći da ako imamo minus 20 stepeni Celzijusa (-4 Farenhajta) na jugu i eventualno minus 30 stepeni na severu, rizik od nestašice struje je veoma blizu“, rekao je Hutunen za Reuters.

Temperature u Finskoj zimi često padaju ispod -20C, dok gradovi dobijaju manje od šest sati svjetlosti dnevno u najmračnijim mjesecima u godini. Ovo čini zemlju posebno ranjivom na energetsku krizu EU, s gubitkom struje koji potencijalno izlaže stanovnike uslovima opasnim po život u roku od nekoliko sati.

Prema izvještaju Reutersa, Finci od ljeta gomilaju baklje, toplotne pumpe, tajmere, solarne panele i drva za ogrjev.

“Išli smo tri, četiri mjeseca bez slobodnog vremena”, rekao je za medije proizvođač drva za ogrjev Jari Saari, prepričavajući kako su ga mušterije koje su tražile da naprave zalihe neprestano zvale.

“U jednom trenutku nas je čekalo 400 ljudi, počeo sam da naglašavam šta ako sam obećao da ću učiniti previše”, rekao je Saari.

Proizvođač ogrevnog drveta je napomenuo da su rastući troškovi drvne građe, transporta i grijanja podigli cijenu za potrošače, pri čemu grubi kubni metar drva za ogrjev sada košta 120 eura (128 dolara), što je više od 85-90 eura prije krize.

DrvaFinskaOgrevzima
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Finci su žilavi i izdržljivi.

Xam
1 godina prije

Indijanci već tri godine gomilaju drva, zima će biti duga i teška.

tihobl
1 godina prije

Sta je ovo – 120 evra za metar suplje jelovine. Gdje im je bikva, grab, hrast, dgdje su im prava drva? Ova drva sa slike niko u BiH nebi uzeo ni kao humanitarnu pomoc.

korisnik
1 godina prije

u yt potražit video: forbidden stove on water
malo gruba izvedba ali čini se da radi.

marmel
1 godina prije

Znaci prelaze na grijanje”ZDRVIMA”ako , ako, ekoloski prihvatljivo, nek jos malo posalju tenkova Ukrajini pa ce se grijati jos malo na celiku.

MNK
1 godina prije

Putin genijalac agresijom na Ukrajinu priblizio dvije zemlje u NATO. Balticko more u stvari unutrasno jezero NATOa.

Tre=binj
1 godina prije

Neka Natovska studija je javila da su Finci najstretniji ljudi na svijetu.
Ti znastvenici iz neke NATO drzave imaju neku spravu i zabiju ljudima u guzicu poput toplomjera i znaju tko je najstreniji i tko je najpametniji i najgluplji.

komšija
1 godina prije

Sve je to obična laž sa nestankom struje,u koju veruju samo imbecili.

dupla kamilica
1 godina prije

Gomilao se i wc papir prije koju godinu

Nena
1 godina prije

Trt milojka…

Dokurčilomi
1 godina prije

Uložite u bicikle i prikvačite ih na mrežu. Ujedno ćete vježbati i biti fit a raditi besplatnu struju.

Nena
1 godina prije

Neka vas nato greje jebo vas on..

fiumeT
1 godina prije

Engleski The Telegraph javlja da Kim Jong-un place nakon sto se dobro napio…eto vam istine iz engleskih novina. Buduci da su Englezi napunpali mrznjom protiv sjeverno korejskog predsjednika – sirotinja vjeruje u svaku englesku lazh.Kim Jong-un ‘He’s crying after drinking a lot’

Klica
1 godina prije

Eto im zelene agende, ne znam kako ce im Greta oprostiti sto joj unistavaju djetinjstvo i pubertet sad vec.

Tamarino
1 godina prije

Sto kaze Greta?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI