Država NATO-a produljit će zatvaranje ruske granice

Rusko-Finska granica, ruski automobili
16 komentara

Premijer Petteri Orpo kaže kako je važno da stanje oko granica ostane “mirno”

Finska navodno planira produljiti zatvaranje svoje granice s Rusijom za najmanje još mjesec dana, prema finskim medijima pozivajući se na izvore u vladi te zemlje. Važeća odluka o obustavi rada graničnih prijelaza ističe 14. siječnja. Prema novinskim agencijama Helsingin Sanomat i Iltalehti, finski zastupnici trebali bi se okupiti u četvrtak kako bi raspravljali o produženju politike, koja je prvobitno uvedena prošlog mjeseca. Bilo je to nakon što je Helsinki optužio Moskvu da je orkestrirala migracijsku krizu na granici. Prema medijima, vladini izvori kažu da trenutačno ne postoje političke ili pravne zapreke produljenju. Dok finsko Ministarstvo unutarnjih poslova još nije komentiralo ova izvješća, finski premijer Petteri Orpo tvrdio je u intervjuu za YLE objavljenom u ponedjeljak da granica treba ostati zatvorena jer se “u Rusiji ništa nije promijenilo” i potrebno je osigurati mirnu situaciju uz granicu.

Orpo je objasnio da se odluka o ponovnom otvaranju kontrolnih točaka vrti oko izbora da li se osigura nacionalna sigurnost ili da se razmotri situacija Rusa koji žive u Finskoj. “Vlada je došla do zaključka da je sigurnost granica kritično pitanje za nas”, nastavio je.

Finska je u studenom postupno zatvorila sve svoje granične prijelaze s Rusijom, navodeći kao razlog povećanje broja migranata iz trećih zemalja koji žele prijeći na njezin teritorij. Helsinki je sredinom prosinca odlučio ponovno otvoriti dva od svojih osam graničnih prijelaza, ali ih je ubrzo ponovno zatvorio, što je još jednom ukazalo na priljev tražitelja azila. Helsinki je optužio Moskvu da je namjerno orkestrirala valove migranata kao “hibridni napad”, dok je Kremlj oštro odbacio takve tvrdnje kao “potpuno neutemeljene”. Čelnica finskog Ministarstva unutarnjih poslova, Marie Rantanen, izjavila je ranije ovog tjedna da Helsinki neće ponovno otvoriti kontrolne točke jer “postoji rizik da će Rusija nastaviti s takvim aktivnostima ako granica bude otvorena”.

FinskaNATOrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 mjeseci prije

Što postižu time.

3 mjeseci prije

Carape mi spadnu kad vidim ovakve naslove “u rebusu” ….. isto kao i svaki text na imbleXu (misticni naslovi) . Zar nismo mi na logicno malo drugaciji da nas postedite toga.
Naravno kao i obicno administrator ce ovaj komentar poslat u crnu rupu zaborava.
Zaista ozbiljno mislim a znam za mnoge ljude cim vide ovakav naslov teksta apsolutno preskoce text iz principa.

ze d
3 mjeseci prije

obožavam ove imbex/net hr/24/bljutarnji naslove. Čemu gospodo iz logičnog?

Bruno
3 mjeseci prije

Glup i gluplji

xyz
3 mjeseci prije

Finska može da zatvori samo svoje granice. Time sebi pravi ogromnu štetu, dok Rusiju to ništa ne pogađa. Američki gazda želi Evropu gurnuti u rat i to če mu kako izgleda i uspjeti.

Darko
3 mjeseci prije

Konjine glupe

tihobl
3 mjeseci prije

Gledao sam finske granicare kako su se uspanicili kad su vidjeli da se auto priblizava granici – kotrljaju jezeve, razvlace bodlikavu zicu, itd… A u autu je finac penzioner koji zivi u Rusiji. Krenuo lik da digne penziju, a ovi mu nisu dali da udje. Vlada izvodi bjesne gliste, a granicari premiru od straha. Nekad je to bio odlican posao, ne radis nista, samo pratis sezonsku migraciju zivotinja, drugih desavanja nema. Ovi na prelazima su rutinski lupali pecate u pasose fincima koji bi vikendom isli u Rusiju da se napijaju i rusima koji bi radnim danima ulazili u Finsku.

Гавран
3 mjeseci prije

Pokušaji da se unište ruski lanserni sistemi zapadnim raketama biće osnova za korišćenje nuklearnog oružja protiv takve zemlje, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev.
.
„Šta to znači? Samo jedno – oni rizikuju da ugroze tačku 19 Osnova državne politike Rusije u oblasti nuklearnog odvraćanja: ‘g) agresija protiv Ruske Federacije sa primenom konvencionalnog oružja kada je ugroženo postojanje države.’ To nije nikakvo pravo na samoodbranu, već direktna i očigledna osnova za našu upotrebu nuklearnog oružja protiv takve države. To moraju da imaju u vidu svi naslednici Hitlera, Musolinija, Petena i drugih u sadašnjoj Evropi koja podržava naciste u Kijevu“, dodao je Medvedev.

Lucija, prva
3 mjeseci prije

“СЈЕДИЊЕНЕ Државе и Велика Британија покренуле су операцију против објеката покрета Ансар Алах (Хусити) који владају у северном Јемену.

          Главна мета напада је јеменска лука Ходејда. На њу се сручило најмање пет крстарећих ракета „Томахавк“.

          Под четири ракетна удара нашла се и јеменска престоница Сану, тачније – војна ваздухопловна база поред ње.

          Ракетиран је и јеменски и град Таиз, у којем су одјекнуле три експлозије.

          Уследио је и одговор покрета Ансар Алах.

           Члан његовог Политбироа Али ал-Кухум изјавио је да и хусити туку „по америчким и британским војним базама и бродовима у Црвеном мору“.
fakti

Lucija, prva
3 mjeseci prije

“Sud u Istanbulu naložio je da 15 osoba pritvorenih zbog sumnje za špijunažu ostane u zatvoru, dok će preostalih 19 osoba slobodno čekati na suđenje, saopštio je prošlog petka turski ministar pravde. Inače, osumnjičeni su uhapšeni prošlog utorka zbog navodnog planiranja aktivnosti koje su uključivale “izviđanje” i “progon, napad i otmicu” stranih državljana koji žive u Turskoj…

Za razliku od svojih zapadnih saveznika i nekih arapskih zemalja, Turska ne gleda na Hamas kao na terorističku organizaciju.”, b92

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI