Reakcija Kremlja na priču o novoj “Željeznoj zavjesi”

Dmitrij Peskov
37 komentara

Finsko zatvaranje graničnih prelaza sa Rusijom i potencijalni slični koraci Norveške i Estonije još uvek nisu savremeni ekvivalent hladnoratovskoj „gvozdenoj zavesi“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u petak.

Ranije ovog mjeseca, Finska je odlučila potpuno obustaviti većinu prekograničnih putovanja s Rusijom, ostavljajući samo udaljeni kontrolni punkt sjeverno od Arktičkog kruga. Helsinki je tvrdio da je zabrana trebala spriječiti ulazak ilegalnih migranata. Zvaničnici u Norveškoj i Estoniji su sugerirali da bi mogli slijediti njihov primjer, s tim da je potonja postavila protivtenkovske ‘zmajeve zube’ u blizini mosta koji prelaze s Rusijom, tvrdeći da je to mjera za odvraćanje od nezakonite imigracije.

Upitan da li razvoj događaja ukazuje na pokušaj evropskih nacija da sruše novu “gvozdenu zavesu” ​​kako bi odsjekle Rusiju, Peskov je rekao da bi ta procjena bila preuranjena. „Mnogo agresivne retorike dolazi sa druge strane, ali nadamo se da neće doći do toga“, dodao je on.

Britanski premijer Winston Churchill popularizirao je metaforu ‘gvozdene zavjese’ za podjelu između kapitalističkih i socijalističkih zemalja nakon Drugog svjetskog rata. Održavajući glavni govor u Fultonu, Missouri 1946., Churchill je osudio “sve veću mjeru kontrole iz Moskve” nad nacijama u istočnoj Evropi, izjavivši da se “gvozdena zavjesa spustila preko kontinenta”.

Tokom sukoba između dva bloka u drugoj polovini 20. veka bila su na snazi ​​stroga ograničenja u komunikaciji, trgovini, putovanjima i drugim oblicima kontakta. Trgovina Istok-Zapad je blokirana nakon Drugog svjetskog rata na inicijativu SAD-a i njihovih saveznika, kao dio njihove strategije obuzdavanja SSSR-a. Nacije na istoku imale su stroga sigurnosna pravila za svoje građane i spriječile većinu njih da putuju u inostranstvo.

Ekonomsko odvajanje od Rusije i pokušaj njene međunarodne izolacije ključni su elementi odgovora Zapada na ukrajinsku krizu. Moskva je reagovala dajući prioritet odnosima sa delovima sveta koji su odbili da se pridruže kaznenoj kampanji koju predvode SAD.

„Suverenitet i samostalan razvoj apsolutno ne znače izolaciju, autarkiju. Naprotiv, oni pretpostavljaju aktivnu uzajamno korisnu saradnju na principima pravičnosti i jednakosti”, rekao je predsednik Vladimir Putin u diskusionom klubu Valdaj 2022, objašnjavajući rusku strategiju za borbu protiv pritiska Zapada.

FinskarusijazapadŽeljezna Zavjesa
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
abc
5 mjeseci prije

Ovaj put gvozdenu zavjesu podiže sve slabiji i korumpiraniji zapad.

Me.
5 mjeseci prije

Prvu zeljeznu zavjrsu su zapoceli perfidni Englezi a drugu stvara Amerika preko svojih EU satelita

Max
5 mjeseci prije

To je tek početak.

Aha
5 mjeseci prije

Kako svom narodu objasniti da nas ipak nisu svi koji su nam uzor– odbacili

noppo
5 mjeseci prije

Ovog puta če zapad izgraditi zid. Viši, dalji i deblji nego je bio berlinski.

Dawor
5 mjeseci prije

Da ste mozga imali ne bi nikad ni pala

Ico
5 mjeseci prije

Winston Churchill je imao mozak na nivou mozga umnno retardiranog majmuna, jer je od carstva u kojem Sunce nikada ne zalazi, Ujedinjeno kraljevstvo sveo na regionalnu polusilu drugoga reda!

tihobl
5 mjeseci prije

Dizu zidove, cenzura hara, brisu ljude koji nisu ideoloski ispravni … pa to je jeftina kopija SSSR.

Iskren
5 mjeseci prije

Zatvorene prelaze Rusi ce otvoriti sa kolonom M84

Josip
5 mjeseci prije

Zasto Rusija nije i ne uvodi sankcije americkim svinjama za ono sto rade po Siriji, Iranu, Iraku, i drugim dijelovima svijeta? Zato sto je Rusija barem sto godina naprednija i postenija od americke stoke pa gleda da se svijet gradi razumom..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI