Finska šalje vojsku na rusku granicu

Finska vojska
26 komentara

Finska je rasporedila vojnike da pomognu u pojačanju prijelaza Vartius na granici s Rusijom dugom 1.340 kilometara.

Varius je jedan od četiri prijelaza koji su i dalje otvoreni nakon odluke Helsinkija da zatvori južne ulazne tačke zbog optužbi da Rusija „usmjerava“ migrante i tražitelje azila iz trećih zemalja na finsku granicu.

“Na graničnoj stanici Vartius u Kuhmu grade se privremene barijere u pograničnom području. Odbrambene snage podržavaju graničnu stražu u građevinskim zadacima”, objavila je Granična straža na X (bivši Twitter) u nedjelju, dodajući da vojnici nisu bili uključeni u kontrolu same granice.

Direktor granične stanice Juoki Kinnunen rekao je finskoj televiziji Yle da vojska postavlja privremene sigurnosne barijere na kontrolnom punktu.

Finska je u subotu zatvorila ulazne punktove Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra i Niirala na jugoistoku zemlje, navodeći potrebu da spriječi priliv tražitelja azila. Vlasti su izvijestile o porastu broja ilegalnih prelazaka, uključujući one koje su počinili migranti iz Sirije, Jemena i Iraka.

Finski ministar odbrane Antti Hakkanen opisao je zatvaranje kao “kristalno jasnu poruku Rusiji”, za koju je tvrdio da koristi migrante da “ubrza migrantsku krizu u Evropi i destabilizuje njeno jedinstvo”. Ministarka unutrašnjih poslova Mari Rantanen je u međuvremenu ustvrdila da Moskvu možda “nervira nešto u aktivnostima Finske”.

Potezu zatvaranja granice usprotivili su se neki stanovnici Finske, uključujući Ruse koji žive u Finskoj i osobe sa dvojnim državljanstvom. Nekoliko stotina ljudi održalo je u nedjelju protest u Helsinkiju, osuđujući novu “gvozdenu zavjesu”, navodi Euronews.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova odbacila je navode o naoružavanju migracije kao “potpuno neosnovane”.

“Rusija nikada u svojoj novijoj istoriji nije prijetila Finskoj. Nismo imali razloga za konfrontaciju”, rekao je ove sedmice portparol Kremlja Dmitrij Peskov, tvrdeći da bi zatvaranje graničnih prelaza bilo “velika greška” sa strane Helsinkija.

Kao i sve druge zemlje članice EU, Finska je uvela sankcije Rusiji zbog njenog tekućeg sukoba s Ukrajinom. Finska je takođe odbacila svoj tradicionalni status nesvrstanih i pridružila se NATO-u u aprilu 2023. Rusija je u međuvremenu u više navrata nazivala kontinuirano širenje vojnog bloka predvođenog SAD na istok kao jedan od osnovnih uzroka trenutnih tenzija sa NATO-om.

FinskaNATOrusijaVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Hej vi iz logično !!! Prestanite zahebavat svoje čitaoce 😈 ! Već koji puta to radite !!! Ovi , pohrle ko muhe na 💩 dokle se vi u redakturi slatko smijete 😈 ! Kakova vojska , KOLIKO VOJSKE ??? SVI Finci , koliko god da ih ima od bebe u kolijevci do još jedva živa starca da se za ruke uhvate pa ne mogu niti pola Rusko – Finske granice pokriti !!! Hej —->>> 1400 Km !!! Radi se naprosto o tomu da Finci žele kontrolirati vlastite granične prijelaze i koliko je moguće , okolo prijelaza jer ih Rusi počeli zahebavat pa sve one , koji god da ‘s Marsa pao , šalju u ” Bogatu Finsku ” — ite tamo 😠 … Mislim .. Nije fair !!! Ako su ih već primili u Russia , dovoljno su veliki da ih mogu i zadržat ili ih ne primaj uopće !!!… Čitaj više »

tihobl
5 mjeseci prije

Finci se opet spremaju da napadnu Rusiju. Tako su i tridesetih doveli naacistu na celo, koji je od Hitlera narucio oruzje i sljemove. I pozvali su njemacke vojnike u Finsku. Ujedaj ruku koja te hrani.

Realno
5 mjeseci prije

Bogato je finsko iskustvo i istorija ratovanja…nesto malo jače od belgijskog.

Tupko Glupko
5 mjeseci prije

Ono kada sam sebe zavadiš sa susjedom – najjačom nuklearnom silom na svijetu i trećom najjačom oružanom silom – kao Finska.
Migrante inače sprječavaju granični prijelazi na 1.340 kilometara kopnene granice sa Rusijom da ne uđu u Finsku.
I zato tamo Finci šalju vojsku.
A razlog tome niti slučajno nije svjesno zaoštravanje i namjerna eskalacija vojnih tenzija Finske sa Rusijom kao novom članicom NATO pakta po želji Uncle Sama.

Nekoime
5 mjeseci prije

Kada frau Merkel naseljava polubijele u EU, to je inkluzivnost. Kada to isto rade Rusi, to je državni terorizam.

Ivan HR
5 mjeseci prije

Koje su to budaletine..

Jomla
5 mjeseci prije

Sve su to posljedice tzv. “Finskog zajeßa” 😛 Možete ga zvati i “Hrvatski zajeß” 😛 😛

mrn MARK
5 mjeseci prije

hej finska ne može vojska na granice !!!

404
5 mjeseci prije

Finci su našli vrlo slab izgovor. A batine su jim garantirane unapred.

404
5 mjeseci prije

Ruske granice su otvorene, a finske granice zatvorene. Mislim da je svima jasno i nema smisla dalje drobiti.

tuf
5 mjeseci prije

Ono kad po narudžbi Amera radiš slona od šačice migranata na sjeveru a Soroš ti na jugu ubrizgava stotine tisuća istih i sistematski radi na stvaranju kaosa u Europi bez ikakvih reperkusija.

tihobl
5 mjeseci prije

Finci imaju novu glavobolju – migranti ne podnose zahtjev za azil. Sad finci se brine zato migranti nece da se zadrze u zemlji koju je forbs proglasio najboljom za zivot. Zasto hoce da bjeze iz Finske kao sto su pobjegli iz Stanova? Ali nije to najgore – neki hoce da se vrate u Rusiju, a oni zatvorili granice.

Hogar
5 mjeseci prije

Amero hazari askenazi 13. pleme se zajjebaju sa glupim skandi zombijima. Rusi umiru od smijeha

Babilon
5 mjeseci prije

I treba da bude vojska na granici sa Rusijom, nikad ne znaš kada onom psihopati u Moskvi može puvnuti da napadne, treba biti spreman !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI