Država EU-a priprema se na zatvaranje granice s Rusijom

18 komentara

Finska ministrica unutarnjih poslova Mari Rantanen tvrdi da Helsinki želi spriječiti ponavljanje migrantske krize iz 2015.

Finska bi uskoro mogla zatvoriti granične prijelaze s Rusijom iz sigurnosnih razloga, najavila je u utorak ministrica unutarnjih poslova Mari Rantanen, navodeći zabrinutost zbog ilegalnih imigranata iz trećih zemalja. Helsinki je nedavno pooštrio granične mjere zabranjujući ljudima prelazak biciklima iz Rusije. Govoreći na tiskovnoj konferenciji, Rantanen je rekla da će njezin odjel pripremiti prijedlog za vladu, napominjući da bi ograničenja mogla stupiti na snagu ako je potrebno “za borbu protiv ozbiljne prijetnje javnom redu, nacionalnoj sigurnosti ili javnom zdravlju”. Istaknula je da svaka konačna odluka također ovisi o Rusiji i ustvrdila da je Moskva promijenila svoju graničnu politiku kako bi ilegalnim migrantima omogućila prolazak prema Finskoj.

Rantanen je odbila špekulirati o tome što stoji iza navodnog ponašanja Rusije, ali je sugerirala da im “možda smeta nešto u vezi aktivnosti Finske”. Ministrica je dodala da je Helsinki bio u kontaktu s Moskvom, ali da razgovori nisu dali željeni rezultat.

Rusija tek treba komentirati finske optužbe. Prema finskim vlastima, oko 60 ljudi stiglo je na istočnu granicu zemlje u ponedjeljak i utorak, većina njih podrijetlom iz Iraka, Somalije i Jemena. Rantanen je istaknula da glavna briga Finske nije broj migranata, već sprječavanje krize velikih razmjera, slične onoj koja je izazvala šok u EU 2015. godine.

Odnosi između Rusije i Finske znatno su se pogoršali od početka sukoba u Ukrajini u veljači 2022. i odluke Helsinkija koja je uslijedila, a koja se odnosila na ukidanja desetljeća dugu neutralnost i donošenje odluke o pridruživanju NATO-u. Finska je također podržala sankcije EU protiv Rusije. U rujnu je slijedila preporuke Unije o ograničenjima uvoza i zabranila ulazak u zemlju većini automobila s ruskim registarskim oznakama, dok je zahtijevala da sva takva vozila koja su već na njezinom teritoriju napuste zemlju do ožujka 2024.

U ponedjeljak je moskovsko veleposlanstvo u Helsinkiju izdalo upozorenje o tome da je Finska zabranila ljudima prijelaz granice s Rusijom na biciklima na “neodređeno vrijeme”. Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova osudila je nedavne preporuke EU-a kao “jednostavni rasizam”. Finska ministrica vanjskih poslova Elina Valtonen priznala je u rujnu da su zapadne sankcije “povrijedile normalne ljude”, ali je ustvrdila da Helsinki “nije imao izbora” nego uvesti mjere.

Finskarusijazatvaranje granica
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
5 mjeseci prije

Prijelaz Rusa u tenkovima je dozvoljen, dok oni u oklopnim transporterima moraju imati osobnu kartu i fotokopiju naredbe za invaziju.

Bruno
5 mjeseci prije

Ma dobro je poznato da migranti s putovnicom u ustima ideu na granične prelaze i čekaju u redu da ih ministrica primi. 1300 km granice, spodobo sumnjivih intelektualnih sposobnosti, može preći na svaki kilometar po jedan migrant, svakuh 10 minuta što bi bilo 130×144 na dan. Dajte birajte makar elementarno matematički obrazovane ministre.

Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Zatvaraj – ali odmah 👍 ! Ak im ikada bude ustrebalo .. Otvorile već oni sami , nebi im bilo prvi puta 😁 … Nakon ovoga u Gazi je i onak SVE DOZVOLJENO 😁

tihobl
5 mjeseci prije

Koja paranoja, clanica NATO i EU zabranila prelazak granice biciklima, ha, ha, ha.

Gad
5 mjeseci prije

Finci, izvolite primati jadne migrante!

Tupko Glupko
5 mjeseci prije

Ukratko – u Finskoj su Arapi dobrodošli, a kršćani nisu.

Prvo Sanna, sada Mari – idu žene u Finskoj ‘na nož’ sa svojim prvim susjedom i najjačom nuklearnom silom s kojom imaju 1.300 kilometara dugu granicu, provociraju ih sa ulaskom u NATO, zaoštravaju odnose, šalju naoružanje kojom se ubijaju i domicilni Rusi u Ukrajini koji su brojali 17% stanovništva po zadnjem popisu stanovništva.
Boli ih capi za to, nemaju vojnu obavezu, neće se one gledati preko nišana sa Rusima.
Nisu pravo ni počeli vojno zaoštravati što je neminovno ulaskom u NATO, a već se boje čak i ruskih civila na biciklima 😁

Observeterius
5 mjeseci prije

Nije mi jasno koga smeta ako Finska zatvara granicu s Rusijom. Još mi je manje jasno zašto u Hrvatskoj trpimo jugoslavensku mafiju na vlasti obzirom da je 1991 trebalo zbog terorizma zatvoriti granicu sa Srbijom, no odgovor se jasno nameće u obliku suradnje nelustriranih i ne procesuiranih mafijaških struktura na vlasti.

Max
5 mjeseci prije

To će štetiti samo njima.

Darko
5 mjeseci prije

Pustiš glupaču u ministarsku fotelju onda sjedni i plači. Kad će to Finci shvatiti?

Iskren
5 mjeseci prije

Da li ta Finska ustvari postoji kao drzva?! Ja jos nisam naletio na Finca. To mi je nesto kao Antartika. Cujes samo u dokumentarcima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI