Madrid: Zbog referenduma se Kataloniji može oduzeti postojeća autonomija

katalonija
12 komentara

Nakon što je 6. rujna regionalni katalonski parlament donio zakon o održavanju referenduma o neovisnosti, španjolski Ustavni sud ga je zabranio, jer su prema španjolskom ustavu iz 1978. ovakvi referendumi dopušteni jedino na razini čitave Španjolske, ali ne i pokrajina. Ustav time brani cjelovitost Španjolske. Središnje vlasti su pokrenule niz akcija kako bi spriječile održavanje referenduma, a jedna od njih je kontrola financija kako se referendum ne bi financirao javnim novcem.

Bez obzira na protivljenje Madrida, katalonska vlada odlučna je organizirati referendum i proglasiti neovisnost ako pobijedi ”da”.

Središnja vlada ima sudske ovlasti preuzeti kontrolu nad regionalnom vladom ili može poslati policiju kako bi Katalonija zaustavila glasovanje, no bilo koja od tih mjera bi bila udar na decentraliziranu zemlju, podijeljenu na 17 autonomnih pokrajina, među kojima je i Katalonija.

Španjolska policija u nedjelju je na području Barcelone zaplijenila 1,3 milijuna letaka za referendum, jer je ”zabranjen odlukom Ustavnog suda”, objavilo je španjolsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U akciji policije je oduzeto oko 700 000 brošura kojima se birači pozivaju da glasaju za neovisnost, te 370 000 letaka s logom katalonske vlade kojima se pozivaju na sudjelovanje na referendumu.

Sud je obavijestio i nekoliko katalonskih medija, uključujući javnu regionalnu televiziju TV-3 i Catalunya Rádio, da prestanu emitirati reklame kojima zagovornici nezavisnosti pozivaju na izlazak na referendum.

Katalonija je, sa svojih 7,5 milijuna stanovnika, vrlo podijeljena po pitanju neovisnosti. Tijekom regionalnih izbora u rujnu 2015. su dvije liste ”separatista” osvojile 47,8 posto glasova, a 51,7 posto glasova su dobili njihovi protivnici.

No, ovi izbori nisu reala pokazatelj stanja u Kataloniji i središnje vlasti će pokušati učini sve da se on ne održi, čime se stvara raskol između regije i centra, a nitko ne zna kako će sve proći na dan referenduma.

Zbog referenduma se Kataloniji prijeti ukidanjem postojeće autonomije

Budući da je parlament Katalonije donio zakon o referendumu, za Madrid je ”pravni mehanizam središnje države bio nezaustavljiv”.

Na kraju je i oporbena Socijalistička stranka (PSOE) promijenila svoje mišljenje i više ne isključuje aktiviranje članka 155. španjolskog Ustava, koji bi omogućio ukidanje autonomije Katalonije, odnosno ukidanje ovlasti koje je središnja država prenijela na pokrajinu. To je izjavio u ponedjeljak glasnogovornik Socijalističke stranke, Óscar Puente, koji je rekao ”kako, unatoč tome što ova situacija ne bi bila poželjna, nije isključena provedba Ustava”.

“Vidjet ćemo koje će okolnosti do kojih će doći, a u svjetlu tih okolnosti donijet ćemo odluku”, rekao je Óscar Puente.

Izjave glasnogovornika Izvršnog odbora Socijalističke stranke su u suprotnosti sa stavom kojeg je do sada imala stranka. U srpnju prošle godine je parlamentarna zastupnica Margarita Robles najavila jasnu odbacivanje socijalista u Kataloniji primjenu članka 155.

”To nikada neće biti rješenje i nikad to ne bi podržali”, tada je rekla Robles.

Sudske mjere protiv referenduma

U međuvremenu, španjolska vlada ostaje čvrsta u svojoj odluci da spriječi svaki pokušaj da regionalne vlade Katalonije da 1. listopada provede referendum o samoodređenju.

Sada je Madrid pokrenuo sve pravne mehanizme koji mu stoje na raspolaganju, čak i članak Ustava kojim može ukinuti ovlasti regionalne uprave.

Sudskom postupku od strane Ustavnog suda su slijedile niz akcija Ureda državnog odvjetnika, koji opominju dužnosnike, političare i članove biračkih mjesta na ”nezakonitost referenduma 1. listopada”.

Naređeno je da se ispitaju gradonačelnici koji podržavaju referendum, da se upute snage sigurnosti na mjesta tiskanja glasačkih listića i propagande, gašenje informativnih internetskih stranica, pa čak i zabrana bilo kakvih akcija u korist referenduma.

Za pretpostaviti je da će ove akcije središnjih vlati izazvati otpor lokalnog stanovništva, čak i među onima koji nisu sigurno kako bi glasali. Aktiviranje članka 155. španjolskog Ustava, koji bi omogućio ukidanje autonomije Katalonije, odnosno ukidanje ovlasti koje je središnja država prenijela na pokrajinu, bila bi radikalna mjera čije bi posljedice bile nepredvidive.

Catalunya RádiokatalonijaneovisnostnezavisnostÓscar PuentePSOEReferendum o neovisnostiReferendum o nezavisnostireferndumSocijalistička strankasudske mjereustavni sudUstavni sud španijeUstavni sud španjolske
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
A lerik
6 godine prije

Prije neki dan sam prolazio Katalonijom. Gledam borove uz cestu i na svaki drugi-treći kilometar izvješene katalonske zastave. za postavljanje zastava bio je potreban popriličan trud jer uokolo nije bilo pristupnih cesta, valjalo je kroz neprohodni krš nositi zastave, penjati se na borove, onda ih učvrstiti. Toliki trud – e da bi se javnosti (a auto-cesta u ljetnoj sezoni svakako jest najšira moguća javnost u europskoj turističkoj zemlji) prikazala odlučnost Katalonaca u organizaciji i provedbi referenduma o samostalnosti.
Kako se čini, situacija s katalonskom autonomijom i ustavnom pozicijom koju ima poprilično podsjeća na autonomiju Kosova u Jugoslaviji. Auronomija, ali bez prava na otcjepljenje. Ali, Kosovu je to uspjelo. I Kosovo je presedan. Ako je međunarodna zajednica priznanala Kosovo, onda je situacija s Krimom također legitimna. Referendum,odluka i provedba odluke. Hoće li to uspjeti Kataloncima, vidjet ćemo. Ustav nije na njihovoj strani, teško je bez bojnog polja doći do države.

Zvrk
6 godine prije

Nema teorije da će im oduzeti autonomiju.

Rtrtrt
6 godine prije

To je borba za novac i u ime toga katalonci su spremni unistiti drzavu. Katalonija je prebogata ali pohlepi nikad dosta. Nakon njih evo i Baskijaca pa tako redom i onda bi imali ex Jugu, tj. Prcije kojima bi svatko brisao rirt. Nadam se da ce Madrid baciti ovu sacicu domacih izdajnika u przun na duze vrijeme…

Rtrtrt
6 godine prije

Katalonci su toliko zatucani i agresivni u svojoj borbi za novac, da djeca u osnovnoj skoli umjesto da uce drugi strani jezik npr. Moraju uciti katalonski, spanjolski, a na Balearima jos i domaci dijalekt. Istovremeno ne znaju beknut slova engleski. i sad bi se oni odcjepili…jer kao moraju dio poreza platiti Madridu. Nece ici drugovi…

davor
6 godine prije

Očekujem nove sponzorirane “terorističke napade” u Kataloniji, naravno u režiji zapadnih sila radi očuvanja vlastite licemjerne teritorijalne cjelovitosti zbog koje i u koje ime će rado paštunima i arapima skidati glave a vlastiti narod tlačiti i pljačkati. Škotska i Katalonija kao neovisne države u potpunosti bi transformirale atlantsko integracijsko licemjerno bezumlje.

Issa
6 godine prije

Sve će to riješiti “veliki borci za demokraciju i ljudska prava”, pošteni AMERI!

alan ford
6 godine prije

ako većina katalonaca želi nezavisnost, neka je dobiju, moj dojam, je da će oni, za razliku od Škota, imati tu većinu. Poznati i slavni katalonci kao trener Guadiola ili operni pjevač Jose Carerras su također za neovisnost. Na pitanje stranih novinara, što misli kako će proći Španjolska na SP 2010., uoči počrtka tig SP-a, Careras je odgovorio: ta me reprezetacija ne interesira, ja čekam kada ćemi imati našu katalonsku reprezentaciju. Španjolski reprezentativci-katalonci; Piquet, Xavi, Puyol itd.. također žele nezavisnost. Katalonija je mali komadić teritorije Španjolske i ne bi joj toliko naškodilo Španjolska je stara trula kolonijalna monarhija, uključena u masoneriju i Bilderberg, i neka propadne i treba da propadne. Španjolska je centralistička država, ali multietnička. Zapravao španjolski narod ne postoji? španjolska nacija, što je to? Samo manji dio stanovnika Španjolske se osjeća Španjolcima. Zato španjolska himna uopće nema tekst, samo glazbu. Većina stanovnika se osjećaju kao Katalonci, Kastiljci, Andalužani, Galicijci,… Čitaj više »

ivan
6 godine prije

neće im proći kada bi se dozvolio referendum kataloniji odmah bi slijedio u baskiji i onda više nema španjolske već iberijski balkan dakle nočna mora

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI