Socijalistička stranka neočekivano odnijela potpunu pobjedu u Portugalu

António Costa
17 komentara

Portugalska vladajuća Socijalistička stranka osvojila je neočekivanu potpunu većinu na nedjeljnim prijevremenim općim izborima tek drugi put u svojoj povijesti.

Izbori su raspisani kada premijer António Costa nije uspio donijeti proračun nakon što je izgubio potporu dviju manjih stranaka.

Gospodin Costa rekao je da je Portugalu potrebna stabilnost kako bi osigurao gospodarski oporavak. Krajnje desna stranka Chega također je povećala svoju potporu i bit će treća stranka po veličini u Saboru.

Rezultat je iznenađenje nakon što su ankete pokazale da je Socijalistička stranka izgubila većinu svoje prednosti uoči glasovanja. U svom pobjedničkom govoru premijer je obećao da će vladati za sve.

“Apsolutna većina ne znači apsolutnu moć. Ne znači vladati sam. To je povećana odgovornost.”

Socijalistička stranka osvojila je 117 mjesta u parlamentu od 230 mjesta, u odnosu na 108 u odlazećoj skupštini. Glavni oporbeni socijaldemokrati desnog centra osvojili su 71 mjesto.

Pobjeda socijalista znači da će Portugal vjerojatno imati stabilnu vladu koja će zemlju izvući iz pandemije i upravljati paketom EU fondova za oporavak od 16,6 milijardi eura (18,7 milijardi dolara).

Krajnje desničarski Chega po prvi će put biti treća najveća stranka u parlamentu, osvojivši 12 mjesta.

Njihov vođa, bivši televizijski sportski komentator André Ventura, osvojio je naslovnice kritikujući korupciju i romsku zajednicu, te pozivajući na kemijsku kastraciju za seksualne prijestupnike.

Ventura je pozdravio nedjeljni rezultat kao kraj “meke” oporbe socijalistima.

G. Costa je rekao da će, kako se očekivalo, portugalski predsjednik sada od njega zatražiti da formira vladu, on će u budućnosti biti otvoren za dijalog sa svim političkim snagama osim Chege.

Procjenjuje se da je više od desetine od 10 milijuna Portugalaca tijekom izbora u izolaciji zbog Covida-19, ali im je vlada dopustila da osobno glasaju. Izborni dužnosnici su nosili zaštitna odijela kako bi ih primili.

IZVOR: BBC

António CostaIzboriPortugalsocijalistiSocijalistička stranka
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Nije neocekivano. Onih 86% vakcinisanih zahvalno je vladi sto ih je spasilo od “pandemije”. I onih 10 miliona u karantinu.

Sjetite se austalaca koji su govorili Novaku: kako se on usudjuje nevakcinisan da dodje medju nas.

Marija
2 godine prije

Aj, nazdravlje. Šta soroševi štampani novci bez pokrića rade. Užas koji zatucani birači!

Mirko
2 godine prije

Moderni socialisti su najvece G. Sad ce tek da bude diktatura

roberto
2 godine prije

Ko još vjeruje u izbore,samo sve jedna velika predstava,a pobjednik je odavno izabran,negdje u tami;)

Procjenjuje se da je više od desetine od 10 milijuna Portugalaca tijekom izbora u izolaciji zbog Covida-19, ali im je vlada dopustila da osobno glasaju. Izborni dužnosnici su nosili zaštitna odijela kako bi ih primili.

hehehehehehehe…jesu li i granice otvorili,ko ovi u hr,kad je trebalo na glasanje doć….heheheh

Mrčikola
2 godine prije

Znači da su im ga dobro odmjerili u “koroni”, a, za svaku sigurnost, još su unajmili američke demokratske strojeve za “brojenje” glasova. 😁

Emiliano Zapata
2 godine prije

Izvuci ce zemlju iz nepostojece pandemije!?
Sad su takvi na vlasti iznenadenje???
Zar nebi iznenadenje bilo da pobjedi netko tko zna da su papaja ,cola i koza pozitivni?

Ja to onako
2 godine prije

Znaci Dacic pobedio i u Portugaliji,Palma ce sigurno biti drugi(ako mislimo po tezini).

ledeno doba
2 godine prije

kao da ima neke razlike između socijalista i demokršćana/narodnjaka..kabalini plaćenici i jedni i drugi, isto kao kod nas SDP i HDZ, u Njemačkoj CDU i SPD, u Britaniji laburisti i torijevci..itd. u svakoj državi
Portugal je ionako zadhebilizirana, propala država, lijepo sjebljena i fucksinisana, ne samo u ruku već i u mozak

farree
2 godine prije

Ono sto ovcice nisu tada razumile je da su posljednji izboru u Americi, gdje je Bidon “pobjedio” pod jako sumnjivim okolnostima, bili ujedno i posljednji “demokratski” izbori. Mafija (Elita) je naucila da je “demokratija” afganistanskog tipa (prvo se odredi predcjednik, pa se onda urne snadbjeju sa potrebnim brojem glasova) daleko efikasnija i da digalni kompleks omogucuje da u svako doba da se zeljeni predcjednik izabere

Max
2 godine prije

To su kabalini igrači.

Roccos
2 godine prije

Krajnje desničarska Chega? Ma bjaaži,ćega priče.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI