Nakon pobjede socijalista – Portugal će uvesti četverodnevni radni tjedan

Antonio Costa
28 komentara

Očekuje se da će Portugal započeti probe četverodnevnog radnog tjedna nakon iznenadne pobjede vladajuće Socijalističke stranke tijekom vikenda.

Slijedi model koji je krajem prošle godine pokrenuo javni sektor UAE za prelazak na radni tjedan od četiri i pol dana.

Na nedjeljnim izborima, socijalisti premijera Antónia Coste osvojili su 41,7 posto glasova i većinu od 117 mjesta u parlamentu od 230 mjesta, daleko ispred svog najbližeg rivala, Socijaldemokratske stranke desnog centra, koja je prikupila 28 posto glasova i 71 mjesto.

Većina će dopustiti gospodinu Costi da raskine prijašnje saveze svoje vlade s portugalskom komunističkom partijom i lijevim blokom i dopustiti mu da nastavi sa svojim predizbornim obećanjima, koja su uključivala kraći radni tjedan.

Gospodin Costa je rekao da će razmotriti kraći radni tjedan kako bi “uravnotežio” radno vrijeme za “razne sektore” gospodarstva i obećao da će stvoriti “pravu radnu skupinu za nacionalni oporavak”.

Socijalisti žele “pokrenuti nacionalni razgovor” o radu četiri dana u tjednu umjesto pet i povećati minimalnu mjesečnu plaću, koju zarađuje više od 800.000 ljudi, na 900 eura do 2026. Ona trenutno iznosi 705 eura.

Susana Salgado, profesorica na lisabonskom Institutu političkih znanosti, upozorila je kako će Socijalistička stranka unatoč svojoj većini ipak morati ispuniti svoja obećanja.

“Stabilnost upravljanja u kratkom roku može dovesti do strukturne nestabilnosti u srednjem roku ako [Socijalistička stranka] ne uspije dati odgovore koji su potrebni ljudima”, rekla je.

Ujedinjeni Arapski Emirati su prešli na radni tjedan od ponedjeljka do petka i smanjili radno vrijeme za zaposlene u javnom sektoru na četiri i pol dana.

To je dovelo do toga da mnoge tvrtke iz privatnog sektora slijede njihov primjer, a istraživanje koje je provela konzultantska tvrtka Mercer otkriva da svaka četvrta tvrtka planira prijeći na radni tjedan od četiri i pol dana.

Prošle godine Španjolska je najavila da će također razmotriti ideju o četverodnevnom tjednu.

Brojne britanske tvrtke izjavile su prošlog mjeseca da će isprobati četverodnevni radni tjedan kao dio pilot programa kako bi vidjeli mogu li zaposlenici dati iste rezultate dok rade manje sati.

Diskusiju u Britaniji organizira 4 Day Week Global u partnerstvu s „think tankom“ Autonomy i 4 Day Week UK Campaign.

Shema će se provoditi zajedno sa sličnim programima koje vodi 4 Day Week Global u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu.

IZVOR: thenationalnews.com

António CostaPortugalsocijalistiSocijalistička stranka
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ledeno doba
2 godine prije

he, he, he kako ovaj kabalo-premjer baca poznate mamce, posebno zadhebiliziranim, liberalnim kozmpolitskim ljevičarima..
koji vjeruju u besklasno društvo budućnosti u kojem nitko neće morati raditi..
a takvo im društvo upravo sprema kabala..
najprije 4-dnevni tjedan, onda pomalo “temeljni dohodak” za svakog čovjeka.., što su Schwab i kompanija odavno isplanirali — naravno, samo za svakog onoga, koji preživi depopulaciju— jer svi ostali su višak, kojega se treba riješiti..Zato se polako i uništava ekonomija i fosilna energija i sve ostalo… previše goyima, beskorisnih izjelica.. kada ih se ukloni, onda onom preživjelom ostatku robova ne treba toliko ekonomije i energije

DEDA
2 godine prije

EEEE MOJ NARODE OPET PUŠIŠ OBEĆANJA.

4 Hour Day
2 godine prije

Neka mi se jave portugalski socijalisti i socijaldemokrati, ljevica i desnica.

Imam dobar prijedlog za još bolje: 4 Hour Day ili po naški 4-satni radni dan.

Uz mogući okrijepljujući booster dodatak za one koji žele više: još dodatna ukupna 2 sata za 2 pauze

Put na posao uračunat je u radno vrijeme, a ako izgubimo pregovore onda se put računa pod booster dodatak od 2 sata.

Vaksoskeptik
2 godine prije

Costa was born in 1961 in São Sebastião da Pedreira, Lisbon, the son of writer Orlando da Costa and journalist Maria Antónia Palla. His father was born in Maputo, Mozambique, to a Goan family.
____
Ma pravi Portugalac, nema šta. Ne bi me začudilo da ima i Jevrejski pedigre.

Max
2 godine prije

To su leftardski igrači kabale,

Toni
2 godine prije

U Portugalu luciferijanska masonerija ponovo jaši punom parom. Omiljena uzrečica masona; “Bog umire u Španjolskoj (a poslije toga i u Portugalu).

ledeno doba
2 godine prije

Diskusiju u Britaniji organizira 4 Day Week Global u partnerstvu s „think tankom“ Autonomy.work i 4 Day Week UK Campaign. inicijativu “4 Day Week Global” su pokrenuli Andrew Barnes i Charlotte Lockhart , i oni to sve upravljaju. Barnes je britanski tajkun, rođen na Novom Zelendu, i on je također “filantrop”… i tu svaka priča odmah prestaje.. član je “The London Institute of Banking & Finance” – “…The London Institute of Banking & Finance is the oldest training and professional body for banking and financial services in England and Wales, and works internationally with partners to establish ethical and professional standards across the sector around the world…” a sim toga uvođenje 4-dnevenog radnog tjedana, oni se zalažu još i za ovo: “…We can tackle climate change and inequality at the same time. ..The Green New Deal will curb the worst effects of climate breakdown and reprogram our economy so that… Čitaj više »

tihobl
2 godine prije

Staljin je spremao da SSSR predje na kracu radnu sedmicu i da to proglasi na kongresu KP. Racunica mu je pokazala da je sasvim dovoljno raditi 30 sati sedmicno. Umro je pod sumnjivim okolnostima, a decenijama kasnije otkrivena je radna verzija njegovog govora za kongres.

Zamislite koji bi to sok bio za zapad da je pocetkom pedesetih zapocelo skracivanje radnog vremena na 6 sati dnevno li na 4 dana sedmicno po 8 sati.

Naoružajmose!
2 godine prije

Tipično socijalisti. Prvo kao fol gratis ovo i ono, sve besplatno, a onda kada taj sistem propadne u gladi, onda izmisle nekakav razlog za tu nesreću kao sada naprimjer koronu, i onda ti uvale gulag, ali kao samo malo “privremeno”. Sovjetski Savez, ili Venecuela drugi dio.

Schwarze Hunderte
2 godine prije

Ma ponajbolje I da nist i ne rade . Sad , kad porazmislim .. Pa ja u zivotu nist made in Portugal , nisam kupio ???? Eto sta se djesi , kad od nekoc signifikantne , kolonijalne sile , dovede sebe gdje vec je ! Vizigoti se nijesu , toliko , trebali mjesati sa … Kojecim .Utjece na globalni intelekt nacije pa zavrsite poput …. Portugala.

Scorpiorex
2 godine prije

Četiri i pol dana,pon-cetvrtak 8 sati i petak 4 sata,ukupno 35sati tjedno je uvela Francuska zakonski jos 2004 godine,manje sati bez smanjenja place,i ne funkcionira. Mogao bih objasniti i zašto,ali ako vec pises o tome a ne znas da odavno postoji,potrudi se malo,potrazi info,pa cemo kvalitetno diskutovat,pozdrav.

Miško
2 godine prije

Hahahaha, tipicno socijalisticko trabunjalo koje prica sto (naivan i lijen )narod zeli cuti. …”smanjit cu radni tjedan…povecat placu sa 705 na 900 eura…”. Moja bekam je davon znala reci:” Pomozi si sam i Bog ce ti pomoci”.
Kako ce to uciniti? Koju ce organizacijsku taktiku koristiti? Odakle energija? Tko ce raditi kad ce ljenoguzi spavati? Ah…sitnice.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI