Više članica EU govori protiv predložene zabrane turista iz Rusije

EU viza
27 komentara

Kipar i Portugal odbijaju da podrže prijedlog nekoliko drugih zemalja EU o zabrani ruskih turista, kao dio sankcija protiv Moskve zbog sukoba u Ukrajini.

“Portugal vjeruje da je osnovni cilj sankcija kažnjavanje ruske ratne mašinerije, a ne ruskog naroda”, navelo je portugalsko ministarstvo vanjskih poslova u izjavi za novinsku web stranicu ECO u petak.

Kornelios Korneliu, generalni sekretar kiparskog ministarstva inostranih poslova, rekao je da se njegova zemlja takođe protivi opštoj zabrani ruskih putnika. “To bi bila odluka u pogrešnom smjeru”, rekao je Konreliou za magazin Politico u petak. “Vjerujemo u međuljudske kontakte.”

Kipar ima znatan broj stanovnika koji govore ruski, od kojih oko 50.000 živi u južnom gradu Limasolu, navodi Politico.

„Ne bi trebalo da sprečavamo ove zajednice da dođu u kontakt sa porodicama i prijateljima“, rekao je Korneliu. “Glavno oružje je evropsko jedinstvo i naši partneri treba da poštuju osjetljivost drugih o ovom pitanju.”

Grčka je suspendovala izdavanje viza Rusima krajem juna, ali je nastavila sljedećeg mjeseca. Kao i Kipar, Grčka je popularna turistička destinacija za Ruse, a, prema Politicou, Atina se takođe protivi potpunoj zabrani ruskih posjetilaca.

Nekoliko zemalja EU, uključujući Češku Republiku, Poljsku, Letoniju, Estoniju i Finsku, zagovaraju zabranu šengenskih viza za Ruse širom EU. Estonski ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu rekao je ovog mjeseca TV kanalu ERR da ruski građani “svojom pasivnošću snose moralnu odgovornost” za postupke svoje vlade i da je “potpuno moralno neprihvatljivo” dozvoliti Rusima da putuju kao turisti u Evropu tokom sukob Rusije i Ukrajine.

Taj stav je odbacio njemački kancelar Olaf Scholz, koji je rekao da EU ne bi trebala zatvoriti svoja vrata svim ruskim državljanima. “Važno nam je da shvatimo da ima mnogo ljudi koji bježe iz Rusije jer se ne slažu s ruskim režimom”, rekao je Scholz novinarima tokom posjete Norveškoj ove sedmice.

O tome će se raspravljati na sastanku ministara vanjskih poslova EU u Pragu 31. avgusta.

euKiparPortugalrusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Video
1 godina prije

Gdje su sad pojedinci i udruge u Hrvatskoj a i u EU kad se krse ljudska prava Rusa? Dakle sva to borba za ljudska prava su imala svrhu da sruse Sovjetski Savez, Yu.Libiju, Siriju it’d. U Iranu, Venezuela nisu uspili. Sad zapad otvoreno odbaciva pozivanje na ljudska prava, sad mjenjaju igru I ponovo mecu pravo lice nacizma.

tihobl
1 godina prije

Svajcarci misle iskljuciti zicare kako bi zemlja ustedjela planiranih 20% struje. Kazu da im zicare ne trebaju kad nece biti ruskih turista da se skijaju.

indy
1 godina prije

Recipročno iste uvesti za državljane SAD-a,zbog činjenja,njihovih vlasti,još gorjega nego Rusi,te isto uvesti i za Ukraince zbog upotrebe bojnih otrova protiv civila te svjesnog i namjernog činjenja svega da izazovu nuklearnu katastofu u Ukaini od stane Ukrainskih vlasti.

roberto
1 godina prije

Bolje da pričaju o obustavi..pelcanja.

To su njihove metode,zabrane,restrikcije i mlaćenje prazne slame.Ak bi mogla R.L malo podrobnije to istražit,dal bi se ta zabrana isto odnosila i na lgbtqupršt zajednicu?;);)

Zbljuv
1 godina prije

Neo nacizam ponovo jase evropom. Uzas!!

Rental
1 godina prije

predložena zabrana turista iz Rusije kao da je doslo od naciste mrsavog djure

hiber
1 godina prije

Ako se ovako nastavi, zabrana Rusima je zicer. Osnova novog normalnog je uvođenje temeljnog dohotka, sto je nesto kao kmetarina. Shodno navedenome, nužno je povezivanje kmetova sa korportativnim entitetom. Dakle, ruski kmetovi u cijelosti dijele sudbinu entiteta znanog kao Rusija. Slično je i u Hrvatskoj gdje se uspješno nameće plaćanje poreza i iseljenicima koji desetljećima nisu bili u Hrvatskoj, ako nisu dobili kmetski ispis koje najčešće nema veze sa državljanstvima.

mrdo
1 godina prije

Podržavam zabranu. Rusija je ogromna i Rusi nemaju razloga da putuju kao turisti bilo gdje. Rusija je savršena i za ljetni i za zimski turizam. Putovati u neprijateljske države i puniti njihov budžet je izdaja. Oni koji, iz nekog čudnog razloga, baš moraju da idu u inostranstvo, mogu da idu u prijateljske države, koje su većina. Počev od susjedne im Turske, Kine, preko cijele Afrike, pa do Latinske Amerike, i tako dalje.

Max
1 godina prije

Razborito.

Darko
1 godina prije

Putine zatvori sve plinovode i naftovode za glupu EU jer do sada ništa nije shvatila niti naučila. Kad građani počnu krepavati što od cjepiva, što od gladi, zime i bijede možda se probude i riješe problem stoke na vlasti u EU revolucijom..

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ta EU je ionak zahod za Arapsko – Crnacku sirotinju . Pervertirana . Bankfotirana , nazovi zajednica gdje malo tko , koga podnosi a gdje mnogi , zorno cekaju , prvu priliku za – pobjec . Tamo Rusima NIJE mjesto te ako im EU ne zavede vise , morala bi Ruska vlada zavest neku vrst ogranicenja za putovanja unutar EU Zone te stimulativne olaksice za povrat , svojih gradjana , izbjeglih iz zone EU kao i gradjane zone EU koji zele izbjec odatle . Ostalima , ukljucujuc i diplomate – maksimalno ogranicit pristup , Ruskim zemljama . Vrijeme je Rusima , okoncat svaki razgovor sa podivljalim ludjacima ! Zeljeli su rata — DOBIT CE GA !!!

autor_itet
1 godina prije

EU je ruglo svijeta postala, sramotno na koje niske grane je to sve spalo i to samo radi nekolicine predvodnika i predlagatelja ovakvih gluposti. Sto reci nego, dobrodosli svi rusi na tlo moje zemlje HR😊

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI