Na zahtjev Turske u Češkoj uhićen čelnik sirijskih Kurda Salih Muslim

Salih
9 komentara

U nedjelju ujutro je turska agencija Anadolu izvijestila kako je u Pragu, Republika Češka, uhićen  bivši čelnik sirijske kurdske Stranke demokratske unije (PYD) Salih Muslim. Anadolu javlja da je policija u Češkoj Saliha Muslima uhitila na zahtjev turskih vlasti, koje traže njegovo izručenje kako bi mu sudile za djela terorizma. Turska agencija javlja kako ostaje nejasno hoće li Češka pritvorenika izručiti turskom pravosuđu.

Kasnije je stranački kolega kurdskog političara Shahoz Hassan u intervjuu za NRT potvrdio uhićenje Saliha Muslima.

Salih Muslim je otišao u Češku nakon što je prihvatio službeni poziv te zemlje, izjavio je Hassan i potvrđuje uhićenje bivšeg čelnika PYD-a, kako tvrde turski mediji.

Turski mediji su izvijestili kako je najistaknutiji čelnik kurdske zajednice u Siriji uhićen u Pragu po turskom nalogu.

U međuvremenu je agencija Firat izvijestila je da je Muslim bio pod nadzorom turske obavještajne službe u hotelu u kojem je bio uhićen.

U međuvremenu je supredsjednik PYD-a u takozvanom “sirijskom Kurdistanu” Kalsum Ali izjavio je kako je Muslim zadržan u Pragu i da je Turska tražila njegovo izručenje.

Ranije u veljači je Ministarstvo unutarnjih poslova Turske dodalo Saliha Muslima na “Crveni popis” i ponudilo milijun dolara za njegovo uhićenje.

Salih Muslim, iako više ne obnaša dužnost predsjednika PYD-a, snažno je kritizirao tursku ofenzivu na “kurdski” Afrin, nazivajući tursku kampanju pokušajem promjene demografske slike tog područja.

Istovremeno se protivio i bilo kakvim ustupcima Kurda iz Afrina središnjoj vladi u Damasku, ali priznaje da su vođe u toj regiji tražile pomoć vlade Bashara Al-Assada.

Govoreći za Deutsche Welle 21. veljače, Muslim je izjavio “kako su Sirijske demokratske snage (SDF), uz “rusko posredovanje, postigle samo vojni sporazum sa sirijskom vladom o ulasku u Afrin”, gdje Turska od 20. siječnja vodi ofenzivu protiv lokalnih Kurda.

Salih Muslim je tada dodao kako su upravna tijela Afrina pozvala Damask da brani suverenitet Sirije od turske invazije.

“SDF snage koje surađuju sa Sjedinjenim Državama ne nadziru regiju Afrin, jer je regija uglavnom pod kontrolom Rusije”, istaknuo je Muslim.

Nakon tog sporazuma je stotine provladinih boraca stiglo u Afrinu, kako bi se suprotstavili ofenzivni Turske na regiju, prenosi Kurdpress.

U ovom trenutku nije jasno što će se dogoditi sa Salihom Muslimom, iako  su šanse za njegovo izručenje male. Međutim, službeni poziv u Češku, potom nadzor od strane turskih obavještajaca, koji ga nisu likvidirali, nego su pozvali češku policiju da se pokrene redovna procedura izručenja Turskoj, cijelu priču pretvara u obavještajni triler u kojem je scenarist nepoznat.

 

HezbollahISILIslamska državaKalifatkurdistanPYDSalih MuslimSDF
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Registracija
6 godine prije

Super kako lijepo. Tako može danas sutra i Putin biti pozvan pa uhapšen radi tkz odgovornosti za kemjske napade u Siriji. U što se ovaj svijet pretvorio. Nadam se da ga Česi ipak neće izručiti.

Anon
6 godine prije

Amerikanci vrse pritisak na Kurde da se odmaknu od Sirijske Vlade i Rusa.

PDVNK bre
6 godine prije

A niko ne spominje vise one labaratorije pod kontrolom Kurda u Turskoj i Siriji?

karantanac
6 godine prije

Trebalo bi u Pragu nešto da odleti u vazduh pa da česi shvate da ne treba da se mešaju u stvari koje ihse ne tiču.

Dunster
6 godine prije

Pa, to bas I nije bilo sportski.I tu sad I nije mnogo vazno da li ce ga izruciti ili ne.Prosto, predjena je neka granica.

Zvrk
6 godine prije

Jedno od većih razočaranaj je dotični.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI