Nakon zračne i kopnene, Bagdad protiv Erbila uveo financijsku blokadu

Financijske sankcije - Bagdad
9 komentara

Nakon što je u dogovoru s Turskom i Iranom praktično zatvorio kopnene granice iračkog Kurdistana i uveo zonu zabrane leta iznad kurdske regije u sjevernom Iraku, središnja vlada u Bagdadu je Erbilu uvela financijske sankcije.

Središnja banka Iraka je obavijestila regionalnu upravu Kurdistana da će prestati prodavati dolare četirima glavnim kurdskim bankama i zaustaviti sve devizne transfere u regiji, što su za medije potvrdili su bankarski i državni izvori.

Tvrtke kojima su potrebne devize i strani radnici u Kurdistanu, čija plaćanja i doznaka obično dolaze u stranoj valuti, bit će najviše pogođeni novim mjerama.

Poslovni ljudi i strani radnici su bili izravno pogođeni zabranom međunarodnih letova prema kurdskim zračnim lukama Erbil i Sulejmanija. Zbog zone zabrane leta su morali putovati iz zračnih lukama u Bagdadu i južnog Iraka, što im je povećalo troškove putovanja i uzrokovalo kašnjenja.

“Uvjet za ukidanje zabrane prodaje dolara je da se kurdske banke stave pod kontrolu Središnje banke Iraka”, rekao je irački dužnosnik.

Međutim, kurdski dužnosnik u glavnom gradu regije Kurdistan, Erbilu, izjavio je kako su banke regije već izvijestile Središnju banku Iraka, a zračne luke u kurdskoj regiji su već izvijestile iračku službu civilnog zrakoplovstva da ne pristaju na zahtjev Bagdada.

Irački parlament je jučer glasovao za financijske sankcije kako bi se “očuvao interes građana Kurdistana” i one su usmjerene protiv klana Barzani i njihovih suradnika.

Iračka vlada odbila je ponudu kurdske regionalne vlade da raspravlja o neovisnosti. Zahtjeva da se otkaže rezultat referenduma od 25. rujna ili će se Erbil suočiti s daljnjim sankcijama, međunarodnom izolacijom i mogućom vojnom intervencijom.

Američka administracija je ojačala svoj savez s iračkim Kurdima tijekom rata kojeg su Peshmerge vodile protiv terorista ”Islamske države”, koji je obustavljen u studenom 2016. kada su Kurdi izbili na granice budućeg ”Kurdistana”. Službeno, Washington još uvijek odbijaj priznati referendum i podržava Bagdad i cjelovitost Iraka.

Iranska i iračka vojska provode zajedničke vježbe

U međuvremenu su u ponedjeljak, nakon napetosti zbog glasovanja o neovisnosti Kurda, iranske i iračke snage organizirale zajedničke vojne vježbe u blizini granice s autonomnom kurdskom regijom u Iraku.

Iran je prihvatio poziv Bagdada i obustavio slobodan tranzit nafte i energetskih proizvoda iz iračkog Kurdistana. Iranski dužnosnici su izjavili da je u ponedjeljak oko 600 cisterni s gorivom blokirano na granici.

“Iračke i iranske jedinice započele su vježbe u 11 sati ujutro po lokalnom vremenu, s tenkovima i pješadijom samo 250 metara od granice”, rekao je Shwan Abu Bakr, šef kurdske carine na pograničnom mjestu Bashmakh.

“Iračke snage su obučene u crno, a prisutan je i veliki broj iranskih snaga”, rekao je Shwan Abu Bakr. Crne odore ukazuju na to da u zajedničkim vježbama sudjeluje elitne iračke snage za borbu protiv terorizma.

Iranska vojska je na svojoj internetskoj stranici objavila fotografije zajedničkih vojnih vježbe s jedinicama iračke vojske, koje uključuju oklopne i topničke jedinice, dronove i druge zračne snage.

Ovo su prvo zajednički manevri između Irana i Iraka još od iranske Islamske revolucije 1979. godine, nakon čega su se dvije zemlje jedna protiv druga borile u krvavom ratu između 1980. i 1988. godine.

Iranski vojni dužnosnik je priopćio da su vježbe organizirane kao odgovor na referendum.

U subotu je glasnogovornik iranskih oružanih snaga Masoud Jazayeri izjavio novinarima ”kako će se u narednim danima vježbe održati na zajedničkoj granici”.

Odluka o provedbi vježbi je slijedila sastanku s iranskim zapovjednicima na visokoj razini gdje se govorilo o “mjerama za očuvanje teritorijalnog integriteta i jedinstva Iraka i nezakonitosti referenduma o neovisnosti sjevernog dijela zemlje”

Irački vojnici su prošlog tjedna također sudjelovali u turskoj vojnoj vježbi blizu iračke granice.

Referendum se održao u tri pokrajine iračkog Kurdistana i na više spornih područja pod kurdskom kontrolom, okupiranim tijekom borbe protiv ISIL-a.

Iračke vlasti su zatražile da se kurdske snage povuku iz spornih područja i da kurdske vlasti predaju kontrolu nad zračnim lukama i graničnim postajama regije, te da prestanu s provokacijama na spornim teritorijima.

Ured iračkog premijera Haidera Al-Abadija insistira da Erbil zaustavi pokrete svojih sigurnosnih snaga Peshmergi i vrati Bagdadu kontrolu nad područjima koja su bila izvan administrativnih granica iračkog Kurdistana prije 2014.

“Erbil mora zaustaviti eskalaciju i provokaciju na područjima koja je okupirao”, izjavio je glasnogovornik premijera, Saad Al-Hadithi.

Hadithi je za AFP rekao da su kurdske snage izjavile da će ostati u nekoliko spornih područja i da će se nastaviti kretati u pokrajini Niniva, gdje su trebale biti privremeno, tijekom borbi protiv ISIL-a.

Saad Al-Hadithi je tražio od Erbila da poništi rezultate referenduma i pokrene ozbiljan dijalog kako bi se ojačalo jedinstvo Iraka.

Kurdistanska regionalna vlada poručuje ”kako ne može poništiti rezultate referenduma i da je takva odluka samo u rukama naroda”.

“Poništavanje rezultata nije tako lako kao što razmišljaju dužnosnici iz Bagdada. Referendum ne pripada vladi nijednoj političkoj stranci, nego narodu “, izjavila je glasnogovonik kurdske vlade Safeen Dizayee i odbio mogućnost poništavanja rezultata referenduma kao preduvjet za pokretanje pregovora sa središnjim vlastima u Bagdadu.

financijska blokadakurdistan
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
17 novembar
6 godine prije

ove blokade nista ne vrijede bez vojne intervencije iracke vojske samo ovo vise lici na uvlacenje irana u rat moje misljenje da iracke marionete rade u dogovoru sa kurdima i amerikancima na stetu sopstvenog naroda i iranaca

1.komentar
6 godine prije

Napravicu digresiju na temu,mislim da je vazno, a vezano je za Siriju.Sutra reprezentacija Sirije u nogometu, igra prvu utakmicu za odlazak na svetsko prvenstvo protiv reprezentacije Australije.Mec se zbog situacije u Siriji igra u Maleziji, gde ce formalni domacin biti reprezentacija Sirije.Revans utakmica je 10.10.2017 u Australiji.Fudbal, kao sto znamo ima globalan uticaj, a igranje na prvenstvu sveta donosi veliki uspeh kako na finansijkom planu tako i na moralnom planu, ali i na ugledu Sirije.Reprezentacija Sirije u fudbalu nikad nije ucestvovala na svetskom prvenstvu.Ukoliko se plasira na svetsko prvenstvo u Rusije, to ce biti velicanstvena pobeda za celu naciju.Nadam se da cete 10.10.2017 napraviti vest na ovu temu, sto ce znaciti da se Sirija po prvi put plasirala na Mundijal.Da li je vreme da se spomene i nelegalan boravak Australijskih zracnih snaga na tlu i na nebu Sirije, i gadjanje civilnih meta i Sirijske armije, i kakav bi docek imali… Čitaj više »

Sinisa
6 godine prije

Licno nemam sta protiv nezavisnosti Kurdistana,sve je stvar dogovora ali bas smeta ono “okupirano” od strane Kurda sto zele prisvojiti.
Svi gnjave da su Turci pobili Jermene,sto je istina,ali niko ne spominje da su Kurdi to trazili i da su upravo Kurdi a ne Turci naselili etnicki ociscena podrucja.

dalmata
6 godine prije

Ako su Turci zatvorili drugi naftovod,onda se ponavlja prica iz Istocne Pruske,kako je obecanje USrA istribilo ekonomiju i naciju,i Estonsku i Litvanske i Letonsku

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI