Turska napušta Barzanija – Kupovat će naftu samo od Bagdada

Erdogan optužio Brisel
6 komentara

Turske vlasti su odlučile da će pri kupnji iračke nafte poslovati isključivo sa središnjom vladom u Bagdadu, pozivajući se na izjavu iračkog premijera piše turski list Daily Sabah. Ostale pojedinosti o sporazumu između Ankare i Bagdada o izvozu i tranzitu iračke nafte u Tursku nisu priopćene.Ranije je iračka vlada pozvala strane zemlje da obustave uvoz nafte iz autonomne regije na sjeveru i da trguju samo sa saveznom vladom.

Bagdad tvrdi je kako je turski premijer Binali Yildirim pristao poduprijeti sve mjere koje je Bagdad poduzeo protiv Erbila, uključujući zatvaranje kopnenih i zračnih granica i da se izvoz nafte iz iračkog Kurdistana stavi pod kontrolu središnje vlade.

Ured iračkog premijera Haidera Al-Abadija je danas objavio priopćenje o razgovoru s turskim premijerom Yildirimom.

U priopćenju se navodi da je premijer Yildirim istaknuo turski stav kojim ”podupire sve mjere koje su iračka vlada i parlament poduzeli protiv regije Kurdistan nakon referenduma”.

Premijer Yildirim naglašava “predanost Turske da u cijelosti surađuje i koordinira aktivnosti s iračkom vladom kako bi uspostavila kontrolu nad kopnenim i zračnim lukama”.

Turski premijer je također naglasio da svi ostali poslovi, uključujući i izvoz nafte, trebaju ići preko federalnih vlasti“.

Kurdistanska regija izvozi oko 650 000 barela nafte dnevno kroz turski naftovod Ceyhan, neovisno o Bagdadu. Nafta je glavni izvor prihoda za kurdsku regionalnu vladu. Regija se tek sada oporavlja od financijske krize koja kurdsku regiju potresa od 2014. godine, uglavnom zbog pada cijena nafte i jer je Bagdad, zbog samovoljnog izvoza nafte od strane iračkog Kurdistana, smanjio proračunska izdvajanja za Erbil.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je iračkom Kurdistanu zaprijetio da će zatvoriti naftovode, pitajući kome će onda Barzani izvoziti svoju naftu?

Turski ministar trgovine i carina je jučer priopćio kako su njihove kopnene granice za sada još uvijek otvorene.

Ankara je već objavila da se pridržava zabrane leta koju je izdao Bagdad i očekuje se da će ona stupiti na snagu u petak navečer. Bagdad kaže kako će zabranom obustaviti sve međunarodne letove za i iz Kurdistana, ako kurdska vlada zračne luke Erbil i Suleimanija odbije predati federalnim vlastima.

Kurdistanski ministar transporta je izjavio da je spreman pregovarati s Bagdadom i da “razumije” iračku odluku, iskazujući svoju spremnost da pet do šest službenika civilnog zrakoplovstva Iraka “nadzire i nadgleda” dvije zračne luke. Međutim, on je upozorio ”kako Erbil, ako zabrana potraje duže vrijeme, ima neke dobre adute za uporabu protiv Bagdada”.

Osim Turske, obustavu letova za irački Kurdistan su najavile i zrakoplovne kompanije Egipta i Libanona.

 

Daily Sabahkurdistan
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podravec
6 godine prije

Opa bato! Počelo je veliko čišćenje/preslagivanje!

Mali
6 godine prije

Nema tu nikakvog čišćenja, to je informacija za javnost a prave stvari se rade upravo suprotno!…

Bobi
6 godine prije

Bit ce tu jos sranja, kuhari jos nisu odustali..

bbbb
6 godine prije

Pa svu naftu kupuje mali Izrael, neće hazar na hazara…………

Alen
6 godine prije

Turcima nije vjerovati i sve izjave uzimati s rezervom…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI