Enigma o “zabrani preleta” ruskom Tu-154M kroz zračni prostor Iraka

Tu-154M
34 komentara

Navodno “prosirijski” portal Al-Masdar News sa sjedištem u Bejrutu je priopćio “kako iračke vlasti jučer nisu dopustile ruskom vojnom transportnom zrakoplovu Tu-154M da prođe kroz zračni prostor zemlje”.

Vijest je prenio ruski Interfax i još nekoliko manjih ruskih portala, uz napomenu da je izvor Al-Masdar i da iračko ministarstvo obrane nije komentiralo informaciju.

Prema onome što piše Al-Masdar News, zrakoplov je krenuo prema sirijskoj provinciji Latakiji i ruskoj bazi Hmeymim, ali se morao vratiti u iranski zračni prostor. Leith Aboufadel tvrdi “kako su iračke vlasti zabranu nametnule bez davanja razloga svoje odluke”.

Zabilježeno je “kako je posada zrakoplova Tu-154M kasnije pokušala letjeti kroz irački zračni prostor, ali se ne navodi kako je pokušaj završio”.

U dogovoru s Bagdadom i Teheranom, ruske zrakoplovne snage koristi zračni prostor Irana i Iraka za letove svojih zrakoplova u Siriju, gdje sudjeluju u operacijama protiv terorističkih skupina. Damask i Irak su ranije zaključili sporazum prema kojemu se zračni prostor ovih zemalja mogu koristiti za udare protiv terorista “Islamske države”.

Irački portal Iraqi News uopće ne spominje ovu epizodu, kao ni RT Arabic. Jedini izvor ove informacije je vrlo upitan “izvor” Leith Aboufadel.

Arapsko izdanje agencije Sputnik je prenijelo vijest uz napomenu o spomenutom izvoru, ali da ni Moskva ni Bagdad nisu komentirali situaciju. Kasnije je istu vijest prenijelo oko desetak portala na arapskom jeziku i nijedna službena državna agencija, što možete provjeriti pretragom vijesti u protekla 24 sata provjerom u tražilici  termina تو-154أم .

Dakle, jedini izvor je Al-Masdar News, koji se u više navrata dokazao ne kao “propagandno glasilo sirijske vlade”, kako mnogi pogrešno vjeruju, nego kao izvor koji je širio brojne lažne vijesti o situaciji na bojištu, posebno uz granicu s Izraelom.

Znakovito je da vijest nije prenijela nijedna službena agencija, osim nekoliko spomenuti koji su citirali Al-Masdar.

Između ostalog, jučer je u Bagdadu ministar vanjskih poslova Iraka Jabbar Alluaibi pregovarao sa zamjenikom ministra energetike Rusije Pavelom Sorokinom i predstavnicima Gazproma o proširenju suradnje u razvoju sektora nafte i plina.

U priopćenju objavljenom jučer je Jabbar Alluaibi naglasio važnost unapređenja bilateralne suradnje na području nafte i plina kroz provedbu projekata od zajedničkih interesa i zahvalio na ulozi ruskih tvrtki u Iraku. S druge strane, zamjenik ruskog ministra energetike je izrazio želju svoje zemlje i ruskih tvrtki da prošire opseg suradnje u razvoju sektora nafte i plina u Iraku.

Dan prije je ruska delegacija posjetila bivšeg predsjednika Kurdistanske regije Massouda Barzanija kako bi razmotrila unapređenje veza između Moskve i Erbila. Izaslanstvo je vodio Pavel Sorokin, a pratili su ga Vladislav Barišnjikov, potpredsjednik Rosnefta, te skupina diplomata.

Ni iračka televizija Kurdistan24 nije izvijestila ništa o “incidentu” s ruskim zrakoplovom Tu-154M i ostaje nejasno koji su “izvori” Leitha Aboufadela za prilično važnu informaciju za koju nitko nije čuo osim njega?

Face Iraq / Kurdistan24 / Al-Masdar News

HmeymimJabbar AlluaibiMassoud BarzaniTu-154M
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
5 godine prije

Al Masdar News je apsolutno prosirijski, tu nema sumnje.

Što se tiče ove vijesti, moguće je da se nešto zaista dogodilo iz razloga koji mogu biti raznorazni, špekulirati oko toga je suvišno.

A možda je i u pitanju netočna vijest, koju je AMN prenio u dobroj namjeri, kao što i Logično u dobroj namjeri objavi kartu na kojoj je Krim dio Ukrajine. Pa nećemo zato odmah optuživati nekoga da je pro ili kontra ovog ili onog.

Rat je, informacije i dezinformacije su bitna stavka u svemu tome. Eventualno će sve izaći na vidjelo kad se prašina slegne.

preseren3
5 godine prije

Prostitucija, laži, nemaju granica.
Očekovali smo, s obzirom na rezultat izbora, sasvim drukčije odzive….
Ali, pare lome sve….
U stvari, nisam iznenađen….

Fidel
5 godine prije

Посол Ирака в России Хайдар Мансур Хади опроверг информацию о том, что самолёту российских ВКС запретили использовать воздушное пространство республики для транзита.

Об этом сообщает ТАСС.

«Эта информация не соответствует действительности», — заявил дипломат.

По его словам, подобные информационные вбросы делают для того, чтобы повлиять на отношения между Москвой и Багдадом.

Purger
5 godine prije

Prostor rezervisan za kauboje i saveznike.

Trubadur
5 godine prije

Meni se čini Yushin Muraselon puno relevantniji od AMN, pa eto, još uvijek pratim i AMN….. Šta ja znam… Valjda zbog navike…

Ante
5 godine prije

Moje mišljenje o svim događajima je ovakvo. Sve informacije treba čitati sa zadrškom naravno provjeriti informacije iz više izvora ( ako vam se da ) ili pričekati nekoliko dana ili čak tjedana da bi saznali više toga o nekom događaju. Ali ako se vijest utopi u zaborav i nije toliko bitna.

Tak
5 godine prije

Meni je dobar moonofalabama.org , nije striktno o siriji, ali jest blog koji se bavi širom geopolitikom, cesto sa insiderskim informacijama

Sirija
5 godine prije

Tko kontrolira Irak,Ameri.Pa sto mislite da ce ih pustiti da ih uniste u Siriji,prelet avionom.Dajte malo ukljucite mozak,Iracka vlad ao nicem neodlucuje nego glavnu rijec odlucuju amerikanci.

vikontawed
4 godine prije

Всем привет!, есть важный вопрос расстояние до Марса в километрах? Текущий вопрос меня тревожит потому что в СМИ прочитал, что Илон Маск будет запускать ракету на Марс в 2050 году! Есть желание полететь?

Vivowed
4 godine prije

Доброе утро!
Я начинающий seo специалист.
Базовые понятия по сео оптимизации имею, но вот возник вопрос:
какая длина title для Яндекс?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI