Konvoj Iljušina-76 za Hmeymim – Što prevoze?

iljusin
108 komentara

Dana 20. rujna je Rusija pokrenula iznenadne vojne vježbe u istočnom Mediteranu i de facto uvela zonu zabrane leta i plovidbe u obalama Sirije, Libanona i Cipra. Putem sustava međunarodnog obavještavanja zrakoplovnog i pomorskog osoblja NOTAM je upućeno upozorenje svim vojnim i civilnim zrakoplovima i plovilima da će se u “zatvorenim područjima” provoditi vojne vježbe brodova ruske Mediteranske flote, a manevri s testiranjem raketnih sustava će trajati tjedan dana, do 26. rujna. Međunarodna obavijest sadrži i koordinate zatvorenih područja.

Istog dana iz ruske baze Hmeymim u rusku zrakoplovnu bazu Mozdok leti ruski vojni transportni zrakoplov Il-76 RF-76740, a preko Turske i Crnog mora se u Rusiju uputio Il-76 RF-78757.

Let IL-76 20.09.2018
FOTO: Letovi 20. rujna 2018.

Letovi su se nastavili do danas. Unutar Rusije, što možda nema veze sa Sirijom, iako je u to teško povjerovati, iz baze Taranarog u bazu Mozdok se uputio Il-76 78757.

Istovremeno su se iz baze Mozdok dva zrakoplova uputila u Hmeymim u Siriju,  IL-76MD RF-76762 i Il-76 RA76747, dok je iz baze Hmeymim za Mozdok danas poletio Il-76 78810.

Podatke o letovima možete pratiti na Twitter stranici na ruskom jeziku OSINT “Bilješke lovca”. Zabilježeni su  i letovi 21. i 22 rujna, ali se 20 i 23. Doslovno može govoriti o zračnoj karavani na ruti između južne Rusije i sirijske pokrajine Latakija.

Let IL-76 23.09.2018
FOTO: Letovi 23. rujna 2018.

Službenih priopćenja, naravno, nema. Međutim, nema ni posebnih naznaka da se u zoni zabrane leta i plovidbe vode velike vojne vježbe, koje su danas formalno traju treći dan.

Znakovito je da je jutros rusko Ministarstvo obrane reklo zadnju riječ o rušenju zrakoplova Il-20 i nedvojbeno je kriv Izrael.

Nakon obaranja ruskog zrakoplova Il-20, Putin je rekao da će “poduzeti mjere koje će svi primijetiti”. Mnogi su reagirali na ovo vrlo skeptično, posebice ako se sjetimo prošlih “odgovora” i najavljenog dolaska izaslanstva izraelskog zrakoplovstva. Svima je bilo jasno da neće biti tvrdih mjera.

Međutim, kao što smo rekli, već sljedećeg dana, uz izgovor o vježbama i lansiranju projektila, Rusija je zatvorila skoro cijeli obalni zračni prostor na tjedan dana, o čemu je obaviještena međunarodna zajednica.

Na kraju dolazimo do današnjeg dana, kada se primjećuju čudni pokreti u Siriji. Prema izvorima iz Sirije, zrakoplovi ruskog ratnog zrakoplovstva gotovo bez prekida lede u i iz zračne baze u Latakiji. Što isporučuju još nije poznato.

Čak i laik će zaključiti da su ogromni tereti koji se šalju u Siriju namijenjeni nečemu što je trebalo biti učinjeno prije nekoliko godina i tako izbjeći brojne žrtve među ruskim vojnim.

Hoće li se poslati vojna oprema koja će potpuno zatvoriti zračni prostor iznad Sirije i obalno područje za sve zemlje koje nemaju dozvolu Damaska da tamo lete?

Hoće li se 26. rujna, po isteku vojnih vježbi, prebaciti sva potrebna oprema da se može službeno proglasiti zona zabrane leta i oboriti bilo koji vojni zrakoplov koji tamo leti, i to po svim normama međunarodnog prava i prava suverene države.

Prateći opseg letova, većina sumnja da se u Siriju prebacuju sustavi S-300 i drugi sustavi protuzračne obrane, kao što su “Buk”, “Pancir” i drugi.

Ovim bi Rusija zapravo ispunila  dugogodišnji ugovor, koji na molbu Izraela nije proveden od 2013.

Ove tvrdnje nemaju potvrdu, ali su najbliže istini. Naime, mnogi ruski dužnosnici su od predsjednika tražili provedbu ovih i oštrijih mjera. Logika je prisilila Rusiju da razmotriti ovu vrstu rješenja kako ne bi izgubila sva postignuća u ratu. Što se točno događa, za sada je velika tajna, ali ćemo ubrzo dobiti odgovor.

OSINT “Bilješke lovca”Twitter

Iznenadne vojne vježbe u istočnom Mediteranu – Rusija uvela zonu zabrane leta i plovidbe

Hmeymim
Pretplatiti se
Obavijesti o
108 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Croatia
5 godine prije

Znači više ni muhe neće smit letit preko i blizu Sirije ?? Ne razumijem zašto suverenoj drzavi ne isporuče najmodernije oruzje za odbranu????

Perica
5 godine prije

Mislio sam da se kaže “konvoj kamiona” a avioni su u eskadrili mislim …

Stephen
5 godine prije

Sve strane vojske koje su u Siriji bez dopuštenja Damaska ili koriste Sirijski zračni prostor su agresori ili bolje rečeno bjelosvjetski teroristi.

igi
5 godine prije

….moraju se isporučiti raketni sistemi za uništenje zračnih luka,utvrđenih baza i punktova….

Alen
5 godine prije

Ok ,znači krećemo…Narodnjaci sve vam je u šaci…Ožežimo…

Ivo
5 godine prije

Zračni prijevoz je mnogo skuplji od brodskog, jedina prednost je brzina – dakle prevozi se nešto što je potrebno unutar slijedećih desetak dana. S obzirom na trenutnu dinamiku događanja, ne treba biti vidovit da bi se zaključilo kako se u Siriju užurbano dovoze PZO sustavi raznih tipova, uključujući vjerovatno i jedinice za elektronsko ratovanje. Moguće je i da se uz te sustave prevozi i par baterija Iskandera koje bi se formalno dale na upravljanje Siriji, kako bi se dalo do znanja južnim susjedima da im baze nisu sasvim sigurne ako nastave sa zračnim teroriziranjem Sirije. Opće je poznato da ta bagra reagira samo na silu. Kao i uvijek, sve je stvar političke volje da se ti sustavi i upotrijebe, što do sada nije bio slučaj. Vidjeti ćemo kako će to ići ubuduće. U svakom slučaju, izgleda da pravi rat u Siriji tek počinje, i da je u njemu najmanje važna… Čitaj više »

Komunista
5 godine prije

Veliki su to avioni, puno mogu ponijeti
?

Zadranin
5 godine prije

Trebali bi Rusi početi “izvoziti” u Siriju demokraciju i humanitarstvo, ili bar tako nazivati bombe, rakete, PZO za Sirijce.

To bi Zapadnokenjce malo naučilo što znači pojam “licemjerje”. ?

Baš me zanima što prevoze ovi ogromni teretni avioni.. vidit ćemo u narednim danima.

Pljuc.

Eto ga.

Riddick
5 godine prije

Prevoze drva za zimu da se greju , ako neko pita , okacio bih link ali sad ne mogu da ga nadjem???

Laki Topalović
5 godine prije

E sada kada bi general Surovikin bio “dobar” za nas radoznale, pa dam da teretovnice, odnosno , spisak tereta koji se prebacuje. Ali neće na kaže nipta, osim što su ova dva poletjela istovremeno s brifingom Konašenkova. Sad, pogađajmo. Možda voze rižu i brašno? Aj ti Bože znaj.Ali, Ivo je dobro primjetio da je ovo skuplji način prebacivanja tereta. Što je to tako hitno? Ne zaboravimo i da se bliži 15. 10. , dok Erdogana ne je*u ni za suvu šljivu većina skupina koja se do tada mora povući s linije u Idlibu, a da općenito predaju oružje, ne pomišlja nitko. Teško će Erdogan odraditi što se obavezao.

apolo
5 godine prije

Nije poznato sta dovoze, moze se naslutiti. Navodno je napad na Latakiju imao za cilj eliminaciju Assada, koji je navodno trebao ici u Moskvu i Rusi su trebali da ga otprate. IL-20 je srusila francuska krstarica. Sve to ce biti na Pandora tv sutra- Gullio Chiesa. Izrael je umijesan do grla, kao i Britanija i Francuska. Vidio je sad Putin da je vrag odnio salu.

Alen
5 godine prije

Isporuka S300 sistema,koji skida izraelske avione vec pri uzlatanju sa piste , i stavljanje pod komandu SAA moze biti prilicno dobar razlog za eskalaciju sirih razmjera…

mladen3x
5 godine prije

Idu S-400 i prateči Pantsiri uz obalne bastione protubrodskih raketa,zatvara se područje i izgleda kreče konačni obračun.Vostok 2018 je završen i jedinice su spremne.Sirijska vojska več neko vrijeme čeka za pokret,samo je pitanje idu li prema Turskoj ili Iraku,na Idlib ili istočno od Eufrata.Izgleda da im je več više dosta čekanja.

nono Lako
5 godine prije

Ako Sirija,uz pmoć Rusije,ne povrati okupiranu Golansku visoravan neće učiniti pravu stvar,dati lekciju Izraelu i SAD-u. i dokazati im da nisu nedodirljivi.

shumadinac
5 godine prije

Mnogi kritikuju Rusiju što previše čeka na odlučne akcije ali do sada smo jasno mogli videti da reaguje tek kada joj se ništa ne može prigovoriti. To je prava pobednička politika jer laž kad-tad ispliva a oni su dovoljno snažni da sačuvaju i sebe i saveznike. Nažalost takva politika podrazumeva žrtve i svoje i savezničke ali su one neuporedivo manje od onih koje bi nastale napadom ujedinjenog neprijatelja. To ujedinjenje Rusija ne sme da dozvoli ni po koju cenu – zato se na ove nesrećne žrtve mora gledati kao na prihvatljiv gubitak.

mladen3x
5 godine prije

Na prethodni moj komentar mogu samo nadodati-ili se povlače,to bi opet bio rezultat onoga što sam prije pisao….

antun comb
5 godine prije

kakvi crni rusi i konvoji. nema od toga nista, pojeo vuk magare

Hafez
5 godine prije

Maske su pale, a sada stiže glavno jelo

nizzde
5 godine prije

Prva sluzbena izjava nakon rušenja aviona je bila oštra kritika vojnog vrha i mlaka izjava Putina poslije toga se jasno vidi da Putin sada sluša vojni vrh .
Nije isto 15 poginulih vojnika političaru i profesionalnom vojniku

Šule
5 godine prije

Izrael očitao lekciju Rusima na B.Istoku-to će pamtit godinama nije malo toliko mrtvih u jednom danu..sad se čudite šta Rusi voze..žito,cijevi,votku…..

Nesto smrdi
5 godine prije

Sto bi lijepo bilo da je s-300..to bi bas bio savrsen potez od rusije, ne previse agresivan a odgovor na sva ponizenja koja im je izrael pruzio.

Painkiller
5 godine prije

Sve je to super ali nebi se cudija da ovi agresivni psihasi zrtvuju 50aviona i u prvoj salvi uniste kompletan PZO….kao egiptu….a sad koliko bi se to svidilo rusima i jos ako ce biti ruske posade…a vjerovatno oce jel ovi nesposobnjakovici neznaju rukovat snicim osim mitraljezom na tamicu

nizzde
5 godine prije

Svaka čast portalu Logično na ovakvim vjestima stvarno ste se potrudili

Nenad
5 godine prije

Muka me je spopala. Posle obaranja aviona po ruskim izvorima četiri 16tice su se još muvale u toj zoni 40 minuta sve dok ih Rusi nisu lepo zamolili da napuste vazdušni prostor u kojem oni kreću u potragu za leševima svojih vojnika. Šamar je pukao kao grom. Sad mogu da donesu i S500 kasno je, jer 15 vojnika im je izrael ubio. I postojeći sistemi protivvazdušne odbrane mogli su da ih sve poobaraju pa da okinu i koju raketu na neku Izraelsku bazu čisto da “izjednače ako ne i povedu” u broju ubijenih izraelskih vojnika. Brane Siriju a ona stoka ih bombarduje kad stigne. Totalno sam razočaran i prvi put ne mogu da sakrijem razočaranje.

DrugiJa
5 godine prije

Nadam se da ruske snage raspoređuju dodatne bitnice S400 i 500, i da će barem 1 bitnica S500 stići i u Siriju naravno pod ruskim zapojedništvom, SAA može sanjati S300 a kamoli S400 u svojim rukama. Pa možda se odluče i djelovati s njima

mmm
5 godine prije

Naravno da prevoze pzo sustave,samo iz svega ovoga ce ispast tresla se brda rodio se mis.rusi ce sve sustave koristit jedino za zastitu svoje baze I svojih aviona,a sirijcima sigurno nece dati nista na upravljanje,mogli bi im nakon ovog rusenja oduzet I ovo staro zeljezo sta su dosad imali,jer su opasniji za ruse nego za neprijatelje.uglavno sve ostaje po starom samo ce ovi sta bombardiraju po siriji kad se sjete to I dalje radit samo Malo dalje od ruske baze.kljuc svega je turska I erdogan,jer rusi ako ne pridobiju tursku pretrpit ce jos puno gubitaka I sramotnih epizoda u siriji prije konacnog povlacenja.a ako pridobiju erdogana onda ostali tu nemaju sta trazit I ovo ce se zavrsit vrlo jednostavno,samo nisam bas optimista po pitanju erdogana,ili ako ga I pridobiju cijena ce biti golema

Bruno
5 godine prije

Uvijek iste priče već godinama. Sad će oni to, nema više šale… Prevoze igračke za djecu.

Jole
5 godine prije

Bilo bi im najbolje da tamo instaliraju nukice.

Jole
5 godine prije

MOSKVA (Sputnik) – Rusija može poduzeti korake kako bi spriječila daljnje incidente koji uključuju izraelske zrakoplovne snage i ima sve mogućnosti za zatvaranje sirijskog zračnog prostora izraelskim vojnim zrakoplovima ako bude potrebno,rekao je član odbora odbrane gornjeg doma ruskog parlamenta Frants Klintsevich u izjavi za Sputnik u nedjelju.
“Bit i značenje našeg odgovora je u potpunosti ukloniti mogućnost takvih incidenata u budućnosti. Na primjer, imamo sve potrebne resurse za potpuno zatvaranje sirijskog zračnog prostora za Izrael i to je samo jedna od mogućnosti” dodao je Klintsevich.

Sirija-Rusija
5 godine prije

Bombone prevoze, najbolje dá Rusi objave novinarima sto prevoze, ta pustá nagadjanja nista drugo.

m.ivanisevic
5 godine prije

Prevoze komponente S-300, objavio RT.

Dominik
5 godine prije

Evo baš su potvrdili https://www.rt.com/news/439190-russia-il20-downing-reaction/ Nekako mi se čini da su Rusi čekali pravu situaciju da ipak isporuče S300 a rušenje njihovoga aviona je okidač.

Driftwood
5 godine prije

Ruska vlada potvrdila da salje S 300 sustave prije par minuta. Ono sto ce biti zanimljivo vidjeti kako ce Izrael doskociti unistenju istog. Nista me ne bi iznenadilo da grupa izraelskih komandosa vec mjesecima cuci na nekom od potencijalnih mjesta instalacije sustava te da ima skoro razradjen plan sabotaze i unistenja istog. Nece on dugo biti u funkciji, jer njegova neutralizacija ce biti primarni cilj za nesmetan plan bombardovanja Izrelu bitnih ciljeva

Castor
5 godine prije

Traba tu istocnu bandu konacno izbaciti sa mediterana!

edi savić
5 godine prije

S-300.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI