Iznenadne vojne vježbe u istočnom Mediteranu – Rusija uvela zonu zabrane leta i plovidbe

mornarica razarac Admiral Kulakov klasa Udaloy
68 komentara

Iako nema službenog priopćenja o pravoj svrsi najnovije odluke Moskve, činjenica da ona dolazi neposredno nakon obaranja ruskog zrakoplova Il-20, kojim su se izraelski F-16 u vodama istočnog Mediterana poslužili kao “paravanom” od sirijske protuzračne obrane, sugerira na nove vojne korake ruske vojske u Siriji.

Naime, nakon upravo završenih velikih vojnih vježbi u tom području, ruska vojska najavljuje nove i zbog vojnih manevara ponovno zatvara dio istočnog Mediterana. To je potvrđeno sustavom međunarodnog obavještavanja zrakoplovnog i pomorskog osoblja NOTAM.

Upozorenje je upućeno svim vojnim i civilnim zrakoplovima i plovilima. Brojna su područja istočnog Mediterana i cijele sirijske obale zatvorena za prolazak civilnog zrakoplovstva i prolazak brodskih plovila. Međunarodna obavijest sadrži koordinate zatvorenih područja.

U “zatvorenim područjima” će se provoditi vježbe brodova ruske Mediteranske flote i manevri će trajati gotovo tjedan dana, do 26. rujna.

Ovo je druga vježba mornarice i zrakoplovnih snaga Rusije u istočnom dijelu Mediterana u rujnu. Prva je provedena na početku mjeseca i trajala je tjedan dana, a bila je najveća vježba posljednjih nekoliko godina.

U prvim je vježbama sudjelovalo 26 brodova ruske mornarice, dvije podmornice i deseci vojnih zrakoplova i helikoptera.

Privremena zona zabrane leta i plovidbe
FOTO – Privremena zona zabrane leta i plovidbe proglašena od ruske vojske zbog iznenadnih vježbi u Mediteranu

Ovu se iznenadnu vježbu povezuju s rušenjem izviđačkog zrakoplova Il-20 i povećanim aktivnostima ruskih oružanih zbog mogućeg pogoršanja situacije u Siriji, ovaj put u pokrajinu Idlib, gdje je Rusija s Turskom postigla neprovediv sporazum o povlačenju teškog oružja minobacača svih snaga takozvane naoružane oporbe i terorista koalicije Hayat Tahrir Al-Sham najmanje 10-15 kilometara u pozadinu od linije fronte sa sirijskom vojskom.

Ranije je objavljeno da se u Sredozemnom moru pojavila skupina snaga američke mornarice na čelu s nosačem zrakoplova “USS Harry Truman”.

Motivi i ciljevi vježbi nisu navedeni. Kako je prikazano na karti, iznenadne vježbe i uvođenje privremene zone zabrane leta i plovidbe obuhvaćaju cijelu sirijski u libanonsku obalu i područja Cipra, na kojem Rusija ima bazu i logističku luku.

Dio ruskih mediji prenosi kako je ovo odgovor Izraelu na incident sa zrakoplovom Il-20 i da je ruska vojska nenajavljeno dobila veliku zadaću.

Kao što smo rekli, Ruska Federacija je najavila zatvaranje velikog područja istočnog Mediterana za kretanje vojnih zrakoplova i brodova do 26. rujna, a upozoreni su i svi civilni zrakoplovi i brodovi, koji u ovakvim slučajevima zaobilaze područja upozorenja.

Prema službenoj verziji, ovo je “početak neplaniranih manevara mornarice i zrakoplovstva izvan obale Sirije”.

Vijest je jutros u 04:40 po moskovskom vremenu objavio Interfax. U međunarodnoj obavijesti je navedeno da se istočni Mediteran zatvara “zbog testova raketnih lansiranja”.

Sirijska Al-Qaeda neće slušati naredbe Ankare i povući oružje na dogovorenu liniju

Teroristi u Idlibu

Za kraj podsjetimo da je jučer u obraćanju na videu objavljenom na jednom od kanala terorističke skupine Hayat Tahrir Al-Sham, govoreći o tursko-ruskom sporazumu o Idlibu, vođa terorista Abu Muhammad Al-Golani kategorično odbacio sporazum o razoružanju i povlačenje koalicije koju predvodi sirijska Al-Qaeda na liniju demilitarizirane zone, za koju je turski predsjednik Erdogan Vladimiru Putinu obećao da će biti uspostavljena 15. listopada. Al-Golani je u priopćenju rekao “kako je cilj dogovora oslabiti revolucionare i mudžahedine kroz plan da ih razoružaju”.

Koja je svrha iznenadnih ruskih vježbi i uspostave zone zabrane leta i plovidbe, trenutno je nejasno. Ima li to veze s Izraelom ili situacijom u Idlibu u kojem Turska neće moći natjerati Al-Qaedu, koja drži 60% okupiranog područja, da se povuče na dogovorenu liniju razgraničenja? A možda su u pitanju i jedan i drugi problem. Rusko Ministarstvo obrane, što je logično, ne želi dati nikakvo opširnije priopćenje o svojim planovima

Vojne vježbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
68 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Cvicoka
5 godine prije

Tako treba i nad sirijom! Nadam se da ce rijesit te teroriste u idlibu jer puno se oduljilo sa akcijom

Duki
5 godine prije

A-ha ajde deder poleti ili uplovi ???
Neće ti biti ništa “mame mi”samo ćeš ostati bz čvalja.
A ovima u Idlibu neka dragi Allah pomogne sljedećih 7 dana!!
Final-countdown ???

17 novembar
5 godine prije

zabrana leta se odnosi samo za komarce i ptice .

Alen
5 godine prije

Nista strasno , sedam dana vjezbi i opst isto…Vjerovatno su morali ovo da urade zbog domace javnosti..Osim ako izrael nije racunao na ovaj isforsirani odgovor pa bi mozda moglo doci do pada kakvog izraelskog aviona ili nesto slicno ,pa se optuziti rusija i onda idemo u 3pm..
Sto bi putin rekao splet tragicnih dogadjaja koji su se redali jedan za drugim…Ovo bi moglo biti nastavak tragicnih dogadjaja… Izraelski mediji žude za reakcijom rusije…

cool
5 godine prije

Dogodilo se što sam već najavio ali u drugom obliku, trenutno.

Zorule
5 godine prije

Pretpostavljam da se kreće na Idlib? To bi bio i najbolniji odgovor Izraelu.

Savio
5 godine prije

Samo polako, nije ovo “igra za jedan dan”, Rusija ide u pravcu velike geopoliticke pobjede u Siriji, ne trba se obazirati na kamenje na putu, provokacije, itd, samo gledati naprijed, do pobjede.

Tvingo
5 godine prije

Yevro partnjori znači mogu da nastave svoja prljavština !!!

Zadranin
5 godine prije

Nije me bilo par dana, i odma sve otišlo kvragu: srušen ruski avion, uspostava ruske zabrane leta, Kolinda ni na kraju ljeta još nije pokazala dekolte, EU još nisu narasla m*uda itd.

Pa kud ide ovaj svijet? Hoće li bit što od tog WW3, da znam za daljne planove..

I, evo ga napokon, vratio se: Pljuc!

Eto ga.

Riddick
5 godine prije

Treba kazniti raketase iz Sirije , a Jevrejima pocupati usi , tako je najpravednije po meni.

mmm
5 godine prije

Koji pretenciozni da nekazem lazljivi I propagandni naslov.kao rusija uvela zabranu leta I plovidbe,a u stvarnosti poslali samo upozorenje za sigurnost plovidbe I letova putem notama dok traju vjezbe.taman su dali dovoljno vremena izraelu da usklade s rusima buduce akcije protiv irana I sirije,vjerovatno ce sad izrael za kaznu morati najavljivati svoje akcije cak 15 min prije udara

banana
5 godine prije

7 dana da se transportira vojna oprema na drugo mjesto bez uznemiravanja 🙂

Bruno
5 godine prije

Slab odgovor moćne ruske armade (ovo ozbiljno mislim, neki od ruskih brodova imaju i nuklearno naoružanje). Šta nakon 26.09.?

usrija
5 godine prije

hahha … boli koga qrc. za neko rusko uvođenje gluposti tokom vojnih vježbi.

Moreno
5 godine prije

Neznamo šta će bit, ali sve skupa nije dobro.

Komunista
5 godine prije

Čisto sumnjam da će se desiti bilo šta ozbiljno s ovim. Svi će malo pripaziti tih nekoliko dana i to je to.
Nema od rušenja aviona ništa. Rusi nisu baš skloni tome da obaraju tuđe avione (neprijateljske).

Edo
5 godine prije

Stalno trčimo pred rudo. Ako se već, kako neki kažu, igra šah onda je sljedeći potez uvijek ovisan o protivnikovom potezu. Ne treba Idlib gledati kroz dogovor Putina i Erdogana, rušenje Iljušina i pojedinačne događaje. U oslobađanju svih dijelova, do sada, je bilo iznenađenja i obrata tako je i ovdje. Najvažnije je postići cilj a vjerujem da će i ovo ispasti kao treba.

Mislim da je ovo izbačeno samo za prvu ruku, a pravi odgovor je još u razmatranju i uskoro će se znati.

Konstantin
5 godine prije

Samo polako momci. Tek ce slediti picvajz. Iako sam i ja bio revoltiran sa rusenjem Ruaf aviona i pogibijom RU ekipaza, i pogotovo po nama mozda mlakom reakcijom Ruske drzave … dogadjaji koji ce se uskoro desavati pokazace nam sts se u medjuvremenu razmatralo kao plan odgovor na ovakvu provokaciju. Komunista razumem ja tvoj revolt … ali moras razumeti da se politika, a pogotovo ratno-ekonomski deo geo-politike nikada ne rukovodi pod emocijama, vec pod racionalnoscu + pragmatizmu. Ja jos uvek verujem u Ruski politicko-vojni vrh, i verujem da ce iz ove nesrece izvuci maximum i za njih i za njihove saveznike, a pogotovo za Siriju. Samo ds te podsetim … na sta je Sirija izgledala do 2015, a kakav je sada raspored i odnos snaga na terenu? Sirija ce uz pomoc Rusije + Irana + Hezbolaha pobeti … u to nemoj nikada sumnjati. pozdrav i tebi i svim ostalim sugovornicima.… Čitaj više »

bbbb
5 godine prije

Sad bi im mogli uvaliti neki civilni zrakoplov u zonu.

barba tonći
5 godine prije

znate onaj vic o pijanom zagorcu i bombi, buš puknul ? buuum ! tik, tak. još neko vrijeme i završava faza otvaranja na šahovskoj ploči svijeta a onda kreće skakač na f3 i buuuum, neka nam je dragi bog na pomoći.

Majk Majers
5 godine prije

Kasno Marko na Kosovo stiže……
To je tribalo davno napravit i zadržat do kraja deratizacije u Siriji

Crni osman
5 godine prije

Ahhahaha cuj rusi zabranjuju let, vjerovatno muhama i kokoskama

Bruno
5 godine prije

Rusima svaka čast šta su uništili islamsku državu. I zaustavili plinovod iz Katara koji bi bio konkurencija ruskom plinu. To je u redu. Ali to je jedino dobro šta su napravili. Uz dovođenje Turske u red, naravno. Kad su im Turci oborili avion ruska reakcija bila je odlučna. Ruski ratni avion je počistio čitavu jednu jedinicu turske vojske na terenu, Turci ni pisnuli nisu. Ali Rusi nisu tako odlučni prema glavnim krivcima za kaos i užas u Siriji. Americi, Izraelu, V. Britaniji, Francuskoj… Ovi uvijek iznova testiraju rusko strpljenje i pomiču granice dokle smiju ići. Kad – tad Rusi će se morati suočiti s njima. Ili napustiti Siriju nedovršenog posla. Uostalom, Sirija je velika prilika izraelskim i američkim luđacima za napad na Iran. Ja sam siguran da će ovi prije ili poslije to učiniti.

Bruno
5 godine prije

Mislim da to zapadne partnjore neće pretjerano uznemiriti…

nestrpljivi
5 godine prije

židovi su namjerno namjestili svoje lovce u trenutku specifičnog dijela rute tog radarskog aviona koji je eto nažalost ni kriv ni dužan srušen…
da sam ja striček putin….upotrijebio bih EMP oružje koje Rusija ima…
i gospodo….novine bi pisale….izraelski lovci se nisu vratili doma plus njihov špijunski satelit kojeg stalno nadograđuju od 1987.g nebi vidio nijedan projektil ili raketu da je došla u doticaj sa njihovim lovcima…samo napomena-da je to moćno i nevidljivo oružje…i sve elektroničke naprave krepavaju…
a taj uređaj se nalazi u raketama iskander i nije veći od kutije cipela…
tako da bih se ja latio toga…plus konstantno izražavao sućut izraelskim avionima i svim njihovim raketama…i naravno vrijedi za svaku ostalu prisutnu vojnu silu…
u prijevodu…ništa nego pali zbog tehničke neispravnosti….čiča miča gotova priča…

nestrpljivi
5 godine prije

i skoro zaboravio..mmmmda
definitivno sastavit takve iljušine sa laserima…spori su a laserska zraka je brža od bilo kojeg metka ili rakete..dakle govorimo o oružju brzine svjetlosti…
i lijepo..neka cirkuliraju dokle god imaju goriva..pa se lijepo smjenjuju u zraku…
normalno nije sve u tome..ali bi definitivno izazvali pomutnju

Ivi tz
5 godine prije

Puno je hijena se okupilo ako SIRIJE… Da ih ne nabrajam, RUSIJA mora ovako raditi, činilo se nama nekada da to izgleda slabo, da ne smiju, ovo ono itd. Nije to bas ni tako lako jer rekoh da je puno lešinara, koji kruže dugo godina. ALI ja sam uvjeren u pobjedu.još jednom kažem RUSIJA ne smije i NEĆE izgubiti u SIRIJI.

Jole
5 godine prije

Opet hrpa diletantskih komentara na razini nogometnih navijača.Te izigrali Rusiju i osramotili je,bla bla bla.Možda I jesu kratkoročno,ali dugoročno će platiti skupu cijenu.Putin je smirio retoriku,ali mjere koje će Rusi sada poduzeti neće nikako biti u skladu sa umirujućom retorikom.Samo ništa na brzinu i adhoc.Neka cionisti i dalje lete ,a mislim da će letjeti sve manje.To što gađaju iz Libanona,ne znači da ih se u Libanonu ne smije rušiti.Ionako su tamo ilegalno i krše suverenitet međunarodno priznate države.Mislim da su Židovi jako naljutili Putina iako to nikad nećete pročitati u izrazu njegovog lica.Badava su ona dva oficira iz izraelskog vojnog izaslanstva otišli u Moskvu.Putin će ih srdačno dočekati,saslušati,a zapravo će im uvaliti kajlu.15 vrhunskih stručnjaka je ubijeno,To se ne oprašta niti kod manjih subjekata,a kamoli kod velesile kao što je Rusija.

ni pomembno kdo
5 godine prije

Ja mislim, da Rusi izraelskim letečim kantama neče više dopuštati prilaz Siriji. Ove vežbe če poslužiti za jačanje protiavonske odbrane in zatvaranje sirskog neba.

ni pomembno kdo
5 godine prije

Rusi posle rušenja aviona in smrti svojih vojnika imaju opravdani razlog, da zatvore odnosno zaštite sirsko nebo. Niko jim ne može ništa.

OBICNOSAMOCITAM
5 godine prije

Sedam dana vjezbi je taman dovoljno da se iz Rusije dopremi jos anti raketnih i ostalih sustava za zatvaranje neba nad Sirijom. Mislim da je to dovoljno i Irancima da izglasaju odluku da se dopusti Rusiji koristenje Iranskog vojnog aerodroma i da Rusi smjeste 2-3 eskadrile tamo. Ruski avioni onda mogu doci do svake tacke perzijskog zaliva i Crvenog mora. Naravno mogu i do sredozemlja. Mislim da ce to biti odgovor Rusije. Malo poravnjavanje snaga u regiji. Samo ni to nece biti dugorocno dosta. Juce je nosac Harry Truman sa svojom pratnjom uplovio u sredozemlje. Sad se vec lagano jezim na razvoj situacije. Tesko da ce sve ovo sto se radi i dogadja izaci na dobro.

Da vinci
5 godine prije

Dajem na znanje da ću izvoditi vježbe ispuštanja vjetrova na području grada, te ne odgovaram za moguće posljedice!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI