Helikopter izgubljen na moru tijekom velike američko-australske vježbe

MRH90
2 komentara

Četiri pilota su nestala nakon što se njihov MRH90 u petak srušio u ocean kod Queenslanda.

Četiri australska zrakoplovca su nestala nakon što je njihov helikopter pao u vode kod obale Queenslanda tijekom zajedničke vojne vježbe sa SAD-om, što je potaknulo operaciju potrage i spašavanja koju je provela vojska Canberre.

Nesreća se dogodila u petak oko 22:30 po lokalnom vremenu, rekao je australski ministar obrane Richard Marles, ističući da je helikopter MRH90 letio u misiji s dvije letjelice u sklopu vježbi Talisman Sabre 2023 s američkim marincima.

“Nažalost, četvero članova posade koji su bili u zrakoplovu još nije pronađeno”, rekao je Marles u zajedničkoj izjavi s premijerom Anthonyjem Albaneseom.

Australsko ministarstvo obrane kasnije je priopćilo da “vojni i civilni zrakoplovi za potragu i spašavanje i plovila” provode napore potrage i spašavanja u blizini mjesta incidenta, dodajući da se helikopter srušio u vodama u blizini otoka Lindeman, koji se nalazi oko 10 milja (15 kilometara) od obala Queenslanda.

Prema Associated Pressu, spasilački helikopter uočio je olupinu u blizini mjesta za koje se sumnja da se srušio, iako dužnosnici nisu potvrdili jesu li krhotine nestale letjelice.

Američki ministar obrane Lloyd Austin i državni tajnik Antony Blinken, koji su u posjetu Australiji radi razgovora s višim vojnim vodstvom, govorili su o naporima potrage u subotu.

“Uvijek je teško kada imate nesreće na treningu, ali… razlog zašto treniramo prema tako visokim standardima je taj da možemo biti uspješni i možemo zaštititi živote kada smo pozvani odgovoriti na bilo kakvu krizu”, rekao je Austin.

Australski brigadir Damian Hill, koji vodi ovogodišnju iteraciju vježbi Talisman Sabre, rekao je da će vježbe biti stavljene na čekanje.

Predviđeno da se održavaju od 22. srpnja do 4. kolovoza, Washington i Canberra održavaju ratne igre svake dvije godine. Ovogodišnja vježba trebala bi biti najveća do sada, s oko 30.000 vojnika iz 13 zemalja koji će sudjelovati u širokom rasponu manevara, uključujući amfibijska desantiranja, simulirane borbe u zraku i kopnu, kao i pomorske operacije.

Nesreća u blizini Queenslanda druga je nesreća u kojoj je sudjelovao MRH90 ove godine, s još jednim padom u ocean u blizini obale Novog Južnog Walesa tijekom noćne protuterorističke vježbe prošlog ožujka. Svih 10 članova posade je preživjelo.

australijaMRH90nesrećaSADVojne vježbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
8 mjeseci prije

Sućut obiteljima.

mmne
8 mjeseci prije

pa kako oni misle da ratuju protiv nekoga???a brate jes da imaju najacu podvodnu vojsku, sto jes´,jes´—-

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI