Južna Koreja i SAD započinju velike zračne vježbe

Vjezbe Juzne Koreje i SAD
17 komentara

Južna Koreja i SAD započele su u ponedjeljak svoje prve velike zajedničke zračne vježbe u gotovo pet godina. Vježbe, koje uključuju više od 240 ratnih aviona, odvijaju se u vrijeme pojačanih tenzija sa Sjevernom Korejom, zbog straha da bi Pjongjang mogao testirati još jedno nuklearno oružje.

Očekuje se da će vježba ”The Vigilant Storm” trajati cijeli petak i na njoj će biti raspoređeno oko 140 južnokorejskih aviona, uključujući najsavremenije stelt lovce F-35A, kao i avione F-15K i KF-16.

U međuvremenu, SAD su poslale oko 100 aviona, uključujući lovce F-35B i brojne avione za elektronsko ratovanje i tankere, kao i U-2 izviđačke avione na velikim visinama. Manevrima će prisustvovati i Australija, koja je angažovala transport tanker KC-30A.

Južna Koreja i SAD će izvesti oko 1.600 letova, što će biti “najveći broj ikada za ovaj godišnji događaj”, prema američkim zračnim snagama. U međuvremenu, južnokorejske zračne snage su istakle da će dvije strane “ojačati operativne i taktičke sposobnosti” kako bi “odvratile i odgovorile na sjevernokorejske provokacije”.

Takve zajedničke vježbe prvi put su održane 2015. godine, a tada su nazvane ”Vigilant Ace”. Međutim, suspendovani su 2018. jer je administracija bivšeg južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina pokušala poboljšati veze sa Sjeverom.

Američko-južnokorejske zračne vježbe dolaze usred zabrinutosti u Washingtonu da bi Pjongjang mogao izvesti još jednu nuklearnu probu, nakon što su nuklearne snage Pjongjanga nedavno izjavile da su uspješno završile simulirano utovar taktičkih bojevih glava u skriveni silos. Posljednjih sedmica, Sjeverna Koreja je također izvela niz testova oružja koji su uključivali lansiranje balističkih projektila.

U tom kontekstu, SAD, Južna Koreja i Japan upozorili su Sjevernu Koreju da će se suočiti s odgovorom bez premca ako testira još jednu nuklearnu bombu. Poslednji put je detonirao atomsku bombu u septembru 2017.

Pjongjang je osudio zajedničke vježbe, opisujući ih kao probu za invaziju i dokaz da Washington i Seoul provode neprijateljsku politiku. Pjongjang tvrdi da sve vojne vježbe oko Korejskog poluotoka koje uključuju SAD predstavljaju prijetnju njegovoj sigurnosti.

Južna KorejaSADVojne vježbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Ništa ne vrijedi protiv hipersoničnih raketa. Inaače vrlo respektabilna sila.

Zmaj
1 godina prije

Nikakve koristi od vježbe.
Sjever će napasti Jug.

Hrvoje
1 godina prije

USA zlotvorima je odbrojano

tihobl
1 godina prije

Misle prepasti druga Kima. Pa nece stati na 9 proba ove godine isporbace i desetu.
Drug Kim 3x mjesecno isprobava hipersonike, prelete preko J. Koreje i Japana koji su dali po dvije milijarde za PRO. Jos ni jednu raketu nisu uspjeli presresti i pored PRO na kopnu i na brodovima koje su nagomilali. Bar da se kimu jedna raketa pokvari i padne pa da se mogu hvaliti kako su je presreli.

tuf
1 godina prije

240 aviona? 1600 letova?
A CO2? A Greta? Extinction Rebellion, polijevanje slika juhom, odricanje od roštiljanja i mesa?

Osam Šezdeset
1 godina prije

Izgleda da su Ameri imali vježbu i u Seulu prije dva dana. A i kod nas dolazi njihov nosač u Jadran uskoro.

Ivan
1 godina prije

Opet americke svinje kuhaju ne bi li izazvale jos jedno zariste koristeci svoje placenicke mikro drzavice u srcu euro azijskog kontinenta. Biden nece umrijeti prirodnom smrcu a vidjeli smo kako bi prosla ona odura Pelosy samo da su ju zatekli doma. Vrijeme je da Amerikanci ociste smece u svojoj kuci..

Samuraj
1 godina prije

Zanimljivo je vidjeti, zbilja zanimljivo kako imperijalni “zapad” laje, a Putin prolazi. Ne mogu mu ništa, ali ama baš ništa. Takozvani svjetski policajac bez kojega je kao nemoguće zamisliti svjetski mir 🤦🏻‍♂️ ili takozvani “osloboditelji” i donositelji demokracije su toliko su zemalja izmučili za svoje interese. Sjetimo se “oslobađanja” Iraka i operacije “Iračka sloboda” 🤦🏻‍♂️ u kojoj je nota bene poginulo milijun, da točno, milijun civila, a “oružje za masovno uništenje” nije ni postojalo, a to im je bio alibi. Jeste tada vidjeli nekoga da plače krokodilske suze za djecom Iraka? Licemjeri. Sjetimo se Libije, Afganistana, nastavi niz. Dalje u prošlost da ne idemo do bacanja nuklearne na čiste civilne ciljeve u Japanu, ne jednom nego dva puta ili još dalje u povijest što su radili Indijancima. Što je ključno? Napokon se pojavio čovjek koji je rekao – dosta, nećete moju zemlju – i na kojeg mogu samo “lajati”. Imperijalni… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI