SAD i Južna Koreja održavaju vježbe u blizini sjeverne granice

SAD i Juzna Koreja vojne vjezbe
18 komentara

Pjongjang je vojne vježbe opisao kao “nepromišljene manevre”

Postrojbe iz Južne Koreje i Sjedinjenih Država održale su jednotjedne borbene vježbe koje uključuju teško naoružanje i vježbe bojevog gađanja u blizini sjevernokorejske granice, potvrdio je Seul.

Vježbe su, rekla je Južna Koreja u četvrtak, provedene kako bi se pojačala vojna spremnost saveznika suočena s proširenim prijetnjama iz Sjeverne Koreje. Pjongjang je u međuvremenu najnoviju vojnu suradnju Washingtona i Seula opisao kao “nepromišljene ratne manevre”.

Vježbe, koje su uključivale brigadu mehaniziranog pješaštva južnokorejske vojske i borbeni tim američke brigade Stryker, počele su 29. prosinca u pograničnom gradu Pocheonu, nekih 46 km sjeveroistočno od Seula. Operacije su završene u četvrtak, priopćila je vojska Seula.

Oko 110 oružanih sustava iz Južne Koreje i SAD-a sudjelovalo je u vježbama koje su simulirale precizno vođene napade na hipotetske mete, objavila je u četvrtak novinska agencija Yonhap. Također je uključivao operacije s teškim oklopnim oružjem, uključujući integrirano gađanje tenkova i protuzračne obrane.

Washington i Seul dramatično su povećali svoje zajedničke vojne vježbe u regiji tijekom prošle godine dok su se napetosti rasplamsale na Korejskom poluotoku zbog niza proba oružja od strane Pjongjanga. Sjeverna Koreja je prošle godine testirala naprednu interkontinentalnu balističku raketu (ICBM), za koju je Pjongjang rekao da je sposobna pogoditi ciljeve u kopnenom dijelu Sjedinjenih Država, kao i bliže regionalne rivale.

Sjeverna Koreja također je prošle godine uspješno lansirala špijunski satelit, što je izravno dovelo do suspenzije vojnog sporazuma potpisanog s Južnom Korejom 2018. osmišljenog za smanjenje vojnih napetosti između susjeda, koji su tehnički i dalje u ratu.

Washington je odgovorio na testiranje oružja Sjevera raspoređivanjem vojnih sredstava u regiji, uključujući podmornicu na nuklearni pogon koja je prošlog mjeseca pristala u južnokorejskom lučkom gradu Busanu. SAD je također postavio nosače zrakoplova i velike bombardere u regiji.

Zaključujući godišnji sastanak vladajuće Radničke stranke prošle subote, sjevernokorejski vođa Kim Jong-un obećao je povećati nuklearne sposobnosti Sjevera kako bi “umirio Jug”.

Kim je dodao da su zajedničke vježbe Južne Koreje i SAD-a “nepromišljeni ratni manevri” koji predstavljaju značajnu prijetnju regionalnoj sigurnosti.

“S instinktom sukoba duboko u svojim kostima, marionete su ponovno obilježile novu godinu donoseći agresivan izbor koji raspiruje rat”, objavila je ranije ovog tjedna sjevernokorejska novinska agencija KCNA. “2024. je godina najvećeg rizika od sukoba.”

Južna Koreja također je u srijedu potvrdila da je održala vježbe bojevog gađanja i protupodmorničke vježbe u vodama na njenom istoku, zapadu i jugu.

Južna KorejaSADSjeverna KorejaVojne vježbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Antee
3 mjeseci prije

Kasnije ce reci da je Sjeverna Korea agresivna, sve okrenu naopacke Amerikanci

tihobl
3 mjeseci prije

Канали за праћење извештавају о најмање 10 лансирања пројектила Оружаних снага Украјине у правцу Крима.

Sat kasnije:
10 украјинских пројектила уништиле су снаге противваздушне одбране изнад полуострва Крим, саопштило је Министарство одбране Руске Федерације. Према првим информацијама, извршено је масовно лансирање крстарећих ракета Сторм Шедоу/СКАЛП ЕГ.

Osam Šezdeset
3 mjeseci prije

Opet bi moglo bit usputnih žrtava ko za noć vještica kad su ameri zadnji put “vježbali” u J. Koreji…

tihobl
3 mjeseci prije

Пентагонов програм вредан 48,6 милијарди долара за обнову своје застареле флоте бомбардера Б-52 је у опасности да пропадне, према недавној ревизији.

Ревизија је утврдила да се америчко ратно ваздухопловство превише ослања на демонтажу других авиона да би пронашло резервне делове.

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Tihobl je ološ.

Max
3 mjeseci prije

Nije razborito izazivati Sjevernu Koreju.

Željko
3 mjeseci prije

Upravo čitam i prevodim sebi, očekivalo se ovo oko Korejskog poluotoka ali krajem ove ili početkom sljedeće godine! !
“2024. također će biti vrlo zapaljiva godina u cijelom svijetu. Mnogi tinjajući sukobi rasplamsat će se novom žestinom: Libanon, Jemen i Korejski poluotok mogli bi se rasplamsati nakon Izraela. Nakon ovoga, Kina će ući u igru i željeti Tajvan natrag. No to će se dogoditi nakon što kandidat Republikanske stranke stigne u Bijelu kuću (najvjerojatnije će to biti Donald Trump, ako mu se dopusti sudjelovanje na izborima)!”

nastran
3 mjeseci prije

i sad se čude jer je sjeverna malo pripucala?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI