Zemlja koja graniči s NATO-om pokreće iznenadne vojne vježbe

Iznenadne vojne vjezbe
20 komentara

Vojni dužnosnici upozoravaju da će promet u Bjelorusiji biti privremeno zaustavljen u nekoliko regija zbog kretanja opreme i vojske

Bjelorusko ministarstvo obrane najavilo je brzu provjeru borbene spremnosti oružanih snaga te zemlje. U poruci na Telegram kanalu u utorak stoji da je predsjednik Aleksandar Lukašenko naredio vježbu. Bjelorusija, koja je jedan od najbližih saveznika Rusije, graniči s Ukrajinom, a i s članicama NATO-a Poljskom, Latvijom i Litvom. Vježbe će “biti složenog karaktera”, navodi se u objavi, objašnjavajući da će se “oružane snage morati prebaciti u određena područja u najkraćem mogućem roku”. Vojno osoblje također će tamo morati uspostaviti borbene položaje, “organizirati sigurnost i obranu” i izgraditi prijelaze preko rijeka Njeman i Berezina.

Vojska je također upozorila da će promet biti privremeno obustavljen u nekoliko regija zbog kretanja opreme i vojske po cestama. U drugoj objavi Ministarstvo je objavilo nekoliko fotografija za koje se tvrdi da prikazuju pripadnike jedne od postrojbi koje sudjeluju u vježbama.

Ranije ovog mjeseca Lukašenko je objavio da se bjeloruske i ruske snage “pripremaju kao jedna snaga, kao jedna vojska”.

Bjeloruski predsjednik je dodao da ni Minsk ni Moskva “ne žele rat”, ali rade zajedno kako bi mogli “odbiti svaku agresiju”. U listopadu su dvije zemlje najavile stvaranje zajedničkih snaga u Bjelorusiji, navodeći kao razlog pojačanu vojnu aktivnost NATO-a na granici zemlje. Lukašenko je tada objasnio da će bjeloruski vojnici činiti većinu snaga, ali da će “više od tisuću ruskih vojnika” također biti dio njih. Minsk je također optužio susjednu Ukrajinu da “planira izvesti udar” na Bjelorusiju – što je Kijev oštro negirao. Tamošnji dužnosnici opetovano su tvrdili da Kremlj pokušava uvući svog saveznika u borbe u Ukrajini. Govoreći tijekom sastanka vlade ranije ovog mjeseca, Lukašenko je ocijenio situaciju na granicama zemlje kao “napetu”.

Napomenuo je, međutim, da smo “do sada mogli odvratiti potencijalnog protivnika od upotrebe vojne sile protiv Bjelorusije”. Ipak, pozvao je na oprez jer je važno “ne propustiti znakove koji bi ukazivali na pripreme za agresiju na našu zemlju”.

Bjeloruski predsjednik naveo je navodni porast broja “provokacija” i utvrdio da Ukrajina pokušava “uvući postrojbe iz država članica NATO-a” u svoj sukob s Rusijom.

Aleksandar LukašenkoBjelorusijaNATOVojne vježbeVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keki
1 godina prije

Dosta im je bilo podj…avanja od strane Zapada.

mrdo
1 godina prije

Pa ta zemlja ce i dobiti bas po nosu , nikakvog povoda nema za rat ali ako ga pokrene to ce joj i biti kraj.

Snig
1 godina prije

Hajmo redom. Rusima ne ide dobro na bojišnici i pokušavaju oslabiti ukrajinske napade. Rusija nem dosta vojnika a Bjelorusija se ne želi uključiti u rat. Idemo onda provoditi vojnu vježbu kako bi vezali dio ukrajinskih snaga na granici s Bjelorusijom. Neće ići. Rusija će se suočiti s velikim izazovom a to je zima. Ratovanje po zimi iziskuje dobru logističku potporu što se iz iskustva vidi da Rusija nema. Rusija je ušla u jednosmjernu ulicu i kad tad će se morati okrenuti. Pitanje je samo kada i koliko bolno će to biti.

Vojni analitičar
1 godina prije

Naslove tipa “zemlja koja graniči s NATOm”, ili “zemlja EU” napravila ovo ili ono više uopće ne otvaram jer me vrijeđa ovakvo potcjenjivanje inteligencije čitalaca. Vi ste možda uvjereni kako bi, da ste umjesto “zemlja koja granići s NATO-m” napisali jednostavno “Bjelorusija”, imali manje klikova. Jer mislite da će ovakav “enigmatičan” naslov pobuditi znatiželju čitalaca da vide koja je to “zemlja koja graniči s NATO-m” ili “zemlja EU” u pitanju Ali varate se. Ovakvi jeftini “clickbait” trikovi nisu “zagonetni” i “intrigantni” nego samo iritantni i uvredljivi. A ljude vrijeđa potcjenjivanje njihove inteligencije i pokušaji jeftinih trikova. To je “žuto novinarstvo” u svom punom sjaju.

Max
1 godina prije

MIslim da će se rat proširiti.

tihobl
1 godina prije

Lukasenko je krenuo sa obuzdavanjem zapada.

1 godina prije

Hoće li napasti ili samo foliraju da prikuju priličan broj fašista za predstojeću ofanzivu…Mozda oboje , hajd ga znaj😀..

mrdo
1 godina prije

Drug Lukašenko je bjeloruski Tito. On je istinski komunist koji štiti narod, i koji se nije prodao kapitalu i kapitalističkim krvopijama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI