SAD i Južna Koreja pokreću velike ratne igre

SAD i Juzna Koreja vojne vjezbe
6 komentara

Washington i Seoul otvorili su u ponedjeljak svoje najveće zajedničke vojne vježbe u posljednjih nekoliko godina. Vježbe Ulchi Freedom Shield će se nastaviti do 1. septembra i uključivat će brojne avione, ratne brodove i artiljeriju, sa hiljadama vojnika u scenarijima “odbrambenog rata”  i  “kontranapada” .

Prva faza vježbi bit će fokusirana na odbijanje hipotetičkog napada Sjeverne Koreje, kao i na odgovor civilne odbrane na različite simulirane prijetnje, kao što su  „požar u fabrici poluprovodnika“, „ terorizam na aerodromu“  ili  „otkrivanje improvizovanih eksplozivnih naprava u nuklearnim elektranama”, navodi Yonhap.

U drugoj fazi, savezničke snage će izoštriti svoje “kontranapadne” sposobnosti, izvođenjem vježbi vatre tokom više od deset različitih kombinovanih programa obuke na terenu.

Dok Seul i Vašington insistiraju da je njihova vojna saradnja isključivo defanzivna, Pjongjang ih je više puta nazivao “probama” za potencijalnu invaziju. Posljednjih godina, ove godišnje vježbe su smanjene, prvo zbog diplomatskih napora, a kasnije i zbog Covida-19, prije nego što je južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol preuzeo dužnost u maju i obećao da će oživjeti i  “normalizirati”  ovo “odvraćanje”.

Prošlog mjeseca, sjevernokorejski lider Kim Jong-un nazvao je zajedničke vježbe “nasilničkim ponašanjem” i zaprijetio da će “zbrisati” Seul ako Republika Koreja učini bilo kakav “opasan pokušaj” protiv Sjevera. U govoru povodom 69. godišnjice primirja koje je zaustavilo Korejski rat 1950-1953, on je optužio Južnu Koreju da traži “samoubilačku konfrontaciju” kako bi produbila veze sa “američkim imperijalistima”.

Uoči najnovijih ratnih igara, Washington i Seoul – kojima se pridružio Tokio – već su izveli vježbe protivraketne odbrane kod obala Havaja, prvi put da su tri zemlje to učinile u nekoliko godina. Pojačana vojna aktivnost dolazi nakon višestrukih sjevernokorejskih raketnih testova ove godine i zbog zabrinutosti da bi se Pjongjang mogao pripremati za još jednu probu nuklearnog oružja, koja bi bila prva u gotovo pet godina nakon samonametnutog moratorija.

Južna KorejaSADVojne vježbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Nisu uspjeli isprovocirati Rusiju i Kinu da udju u rat. Sad provociraju Kima.
Ameri imaju veliku zelju da im neko razbije nos i zato po kafani idu od stola do stola i traze batine.

Obicno ovakve situacije se zavrse masovnim cipelarenjem.

Max
1 godina prije

Na što će S Koreja ogovoriti prijetnjama i ispaliti testno neki projektil.

LZN
1 godina prije

Ovi SADisti su ko Vegeta…….u sve se mješaju…..

Zmaj
1 godina prije

Samo prijenos oružja pod krinkom vojnih vježbi.

1 godina prije

Vrijeme je da im Kimi ispali koju na sabahu..Voli on to 😀

Darko
1 godina prije

Jebat će im Sjeverna Koreja i Kina mater samo neka ih provociraju..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI