Rusija pokreće taktičke nuklearne vježbe

Putin - Iskander
16 komentara

Vježba će uključivati isporuku nuklearnog oružja postrojbama, tajno raspoređivanje i pripreme za napad, priopćilo je Ministarstvo obrane

Trupe ruskog Južnog vojnog okruga pokrenule su u utorak prvu fazu nedavno najavljenih taktičkih nuklearnih vježbi, potvrdilo je Ministarstvo obrane u Moskvi.

Prilikom najave vježbi tjedan dana ranije, ministarstvo je objasnilo da je vježba osmišljena kako bi služila kao sredstvo odvraćanja usred stalne eskalacije između Rusije i Zapada, pokazujući sposobnost Moskve da odgovori na sve vanjske prijetnje.

To će uključivati isporuku nuklearnog oružja vojnicima iz skladišta, naoružanje taktičkim nuklearnim projektilima i pripremu za lansiranje projektila, objavila je Moskva u priopćenju na Telegramu.

Vojnici će koristiti sustave Iskander-M, koji mogu ispaljivati balističke projektile 9M723-1 ili krstareće projektile 9M728, a obje mogu nositi taktičke nuklearne bojeve glave snage između pet i 50 kilotona.

Snage Južnog vojnog okruga također će vježbati tajne operacije raspoređivanja koristeći sustave, kao dio vježbi pripreme za lansiranje, prema vojsci.

Vježba će također uključivati nuklearno naoružanje projektila koji se lansiraju iz zraka, uključujući najsuvremeniji, hipersonični Kinzhal. Rakete Kh-47M2 Kinzhal i krstareće rakete Kh-32 koje isporučuju ruski bombarderi mogu nositi bojeve glave slične onima na projektilima Iskander. Tijekom vježbi, ruski zrakoplovi trebali bi letjeti u patrolnim misijama naoružani tim projektilima, navodi ministarstvo.

Video koji je objavila vojska pokazuje kako posade nekoliko sustava Iskander-M naoružavaju projektilima i pripremaju ih za lansiranje.

Vježbe su “usmjerene na održavanje borbene spremnosti osoblja i opreme nestrateških jedinica s nuklearnim oružjem”, navodi se u priopćenju ministarstva. Dodaje se da bi ruske snage trebale biti spremne “bezuvjetno” osigurati suverenitet i teritorijalni integritet zemlje, usred “provokativnih izjava i prijetnji” nekih zapadnih dužnosnika.

Moskva je najavila vježbe ranije u svibnju, navodeći ono što je nazvala “novom” i “bez presedana” eskalacijom u ukrajinskom sukobu. Kremlj je ukazao na izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je opetovano odbio isključiti raspoređivanje NATO-a u Ukrajini.

Slične ideje iznio je čelnik manjine u Zastupničkom domu SAD-a Hakeem Jeffries. Bivši britanski premijer i sadašnji ministar vanjskih poslova David Cameron također je nedavno izjavio da Kijev ima pravo koristiti britansko oružje za udare na ciljeve duboko u Rusiji. Kao odgovor, Moskva je pozvala britanskog veleposlanika i upozorila na mogući odgovor na takve napade.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kasnije da vježbe treba promatrati kao pokušaj da se “hlade usijane glave” na Zapadu usred “ratobornih izjava” i “destabilizirajućih akcija” zemalja NATO-a.

Južni vojni okrug u kojem se održava vježba pokriva južni dio europske Rusije, uglavnom između Crnog i Kaspijskog mora, a sastoji se od ukupno 19 regija, uključujući Krim i četiri bivša ukrajinska teritorija koja su se pridružila Rusiji u jesen 2022.

Nuklearne raketeterusijaVojne vježbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podsjetnik
2 mjeseci prije

Laki je malo nervozan 😀😃🙂🙃

vanja
2 mjeseci prije

Bolje neka remontuju i provere avione i helikoptere.

eks
2 mjeseci prije

Predsedniče samo napred. Pokaži trulom zapadu kako se vlada i deluje. Najlepše mi je kad vidim da samo jedan čovek ima kompletnu vlast u rukama. Samo tako se može napred ! Budi nam večni predsednik kao Kim dinastija u Severnoj Koreji.

BlueZg
2 mjeseci prije

Idemo li na Berlin ili šta? Ništa se neće promijeniti bez toga. Samo trkeljanje i ništa drugo. Na nama će provoditi odrast, držat seminare o tome usred Zagreba a nikom ništa. Ljudi su toliko morbidno kilavi da je to teško za probavit. Gdje su vam muda?!? 🇵🇸🇧🇾🇷🇺

Max
2 mjeseci prije

To je upozorenje Zapadu.

Ziv je Geza
2 mjeseci prije

Izgleda da su hrvatski geostratezi pogodili kada su nagovjestili da ce Rusima uskoro ponestati konvencionalnih lopata, sad ce lopatati atomskim lopatama:)))

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI