Južna Koreja simulira udare na Sjever

F-35A
6 komentara

Južnokorejski mlazni lovci F-35A vježbali su gađanje lažnih sjevernokorejskih raketnih bacača laserskim navođenim bombama tokom zajedničke vježbe sa SAD u petak. Vježba je održana nekoliko sati nakon što je Pjongjang ispalio očiglednu interkontinentalnu balističku raketu, saopćeno je iz Južnokorejskog združenog načelnika štaba (JCS).

Vježba gađanja izvedena je na lancu Pilsung u sjeveroistočnoj provinciji Gangwon, koja dijeli granicu sa Sjevernom Korejom. JCS je saopštio da su četiri F-35A letjela u napadnoj formaciji zajedno sa četiri američka lovca F-16.

Manevri su pokazali sposobnost saveznika da “odlučno odgovore na sve prijetnje i provokacije, uključujući interkontinentalni balistički projektil Sjeverne Koreje”, navodi JCS.

Lansiranje u petak bilo je posljednje u nizu artiljerijskih metaka i projektila različitih tipova koje je Pjongjang ovog mjeseca ispalio u Žuto more i Japansko more, Korejcima poznato kao Istočno more, u srijedu

Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Choe Son-hui upozorio je u četvrtak da će zemlja imati “žešći” odgovor na mjere “odvraćanja” od strane SAD-a i njihovih saveznika u Aziji. Choe je nazvao vježbe Washingtona s Južnom Korejom i Japanom kao “vježbe za agresiju”.

Ministar Južne Koreje odgovoran za odnose s Pjongjangom Kwon Young-se rekao je da će Seul možda morati razmotriti nabavku vlastitog nuklearnog arsenala ili zatražiti od SAD-a da rasporede taktičko nuklearno oružje na Korejskom poluotoku ako tenzije nastave rasti.

Južna KorejaSADVojne vježbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onajnajglu...Dalton
1 godina prije

”Kako to mislite, Poljska?”
U Sjevernoj Koreji Buco ispalio raketu…

Bruno
1 godina prije

E baš su pametni ovi južnokorejski političari, koji ćesvoju djecu poslati u Ameriku a ne u rov.Anarod i njihova dejca, ko ih je+e.

tihobl
1 godina prije

Miso, a sta je dalje bilo?

Sledeci dan je kim ispalio jos jednu raketu koja je pala na 210 km od japana. Kad su amri proracunali brzinu od 22 maha i domet 16.000 km odmah su zatrazili ozbiljne pregovore.

Max
1 godina prije

Ako Sjever napadne to neće biti simulacija.

nessy
1 godina prije

Dobra im je teorija, ali S.K. ima stotine tisuca visecjevnih raketnih bacaca i artiljerijskih oruzja usmjerenih na Seul i juznije. Uspiju li ispaliti samo jednu salvu, bit ce J.K. = S.K.

Gnostik
1 godina prije

Sjeverna Koreja nema protivzračnu obranu .Zašto?Zato što imaju na desetine tona hemijskog oružja koje su spremne upotrebiti,budite sigurni u to,i po cijenu svoje kože.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI