Situacija na Korejskom poluotoku došla do točke usijanja – je li američka vojna vježba namjerna provokacija?

Eskalacija sukoba - Juzna i Sjeverna Koreja
54 komentara

Američka administracija kao da je namjerno odlučila eskalirati sukobe u svim svjetskim kriznim žarištima. Nakon konstantne provokacije Rusije, i posjete Nancy Pelosi Tajvanu, što je bila očigledna provokacija Kine, na red je došla Sjeverna Koreja. Na njezinim granicama već danima tisuće američkih vojnika izvodi vojne vježbe zajedno sa južnokorejskom vojskom.

Nakon što je Sjeverna Koreja kao odgovor ispalila nekoliko projektila od kojih je jedan pao u teritorijalno more Južne Koreje, južna Koreja je kao odgovor ispalila nekoliko projektila u smjeru sjevera, a Amerikanci su odlučili ne samo nastaviti vojne vježbe, nego ih i – produžiti, eskalirajući time situaciju do usijanja.

Sjeverna Koreja upozorila je Južnu Koreju i Sjedinjene Države da bi njihova odluka o produljenju zajedničkih vojnih vježbi “Vigilant Storm” gurnula napetosti u “nekontroliranu fazu”, izvijestili su južnokorejski mediji.

Pjongjang je osudio kao “vrlo opasnu” odluku Washingtona i Seula u četvrtak da produže svoje vježbe kao odgovor na sjevernokorejsko lansiranje balističkih projektila, uključujući navodni interkontinentalni balistički projektil (ICBM), ranije tog dana.

Pak Jong-chon, tajnik Centralnog komiteta vladajuće Radničke stranke Sjeverne Koreje, upozorio je to u izjavi koju su prenijeli državni mediji, izvijestila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

“Prijavljeno je da su SAD i Južna Koreja odlučile produžiti kombiniranu zračnu vježbu Vigilant Storm”, rekao je tajnik stranke u izjavi koju je prenijela Korejska središnja novinska agencija.

“To je vrlo opasan i pogrešan izbor”, rekao je, prenosi Yonhap.

“Neodgovorna odluka SAD-a i Južne Koreje gura sadašnju situaciju, uzrokovanu provokativnim vojnim akcijama savezničkih snaga, u nekontroliranu fazu”, dodao je.

Vježbe Vigilant Storm – koje su počele u ponedjeljak i trebale završiti u petak – uključuju oko 240 borbenih zrakoplova i drugih vojnih zrakoplova koji provode oko 1600 zajedničkih misija. Zračne vježbe uslijedile su nekoliko dana nakon što je južnokorejska vojska završila 12-dnevne terenske vježbe Hoguk 22, u kojima je sudjelovao neobjavljen broj američkih vojnika.

Sjeverna Koreja lansira balističke rakete

U priopćenju ranije tog dana, južnokorejska vojska rekla je da su se SAD složile produžiti Vigilant Storm zbog “nedavnih provokacija” Sjeverne Koreje.

Načelnik Združenog stožera južnokorejskih oružanih snaga Kim Seung-kyum i načelnik američkih snaga u Koreji Paul LaCamera također su održali virtualni sastanak i ponovno potvrdili svoju predanost “jačoj kombiniranoj obrani”, navodi se u priopćenju.

Sjeverna Koreja je dugo osuđivala zajedničke vojne vježbe između SAD-a i Južne Koreje kao probu za invaziju i upozoravala je na “snažne naknadne mjere” ako se vježbe zračnog ratovanja nastave ovaj tjedan.

Ranije u četvrtak, Sjeverna Koreja lansirala je tri balističke rakete, uključujući navodno ICBM. Lansiranje je uslijedilo nakon što je Sjeverna Koreja u srijedu ispalila najmanje 20 projektila, najviše u jednom danu, uključujući i onaj koji je prvi put pao na obalu Južne Koreje.

Seul je odgovorio slanjem borbenih zrakoplova da ispaljuju projektile zrak-zemlja u vodu sjeverno od svoje granice.

Uz lansiranje projektila, Pjongjang je usvojio eskalirajuću nuklearnu doktrinu koja dopušta preventivne nuklearne napade tijekom niza labavo definiranih kriznih situacija.

Južna Koreja i SAD osudili su lansiranja u četvrtak, a Washington je pozvao sve nacije da provedu sankcije Sjevernoj Koreji zbog kršenja rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje zabranjuju rakete i nuklearne pokuse.

eskalacijaJužna KorejaSADSjeverna KorejasukobVigilant StormVojne vježbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pravednik
1 godina prije

Kako0 ide ona pjesma….prokleta je Amerika i zlato što sja

Ivan
1 godina prije

David Icke je prije deset godina rekao da će USA,sjeverna Koreja,iran,i Russia biti okidači za 3. Svjetski rat

borjana
1 godina prije

Uvelike poskupljuju usluge USA zaštitara, očigledno su koncentrirani na zaradu pa je vrijeme da se malo, ali opravdano zbog “eskalacija” povise i cijene usluga.
Tu je J. Koreja, sa Kinom je Tajvan, u ciloj EU – Ukrajina, na Bliskom istoku štitari od Irana.
Tenzije svugdje rastu, usa sve štitari (u nekoj branši to zovu reketari) da im dlaka s glave ne fali, a budale plaćaju.

Zatim usa kao zdravstveni, pa zatim kao ekološki i napose ka zaštitari svih ljudskih prava, održive raznolikosti i demokracije.

… a budale plaćaju.

Mlata
1 godina prije

Neverovatno, sve kaubojima ide na ruku, pomisli još neko da imaju igrača svoga preko puta vatrene linije! Sev Koreja je bitan faktor, razlog zbog kojeg ameri borave tu skoro čitav vek…zamislite šta bi bilo kada bi ovi prestali ispaljivati rakete, zveckati oružjem itd!

tihobl
1 godina prije

Nece se ameri usuditi dirati Kima.
Izgubili bi zacas i J. Koreju i Japan.

Englezi su smislili kako da udare ruse ispod pojasa, a da Putin ne moze blokirati udarac. Nagovorice amere da intervenisu u Burmi, ruskom savezniku u JI Aziji. Odatle zapale i Banglades i citavu indokinu. Rusi sad ne mogi tamo intervenisati kad su im snage vezane u bivsoj Ukrajini i na korejskoj granici. Kinezima i indijcima je nezgodno da intervenisu jer ce zapaliti veci pozar umjesto da gase. Ovo je najvruca tacka, a ne Iran ili Koreja.

1 godina prije

Jbg sad , kia i hyndai prave top auta , vrijeme je da ih se nivelira…

1 godina prije

Dakle, po objavi ovog zbivanja…..zar ovo nije vrlo znakovito objavljeno 30. listopada 2022. Da, o tome smo pričali. Molimo vas da zapamtite da je ovo maska. Ništa nije onako kako se čini. U nadolazećim vremenima, dok sve više i više prepoznajete da će se ostvariti ono što smo govorili, molimo vas da zapamtite…RAZLOG ZAŠTO STE OVDJE. Jer ‘stvari’ će postati vrlo ljepljive! Jako ljepljive? U smislu da, ako netko ima ljepilo na prstima, može se dogoditi da ih drugi prst dotakne i zalijepi se, i još jedan i još jedan, i što više ih se pokušava osloboditi, tim više ih je u klupku! i pogledajmo ponovo istup pokazan jučer kod posta izjave Patruševa a ima snimljeno na više lokacija po planeti gdje su sukobi u izazivanju: Sada postoje fotografije stupova Svjetlosti koji ‘samo vise tamo na nebu’, vjerujem u Koreji. (snimak u prilogu izvora) Ovi su više slični onima koje… Čitaj više »

Fabijan
1 godina prije

Retardirani ameri a još retardiraniji njihove sluge! Čemu glad za dominacijom kad im je država trula? To su potezi očajnika koji bi radije čitav planet uništio nego priznao greške! Izazivaju po svijetu a onda plaću za pomoć da se uvedu sankcije trule zapadne demokracije državi koja neće da se njima pokori! Bravo za sSjevernu Koreju! Bravo za Iran! Bravo za Rusiju! A Kinezi su pokleknuli, ameri ih izazvali a Kinezi podvili rep!

1 godina prije

Da, da, potrebno je demonizovati ceo Istok a ne samo Rusiju i Kinu. Nece dugo cekati ni sa Iranom, “ubrzanje” je ocigledno.

Tupko Glupko
1 godina prije

Izuzetni su planirali raditi i vojnu vježbu sa Indijom na indijsko-kineskoj granici.
Izgleda da ih je Indija odbila.

Max
1 godina prije

Da Eskaliralo je u predratno stanje danas su podignuti i F35II navodno nevidljivi . Ali Južna Koreja zna da je na nišanu tisuća topničkih oružja kojima je u dometu i glavni grad Seul . Tu se nalaze VBR ovi razlićitih kalibara topov haubice koji bi čečičnom kišom zasuli Seul Prije nego što bi američke i južnokorejske snage stigle reagirati i pokrenuti sliovit i učinkovit protuodgovor. I to sve bez upotrebe golemog balističkog arsenala S Koreje kojoj je južni susjed u dometu svih raketa balističkih i krstarećih, Najveća prednost SAD i J Koreje su suvremeni borbeni lovci i PZO sustavi. Iza S Koreje stoji Kina koja ne bi šutke gledala taj rat.

Tupko Glupko
1 godina prije

Nakon što je Nancy Pelosi posjetila Tajvan, posjetila je Južnu Koreju.

Prvo su joj Koreanci rekli da ne priča o Tajvanu kada dođe u posjetu.
Zatim ju nikakva korejska delegacija nije dočekala na aeorodromu.
Nakon toga joj se južnokorejski predsjednik Yoon Suk-Yeol ispričao da se ne može naći s njom jer je na odmoru. Čuli su se samo telefonom.
I na koncu su joj Koreanci rekli da ne računa s njima u eventualnom ratu sa Tajvanom.

Dobila četiri diplomatske šamarčine u jednom danu.

Rudar
1 godina prije

Pa vidiš kako Japanske službe dobro rade, kod nas tek kad bi pala na Kaptol bi se znalo je nešto išlo prema nama !

goran
1 godina prije

ameri traže rat protiv rusije i pola azije,i kad napokon ga budu dobile onda če im svi biti krivi osim njih i eu.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Slucajna vjezba kaonsto je nedavno bila one Ruske vojske uz Ukrainsku granicu…

Ringo10
1 godina prije

Amerika da provocira
Ma hajde, ko je to jos vidio

man
1 godina prije

Svatko je prijetnja Americi a ona nikome

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI