fbpx

Najnovije snimke iz ruske baze Hmeymim u Siriji

Vojna baza u Siriji

Ruska vojna televizija “Zvijezda” je jučer, uz izravno uključivanje novinara iz zračne baze Hmeymim, prikazala vijest i isporuci novogodišnjih darova sirijskoj djeci.

Tijekom javljanja iz baze se vidi ruski bombarder Su-24 brojem 29 na  repom. Sudeći po isječku, vojni zrakoplov je neoštećen i nalazi se na pisti, spreman za vojno djelovanje. Ranije je objavljeno da je ovaj bombarder oštećen  u terorističkom minobacačkom napadu na bazu 31. prosinca 2017.

O zrakoplovu s brojem 29 na repu i trupu je govorio autor računa “MiG41” (Майор и Генерал) na svom računu na Telegramu.

“Snimljen je Su-24 ruskog zrakoplovstva u Hmeymimu s brojem 29 na trupu, koji je u članku Kommersanta navodno uništen, a na fotografijama Saponkova oštećen. Zrakoplov je spreman za polijetanje”, stoji u objavi.

Jučer je televizija “Zvijezda” objavila vijest da je u rusku vojnu bazu u Hmeymim isporučeno 25 tona humanitarne pomoći s potrebnim proizvodima, lijekovima i darovima za djecu za novogodišnje blagdane.

Humanitarni teret je iz zračne baze Hmeymim poslan teretnim zrakoplovom u Damask u pratnji jednog bombardera Su-24. Snimka prikazuje Su-24 s brojem 29 na trupu.

Ranije su se u medijima pojavile informacije da su tijekom minobacačkog napada na rusku bazu Hmeymim uništeno sedam vojnih zrakoplova. Međutim, ovu je informaciju kasnije opovrgnulo rusko Ministarstvo obrane.

“31. prosinca 2017. s početkom mraka je ruska baza Hmeymim bila izložena iznenadnom minobacačkom granatiranju subverzivne skupine militanata. Vijest Kommersanta o navodnom uništenju sedam ruskih vojnih zrakoplova u zračnoj bazi u Siriji je lažna. Ruska zrakoplovna skupina u Siriji je borbeno spremna i dalje u cijelosti obavlja sve zadaće”, stoji u priopćenju ruskog Ministarstva obrane.

Nakon toga su se na internetu pojavile fotografije oštećenih ruskih zrakoplova, a fotografije je objavio vojni dopisnik Roman Saponkov, koji je naveo da je oštećeno  šest zrakoplova Su-24, jedan Su-35S, jedan An-72 i jedan An-30.

Jutros je rusko zrakoplovstvo provelo masovne zračne udare u području planina Jabal Al-Turkman u sjevernoj Latakiji, odakle potječe “Druga obalna brigada Slobodne sirijske vojske”, skupina koja je navodno provela napad na bazu Hmeymim. Ruski zrakoplovi pomažu sirijskoj vojsci i u kampanju u južnom Idlibu, gdje su se vladine snage približile na manje od 20 kilometara od baze Abu Duhur,

Što se tiče ruskog bombardera Su-24 s oznakom 29, na društvenim mrežama jedni tvrde kako je moguće da to nije slika snimljena nakon napada 31. prosinca, a drugi da je do 5. siječnja, kada je snimljen prilog u bazi, zrakoplov jednostavno popravljen i da su zamijenjeni oštećeni dijelovi. Međutim, i jedna i druga verzija opovrgavaju uništenje zrakoplova, koji su u prvoj verziji izgorjeli u granatiranju.

„Turski trag?“ – Detalji o minobacačkom napadu na rusku bazu u Siriji

VIDEO – Najnovije snimke iz ruske baze Hmeymim u Siriji

https://www.youtube.com/watch?v=LkdnMvEOFG8

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
26 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Franjo
Gost
Franjo
3 godine prije

Turkmene treba izrokati. A erdo moze samo cviliti

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Franjo

Pa selo ove brigade je sravnjeno sa zemljom Oko 15 kuća od kamena u gudurama na sjeveru. Ima slika na netu

Arkaj
Gost
Arkaj
3 godine prije

Iznimno je teško spriječiti takve iznenadne napade minobacačem manjeg kalibra ili nevođenom raketom tipa “kaćuše”, to je dobro objasnio komentator @Raptor u jednom prethodnom članku. Rusi su imali sreću da su poginula samo dva vojnika i da je šteta na avionima i instalacijama praktično beznačajna. Bit će toga nažalost još, ljudi ginu i na manevrima a ovo je stvarni krvavi rat u kome su neki spremni žrtvovat vlastiti život ne bi li uzeli tuđi….

Mercader
Gost
Mercader
3 godine prije

Par tjedana prije ovih napada Putin je posjetio khemim, prestrasno je i pomislit sto bi bilo da se tada dogodio napad. Rusi bi stvarno trebali od prostora u krugu 20 km napravit svoju okupacijsku zonu di su njihovi regularne i specijalne brigade i gdje vrijede drugacija pravila zivljenja za obicne civile barem dok se idlib neocisti

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Ma više je bespredmetno pričati o “” šteti “” u Hmejmimu.S druge strane SAA ,tacnije Tigrovi razvaljuju džihatlije čija odbrana se urušava duž pruge prema Abu Duhuru.Krivicu prebacuju jedni na druge pa ima i otvorenih međusobnih obračuna.Neki javljaju da je Sinjar oslobođen a drugi da su Tigrovi na ulazu,a to mjesto od baze udaljeno nekih 15- 20 km.

čitalac
Gost
čitalac
3 godine prije

Koliko pameti je proliveno oko zaštite baze… Možda treba ponekad poslušati i zdravu pamet, odn neprofesionalce, jer nismo opterećeni. Svaka zaštita podlježe kalkulacijama. Takve diverzije, naravno ako žele iznenaditi i biti doista učinkovite, se ne mogu raditi sa većim sistemima, znači u obzir dolaze laki prenosivi sistemi, minobacači malog kalibra, ručno protutenkovsko oružje i slično. Koliko ja kao laik čitam, takvi sistemi imaju domet do 5km. Pa pogledajmo kako bi se dalo zaštititi:
– napraviti oko vanjskog ruba baze krug odbrane polumjera 5km.
– na svakih 100 metara postaviti obučenog vojnika sa potrebnom opremom (npr. naparave za noćno gledanje itd)
– opseg kruga = 2rπ, što znači 2 x 5 x 3,14 = 31,4 km.
– na svakih 100 metara postaviti obučenog vojnika stražara, što znači 10 stražara/km odn. 34×10=314 vojnika.
Na svakih 100 metara obučen vojnik + razni visokotehnološki sistemi – teško bi i ptica prošla.
Ali to je pitanje troškova kako rekoh. E, sad, pitanje za milijun dolara: da li je 314 vojnika prevelik trošak za bazu u kojoj su zrakoplovi vrijedni najmanje pola milijarde dolara? Sve ovo vojska zna bolje nego ja i nije mi jasno zašto to ne urade. To je onaj tipični ljudski nemar, uvijek se treba nešto dogoditi da čovjek uradi ono što treba. U stvari to je manjkava profesionalsnot.

Stjepan
Gost
Stjepan
3 godine prije
Reply to  čitalac

Nešto mi ova matematika baš i nije precizna; 34×10=314?? ili je ipak 34×10=340, usput taj broj uvečati 3 puta jer bi trebalo najmanje tri smjene straže, plus broj pratečeg vojnog osoblja za normalno funkcioniranje samih stražara, … itd.
P. S. Ne želim pametovati ali ima danas tehničkih rješenja koja su efikasnija i jeftinija od tolikog broja ljudstva !? Diverzije će se ponekad događati, to je realnost nažalost i u miru, a kamo li u ratu …

Crveni Komesar
Gost
Crveni Komesar
3 godine prije
Reply to  Stjepan

Pogotovo ako uzmemo u obzir da je region deo brdovit i urban. Taj broj bi naglo porastao…

Ne, najbolja odbrana koju imaju i koju koriste SAA i Rusi u Siriji je podrsku stanovnistva koje je na njihovoj strani! Sa tim, zapadna pesadija ima veoma ogranicen teatar u koji moze samo ovako da dejstvuje.

Na kraju krajeva bilokakav iznenadni mini-artiljetski napad mora da ima osmatrace (dronove), sto kompleks radar sistema za detektovanje izvora minobacacke paljbe i niske AA opreme totalno onemogucava, kao sto smo i videli.

Sve u svemu sigurnost Ruske baze za zadatak koji ima je na vrhunskom nivou.

Prvi od 7
Gost
Prvi od 7
3 godine prije

Kljuc sigurnosti je prijateljski naklonjeno stanovnistvo. To je neprevaziden sigurnosni bedem. Mozete imati brigade radporedenih vojnika ali nijedan nece uociti ono sto ce uociti lokalno dijete,domacica i sl.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

Kao što je kolega napomenuo, najbitnije je imati bazu u prijateljskom okruženju. Da bi se to zadržalo, malo je teže tjerati ljude iz svojih kuća da bi se napravila čistina u krugu od 5 km. Drugi korak, počistiti sve teroriste iz Latakije i Idliba, na čemu se radi. Od baze u Latakiji do teritorija pod terorističkom/nato kontrolom je jedva 40 km, preblizu za miran san.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Pancir ponovo rušio bespilotne i to naoružane.

Fisherman
Gost
Fisherman
3 godine prije
Reply to  bbbb

link??

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

Sustav Pantsir je zakon. Za vrednije ciljeve koristi rakete, dok manje dronove ruši paljbom iz 30 mm topova. Efikasno i ekonomično rješenje, dok ameri i dalje za rušenje dronova vrednih 100 dolara koriste patriot rakete od 3 miliona dolara svaka. A ozbiljnijih dronova naručiš preko e-baya 200 komada, na svakog okačiš malo TNT-a i detonator, i lansiraš masovni napad na bilo koju bazu. Ovi skuplji, od 300 usd nadalje, imaju i gps navigaciju i autonomnu vožnju, da ne povjeruješ.

Inače, što se tiče osiguravanja šireg područja baze, Rusi i danas prekovremeno razvaljuju po Idlibu. Ovaj napad im je samo dao više elana, pa rade i za praznik.

antun comb
Gost
antun comb
3 godine prije

ahahaaa, da Rusi. pa pogledajte im “strazaru” na pisti na prvom videu pocinje na 1:15 drugi nisam ni gledo jer je i meni bilo neugodno.sklepana od sperploce i dascurina i pokrivena najlonom. pa zar nisu barem neki kontejner mogli stavit nego ovo gleda cijeli svijet. a inace kako je sve to neuredno okolo…zamislite ovako nesto u americkoj ili britanskoj bazi….

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  antun comb

ti si ozbiljno poremećen, trebalo bi da počneš uzimati nešto za šizofreniju…haldol navodno pomaže, probaj.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Ivo

Nije, on svoje komentare množi s nulama. dakle, nije lud, nego je prostitutka. Govori kontra, ili lupeta, čak i kad ne misli tako, kao i jedan moj poznanik na HTV-u.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

nisam siguran, Laki… alerik nije sporan, čisti trol, ali ovaj antuntun…jedino ako ih sad ne treniraju da izigravaju imbecile.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Ivo

Ivo,pitaj atuna ahahah comba kakva je baza u Al Tanfu.Ima li tamo najlona ??Baš nas interesuje kakav je pijesak ,može li se napraviti kvalitetna roša pošto je tamo aktualno igranje klikera.Igraonica u krugu od antunovih 50 km kvadratnih.

zvonimir
Gost
zvonimir
3 godine prije

humanitarni let u pratnji bombardera ? ostavka…

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije

+

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Šta ti bi Nelsone??Pobogu brate..

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije

,

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije

/

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Samo slavenska duša je pomogla Siriji. Prvo vojno pa onda, ne manje bitno, preko humanitarne pomoći.
Hvala, Rusi!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik