Najnovije snimke iz ruske baze Hmeymim u Siriji

Vojna baza u Siriji
25 komentara

Ruska vojna televizija “Zvijezda” je jučer, uz izravno uključivanje novinara iz zračne baze Hmeymim, prikazala vijest i isporuci novogodišnjih darova sirijskoj djeci.

Tijekom javljanja iz baze se vidi ruski bombarder Su-24 brojem 29 na  repom. Sudeći po isječku, vojni zrakoplov je neoštećen i nalazi se na pisti, spreman za vojno djelovanje. Ranije je objavljeno da je ovaj bombarder oštećen  u terorističkom minobacačkom napadu na bazu 31. prosinca 2017.

O zrakoplovu s brojem 29 na repu i trupu je govorio autor računa “MiG41” (Майор и Генерал) na svom računu na Telegramu.

“Snimljen je Su-24 ruskog zrakoplovstva u Hmeymimu s brojem 29 na trupu, koji je u članku Kommersanta navodno uništen, a na fotografijama Saponkova oštećen. Zrakoplov je spreman za polijetanje”, stoji u objavi.

Jučer je televizija “Zvijezda” objavila vijest da je u rusku vojnu bazu u Hmeymim isporučeno 25 tona humanitarne pomoći s potrebnim proizvodima, lijekovima i darovima za djecu za novogodišnje blagdane.

Humanitarni teret je iz zračne baze Hmeymim poslan teretnim zrakoplovom u Damask u pratnji jednog bombardera Su-24. Snimka prikazuje Su-24 s brojem 29 na trupu.

Ranije su se u medijima pojavile informacije da su tijekom minobacačkog napada na rusku bazu Hmeymim uništeno sedam vojnih zrakoplova. Međutim, ovu je informaciju kasnije opovrgnulo rusko Ministarstvo obrane.

“31. prosinca 2017. s početkom mraka je ruska baza Hmeymim bila izložena iznenadnom minobacačkom granatiranju subverzivne skupine militanata. Vijest Kommersanta o navodnom uništenju sedam ruskih vojnih zrakoplova u zračnoj bazi u Siriji je lažna. Ruska zrakoplovna skupina u Siriji je borbeno spremna i dalje u cijelosti obavlja sve zadaće”, stoji u priopćenju ruskog Ministarstva obrane.

Nakon toga su se na internetu pojavile fotografije oštećenih ruskih zrakoplova, a fotografije je objavio vojni dopisnik Roman Saponkov, koji je naveo da je oštećeno  šest zrakoplova Su-24, jedan Su-35S, jedan An-72 i jedan An-30.

Jutros je rusko zrakoplovstvo provelo masovne zračne udare u području planina Jabal Al-Turkman u sjevernoj Latakiji, odakle potječe “Druga obalna brigada Slobodne sirijske vojske”, skupina koja je navodno provela napad na bazu Hmeymim. Ruski zrakoplovi pomažu sirijskoj vojsci i u kampanju u južnom Idlibu, gdje su se vladine snage približile na manje od 20 kilometara od baze Abu Duhur,

Što se tiče ruskog bombardera Su-24 s oznakom 29, na društvenim mrežama jedni tvrde kako je moguće da to nije slika snimljena nakon napada 31. prosinca, a drugi da je do 5. siječnja, kada je snimljen prilog u bazi, zrakoplov jednostavno popravljen i da su zamijenjeni oštećeni dijelovi. Međutim, i jedna i druga verzija opovrgavaju uništenje zrakoplova, koji su u prvoj verziji izgorjeli u granatiranju.

„Turski trag?“ – Detalji o minobacačkom napadu na rusku bazu u Siriji

VIDEO – Najnovije snimke iz ruske baze Hmeymim u Siriji

https://www.youtube.com/watch?v=LkdnMvEOFG8

Hmeymim
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Franjo
6 godine prije

Turkmene treba izrokati. A erdo moze samo cviliti

Arkaj
6 godine prije

Iznimno je teško spriječiti takve iznenadne napade minobacačem manjeg kalibra ili nevođenom raketom tipa “kaćuše”, to je dobro objasnio komentator @Raptor u jednom prethodnom članku. Rusi su imali sreću da su poginula samo dva vojnika i da je šteta na avionima i instalacijama praktično beznačajna. Bit će toga nažalost još, ljudi ginu i na manevrima a ovo je stvarni krvavi rat u kome su neki spremni žrtvovat vlastiti život ne bi li uzeli tuđi….

Mercader
6 godine prije

Par tjedana prije ovih napada Putin je posjetio khemim, prestrasno je i pomislit sto bi bilo da se tada dogodio napad. Rusi bi stvarno trebali od prostora u krugu 20 km napravit svoju okupacijsku zonu di su njihovi regularne i specijalne brigade i gdje vrijede drugacija pravila zivljenja za obicne civile barem dok se idlib neocisti

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Ma više je bespredmetno pričati o “” šteti “” u Hmejmimu.S druge strane SAA ,tacnije Tigrovi razvaljuju džihatlije čija odbrana se urušava duž pruge prema Abu Duhuru.Krivicu prebacuju jedni na druge pa ima i otvorenih međusobnih obračuna.Neki javljaju da je Sinjar oslobođen a drugi da su Tigrovi na ulazu,a to mjesto od baze udaljeno nekih 15- 20 km.

čitalac
6 godine prije

Koliko pameti je proliveno oko zaštite baze… Možda treba ponekad poslušati i zdravu pamet, odn neprofesionalce, jer nismo opterećeni. Svaka zaštita podlježe kalkulacijama. Takve diverzije, naravno ako žele iznenaditi i biti doista učinkovite, se ne mogu raditi sa većim sistemima, znači u obzir dolaze laki prenosivi sistemi, minobacači malog kalibra, ručno protutenkovsko oružje i slično. Koliko ja kao laik čitam, takvi sistemi imaju domet do 5km. Pa pogledajmo kako bi se dalo zaštititi: – napraviti oko vanjskog ruba baze krug odbrane polumjera 5km. – na svakih 100 metara postaviti obučenog vojnika sa potrebnom opremom (npr. naparave za noćno gledanje itd) – opseg kruga = 2rπ, što znači 2 x 5 x 3,14 = 31,4 km. – na svakih 100 metara postaviti obučenog vojnika stražara, što znači 10 stražara/km odn. 34×10=314 vojnika. Na svakih 100 metara obučen vojnik + razni visokotehnološki sistemi – teško bi i ptica prošla. Ali to je… Čitaj više »

Prvi od 7
6 godine prije

Kljuc sigurnosti je prijateljski naklonjeno stanovnistvo. To je neprevaziden sigurnosni bedem. Mozete imati brigade radporedenih vojnika ali nijedan nece uociti ono sto ce uociti lokalno dijete,domacica i sl.

Ivo
6 godine prije

Kao što je kolega napomenuo, najbitnije je imati bazu u prijateljskom okruženju. Da bi se to zadržalo, malo je teže tjerati ljude iz svojih kuća da bi se napravila čistina u krugu od 5 km. Drugi korak, počistiti sve teroriste iz Latakije i Idliba, na čemu se radi. Od baze u Latakiji do teritorija pod terorističkom/nato kontrolom je jedva 40 km, preblizu za miran san.

bbbb
6 godine prije

Pancir ponovo rušio bespilotne i to naoružane.

Ivo
6 godine prije

Sustav Pantsir je zakon. Za vrednije ciljeve koristi rakete, dok manje dronove ruši paljbom iz 30 mm topova. Efikasno i ekonomično rješenje, dok ameri i dalje za rušenje dronova vrednih 100 dolara koriste patriot rakete od 3 miliona dolara svaka. A ozbiljnijih dronova naručiš preko e-baya 200 komada, na svakog okačiš malo TNT-a i detonator, i lansiraš masovni napad na bilo koju bazu. Ovi skuplji, od 300 usd nadalje, imaju i gps navigaciju i autonomnu vožnju, da ne povjeruješ.

Inače, što se tiče osiguravanja šireg područja baze, Rusi i danas prekovremeno razvaljuju po Idlibu. Ovaj napad im je samo dao više elana, pa rade i za praznik.

antun comb
6 godine prije

ahahaaa, da Rusi. pa pogledajte im “strazaru” na pisti na prvom videu pocinje na 1:15 drugi nisam ni gledo jer je i meni bilo neugodno.sklepana od sperploce i dascurina i pokrivena najlonom. pa zar nisu barem neki kontejner mogli stavit nego ovo gleda cijeli svijet. a inace kako je sve to neuredno okolo…zamislite ovako nesto u americkoj ili britanskoj bazi….

zvonimir
6 godine prije

humanitarni let u pratnji bombardera ? ostavka…

Pizistrat Nelson
6 godine prije

Pizistrat Nelson
6 godine prije

/

čitatelj portala
6 godine prije

Samo slavenska duša je pomogla Siriji. Prvo vojno pa onda, ne manje bitno, preko humanitarne pomoći.
Hvala, Rusi!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI