fbpx

Military Watch: Sirijsko nebo je pokazalo da F-22 ne može svladati Su-35

Military Watch: Sirijsko nebo je pokazalo da F-22 ne može svladati Su-35 1

Iako američki vojni časopisi i internetski portali često u usporedbi s ruskim ili kineskim oružjima i sustavima  podcjenjuju učinkovitost i vrijednost američkih oružja, samo kako bi stvorili izgovor za dodatno pumpanje ionako basnoslovnog proračuna Pentagona i izdvajanje proračunskog novca za nove projekte vojno industrijskog kompleksa, njihove su analize često stručne i mnoge su zanimljive široj publici. Tako je portal Military Watch objavio prilično opsežan članak u kojem tvrdi kako američki F-22 ne može nadmašiti ruski Su-35. Naravno, istina je možda “negdje između” i mnogo toga ovisi o pilotima koji upravljaju ovim zrakoplovima. Kako se ova dva zrakoplova nisu sukobila u izravnom zračnom dvoboju, pogledajmo što kažu autori članka.

F-22 ne može svladati ruski Su-35

F-22

FOTO: F-22

Od kada je u rujnu 2015. rusko ratno zrakoplovstvo počelo borbene operacije u Siriji, među raznim oružjem je rasporedilo neke od najnaprednijih borbenih zrakoplova u bazama u arapskoj zemlji i zračnoj bazi Hmeymim u pokrajini Latakija, blizu mediteranske obale, ali u manjoj mjeri i u zračnoj bazi Al-Shayrat, koju dijele sa sirijskim zračnim snagama.

Dok je većina raspoređenog kontingenta sastavljena od specijaliziranih modela za zračne misije, uključujući 10 zrakoplova Su-34, 8 zrakoplova Su-24M i 6 jurišnih Su-25SM, također su poslana 4 višenamjenska zrakoplova Su-30SM i 5 zrakoplova Su-35. Te teške platforme s dva motora se temelje na naprednoj sovjetskoj verziji zrakoplova Suhoj Su-27 koja integrira najsuvremenije senzore, projektile zrak-zrak, sustave za elektroničko ratovanje i jedinstvene sustave vektoriziranja potiska, dvodimenzionalni za Su-30SM i trodimenzionalni za Su-35, što im daje veću upravljivost.

VIDEO:  mlaznica sa vektorskim potiskom na Su-30

Ruske zračne snage su u početku bile raspoređene s ograničenim kapacitetima, ali je obaranje ruskog zrakoplova Su-24 u studenom 2015. od strane Turske natjeralo rusko ratno zrakoplovstvo da rasporedi napredne verzije Suhoja s raketama zrak-zrak, kako bi zaštitili svoje snage od potencijalnih napada snaga NATO pakta koje djeluju u regiji, a zrakoplovi Su-34 su istovremeno opremljeni oružjem zrak-zrak. Kao najsnažniji borbeni zrakoplov Rusije za ostvarivanje zračne nadmoći, koji je ušao u službu tek 2014. godine, slanje u Siriju modela Su-35 je bio veliki pokazatelj snage potencijalnim protivnicima Rusije koje predstavlja prvo potvrđeno inozemno raspoređivanje borbenih zrakoplova opremljenih novim raketama zrak-zrak R-77 ruskog ratnog zrakoplovstva.

S naoružanjem borbenih zrakoplova Su-30 i Su-35, koji redovito provode letove nad Sirijom, u kombinaciji s najsofisticiranijim ruskim sustavima protuzračne obrane koji štite njihove vojne objekte, uključujući S-400 i S-300V4, ravnoteža snaga na nebu iznad arapske zemlje je bila na ruskoj strani, unatoč relativno malom ekspedicijskom korpusu koji je 2017. godini imao samo 6000 ljudi.

s-300

FOTO: ilustracija, sistem S-300V

Izvješća iz službenih američkih izvora, poput Centra za stratešku i proračunsku analizu, ukazuju da je Su-35 moćniji od bilo kojeg NATO i američkog borbenog zrakoplova, s izuzetkom F-22 Raptora, borbenog zrakoplova za ostvarivanje zračne premoći pete generacije.

Uz napetosti s rastućim ruskim snagama i Sjedinjenih Država, te učestalih poziva za odlazak iz zemlje od strane sirijske vlade, koju podržava Moskva, američke zrakoplovne snage su u zračnom prostoru Sirije i Iraka u borbenim misijama počele letjeti sa svojom najnaprednijom platformom za zračnu nadmoć. Očekivalo se da će F-22 lako i brzo prebaciti ravnotežu snaga u korist Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, što je bilo nužno u bliskoistočnoj areni u kojoj su se ovi zrakoplovi morali nositi s ruskim borbenim zrakoplovima i protuzračnim obrambenim sustavima.

F22 u Siriji

FOTO: F22 u Siriji

Raspoređeni su zrakoplovi F-22 Raptor iz zrakoplovne baze Al-Dhafra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koja je također služila kao operativna baza za napade u Afganistanu, a podržavali su ih zrakoplovni sustavi kontrole i obavještavanja Boeing E-3 Sentry (AWACS) i tankeri KC-10A.

Iako je F-22 Raptor daleko najmoćniji zapadni borbeni zrakoplov u službi, pogodili su ga brojni problemi u suprotstavljanju ruskoj floti na sirijskom nebu. Najveći je ekstremno teško održavanje F-22, kojeg svaki tjedan sve teže bilo provoditi na letjelicama, što je povećavalo brojčanu inferiornost.

Otvoreno nebo - NATO

FOTO: ilustracija, AWACS i par F-16

Usporedba između Su-35 i F-22 je također pokazala da je prednost američke platforme u slučaju angažmana daleko od zajamčene. Su-35 u odnosu na F-22 nosi 175% projektila zrak-zrak, a njegova jedinstvena integracija trodimenzionalnog vektora potiska olakšava izbjegavanje neprijateljskih raketnih napada i bolje manevriranje u vizualnim angažmanima.

Ruski borbeni zrakoplov također integrira infracrveni sustav za pretraživanje i praćenje (IRST), kojeg Raptor nema, čime Su-35 može imati predodžbu o situaciji bez korištenja radara i bez radarske pomoći gađati ciljeve.

Arhitektura računala Su-35 također je mnogo modernija, jer ona koja je ugrađena u Raptor datira još iz ’90-ih.

VIDEO: vektorske mlaznice na F-22

Sa svoje strane, F-22 ima mnoge značajne prednosti, posebno smanjenu radarsku uočljivost, zbog čega mu je iznimno teško ući u trag ili ga otkriti na ekstremnim dometima. U tom smislu Su-35 ima ograničene mogućnosti otkrivanja F-22, s radarskim odrazom koji čini oko jednu trećinu odraza njegovog prethodnika Su-27, ali još uvijek mnogo većim od Raptora.

Nedavna integracija rakete zrak-zrak AIM-120D na F-22, trenutno najsnažnije zapadne rakete zrak-zrak, Raptoru također pruža prednost u odnosu na Su-35, jer koristi rakete dometa 180 km, dok ruski zrakoplov može djelovati samo na dometu do 130 km, koristeći R-27ER.

Ali manevarska prednost Su-35 to nadoknađuje i mnogo ga je teže pogoditi s velikih udaljenosti. Su-35 od 2020. planira rasporediti hipersonični dalekometni projektil zrak-zrak R-37, platformu, kojeg trenutno koriste ruski presretači MiG-31, a procijenjeni domet ovog projektila je  od 350 do 410 kilometara.

Daljnja značajna prednost zrakoplova F-22 je integracija naprednog elektronskog radara za skeniranje (AESA), takozvanog AN/APG-77, koji nudi veći raspon detekcije i praćenje pasivnih platformi kao što je Irbis-E zrakoplova Su-35, te niži radarski potpis.

Usprkos usavršenosti Raptora, izvješća o operacijama nad Sirijom ukazuju na to da su ruski borbeni zrakoplovi Suhoj uspjeli prevladati njegove superiorne senzore i stelt sposobnosti , izbjegavajući otkrivanje od strane F-22 koristeći napredne sustave elektronskog ratovanja, te otkrivanjem “nevidljivih” američkih zrakoplova.

U izvješću zapovjednika 95. izviđačke eskadrile raspoređene u zrakoplovnoj bazi Al-Dhafra stoji da Raptori nisu mogli učinkovito locirati ruske Suhoje u Siriji. Rusko ratno zrakoplovstvo je objavilo dokaze o sposobnostima zrakoplova Su-35 da pronađe F-22 Raptor sa sustavom za pretraživanje i praćenje infracrvenog spektra.

su-35 OLS-35 optička stanica za pretraživanje u infracrvenom spektru

FOTO: OLS-35 optička stanica za pretraživanje u infracrvenom spektru nalazi se ispred kokpita sa desne strane

Prema riječima američkog zapovjednika, niz značajnih nedostataka je ometalo operativne sposobnosti F-22, uključujući nedostatak infracrvenih i optičkih kapaciteta za noćno praćenje, nedostatak ekrana na kacigi što prisiljava pilote da se aktivno osvrću da u okolini pronađu druge zrakoplove i nemogućnost prijenosa podataka putem taktičke mreže za razmjenu podataka Link 16, što dovodi do ovisnosti o radiokomunikacijama.

Rezultat toga je da bi Su-35, premda mu nedostaju mogućnosti stealth ili AESA radara, vrlo lako mogao pobijediti F-22, osobito kada se uzmu u obzir brojni zahtjevi za održavanje zrakoplova F-22 Raptor, što dovodi do njihove duge odsutnost s linije fronta. Starost i složenost informatičke arhitekture Raptora će iznimno otežati integraciju ažuriranih elektroničkih sustava, protumjera i senzora, mnogo više nego za Su-35 ili druge zrakoplove poput F-35.

Iako nema sumnje da je F-22 jedan od najmoćnijih borbenih zrakoplova na svijetu, njegov status najmoćnijeg borbenog zrakoplova za ostvarivanje začne nadmoći možda neće biti zajamčen, posebno ne nakon ruskog tehnološkog napretka i dokazanih propusta Raptora u blizini zrakoplova Su-35 na sirijskom nebu.

Military Watch

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
138 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Tomek
Gost
Tomek
1 godina prije

F35 jedva da leti i preskup je saveznicima a i laka meta.
F22 je preskup za održavanje i vidljiv je te je i on laka meta također.
F15/F18/F16 to je sve zastarijelo i za neke slabije protivnike koji nemaju PZO.
Izgleda da Amerikanci gube prevlast u zraku ako je ovo sve istina za F22 iz Sirije.

ribar
Gost
ribar
1 godina prije

rakete obaraju avione
onaj tko ima naprednije vođene raketa
sa većim dometom i sa većim manevarskim sposobnostima iste
taj pobjeđuje

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Tomek:
F-35 pao u more.
Pokušaj prevlasti u moru?

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Umpah ?

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Taj što je pao u more ima tako dobru stelt tehnologiju da ga još nisu našli. 😀

ray
Gost
ray
1 godina prije

Hahahahaha…
F35, suvereni vladar svetskih mora

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije

Ameri polako gube prevlast u svemu a razlog je korupcija kao i u EU.Da nema toliko izražene korupcije Ameri i Europa bi i dalje drmali svijetom,ovako polako padaju a Kina i Rusija zauzimaju,polako ali sigurno,mjesto lidera.Pogotovo Kina,tamo netreba kupovati glasove za predstoječe izbore…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Da, ali malo ljudi primjećuje da se to – namjerno potiče…od onih koje neki nazivaju ‘stvorovima’, a neki ‘hazarima’. Propast Zapada.

pera detlic
Gost
pera detlic
1 godina prije

Pa sad….. Nekom analogijom bi smo mogli reći da netko namjerno potiče Savu da ode u Dunav, a njega pak, tjera u Crno more. A možda nam je i lakše kada mislimo da mi (ljudi) imamo apsolutnu kontrolu nad događajima, tj da ne nalikujemo osušenom lišću koje rijeka nosi……
SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU !!!!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ljudi nalikuju osušenom lišću što ga rijeka nosi? Prema nekima, ljudi imaju slobodnu volju, prema drugima ‘svijest’.
Neznam baš kako to ide uz taj pozdrav…

Ljudi rade i brane na rijekama.
U ovom slučaju to znači: ne osuđuje se lupeže i ne oduzima im se ukradeno.
Ako se zločin ne kažnjava…znači da je – dozvoljen. Kud ćeš ljepše?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

U doba kad su proizvedeni, npr još od F-14 (Tomcat), svi nabrojani F-ovi, bili su ‘perfect match’ za svoje ruske pandane…u zadnjih 5 (?) godina, nije više tako. Stealth i elektronika – nisu sve i sigurno nisu dovoljni.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Tomek, jako si u pravu. Probaj zaratit s tim istim avionima koje si nabrojio

Tomek
Gost
Tomek
1 godina prije

Preopasno je to za mene, tako da nije to za nerazvijene zemlje sa 2-3 rakete PZOa. Ali tema su zračna prevlast Rusi Su35 plus S400/S500 i Ameri F22 +Patriot +F35 morska verzija a ne moja freza Stelth900 (s900) model ispaljuje hipersonično korijenje u Svemir.
agroklub.com/povrcarstvo/licki-krumpir-kupus-i-luk-s-900-metara-nadmorske-visine-vrankic-jdoo-uz-kvalitetu-ima-i-rijeseno-trziste/46547/
Nego taman sam se napalio za 2020 izlazi TopGun2 kad ono Tom Cruise potopio glavni F35 nadam se da ima TopGun3 vozi podvodnu frezu S900 gore ovaj ppdvodni model i diže se iz mrtvih uskrsnuo.

Oko
Gost
Oko
1 godina prije

F22 ima mnogo manji radarski odraz od 1/3 kako pise u tekstu ali lovacki avioni zavise od navodjenja sa zemlje ili iz AWACS-a. Rusi imaju ogromnu prednost u radarskim sistemima na zemlji i imaju AWACS-e na nebu Sirije tako da bi sigurno pilot SU-35 prvi dobio informaciju o kursu i visini F22 sto menja odnos snaga. Sa navodjenjem sa zemlje pilot SU-35 ne mora uopste ukljuciti radar jer sve informacije koje bi dobio iz rezima traganja dobija sa zemlje a pomocu IRIS-t pravi zahvat i zakljucava F22 na max daljini svoje rakete sa najvecim dometom. Bez zracenja radara bi pilot f22 skapirao da je u zahvatu tek kada bi cuo bum

Goran
Gost
Goran
1 godina prije

Nema ti pojma o ničemu. Ovo što pišeš su gluposti. F-22 ruska tehnologija ne vidi na 30km, a F-35 na 20km. Su-35 na velikim visinama postaje glineni golub, a sva ona pokazivanja koja ih izvodi za publiku po mitinzima da upotrijebi gore u borbi, pada isti trenutak. Niti jedna ruska AA raketa za sada nema dovoljno kvalitatne senzore i radare kako bi se mogla navodit cilju na F-22. Rus može ispucat raketu prema F-22 ili F-35 što pilot u njima odmah dobi informaciju i jako dobro zna što mora napraviti da raketa izgubi trag. Zato ti poluaktivno i aktivno navođenje pada u vodu. Ostaje jedino IC senzori, ali te rakete je dosta lako skrenutu sa putanje mamcima, ili dodatnim hlađenjem mlaznica što F-22 i F-35 imaju, samo se o tome ne piše. Sam radar u F-22 može vidjet cilj, odnosno Su-35 na udaljenosti od 280km, a to je 10 puta više od radara na Su-35. I to je najveća prednost F-22. Slabo je uočljiv i uvijek ima min. 100km više prostora za djelovanje. Zato niti jedan ruski zrakoplov ne može na kraj sa F-22. A toliko razvikan Su-57 ima samo malo manji odraz od Su-30. O nema pojma što znači Stealth.

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije

Goran moze li se znati izvor tvojih informacija? Zvuci kao da si u najmanju ruku pilotirao sa SU-35 . Napisao si da radar na Su-35 otkriva F-22 na 28km udaljenosti. Kako si dosao do takve informacije?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Koja to ruska tehnologija ‘ne vidi’ F- ove? Ona iz 80-tih?
“Su-35 na velikim visinama postaje glineni golub”- postoje videi na yutubeu…
A bold lie is still a lie.
Točnije ‘lies’.

Ivek
Gost
Ivek
1 godina prije

Tomek zamolio bih te da se više informiraš o borbenim zrakoplovima. To što pišeš nema nikakve veze

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Nebitna rasprava. Dodje jedan stari MiG-31 i pocisti sve.

Goran
Gost
Goran
1 godina prije

F-35 itakako leti i to sve bolje i bolje. Polako se otkrivaju karte pa je tako zabilježio rekord u punom okretu kod 900km/h od svega 260m. Informacije radi Su-35 to radi an 390m, Mig-29 290m, a F-22 ma 270m. F-16 je na 305m.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Goran
Izvor podataka ( nevjerojatnih)?

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije

Politikin zabavnik.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Pisac komentara ostao je načinom razmišljanja u 80-ima.
Danas ne postoji dog-fight kao što je nekad.
Danas su avioni samo “traktori” (platforme) koji nose dalekometne projektile zrak-zrak ili zrak-zemlja, koje se ispaljuju i samonavode sa udaljenosti od najmanje 150 km.
Značajne manevarske sposobnosti svakog zrakoplova više su bitne za izbjegavanje raketnog napada nego za blisku borbu.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

To smo videli nedavno u Pakistansko-Indijskom sukobu da je bliska borba ipak moguca…
Mogu i stariji avioni da obore nove, ne zavisi sve od tehnike vec i od obucenosti posade, kvaliteta komandovanja, otpornosti na elektronsko ratovanje ratne srece itd…

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Istina je što pišeš Su 35 bi svojim manevarskim sposobnostima mogao nekako izbjeći raketu 3. generacije ali rakete 4, generacije su mnogo brže, 4.5 do 5. Mach-a i sposobne su manevriranja do 36 G dok je avion sa ljudskom posadom ograničen na manevriranje od maksimalno 9 G i nema mogućnosti da se naglim manevrom izmakne raketi. F 22 Rapror u ubutrašnjim spremnicima nosi 8 raketa zrak-zrak ali dodatno pod krilima može nositi još najmanje 4 projektila ali u tom primjeru nije više stealth u tolikoj mjeri kao bez tih raketa, tako da mu je vatrena moć što se tiče raketa jednaka onoj koju ima Su 35. Američki i Ruski avioni u Siriji su po jednom sporazumu između Rusije i SAD izbjegavali jedni druge i nije poznat ni jedan incident među njima i takva situacija nam ne može dati odgovor, koji bi avion pobjedio u primjeru pravog konflikta- Jedni i drugi piloti su se hvalisali, da su bili u blizini protivničkog aviona, koji ih tobože nije ni primjetio ali to su nevjerodostojne priče i ne mogu biti osnova za bilo kakve zaključke, koji se navode u gornjem članku! Su 35 ima 3D vektorski potisak, ali on do punog izraza dolazi tek na malim brzinama do 500 kmh ali borbene brzine aviona lovaca su znatno veće, od 1000 kmh, što se naziva visokom podzvučnom brzinom, pa do 1600 kmh, kojom F 22 može letjeti bez forsaža, dok Su 35 ro ne može i korištenje 3D mlaznica kod velikih brzina je ograničeno zbog ograničenja manevriranja aviona na najviše na 9 G i kad se ona prekorači i najbojli piloti gube svijest, tako da se te 3D mlaznice uglavnom koriste na aero mitinzima kod malih brzina i služe tome, da se političari, koji nisu stručnjaci za letalstvo navuku da kupe te avione! Raptor ima 2 D mlaznice i to je sasvim dovoljno, da poboljša manevarske sposobnosti tih aviona! JOš nekoliko podataka u usporedbi tih dvaju aviona! Su 35 može svojim pasivnim radarom zvanim Irbis, opaziti avion F 22 tek na 35 do 40 km i to nejasno i ne može ostvariti sve parametre potrebne da ga precizno pogodi raketom, dok F 22 može Rusa opazit na 250, km, zatim mu prići na 180 km i pogoditi ga svojom raketom AMRAAM 120 D. Koncepcija, koja zračne borbe, koja je zamišljena kod uvođenja F 22 u naoružanje ne predviđa dogfight iako je F 22 i u takvom primjeru vrlo opasan protivnik i ishod borbe bi ipak bio ovisan od izvježbanosti pilota. Treba još napomenuti, da E 22 nikad u akciju ne leti pojedinačno nego u formaciji i stvarno je čudno, kad neki pilot ruskog Su 35 kaže da ga je iznenadio s repa ili uslikao IR uređajem. Možda i jest, ali sigurno je i on već bio na nišanu kojeg od američkih lovaca! Treba spomenuti, da akcije američkih aviona iz pozadine prati i usklađuje avion AWACS koji ima radar kružnog dometa od 600 km, kojemu ništa ne promakne, ne u zraku, a isto tako na zemlji! Ove usporedbe dvaju lovaca, koje je tobože donio neki američki časopis su po svemu sudeći prilično nestručan, da ne kažemo amaterski uradak, djelo nekog na po informiranog pisca. Poznata je izjava jednog japanskog pilota aviona F15 J koji je izzvodio zajedničke letačke vježbe i simulaciju zračne bitke između F 15J koji je prilično sličan avionu Su 35 i lovca F 22 i on je rekao, da je borba s lovcem F 22 jednaka kao da boksaš protiv nevidljivog boksača, koji te stalno udara, a ti ne znaš odkuda dolaze udarci i ne znaš kad će te ponovo udariti!

ribar
Gost
ribar
1 godina prije

autor članka:
“Su-35 moćniji od bilo kojeg NATO i američkog borbenog zrakoplova, s izuzetkom F-22 Raptora”

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Zapitajmo se, zašto se je Indija odlučila za nabavu francuskih lovaca tipa Rafale iako je po dosta nižim cijenama mogla i ona kupiti ruske Su 35? Odgovor je, zato jer su se uvjerili, da je Rafale borbeno (ane na aeromitinzima) mnogo korisniji i efikasniji avion od ruskih aviona tipa Suhoj! Indija, iako to javno ne obznanjuje, nije previše zadovoljna svojim lovcima Su 30 MKI koje proizvodi po ruskoj licenci, i procurili su podaci, da je za akciju spremno samo 50% tih aviona, dok su ostali na remontu i sl. Isto tako, Indijska mornarica nije zadovoljna ruskim Migovima 29K i već traži mogućnost da ih zajeni franscuskim Rafalima ili američkim F 18 superhornet. Zapadni lovci Euro fighter su potpuno ravnopravni ruskim avionaima Su 35 a u nekim osobinama ih nadmašuju. Naime, Eurofighter je jedan od rijetkih lovaca 4++ generacije, koji leti nadzvučnom brzinom bez uključivanja forsaža! Toliko o lovcima Su 35 koji su tobože bolji od svih zapadnih lovaca! Koliko su ti avioni dobri može pokazati samo zračna borba sa ravnopravnim protivnicima a nikako ne portalsko laprdanje ili izvođenje akrobacija i letačkih figura na aeromitinzima!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Naravno da nisu zadovoljni Ruskim Migovima 29-K kad su od njega napravili hibrida pokušavajući integrirati zapadnu avioniku u Ruski zrakoplov. Najprije Su-35S je puno veći zrakoplov koji može ponijeti deset tona više korisnog tereta od Rafalea. Brži je od njega, radar mu ima veći domet, ima veći izbor oružja itd. I nije uopće u konkurenciji s istim. Daj molim te napiši mi odakle ti informacija da je samo 50% Su-30MKI spremno za borbu? I u kojim to osobinama su Eurofighteri potpuno ravnopravni? Dolet:3750km Eurofighter, 4500km Su-35. I još jedno pitanje: kako Indijci misle integrirati Rafale, ili F-18 na Vikramadityu koja je bivši sovjetski nosač/teška krstarica klase Kijev koju su obnovili Rusi? To će biti jako zanimljivo ako pokušaju. mogli bi biti nezadovoljniji Rafaleima nego MiG-29K. I još jedno pitanje: koliko su ono Indijci planirali kupiti Rafalea, a koliko su ih naručili?

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
1 godina prije

Francuski zrakoplovi su neopravdano zapostavljeni,a u mnogim parametrima su bolji od ruskih i američkih zrakoplova,a i dokazano su u borbi

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

To je istina i na primjer Indijci su ustanovili, da je ruska elektronika, koju su u prvo vrijeme imali na svojim Su 30 MKI bila nepouzdana, od radara pa nadalje i većinu ruske elektronike su zamjenili francuskom i izraelskom elektronikom! Avion Rafale, iako je upola manji avion od ruskog Su 35S nosi više korisnog tereta od njega i to 9 tona podvjesnog tereta dok Su 35 može maksimalno ponijeti oko 8 tona, ali u tom primjeru u velikoj mjeri gubi svoje manevarske sposobnosti! I drugi zapadni avioni nose više korisnog tovara nego ruski. Na pr Eurofighter, F 18, Superhornet nose po 9 tona bombi i raketa, F 15E ih sve nadmašuje i nosi ukupno 11 tona tereta, dok ruski Suhoji od su 30 preko Su 34 i Su 35 nose samo po 8 tona zbog slabije strukture i konstrukcije aviona iako su to uglavnom veći avioni od zapadnih!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Vidi ovo:
“The Dassault Rafale (French pronunciation: ​[ʁafal], literally meaning “gust of wind”,[11] and “burst of fire” in a more military sense)[12] is a French twin-engine, canard delta wing, multirole fighter”

S naglaskom na multirolae, odnosno višenamjenski, a to znači da ima više namjena što znači da može biti i lovac presretač i lovac bombarder itd.

Nasuprot tome:

Su-35S je “air superiority fighter”. A to znači da je zrakoplov za ostvarivanje zračne nadmoći. A to pak znači da nosi totalno drugačiji tip naoružanja.

Pogledaj samo ovaj podatak:

RBE-2AA: The RBE2 AA active electronically scanned array (AESA) radar now replaces the previous passively scanned RBE2. The RBE2 AA is reported to deliver a greater detection range of 200 km
I to AESA verzija koja se tek sada počela ugrađivati

IRBIS E: It can detect a target with radar cross-section (RCS) 3m2 at up to 400 km, (towards each other, in an area of 100 square degrees)[3][4] while a target with RCS 0.01m2 at up to 90 km.

Odakle tebi ove gluposti:

“To je istina i na primjer Indijci su ustanovili, da je ruska elektronika, koju su u prvo vrijeme imali na svojim Su 30 MKI bila nepouzdana, od radara pa nadalje i većinu ruske elektronike su zamjenili francuskom i izraelskom”

Jel ti to meni pišeš da su na Su-30MKI Indijci zamijenili BARS radare Izraelskim i Francuskim? Kojima?

Odakle ti informacija da je Ruska elektronika bila nepouzdana?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

To piše na početku , vjerovalo se da je moćniji sve do Sirije

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Sve je to lepo na papiru i u simulacijama, a u praksi sve rade F-16 F-15 F-18 a F-22 i F-35 njih nema skoro nigde, bombardovanje isis i Talibana, presretanje ruskih bombardera i prilazak ruskoj granici sve izvode F-15/16 a ova dva stelta pete generacije nigde nema u borbenim akcijama.
Takvo je realno stanje.

Niko
Gost
Niko
1 godina prije

F22i f35 su projekti za uzimanje love od nato saveznika

MDM
Gost
MDM
1 godina prije

Oni su tamo ali ih niko ne vidi 🙂

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Postoji druga fora….u uslovima napada na Rusiju F bilo koji nema šanse da neopažen priđe na 180km a vjerujem da su praćeni satelitom i na nebu Sirije.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije


osnovu kojih priča si ti došao do svojih zaključaka?
F-35 nije ni pravljen da ima manevarske sposobnosti, nego da djeluje sa udaljenosti i ‘nevidljivošću’.
Dž, za radare a ne ljudsko oko…zaboga.
Ipak moram reći da sam ovo s lokacijom na osnovu infracrvenog spektra čak i ja predvidjela…davno.
Počinjem sumnjati da u stvari radiš za – Ruse…

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Luce, tu nisam govorio o avionu F 35 nego o F 22 Raptoru! Ali F 35 isto tako ima solidne manevarske osobine, koje je pokazao na pariškom aeromitingu, gdje je potpuno zasjenio mogućnosti francuskog lovca Rafale! F 35 je na čuđenje svih prisutnih posjetioca aeromitinga pokazao skoro sve figure leta, kao i E 22 Raptor, ali treba istaknuti, da F 35 nema usmjereni potisak motora i sve manevre izvodi s pomoću aerodinamičnih površina ( repni stabilizator zadnja krila, zakrilca i sl.) F 35 ima jedan motor, ali to je naj jači motor ikad ugrađen u lovački avion i njegov potisak iznosi 20 tona, što je više negoli Rafale-ova oba motora koji zajedno imaju 18 tona potiska!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Dragi F-22 se više ne proizvodi, jesi li se ikada zapitao zašto?

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

F-35 ima jako loše manevarske sposobnosti bez obzira na potisak motora, i nema 3D vektoriranje. Dakle u svakom slučaju puno manje agilan i inferiorniji u tom pogledu od Su-35S. I kakav je to potisak u tonama, tko to više koristi? Jel ti misliš da je samo potisak motora zaslužan za manevarske sposobnosti. Je li znaš da pravokutne mlaznice daju do 20% manje potiska od okruglih? Šta misliš zašto Rusi nisu ugradili pravokutne mlaznice na Su-57? Nisu ih znali napraviti?

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije

“dok F 22 može Rusa opazit na 250, km, zatim mu prići na 180 km i pogoditi ga svojom raketom AMRAAM 120 D”

To je tek 20% obavljenog posla, da bi sve bilo gotovo raketa mora pogoditi cilj, a tu onda nastupa cijela paleta ECM-a.
Stvarnost je daleko od ove koju ti pokusavas predstaviti i vrlo lako je moguce da nakon nekoliko neuspjelih BVR napada sa obje strane, sve na kraju predje u VR borbu.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Pogrešna teorija, pogrešno zaključivanje!

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije

Ne bih rekao

Komunista
Gost
Komunista
1 godina prije

Raketa podnosi 36 G? De ba, dođi sebi.

Gandalf
Gost
Gandalf
1 godina prije

Za početak… Su-35 može leteti brže od zvuka bez forsaza.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Da, ali samo kad je bez podvjesnog tereta i kad leti u blagom poniranju!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Ti znaš. Ajde ne piši gluposti koje si pročitao na kojekakvim zapadnim forumima.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Zamisli ovu situaciju: F-22A lansira AIM-120 i ta raketa zrak-zrak leti prema Su-35S s udaljenosti od cca 150km. Je li ti misliš da će Su-35S cijelo vrijeme biti nesvjesan da ga ova raketa zrak-zrak pokušava sustići? Nije zračni dvoboj hollywoodski film.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Tako nekako….pričaju kao da je raketa nevidljiva.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

a tek cijena. otprilike možeš kupiti 5-6 zrakoplova su-35 za 1 zrakoplov f-22.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije

Ne bi se baš složio. Rusi su Kinezima prodali 24 aviona za 2 milijarde $. To ispada oko 83 miliona po avionu. E sad ne zna se šta je ugovor još uključivao. Koliko raketa zrak – zrak, rezervnih dijelova itd.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

dakle 83 milijuna $ po komadu ali uključujući I naoružanje. koliko košta komad su-35 bez naoružanja a koliko f-22. naoružanje može iznosti I pola pola prodajne cijene jer se ne zna koliko koja država kupuje raketa I ostale opreme

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

F 22 je bio izrađivan u relativno maloj seriji tek nekih 187 primjeraka i izvoz tog aviona je bio zabranjen odlukom am. kongresa, tako da mu je cijena ostala relativno visoka, a da je bio prodavan drugim državama, cijena bi mu sigurno pala, kao i avion F 35, koji je nedavno koštao oko 110 milijuna dolara, a sad mu je cijena zbog većeg broja proizvedenih primjeraka i većeg broja narudžbi od strane drugih država, pala na 90 mil. dolara.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

jedinična cijena, jednog f-22 raptora, je oko 360 milijuna $. jedinična cijena su-35 od 40-65 milijuna $. neznam što to amerikanci imaju toliko kriti na f-22 kada je su-35 bolji a kud I kamo jeftiniji

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Zašto se F-22 prestao proizvoditi?

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Jer su dva glupana Barack Obama i Joe Biden zaključili, da je hladni rat završio i da E 22 nema više dostojnih protivnika! Američki stručni krugovi su se na tu njihovu odluku hvatali za glavu i govorili su da je time napravljena strašna pogreška(terible mistake). Američki kongres i Senat su još prije koju godinu ozbiljno raspravljali, dali da obnove proizvodnju aviona F 22, ali pošto je razvoj 6.generacije aviona već prilično daleko odmakao, zaključili su ipak, da nije potrebno rasipati sredstva na više strana i nisu potvrdili ponovno pokretanje proizvodnje, znači ne zato jer taj avion nije dobar, naprotiv, on je još uvjek u svemu najbolji na svijetu nego zbog razloga koje sam prije toga naveo!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Je, baš se zato prestao proizvoditi. F-22 se prestao proizvoditi zato što je preskup, zato što ne opravdava uložena sredstva, zato što je preskup za održavanje, zato što su potrebni specijalni uvjeti za njegovo održavanje, itd. F-35 je trebao riješiti sve te nedostatke, ali izgleda da je polučio suprotan učinak.

Hezbollah
Gost
Hezbollah
1 godina prije

I zato što je “najbolji”…

denis
Gost
denis
1 godina prije

Džugašvili kriva informacija o cijeni F-35, cijena nije snižena zbog prodaje drugim zemljama nego po naredbi Trampa. Tramp je tražio nižu cijeno jer u suprotnom američka vojska neće kupiti ugovoren broj aviona.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

upravo tako.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Zato jih u 6. generaciji više neče ni bit…

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Tačno….kada u stranu maknemo faktor ljudskog života formiranje jednog pilota nije ni malo jeftino, a do penzije takođe košta.

MDM
Gost
MDM
1 godina prije

Kada ta F22 lepo sleti na pistu , a od onih ostalih ne ostane ništa, onda i nije tako skup.

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

F-22 je razvijan za borbu sa Sovjetskim avionima iz osamdesetih godina prošlog stoljeća. Ali ga nisu uspjeli završiti. Danas je F-22 zastario, povrh toga u F-22 ne može se ugraditi moderne sustave elektronike. Održavanje je problem jer je proizvođač F- 22 namjerno uništio sve podatke i alate za taj zrakoplov u korist novog F-35 aviona. Inače da je bilo volje F-22 je mogao biti ubojito oružje da su ludi Amerikanci spojili nove sustave sa F-35 zrakoplova na F-22 to bi onda bio savršeni avion za Američku vojsku. Ovako imaju šipak. Možda tek za deset godina se sjete ameri napraviti to što sam rekao, ali će za to vrijeme Rusi usavršiti svoje nove zrakoplove pete generacije.

ribar
Gost
ribar
1 godina prije

usa će dati kinezima da za njih rade F22
iovako su im ukrali planove

Epiktet
Gost
Epiktet
1 godina prije

@ribar—Govorilo se da su ukrali planove za F35 a ne F22. Ovo mi je prvi glas.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Ante, gospe ti, ne lupetaj! E 22 zastario!!? Pa od uvođenja u naoružanje 95 godine je prošao dvije opsežne modernizacije zbog namještanja najmodernije elektronike i avionike, koja brzo zastarjeva. Taj avion je na početku bio zamišljen kao čisti lovac presretač, ali je kasnije unaprijeđen i može izvoditi napade na kopnene i površinske ciljeve! ciljeve i

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

To spajanje F 35 i F 22 se još nije dogodilo i možda i neće, ali F 22 je bio toliko napredan avion, da su zabranili njegov izvoz, čak i naj tješnjim saveznicima, kao što je Izrael, Australija i drugi! To je sada najnapredniji i naj bolji lovački avion na svijetu!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

džugi, svega ti, ne trkeljaj. F-22 je bio prvi pokušaj da se pokradu na neviđeno novci poreznih obveznika. Inače je bio razočaranje, zbog čega je i proizveden u svega 190 primjeraka, a ne planiranih nekoliko tisuća. Izvožen nije, jer bi druge zemlje shvatile da je u pitanju prevara.

Priče da je preskup su gluposti, jer razvoj i proizvodnja F-35 koštaju neusporedivo više, a svejedno se rade u tisućama primjeraka. Razlika je samo u tome što su se upravljačke strukture u usa u međuvremenu uspjele korumpirati do mjere gdje se i dokazano smeće radi u tisućama primjeraka, a vazali kupuju sve bez pogovora i bez primjedbi. Izuzetak Turska, koja se u načelu zahvalila na ovim krševima, i Italija koja smanjuje broj naručenih F-35, te Njemačka koja ih ni ne namjerava kupovati, jer im je sve jasno.

Ne znam koliko vremena i objašnjavanja treba vama zadrtim amer0filima da shvatite osnove logike i matematike: Dodatna proizvodnja ‘Najboljeg aviona na svijetu, neusporedivog i nepobjedivog Raptora F-22’ daleko je jeftinija od razvoja i proizvodnje nekoliko tisuća primjeraka ‘leteće kante F-35’.
Pa zar mislite da bi ameri proizvodili inferiornije avione za mnogo veću cijenu od dodatne proizvodnje ‘najboljih na svijetu f-22’ ? Jasno je iz aviona (bilo kojeg) da tu naveliko smrdi.

Btw, ni jedan od tih aviona nije nikad ništa oborio, tako da su u pitanju gole špekulacije. Za istinu treba sačekati dok ne odvale jedni po drugima. U kom slučaju ne bi tipovao na made-in-usa čudesa.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Ivek, svojim “lucidnim komentarom” si promašio “ceo fudbal”, a ne gol!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

džugi, jednog ćeš dana možda razumjeti o čemu se ovdje radi. Možda. Do tada gledaj reprize Top Gun-a i uživaj i dalje. Kažu da će uskoro i nastavak.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Ivek, u SAD nije na vlasti kleptokracija, kako je Stiv Benon nazvao rusku kliku, koja je trenutno na vlasti, nego odgovorni ljudi, koji tri puta okrenu svaki dolar, prije negoli ga potroše za nešto, pa i za naoružanje!!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Ahaha, Steve Banon. Jel to onaj kojega je Trump najurio s mjesta savjetnika za nacionalnu sigurnost?

“koji tri puta okrenu svaki dolar, prije negoli ga potroše za nešto, pa i za naoružanje!!” Ovo je posebno smiješno, jesu li zato u dugu koliko ono 22 trilijuna dolara?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

ahahah….u usa nije kleptokracija…ahaha…odustajem.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

” proizvođač F- 22 namjerno uništio sve podatke i alate za taj zrakoplov”…
Od kud ti podaci?
Meni je tu nešto – čudno. ??

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Da, čudno kao i nestala tehnička dokumentacija za program Apollo, nestali dokazi za Kennedyevo smaknuće (za oba brata), nestali ostaci twinsa sa (sigurnim) tragovima eksploziva. Ta ekipa plasira toliko nevjerovatno basnoslovno ogromne izmišljene priče, da prosječan čovjek to ne može ni pojmiti; stoga nevjerica da je to uopće moguće, i skeptično odmahivanje glavom kad im ukažeš da je moderna ‘zapadna demokracija’ sazdana na gomili laži, elaborirano posloženih.

Nazgul75
Member
Nazgul75
1 godina prije

@Ivo, u pravu si, konkretno za Raprora bilo da su ‘rasformirali’ jedinu proizvodnu liniju i nemogu je ‘osposobiti’ jer su ‘zagubili’ ‘posebne’ alate potrebne za njeno reaktiviranje. I da cistacica bacila u smece dokumentaciju za F-22. ?

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Military Watch ukazuje na potrebu najjjjjhitnijeg razvoja najjjjjnovijeg F-57

šeronja
Gost
šeronja
1 godina prije

stari dobar Filter – 57 (sedam in pedeset)

mirko
Gost
mirko
1 godina prije

Vojnicka cigareta…

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Ne vojnička….radnička je to cigareta bila, cigare su “obrnuto” poslagane u kutiji tako da kada bi radnik prljavim rukama uzimao cigaretu nije hvatao za filter, filter je ostajao čist.

Max
Gost
Max
1 godina prije

Sjećam se tih cigareta ali ih ne pušim kao ni priče o nadmoći USA aviona. 🙂

Fenix
Gost
Fenix
1 godina prije

F22 je jako dobar zrakoplov ali Su 35 je sila sam pogled na njega govori koliko je aerodinamican. Samo nevjerojatno je da raketa R37 ima domet od 410 kilometara stvarno izvanredno. Inače Ruski VKS je naručio izgradnju 76 Su 57 neka sada Amerikanci prave Fraptor 57?.

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije

Domet same rakete nije toliko bitan ako je nemas cime navoditi, ali mozda se u tu pricu uklapa fotonski radar kojeg sam spomenuo u drugom postu.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Ja sam mislio da je Su-57 propali projekt. Barem tako je Džugi pisao prije koji dan.

Max
Gost
Max
1 godina prije

Je toliko je propao da su Rusi naručili 75 komada prije neki dan. doduše ne odmah nego do 2027.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Do 2027?!! Uuuuu gdje je to? Ali tek tada bi avioni Su 57 trebali dobiti nove motore Izdjelie 30. Znači Rusi će da spase obraz pred svjetskom javnošću ipak kupiti veliki broj tih aviona sa starim motorima, kakve ima Su 35. Pa sad,
ne znam koliko će se država odlučiti da kupe te avione tobože 5 generacije, sa preslabim motorima, koji ne mogu razviti nadzvučnu brzinu bez forsaža, nisu stealth, što je nužna karakteristika aviona 5 generacije i bit će dosta skuplji od one cijene, koju su najavili Rusi kad su predstavili taj avion, ali čekaj, : Možda će on imati onaj fotonski ili ROFAR radar pa beće trebati ni stealth ni superkrstarenje, hahahahahahaha!! Viđet ćemo šta će biti iz svega toga!!

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Evo, upravo sad sam opet čuo na vijestima, da su američki avioni kod obala Aljaske presreli skupinu ruskih aviona!

Helvetia
Gost
Helvetia
1 godina prije

Kako su nusraci krenuli najbolji bi bio tu-500

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Ruska vojska poručila umijesto 16, 76 Su-57…. Razlog zašto če se ipak Pak-Fa praviti u večim serijama novi mikrovalni fotonski radar…..Najnoviji radar če , da ima 10 puta veču resoluciju nego dosadašnji radari, što znači, da je u buduče sva stealth tehnologija postala smeče….Ima i tu karakteristiku, da može, da se u obliku tanke ploče montira direktno na tjelo aviona……. Tako, da što se Rusa tiče zaboravite na F- 22 i F-35….. Kao što su ga nazvali Kineski novinari, koji su prisustvovali projekciji tog novog radara… “začetnikom nove ere” ……

Medo
Gost
Medo
1 godina prije

kaj ti stvarno misliš da od izrade F 22 ameri ne razvijaju nove F-ove, F 22 je samo pokazatelj koliko su drugi u zaostatku.

MDM
Gost
MDM
1 godina prije

Photon radar jao , šta još, antimaterijske torpede , generator crne rupe.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

F22+F35=???
Indukativno = Su57.

Tony
Gost
Tony
1 godina prije

f 35 jedva leti 35 na sat a su 35 je 5 puta brzi jer je to ruski hahaha to je pokazalo sirisko nebo…

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

A u međuvremenu Suhoji tamane američke plaćenike na desetine tisuća iz neposredne blizine, dok ‘pravi gospodari’ ispale nešto izdaleka i pobjegnu kući. U pravu si, stručnjak.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Ivek, jel” se ti možda sjećaš, kad su oni ruski vagnerovci zajedno sa svojim šiitskim kompanjonima htjeli osvojiti jedno polje za crpljenje nafte, Ameri su ih dočekali uz pomoć svoje avijacije i za sat i pol je u pustinjski pijesak zagrizlo oko 600 napadača, među njima i 300 ruskih olaćenika vagnerovaca! Ameri su odmah obavjestili rusku komandu u Siriji o tom događaju, ali oni su zatajili, svoje plaćenike, ali na kraju je vođa tih plaćenika priznao tu katastrofu rekavši, da je 300 njihovih tjela u hladnjači i da čekaju transport u Rusiju! Toliko o efikasnosti jednih i drugih, a Ameri su kad god su se sjetili srušili pokoji sirijski avion, čiji pilot nije ni svaćao, što ga je potrefilo!

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Eh, da … Kad bi svi bili tupi, ko Turski kur**….. Der Spiegel je svojevremeno jedini onako pošteno novinarski pogledao i popričao sa lokalcima šta se uistinu desilo…. Lepo objavio članak i to je to…..Tako, da dragi Koba… Nije sve Holywood ima i drugih istina….Samo, da ti prišapnem… Bilo je 22 mrtvih Wagnerovca…Koliko od njih je bilo Rusa… Bog zna… Sve sami artiljerci…

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Njihov broj si umanjio za više od 10 puta! Poginulo ih je 300, a možda i koji više i tu ne brojim mrtve arape!

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Da, da…. Inače, kako da te čovjek razume.. Stalno dolaziš po nova i nova šamaranja…. Mora, da si neki metroseksualno- feminitirani muškič, koji svojoj djeci stavlja tampone umjesto pelena….. Do sad drago dijete nisi stavio niti jedan link, niti jedan dokaz a još manje rezon vrijedan ozbilnijeg odgovora…… Tako, da meni se ne da više šamarat indolentne vijernike u Holywood, pa da ne gubim više vrijeme sa tobom si od sad na ignore…. P.S….. Ako nisi u stanju da pronažeš članak eto ti izsečak iz članka .. “Among those stationed in Tabiya was a small contingent of Russian mercenaries. But the two militia sources said they did not participate in the fighting. Still, they said, 10 to 20 of them did in fact lose their lives. They said a total of more than 200 of the attackers died, including around 80 Syrian soldiers with the 4th Division, around 100 Iraqis and Afghans and around 70 tribal fighters, mostly with the al-Baqir militia.” …. A ceo članak siguran sam možeš i sam, da pronađeš…. Ako ne znaš, pitaj nekog ko zna…

Nazgul75
Member
Nazgul75
1 godina prije

@Trubadur, zalud se trudis, kad se pojavila vijest o vagnerovcima, ‘inicijalna’ cifra je bila 100-150, zatim je ‘narasla’ na 200, a sad je Dzugiju i strucnjaku ‘narasla’ na 300, ako nastave sa ‘javljanjem’ na ove teme, uskoro ce biti izmedju 1000 i 3000, treba nekako ‘unistiti’ diviziju, makar na forumu. Usput, zalud mu objasnjavas da su Rusi poceli razvoj fotonskog radara jos prije par godina, amer0filima je AESA ‘vrhunac’ tehnologije. Zalud i objasnjenje da je stealth ‘smece’ za sve radare koji rade ‘iznad’ mm jer to zapad ne koristi. To sto Rusi takve radare kombinuju bas zbog toga i razvijaju ih godinama kako bi im povecali preciznost opet ‘strucnjacima kao navedena dvojica ne znace nista. Ameri to ne koriste pa to ne valja. I tako dalje… Usput, Dzugi, ako S-35 nosi Khibini, koji jeste na neko vrijeme onesposobio AEGIS, sta mislis da moze da napravi tvom ljubljenom AMMRAM-u? I provjeri, F-22 jeste zastario jer su ameri sami priznali da njegov link ne moze da se ‘upari’ sa poslednjim verzijama loje koriste F-35, novi Avaksi… Ali, ponovo, zalud vam oci kad je um slijep…

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Pa što hoćeš i ti si ih toliko nabrojao, samo da si spomenuo premali broj vagnerovaca, a ja ne volim, da postavljam linkove, jer poslije čekam cijelu vječnost da mi admin to odobri i komentar u većini slučajeva nije više aktuelan! Ja inače ne izmišljam podatke, koje ovdje iznosim, makar da sam ih pročitao negdje prije godinu dana, ali me sjećanje još dobro služi, i ne želim uvjek za svaki podatak ponovno tražiti izvor, a i lijen sam, što se toga tiče, jer mi sve to skupa nije toliko važno da bih morao ulagati dodatan trud u to!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Nije, poginulo je 6000000 vagnerovaca i 10000000 NDF-ovaca. Amer su koliko ja znam srušili samo onaj Su-22 (ajde pogledaj kakav tip aviona je Su-22) Alija Fahda koji je bombardirao ISIL oko Deir Ez Zora. Pilot F-18 koji ga je srušio je usprkos tome što je Sirijski pilot bio nesvjestan prisutnosti F-18 morao ispaliti 2 AIM 9X projektila zato što ga tim hiper preciznim oružjem u prvom pokušaju nije uspio pogoditi. Ahahaha bolje je da ne pišeš o tim glupostima.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

rogi, moraš se obrazovati. Su-35 ne mlati vehabije, već drži ‘gospodare’ na odstojanju, air-superiority i te stvari. Za tamanjenje vehabija koriste se Su-34 (3-6.000 metara) i Su-26 (500-1500 metara). Za jednog stručnjaka dosta si neobaviješten.

Da, slike s Aljaske su fora, rusi rade još ljepše al se ne hvale,samo poslije slikanja piloti Posejdona cvile za tv i mjenjaju pelene. Samo hrabro, rogi.

Medo
Gost
Medo
1 godina prije

jadan taj Su 35, svaki mjesec dobiju porciju od izraelskih baraka

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Kad su to Su-35S dobili porciju od F-16 Baraka koji se onako usput Izrael rješava jel su zastarjeli? I kad su to zadnji put Izraelci vodili zračnu borbu?

Medo
Gost
Medo
1 godina prije

Ako Su 35 čuva nebo, ima takvu nadmoć, nosi rakete koje sve pogode i radare koji vide i nevidljive, zbog čega stara kanta barak uredno leti i radi kaj ga volja? Izraelci su najviše vodili moderne borbe sa svojim susjedima, njihovi F-15 imaju 100+ potvrđenih pobjeda i 0 poraza, dok oni lete svi drugi ostaju u hangarima.

ray
Gost
ray
1 godina prije

Pa? Ta misija je namerno sprovedena da bude vidljiva, kao poruka.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Zamisli F-22 presreo par Tu-95, ahahah. Šta to znači presreo? Daj smiješan si čovječe.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Dobro kažeš rogi, smiješno je da s tako improviziranim gps-ovima i ostalime rasturaju amere po Siriji, s njihovim multibilionskim igračkama. Fakat nisu normalni.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

I kakve veze ima i da su na nekim starim fencerima montirani ručni gps/glonass uređaji? Trebali bi potrošiti 2,5 milijarde na ugradnju navigacijskih uređaja u stare avione. To da je napisao da Su-34 ima ručne navigacijske uređaje ja bi se zabrinuo. Su-24 i tako ide u otpis kad se proizvede dovoljan broj Su-34, a i oni koji ostanu će biti Su-24M2 koji imaju integriranu navigaciju-

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Ahaha baš mi je smiješno. Daj neki link nešto konkretno, nemoj samo laprdati. I od kuda tebi da je riječ baš o GPS ručnom uređaju? Možda je bio GLONASS u pitanju.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Ako misliš na ovo onda si falio tip zrakoplova.

http://cockpitviewlandingvideos.aircraftpaintingschemes.com/su25.php

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Sinko na F-16 su ti do jučer koristili walmartove gps-ove, a ti se usku.čio. i to usprkos 700 milijardi dolara proračuna. Jesam li ja napisao da ide? Napisao sam ti da će se Su-24M povući, ili će se nadograditi na Su-24M2. Naravno cilj je da se Su-24 potpuno zamijeni sa Su-34.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Pročitaj dobro članak koji ti je izbacio google, nemoj samo gledati fotografije. Nemoj me tjerati da ti stavljam linkove jer ih admin treba odobriti, a to traje cijelu vječnost.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Ti avioni Su 24, kako si već prije napisao, u velikom su broju zastupljeni u avijaciji Rusije i zapravo su nekakva vrsta radnih konja ruskih zračno kosmičkih snaga iako oni imaju malo veze sa kosmosom neka im bude, zvat ćemo to tako! Pravo čudo je, kako taj avion prije dvije godine manevrom nije izbjegao raketu, koju je na njega ispalio turski F 16. Ja se s ovim našim ruskim navijačima već dva dana prepirem o tome, dali američka raketa uopće može srušiti ruski avion! Oni kažu da ne može, da svaku raketu pravovremeno opaze i izbjegnu je manevrom aviona! A vidi vraga, Njihov Su 24 oborio je stari dobri Sidewinder AIM 9 bez onog X. Pao Suhoj ko zrela šljiva!!

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Jašta stari moj smršavio sam 3 kile!!

Stex
Gost
Stex
1 godina prije

… ako ti ne znaš što je (smiješno), ja ću ti reći… Ti (si smiješan).

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Amerikenjci imaju dobre pusilice a ne avione, evo danas sam procitao da je Monika Lewinsky na pusenju zaradila 10 miliona dolara.

f16barrak
Gost
f16barrak
1 godina prije

su ? super galeb ?

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije

Inače Rusi zadnjih par godina rade intenzivno na “fotonskom” radaru (za SU57 i vrlo vjerojatno SU35) koji bi trebao potpuno iz jednadžbe izbaciti bilo kakav aktualni stealth sustav.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Hahahah samo ti sanjaj o nekakvom ruskom fotonskom radaru, a rusi nisu bili sposobni napraviti dobar AESA radar i jedva su napravili nešto slično američkoj prvoj generaciji tog radara, dok ameri već koriste 3 generaciju AESA radara!

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Vidim, da su ti jaki argumenti, Koba….. Samo, kad bi bili i istiniti, pa tako, kao uvijek…Disneyland….

radijacija2000
Gost
radijacija2000
1 godina prije

Evo šta kaže The National Interest:
https://nationalinterest.org/blog/the-buzz/did-russias-new-radar-just-make-americas-lethal-stealth-16936

Ukratko ,fotonski radari postoje i Rusi nisi jedini koji ih imaju . Kao i nisko-frekventni radari, fotonski radari mogu da otkriju stealth zrakoplove na razdaljinu od oko 300 milja, ali ne mogu tačno utvrditi njihovu lokaciju kako bi tačno vodili projektil do određenog cilja. Prednost fotonskih radara naspram nisko-frekventnih radara je to što su puno kompaktniji i mobilniji, lakše se upravlja i potrebno je manja posada (trojica po sistemu). Znači, nije fotonski radar nije game-changer, ali je itekako korisna stvar.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Ahaha Ameri su 100 godina iza Rusa u ROFAR tehnologiji.

Prvosvibanjski_grah
Gost
Prvosvibanjski_grah
1 godina prije

Ameri vise ne lete , puzu po nevadi i mole cara putina da ne posalje jedan suhoj i pretvori ameriku u prah i pepeo, cica mica gotova je prica , a sad djeco na spavanje sutra je novi dan u kojemu ce amerika i eu i dalje postojati bas kao i balkanske mitomanske bajke za laku noc.

ime amatera
Gost
ime amatera
1 godina prije

Ovaj ili onaj avion sta to pomaze svima onima koji traze dorucak po kontejneru gradova …..

Banana
Gost
Banana
1 godina prije

Meni osobno viski ne odgovara,više sam za votku.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Svaka čast što ipak niste odmah prepumpali informacije i zaključili u korist Rusa, pošto ste portal koji je lišen prozapadnjačkog utjecaja (i to mi je drago).
F-22 je lovac 5. generacije, dok je Su-35 generacija 4.5, tako da mu još uvijek može parirati.
Međutim, ako se otvori tema o Su-57, to je naravno novo poglavlje i komparacija je čak i zanimljivija.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Pa lijepo piše da je prijevod američkog vojnog portal i da sve treba uzeti s rezervom.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Je baš je tako, zato su i postojali oni incidenti oko Deir Ez Zora između Su-35S i F-22.

klump
Gost
klump
1 godina prije

Vau kakšno tehnologijo obvladajo rusi.Čuj a ni dejstvo kdo prevladuje v vojaskem delu z časom prevladuje na vseh področjih.

Max
Gost
Max
1 godina prije

Kao što neki od vas pišu Suhoj 35 je lovac tzv air superiority tipa 4 + generacije A F 22 5 generacije i Suhoj je u većini elemenata jednak ili bolji )i to prema Američkim izvorima(. Mislim da to govori sve. kad još uračunate omjer uloženog i dobivenog cijene i kvalitete onda je sve jasno.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
138
0
()
x