Military Watch: Sirijsko nebo je pokazalo da F-22 ne može svladati Su-35

139 komentara

Iako američki vojni časopisi i internetski portali često u usporedbi s ruskim ili kineskim oružjima i sustavima  podcjenjuju učinkovitost i vrijednost američkih oružja, samo kako bi stvorili izgovor za dodatno pumpanje ionako basnoslovnog proračuna Pentagona i izdvajanje proračunskog novca za nove projekte vojno industrijskog kompleksa, njihove su analize često stručne i mnoge su zanimljive široj publici. Tako je portal Military Watch objavio prilično opsežan članak u kojem tvrdi kako američki F-22 ne može nadmašiti ruski Su-35. Naravno, istina je možda “negdje između” i mnogo toga ovisi o pilotima koji upravljaju ovim zrakoplovima. Kako se ova dva zrakoplova nisu sukobila u izravnom zračnom dvoboju, pogledajmo što kažu autori članka.

F-22 ne može svladati ruski Su-35

F-22
FOTO: F-22

Od kada je u rujnu 2015. rusko ratno zrakoplovstvo počelo borbene operacije u Siriji, među raznim oružjem je rasporedilo neke od najnaprednijih borbenih zrakoplova u bazama u arapskoj zemlji i zračnoj bazi Hmeymim u pokrajini Latakija, blizu mediteranske obale, ali u manjoj mjeri i u zračnoj bazi Al-Shayrat, koju dijele sa sirijskim zračnim snagama.

Dok je većina raspoređenog kontingenta sastavljena od specijaliziranih modela za zračne misije, uključujući 10 zrakoplova Su-34, 8 zrakoplova Su-24M i 6 jurišnih Su-25SM, također su poslana 4 višenamjenska zrakoplova Su-30SM i 5 zrakoplova Su-35. Te teške platforme s dva motora se temelje na naprednoj sovjetskoj verziji zrakoplova Suhoj Su-27 koja integrira najsuvremenije senzore, projektile zrak-zrak, sustave za elektroničko ratovanje i jedinstvene sustave vektoriziranja potiska, dvodimenzionalni za Su-30SM i trodimenzionalni za Su-35, što im daje veću upravljivost.

VIDEO:  mlaznica sa vektorskim potiskom na Su-30

Ruske zračne snage su u početku bile raspoređene s ograničenim kapacitetima, ali je obaranje ruskog zrakoplova Su-24 u studenom 2015. od strane Turske natjeralo rusko ratno zrakoplovstvo da rasporedi napredne verzije Suhoja s raketama zrak-zrak, kako bi zaštitili svoje snage od potencijalnih napada snaga NATO pakta koje djeluju u regiji, a zrakoplovi Su-34 su istovremeno opremljeni oružjem zrak-zrak. Kao najsnažniji borbeni zrakoplov Rusije za ostvarivanje zračne nadmoći, koji je ušao u službu tek 2014. godine, slanje u Siriju modela Su-35 je bio veliki pokazatelj snage potencijalnim protivnicima Rusije koje predstavlja prvo potvrđeno inozemno raspoređivanje borbenih zrakoplova opremljenih novim raketama zrak-zrak R-77 ruskog ratnog zrakoplovstva.

S naoružanjem borbenih zrakoplova Su-30 i Su-35, koji redovito provode letove nad Sirijom, u kombinaciji s najsofisticiranijim ruskim sustavima protuzračne obrane koji štite njihove vojne objekte, uključujući S-400 i S-300V4, ravnoteža snaga na nebu iznad arapske zemlje je bila na ruskoj strani, unatoč relativno malom ekspedicijskom korpusu koji je 2017. godini imao samo 6000 ljudi.

s-300
FOTO: ilustracija, sistem S-300V

Izvješća iz službenih američkih izvora, poput Centra za stratešku i proračunsku analizu, ukazuju da je Su-35 moćniji od bilo kojeg NATO i američkog borbenog zrakoplova, s izuzetkom F-22 Raptora, borbenog zrakoplova za ostvarivanje zračne premoći pete generacije.

Uz napetosti s rastućim ruskim snagama i Sjedinjenih Država, te učestalih poziva za odlazak iz zemlje od strane sirijske vlade, koju podržava Moskva, američke zrakoplovne snage su u zračnom prostoru Sirije i Iraka u borbenim misijama počele letjeti sa svojom najnaprednijom platformom za zračnu nadmoć. Očekivalo se da će F-22 lako i brzo prebaciti ravnotežu snaga u korist Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, što je bilo nužno u bliskoistočnoj areni u kojoj su se ovi zrakoplovi morali nositi s ruskim borbenim zrakoplovima i protuzračnim obrambenim sustavima.

F22 u Siriji
FOTO: F22 u Siriji

Raspoređeni su zrakoplovi F-22 Raptor iz zrakoplovne baze Al-Dhafra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koja je također služila kao operativna baza za napade u Afganistanu, a podržavali su ih zrakoplovni sustavi kontrole i obavještavanja Boeing E-3 Sentry (AWACS) i tankeri KC-10A.

Iako je F-22 Raptor daleko najmoćniji zapadni borbeni zrakoplov u službi, pogodili su ga brojni problemi u suprotstavljanju ruskoj floti na sirijskom nebu. Najveći je ekstremno teško održavanje F-22, kojeg svaki tjedan sve teže bilo provoditi na letjelicama, što je povećavalo brojčanu inferiornost.

Otvoreno nebo - NATO
FOTO: ilustracija, AWACS i par F-16

Usporedba između Su-35 i F-22 je također pokazala da je prednost američke platforme u slučaju angažmana daleko od zajamčene. Su-35 u odnosu na F-22 nosi 175% projektila zrak-zrak, a njegova jedinstvena integracija trodimenzionalnog vektora potiska olakšava izbjegavanje neprijateljskih raketnih napada i bolje manevriranje u vizualnim angažmanima.

Ruski borbeni zrakoplov također integrira infracrveni sustav za pretraživanje i praćenje (IRST), kojeg Raptor nema, čime Su-35 može imati predodžbu o situaciji bez korištenja radara i bez radarske pomoći gađati ciljeve.

Arhitektura računala Su-35 također je mnogo modernija, jer ona koja je ugrađena u Raptor datira još iz ’90-ih.

VIDEO: vektorske mlaznice na F-22

Sa svoje strane, F-22 ima mnoge značajne prednosti, posebno smanjenu radarsku uočljivost, zbog čega mu je iznimno teško ući u trag ili ga otkriti na ekstremnim dometima. U tom smislu Su-35 ima ograničene mogućnosti otkrivanja F-22, s radarskim odrazom koji čini oko jednu trećinu odraza njegovog prethodnika Su-27, ali još uvijek mnogo većim od Raptora.

Nedavna integracija rakete zrak-zrak AIM-120D na F-22, trenutno najsnažnije zapadne rakete zrak-zrak, Raptoru također pruža prednost u odnosu na Su-35, jer koristi rakete dometa 180 km, dok ruski zrakoplov može djelovati samo na dometu do 130 km, koristeći R-27ER.

Ali manevarska prednost Su-35 to nadoknađuje i mnogo ga je teže pogoditi s velikih udaljenosti. Su-35 od 2020. planira rasporediti hipersonični dalekometni projektil zrak-zrak R-37, platformu, kojeg trenutno koriste ruski presretači MiG-31, a procijenjeni domet ovog projektila je  od 350 do 410 kilometara.

Daljnja značajna prednost zrakoplova F-22 je integracija naprednog elektronskog radara za skeniranje (AESA), takozvanog AN/APG-77, koji nudi veći raspon detekcije i praćenje pasivnih platformi kao što je Irbis-E zrakoplova Su-35, te niži radarski potpis.

Usprkos usavršenosti Raptora, izvješća o operacijama nad Sirijom ukazuju na to da su ruski borbeni zrakoplovi Suhoj uspjeli prevladati njegove superiorne senzore i stelt sposobnosti , izbjegavajući otkrivanje od strane F-22 koristeći napredne sustave elektronskog ratovanja, te otkrivanjem “nevidljivih” američkih zrakoplova.

U izvješću zapovjednika 95. izviđačke eskadrile raspoređene u zrakoplovnoj bazi Al-Dhafra stoji da Raptori nisu mogli učinkovito locirati ruske Suhoje u Siriji. Rusko ratno zrakoplovstvo je objavilo dokaze o sposobnostima zrakoplova Su-35 da pronađe F-22 Raptor sa sustavom za pretraživanje i praćenje infracrvenog spektra.

su-35 OLS-35 optička stanica za pretraživanje u infracrvenom spektru
FOTO: OLS-35 optička stanica za pretraživanje u infracrvenom spektru nalazi se ispred kokpita sa desne strane

Prema riječima američkog zapovjednika, niz značajnih nedostataka je ometalo operativne sposobnosti F-22, uključujući nedostatak infracrvenih i optičkih kapaciteta za noćno praćenje, nedostatak ekrana na kacigi što prisiljava pilote da se aktivno osvrću da u okolini pronađu druge zrakoplove i nemogućnost prijenosa podataka putem taktičke mreže za razmjenu podataka Link 16, što dovodi do ovisnosti o radiokomunikacijama.

Rezultat toga je da bi Su-35, premda mu nedostaju mogućnosti stealth ili AESA radara, vrlo lako mogao pobijediti F-22, osobito kada se uzmu u obzir brojni zahtjevi za održavanje zrakoplova F-22 Raptor, što dovodi do njihove duge odsutnost s linije fronta. Starost i složenost informatičke arhitekture Raptora će iznimno otežati integraciju ažuriranih elektroničkih sustava, protumjera i senzora, mnogo više nego za Su-35 ili druge zrakoplove poput F-35.

Iako nema sumnje da je F-22 jedan od najmoćnijih borbenih zrakoplova na svijetu, njegov status najmoćnijeg borbenog zrakoplova za ostvarivanje začne nadmoći možda neće biti zajamčen, posebno ne nakon ruskog tehnološkog napretka i dokazanih propusta Raptora u blizini zrakoplova Su-35 na sirijskom nebu.

Military Watch

avijacijaAWACSF-35HmeymimNATOSU 35
Pretplatiti se
Obavijesti o
139 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tomek
4 godine prije

F35 jedva da leti i preskup je saveznicima a i laka meta.
F22 je preskup za održavanje i vidljiv je te je i on laka meta također.
F15/F18/F16 to je sve zastarijelo i za neke slabije protivnike koji nemaju PZO.
Izgleda da Amerikanci gube prevlast u zraku ako je ovo sve istina za F22 iz Sirije.

Ivan
4 godine prije

Pisac komentara ostao je načinom razmišljanja u 80-ima.
Danas ne postoji dog-fight kao što je nekad.
Danas su avioni samo “traktori” (platforme) koji nose dalekometne projektile zrak-zrak ili zrak-zemlja, koje se ispaljuju i samonavode sa udaljenosti od najmanje 150 km.
Značajne manevarske sposobnosti svakog zrakoplova više su bitne za izbjegavanje raketnog napada nego za blisku borbu.

eu kolonija
4 godine prije

a tek cijena. otprilike možeš kupiti 5-6 zrakoplova su-35 za 1 zrakoplov f-22.

Ante
4 godine prije

F-22 je razvijan za borbu sa Sovjetskim avionima iz osamdesetih godina prošlog stoljeća. Ali ga nisu uspjeli završiti. Danas je F-22 zastario, povrh toga u F-22 ne može se ugraditi moderne sustave elektronike. Održavanje je problem jer je proizvođač F- 22 namjerno uništio sve podatke i alate za taj zrakoplov u korist novog F-35 aviona. Inače da je bilo volje F-22 je mogao biti ubojito oružje da su ludi Amerikanci spojili nove sustave sa F-35 zrakoplova na F-22 to bi onda bio savršeni avion za Američku vojsku. Ovako imaju šipak. Možda tek za deset godina se sjete ameri napraviti to što sam rekao, ali će za to vrijeme Rusi usavršiti svoje nove zrakoplove pete generacije.

samo tako
4 godine prije

Military Watch ukazuje na potrebu najjjjjhitnijeg razvoja najjjjjnovijeg F-57

Fenix
4 godine prije

F22 je jako dobar zrakoplov ali Su 35 je sila sam pogled na njega govori koliko je aerodinamican. Samo nevjerojatno je da raketa R37 ima domet od 410 kilometara stvarno izvanredno. Inače Ruski VKS je naručio izgradnju 76 Su 57 neka sada Amerikanci prave Fraptor 57?.

Helvetia
4 godine prije

Kako su nusraci krenuli najbolji bi bio tu-500

Trubadur
4 godine prije

Ruska vojska poručila umijesto 16, 76 Su-57…. Razlog zašto če se ipak Pak-Fa praviti u večim serijama novi mikrovalni fotonski radar…..Najnoviji radar če , da ima 10 puta veču resoluciju nego dosadašnji radari, što znači, da je u buduče sva stealth tehnologija postala smeče….Ima i tu karakteristiku, da može, da se u obliku tanke ploče montira direktno na tjelo aviona……. Tako, da što se Rusa tiče zaboravite na F- 22 i F-35….. Kao što su ga nazvali Kineski novinari, koji su prisustvovali projekciji tog novog radara… “začetnikom nove ere” ……

Siniša
4 godine prije

F22+F35=???
Indukativno = Su57.

Tony
4 godine prije

f 35 jedva leti 35 na sat a su 35 je 5 puta brzi jer je to ruski hahaha to je pokazalo sirisko nebo…

Ivo
4 godine prije

A u međuvremenu Suhoji tamane američke plaćenike na desetine tisuća iz neposredne blizine, dok ‘pravi gospodari’ ispale nešto izdaleka i pobjegnu kući. U pravu si, stručnjak.

IVE iz pecalbe
4 godine prije

Amerikenjci imaju dobre pusilice a ne avione, evo danas sam procitao da je Monika Lewinsky na pusenju zaradila 10 miliona dolara.

f16barrak
4 godine prije

su ? super galeb ?

Zorule
4 godine prije

Inače Rusi zadnjih par godina rade intenzivno na “fotonskom” radaru (za SU57 i vrlo vjerojatno SU35) koji bi trebao potpuno iz jednadžbe izbaciti bilo kakav aktualni stealth sustav.

Prvosvibanjski_grah
4 godine prije

Ameri vise ne lete , puzu po nevadi i mole cara putina da ne posalje jedan suhoj i pretvori ameriku u prah i pepeo, cica mica gotova je prica , a sad djeco na spavanje sutra je novi dan u kojemu ce amerika i eu i dalje postojati bas kao i balkanske mitomanske bajke za laku noc.

ime amatera
4 godine prije

Ovaj ili onaj avion sta to pomaze svima onima koji traze dorucak po kontejneru gradova …..

Banana
4 godine prije

Meni osobno viski ne odgovara,više sam za votku.

Ivan
4 godine prije

Svaka čast što ipak niste odmah prepumpali informacije i zaključili u korist Rusa, pošto ste portal koji je lišen prozapadnjačkog utjecaja (i to mi je drago).
F-22 je lovac 5. generacije, dok je Su-35 generacija 4.5, tako da mu još uvijek može parirati.
Međutim, ako se otvori tema o Su-57, to je naravno novo poglavlje i komparacija je čak i zanimljivija.

m.ivanisevic
4 godine prije

Je baš je tako, zato su i postojali oni incidenti oko Deir Ez Zora između Su-35S i F-22.

klump
4 godine prije

Vau kakšno tehnologijo obvladajo rusi.Čuj a ni dejstvo kdo prevladuje v vojaskem delu z časom prevladuje na vseh področjih.

Max
4 godine prije

Kao što neki od vas pišu Suhoj 35 je lovac tzv air superiority tipa 4 + generacije A F 22 5 generacije i Suhoj je u većini elemenata jednak ili bolji )i to prema Američkim izvorima(. Mislim da to govori sve. kad još uračunate omjer uloženog i dobivenog cijene i kvalitete onda je sve jasno.

Sven
2 godine prije

Kakvi su to avioncici. Daleko jaci i brzi su bili prije 50 godina.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI