Učestali napadi na rusku bazu Hmeymim u Siriji s “nepoznatim dronovima”

su25
13 komentara

Službeni predstavnici ruske zrakoplovne baze Hmeymim u Siriji su za Interfax potvrdili da je baza proteklih dana dva puta bila meta napada s upotrebom “nepoznatih dronova”.

Prvi se napad dogodio uoči 21. srpnja, kasno noću. Ruska protuzračna obrana je u daljini uočila zračni cilj male veličine, “nepoznatu letjelicu”, koja se približavala zrakoplovnoj bazi.

Drugi napad se dogodio  ujutro u nedjelju, 22. srpnja.

“Časnik protuzračne obrane je potvrdio kako je u neposrednoj blizini zračne luke uništena nepoznata bespilotna letjelica koja se približavala Hmeymimu iz smjera sjeverno-zapada”, rekao je predstavnik zrakoplovne baze.

U zračnoj bazi su se kasnije uvjerili na nitko nije ozlijeđen, ni u prvom ni u drugom pokušaju napada, nije prouzročena materijalna šteta na infrastrukturi i sve funkcionira redovito.

“Još jedan napad dogodio se u noći 21. srpnja”, rekao je čelnik ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji, general Aleksej Cigankov.

Turski vojni punktovi za praćenje primirja u Idlibu
FOTO – Turski vojni punktovi za praćenje primirja u Idlibu

General je rekao kako su islamistički militanti poslali bespilotnu letjelicu iz područja pod njihovom kontrolom na sjeveru pokrajine Latakija. Cilj je također uništen dok se približavao zračnoj bazi. Nakon što je napad odbijen, također je utvrđeno da nije bilo ozlijeđenih ni materijalne štete.

I prije ovih pokušaja je bilo slučajeva približavanja nepoznatih dronova. Jedan pokušaj je zabilježen 1. srpnja, nekoliko puta u svibnju i travnju. Jedan od prvih velikih napada na rusku zračnu bazu s upotrebom dronova su militanti proveli krajem prošle godine. Kao što je rekao izvor iz Ministarstva obrane Rusije, tada je osam dronova bilo napunjeno bombama i pri napadu je oštećeno nekoliko borbenih bespilotnih letjelica i helikoptera, a ubijena su i dva ruska vojnika. Ministarstvo obrane je službeno potvrdilo da je baza, osim napada dronovima, bila i meta minobacačkih napada.

Iako Rusija nije uputila službene prigovore Turskoj zbog ovih napada, oni uglavnom dolaze iz područja u kojima su raspoređene turske vojne promatračke misije. Točno je da one ne mogu nadzirati sve skupine u Idlibu, gdje su još uvijek aktivne stotine različitih islamističkih frakcija i lokalnih militantnih skupina, ali je ovo ipak zona odgovornosti Ankare.

Dron sirija
FOTO: Bombe koristene pri prvom napadu dronova
HmeymimNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sarajevo
5 godine prije

Recep Tayyip Netanyahu

put in
5 godine prije

završit će kao ahmad kadirov vođa čečenskih pobunjenika. samo da mu se rusi dočepaju broja mobilnog telefona:)

Laki Topalović
5 godine prije

U svibnju , mislim, bio je i veliki napad terorista dolje na kršćansko selo Muhardu. samo su se prošetali između turskih postaja i napali. Srećom, tamo je bio jak iranski punkt, a potom su došli ruski avioni i razbucali tu skupinu.

Zagor
5 godine prije

Mislim da ovo nema veze sa bradonjama.
No dobro, mora se očistiti i taj dio, pa je onda dozvoljeno koristiti sve metode pa i napad na samoga sebe.

tuf
5 godine prije

Just in: Izrael odbio ruski prijedlog o 100km buffer zoni kojom bi Rusi drzali Iran podalje od Golana.
Zanimljivo kako Izraelu ne smeta ISIL na pragu, a Iran ne bi smio biti na istoj planeti, zar ne ?

malo o ovome
5 godine prije

pa svak napada čkepi. sto ne napadaju americke ili britanske ili francuske baze….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI