Pentagon otkrio “da bi pri udarima na Siriju tamo mogli biti i Rusi”

Napad na Siriju
50 komentara

Ne, nije šala. Los Angeles Times citira brojne dužnosnike i američke saveznike i u prilično “ozbiljnom” članku piše kako u Pentagonu postoji zabrinutost zbog opasnosti da bi u američkim zračnim napadima mogli poginuti i ruski vojnici, a u tom slučaju Moskva može ojačati praćenje američkih vojnih zrakoplova i ispostava u regiji. Prema američkim novinama, regionalni sukob se može razviti u sukob između Washingtona i Moskve. Zaista “fascinantno otkriće” uredništva i novinara Los Angeles Timesa.

Dok su stratezi Pentagona pripremaju mogući vojni odgovor na navodnu uporabu kemijskog oružja u Siriji, posebnu pozornost posvećuju riziku da bi u zračnim napadima američke vojske mogli biti ubijeni ruski vojnici, jer bi tada regionalni sukob prerastao u sukob između Washingtona i Moskve, piše Los Angeles Times.

Mogućnost sukoba se može povećati ako bi predsjednik Trump naredio “intenzivno bombardiranje” u kojem neće koristiti samo krstareće projektile “Tomahawk”, kao što je to prošle godine, nego bi se gađale i sirijske baze odakle uzlijeću bombarderi i drugih borbeni zrakoplovi, kako su priopćili američki dužnosnici.

“Jasno je da ni Moskva ni Washington ne žele izravan sukob u Siriji. Na sjeveru Sirije je 2000 američkih vojnika koji podupiru kurdske trupe koje se bore protiv “Islamske države”. Pentagon koristi posebnu telefonsku liniju kako bi bio siguran da će u sirijskom zračnom prostoru američki i ruski zrakoplovi izbjegavati jedni druge”, piše američki list.

Europa Pentagon
FOTO:Ilustracija, avion AWACS

Citirajući američke dužnosnike, Los Angeles Times piše “kako Rusija ima manje od 2000 vojnika i manje od 100 borbenih zrakoplova u Siriji. Tako da SAD i saveznici mogu provoditi ciljane osvetničke napade protiv sirijskih vojnih ciljeva s ograničenim rizikom od ruskih gubitka, osobito ako SAD upozore Moskvu prije udara”.

“Dužnosnici Pentagona će najvjerojatnije pozvati Trumpa da se gađaju tvornice u kojima vojska predsjednika Bashara Al-Assada priprema klor i druge kemikalije koje se koriste protiv pobunjenika i civila”, tvrdi list, a te su “tvornice” sve vojne zrakoplovne baze sirijske vojske, točnije njih 22.

“Udari će se vjerojatno provoditi i na sirijske snage koje su prošlog tjedna provele napad pomoću helikoptera i bacile barel-bombe, kao i zgrade vlade i vojnog zapovjedništva”, rekao je bivši visoki dužnosnik Pentagona Derek Chollet.

Najvjerojatnije će SAD unaprijed upozoriti Rusiju, a tek onda pokrenuti udare na objekte Assadova režima”, rekao je Ilan Goldenberg, navodno “stručnjak” za Siriju u Centru za novu američku sigurnost.

Pentagon
FOTO: Pentagon

Los Angeles Times navodi kako će američki zapovjednici, ako Trump odluči pokrenuti oštru kampanju, vjerojatno inzistirati na onemogućavanju sustava sirijske protuzračne obrane, koja navodno uključuje i jedan ruski raketni sustav S-400.

“SAD također mogu koristiti radarske smetnje i zrakoplove koji  lete na niskim razinama. Američki borbeni zrakoplovi su četiri godine letjeli nad Sirijom u otkrivanju i uništavanju vojnika Islamske države i nijedan od njih nije oboren”, dodao je Chollet.

Prema njegovim riječima, SAD “znaju puno o protuzračnoj obrani Assada i mogu bolje upravljati rizicima i prijetnjama za američke zrakoplove”.

“Kako bi se smanjio rizik, američki vojni zrakoplovi bi mogli koristiti dalekometne projektile koji lete pri površini i mogu pogoditi sirijske ciljeve bez ulaska u zračni prostor zemlje”, smatra Los Angeles Times.

Vojna baza u Siriji
FOTO:Ilustracija, vojni aerodrom u Siriji

Prema riječima predstavnika Pentagona, američka mornarica na istočnom Mediteranu ima razarač naoružan krstarećim projektilima, a američki borbeni zrakoplovi koji se nalaze diljem regije se mogu koristiti za veliku zračnu kampanju.

“Da ijedan Rus pogine u američkom osvetničkom napadu, Moskva bi pojačala nadzor nad američkim vojnim zrakoplovima i svim našim vojnim ispostavama u regiji”, navodi The Los Angeles Times, citirajući bivše američke dužnosnike.

Los Angeles Times navodi kako ruska skupina u Siriji broji 2000 vojnika i manje od sto zrakoplova. Prema službenim podacima Moskve, od 30. rujna 2015. do prosinca 2017. Je više od 48 000 ruskih vojnika sudjelovalo je u borbama u Siriji. Međutim, tamo su i časnici  i vojnici Centra za pomirenje, ruska vojna policija, često sastavljena od sunitskih muslimana iz Čečenije ili Dagestana koji prvi stupaju u kontakt sa sunitskim civilnim stanovništvom na oslobođenim područjima. Raspoređena je i Mediteranska flota, Rusija ima logističku mornaričku bazu u luci Tartus, zrakoplovnu borbenu skupinu u Hmeymimu, posebnu skupinu ruskih vojnih savjetnika koji u manjim grupama djeluju diljem slobodnog teritorija Sirije. Na kraju, tamo je i posebna skupina za vojnu suradnju, a više izvora tvrdi kako su aktivne i plaćeničke jedinice koje za sirijsku vladu čuvaju važne punktove, objekte i energetska polja i postrojenja. Računati da se u Siriji nalazi 2000 ruskih vojnika i da je zbog toga mogućnost da netko od Rusa pogine minimalna je vrlo neuvjerljiv argument.

LA Times

 

HmeymimNATOS-400Tartus
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
m.ivanisevic
6 godine prije

Nema tu nikakvog napada kao što sam nebrojeno puta napisao. Ovo samo pokušavaju uplašiti Ruse, ali im ne ide. Ameri su po.ušili u Siriji za njih je “Game over”.

tuf
6 godine prije

Americki tisak po vec ustaljenom obicaju nastoji relativizirati i lokalizirati opseg vojne agresije iliti po njima “intervencije”. Uvijek se ponavlja ista teza – ma samo cemo udariti na vojne objekte mrskoga direktora, do mikrona kirurski precizno cemo ukloniti tumor, za nekoliko dana smo gotovi. A u praksi se njihove “intervencije” pretvore u kaos i krvoprolice – konkretno u ovom slucaju, kao sto je navedeno u clanku, sve zrakoplovne baze ce prezentirati kao tvornice kemikalija. Pa ce tome naravno pridruziti i rafinerije te naftna polja a mozda i pokoju elektricnu centralu (poznato iz Libije i Iraka). Jer sve je to u sluzbi “zivotinje” Assada, glavnog kemicara koji se drznuo suprotstaviti americkoj demokraciji. Paralelno ce doci do niza gresaka u gadjanju koje ce se pravdati “ruskim ometanjem” , a sukob vecih razmjera ( cizme na tlu) slijedi ako sirijska vojska uzvrati. Jer naravno da onda ameri moraju osvetiti svoje zrtve i srusene… Čitaj više »

Baba Vanga
6 godine prije

Vjerovatno ce biti udar raketama da sacuvaju obraz ali strogo po ciljevima koje im odobri Rusija.

Sovoranola
6 godine prije

Osim da ima Rusa, isto tako analitičari su utvrdili da bi rizično bilo slati skupe moderne “raptore” u Siriju jer su Rusi uspostavili jaku protuzračnu obranu!

nekoime
6 godine prije

“Američki borbeni zrakoplovi su četiri godine letjeli nad Sirijom u otkrivanju i uništavanju vojnika Islamske države i nijedan od njih nije oboren.”
Malo čudno?

ZЪVЪNIMRЪ
6 godine prije

rusi su izdajom kurda i šurovanjem s turcima koji su ih izdali izgubli rat…ruta za plinovod je u rukama turskih i američkih okupatora a rusija neka skuplja narudjbe za s400

Duki
6 godine prije

Zapadne članice “osovine zla ” dakle udaraju na PETAK13.
ok vjerojatno im to daje neku snagu
Joj,kako će im se to razbiti o glavu !!

Sinisa
6 godine prije

Rusija prosto mora da se okrene sili.

Sinisa
6 godine prije
Kajzer Soze
6 godine prije

Ja mislim da je ovdje Sirija samo fasada za Iran koji je njihov pravi cilj !

Tadmur Palmirovic
6 godine prije

Rusija mora i popustati. Tako su kupili dvije godine i napravili dobar posao u Siriji. Ima propusta i nedostataka i puno jos posla pred njima. Nije sporno da ima problema i da je manevarski prostor sve manji ali citati i danas da Rusi trebaju raspaliti po svemu sto hoda leti plovi je degutantno. Ko je procitao tekst zna trenutni odnos snaga na b. Istoku i pozivanje na *gljivarenje* i sarmate, cirkone je rad za *cionisticku* propagandu. Tacka.

Baba
6 godine prije

Američko/Zapadnjačko bombardiranje je ustvari već počelo nekidan, i to cijelog svijeta priglupim izjavama.

Zadranin
6 godine prije

Holivudske vijesti. Pametnom dosta.

Pljuc.

Ivo
6 godine prije

ameri će uskoro otkriti i da Rusija ima neke rakete koje, vjerovali ili ne, jednom kad se ispale lete i pogađaju brodove, avione i slično. Ne samo to, već će doći i do povjerljive informacije da prilikom udara u metu, rakete eksplodiraju, što bi možda moglo ugroziti sigurnost američkog osoblja.

Čak će možda isplivati i informacija da Rusija raspolaže s nekakvim Sarmatima koji su navodno nezdravi, onečišćuju okoliš i daleko lete.

Pa će kao humanisti i mirotvorci bez premca odlučiti da ipak smanje doživljaje sa raketiranjem suverenih država koje imaju mogućnost uzvrata.

alan ford
6 godine prije

SAD, Francuska i Britanija, 3 države, koje kontrolora cio-hazarska fašistička mafija, spremaju se da zračnim napadama udare na Siriju.
Rusija mora konačno uzvratiti udarac!, sve drugo je povlačenje i poraz. Ali iz Rusije se jos uvijek nadaju nekakvom razumu i slicno. Jer, ako Rusija i dalje bude ovako pasivna i ne uzvraća udarce, onda cio-hazarska mafija misli da se Rusija boji, i onda će mafija postajati sve drskija i bezobraznija, i onda će ići dalje, sve više i više udarati i provociarti.
Ponavljam što govori Paul Craig Roberts zadnje 3 godine, on je nekoliko puta bio u Rusiji, on kaže; U Rusiji, još uvijek vjeruju da će se situacija smiriti, vjeruju u neko partnerstvo sa SAD-om i Zapadom, meni se čini da u Rusiji još uvijek ne shvataju da Washington želi uništenje Rusije, po svaku cijenu!!

Baba Vanga
6 godine prije

A sad prije 5 minuta Pentagon izjavio da nemaju nikakve dokaze da je u Siriji izvrsen napad bojnim otrovima?????

m.ivanisevic
6 godine prije

Evo “bijesni pas” se nešto pravda pred Kongresom, Asad je još na vlasti zbog Rusije, Rusija nas blokira, mi želimo da rat završi, ženevski format, bla bla. Osobno mislim da su se ukakali u gaće zbog mogućeg ruskog odgovora.

fenix
6 godine prije

Najvjerovatnije nema od napada nista evo i Pentagon na brifingu za novinare saopstio da nema nikakvih dokaza da je bilo napada u Dumi vec samo informacije iz medija i interneta tako je saopstio Mattis. U najmanju ruku cudan zaokret.

Nena
6 godine prije

Radili su noćas telefoni i tiha diplomacija!! Neka, bolje da je tako, lakše se dise

žrec
6 godine prije

LA Times su druga liga američkih novina. Samo se NYT, WP i WSJ broje kao utjecajni. Već godinama piše i upozorava svaki tjedan Stephen Cohen u lijevom The Nation da smo pred ozbiljnim sukobom, pa to nikoga nije briga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI