Moskva: Iza napada dronovima na Tartus i Hmeymim stoje SAD (FOTO-VIDEO)

Dron sirija
29 komentara

U ruskoj bazi Hmeymim u Siriji je uspješno odbijen napad bespilotnim letjelicama i stručnjaci su, analizirajući jednu od oborenih, utvrdili da je riječ o visokoj tehnologiji kojom teroristi do sada nisu raspolagali. Napad se na zračnu bazu Hmeymim i pomorsku logističku bazu Tartus u Siriji pokušao provesti 6. siječnja

Američki izviđački zrakoplov je tijekom napada dronovima nadzirao ruske baze

Američki zrakoplov za izviđanje je kružio između Tartusa i Hmeymima tijekom napada terorista bespilotnim letjelicama na ruske vojne ciljeve u Siriji, izvijestila je danas služba za tisak ruskog Ministarstva obrane.

Rusko Ministarstvo obrane je dodalo kako su znali za organizirani prijenos ove vrste bespilotnih letjelica u Siriju, ali namjerno nisu objavili podatke o isporukama oružja teroristima.

Međunarodna koalicija na čelu sa Sjedinjenim Američkim  Državama za navodu borbu protiv Islamske države je odbila je razgovarati s ruskim oružanim snagama o napadima militanata na ruske objekte u Tartusu i Hmeymimu.

“Nemamo razloga za razgovor s Rusima o navodnom događaju putem kanala za sprečavanje sukoba”, priopćila je američka koalicija.

Osim toga, iz američke koalicije dodaju “kako oni ne smatraju da trebaju komentirati operacije koje provode ruske vojne snage ili vlada Sirije koje ne uključuju međunarodnu koaliciju ili njene partnere”.

Ranije su u ruskom Ministarstvu obrane priopćili da su izjave Pentagona o korištenju dronova od strane terorista u Siriji izazvale zabrinutost i legitiman interes ruske strane.

Militanti u Siriji se nisu mogli samostalno služiti s tako složenom opremom kao što su ovakve bespilotne letjelice, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane, komentirajući nedavnu izjavu Pentagona o uključenosti militanata u napad dronovima na ruske vojne postrojbe u Siriji.

Ministarstvo obrane je skrenulo pozornost na činjenicu da takav napad zahtijeva visoke inženjerske i programerske sposobnost, a napadačima su, kako bi udari bili provedeni s najvećom preciznošću, bili potrebni i satelitski podaci.

U Moskvi ne vjeruju da terorističke skupine imaju svoju satelitsku nadzornu obavještajnu službu. Dakle, riječi predstavnika Pentagona “kako se ova tehnologija lako može kupiti na otvorenom tržištu” u ovom kontekstu zvuči prilično čudno.

“To nije samo naš problem, nego i legitiman interes kada je ova tehnologija u pitanju, gdje je to tržište i koje obavještajne službe prodaju satelitske i podatke izviđanja”, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Ranije je američki ministar obrane izjavio da su teroristi u Siriji napad na ruske objekte proveli pomoću dronova, a Pentagon je naglasio kako su tehnologije koje koriste teroristi “lako dostupne na otvorenom tržištu”.

Bivši zapovjednik ruskog zrakoplovstva i aktualni predsjednik Odbora za obranu i sigurnost u Vijeću Federacije, general Viktor Bondarev, rekao da samo Sjedinjene Američke Države mogu biti dobavljač dronova koji su napali ruske baze u Siriji.

Odnedavno senator Viktor Bondarev je podsjetio da je američka vojska na teritoriju Sirije bez dozvole Ujedinjenih naroda i više puta je pomagala povlačenju militanata.

“Militanti su napali naše baze bespilotnim letjelicama koje može imati samo tehnološki napredna zemlja”, rekao je Bondarev, dodajući da je korištena satelitska navigacija, barometarski senzori i sustavi za daljinsko navođenje, čime su eksplozivne naprave usmjeravane profesionalno, prema točno određenim koordinatama.

Bondarev je dodao kako Sjedinjene Američke  Države i njima podređene zemlje sada opskrbljuju teroriste s bespilotnim letjelicama visoke tehnologije.

Podsjetimo da su i ranije teroristi znali improvizirati, kada su od malih civilnih dronova, kakve je lako nabaviti bilo gdje u svijetu, provodili napade, bacajući jednu ili najviše dvije granate manjeg kalibra na položaje sirijske vojske. Međutim, ovo nije bio napad kakvima su se ranije teroristi hvalili na društvenima mrežama.

VIDEO – Dronovi korišteni u napadu 6. siječnja

VIDEO – Komercijalni dronovi kojima se ISIL koristio u borbama u Iraku i Siriji

https://www.youtube.com/watch?v=hfkynEkc48k

Opširnije: Moskva objavila priopćenje i fotografije dronova koji su pokušali napasti baze u Siriji

 

general Viktor BondarevHmeymimTartus
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
6 godine prije

Možda bi bilo vrijeme da se Rusi prestanu igrati u Siriji. Osim ako im je do igranja, neka im je onda ta igra.

Sinisa
6 godine prije

Moze ali prvo nadji nesto sta nije istina pa idemo u tu krajnost.

Spock
6 godine prije

Ameri su izgleda željeli malo ispitati rusku PZO baze, pošalješ dronove na pravoslavni badnjak u očekivanju niže borbene spremnosti, pa onda snimaš iz špijunskog zrakoplova frekvencije, radare, elektronske protumjere, vrijeme reakcije..
Čista kaubojština…

igi
6 godine prije

…zanimljivo da danas kada se proverava svaka transakcija zbog navodnog pranja novca pa čak i kladionice koje isplačuju više od 10 000 kuna nedosanjanog dobitka traže podatke o osobi kojoj se novac isplačuje tkz. međunarodna koalicija nije u stanju nedvosmisleno da otkrije tko i koje banke financiraju terorističke i ekstremno islamističke organizacije jer novac koji se obrće je ogroman imajući na umu troškove svakog borca uključvši uniformu,hranu,oruje municiju i plaće….znam samo jedno i sigurno da nisu u pitanju rusi i znam samo jedno i sigurno da rusi znaju o kome se radi i znam samo jedno i sigurno da oni koji drže kapital u rusiji tj. banke.kompanije u bliskom srodstvu su s onim koji rade taj nečisti posao pa stoga gledaju kroz prste svojoj biološkoj braći ali naravno ekonomskim i političkim rivalima.

HEKPCT
6 godine prije

Kada misle sravniti al Tanf?

Filip 96
6 godine prije

Amerika je zbog jake zime pocela kupovati ruski LNG plin

Sinisa
6 godine prije

“”Ministarstvo je saopštilo da su dronovi poleteli iz mesta Muazara koje se nalazi na teritoriji koja je obuhvaćena sporazumom o deeskalaciji.

Rusi su uputili zahtev turskom Generalštabu da ispuni preuzete obaveze i obezbedi prekid vatre od strane snaga koje kontroliše kako i da postavi dodatne kontrolne tačke kako do novih napada ove vrste ne bi došlo.””
Podrucje pod kontrolom proTurskih Sirijaca,opet ce Gulen biti optuzen.

Weteran
6 godine prije

“Ima dronova svaka trafika na ćošku” ničim izazvan, kaže infantilni pacer iz administracije SAD?
Kao klinci, igrali smo fudbal. Kad lopta završi u. prozoru, tajac! Izlazi baba sa loptom, svi ćute, a mali plavi, slinavi, kaže: Nisam ja!

shumadinac
6 godine prije

Dok Ameri optužuju (ili preciznije – odmah sude) na osnovu običnih pretpostavki i niko ih za to,čak i kada dokazano greše, ne proziva, Rusi optužuju tek kad imaju sugurne dokaze da ih ne bi napadali zbog “fake news”.
Ono što je bitno za dalji razvoj situacije je da da su Rusi POČELI direktno da optužuju mada i to tek kada su Ameri počeli direktno da ih napadaju (to što bradonje ne nose američku uniformu nije dokaz da nisu umešani).
Protesti u Iranu u organizaciji “Otpora”, napad terorista na Ruse (čuj da ih napadnu kao da ne znaju da će ovi da im vrate stostruko!?!) sa očiglednim američkim potpisom, raketiranje Sirije od strane Izraela, pa i “priznavanje” Jerusalima glavnim gradom Izraela od strane Trampa… ima li potrebe da pišem čemu to vodi?

bbbb
6 godine prije

Rusima spremaju klopku sa algoritmom rojeva dronova kao što su im u Avganistanu poslali stingere talibanima. Što oni isto ne urade njima u Avganistanu ili u Siriji, pa ne smiju jer rade za istog stvora. Smiješno je kad se rusi čude što tama naoružava ovako naprednim sredstvima svoju djecu, što se rusi prave ludi pa valjda znaju tko je stvorio igraće tame koji su od večine Sirije napravili Vukovar. A Posejdon je letio da bi snimio frekvenciju ciljnih i osmatračkih radara sa Pancira a i da vidi što to radi Krasuha, Vitebsk, Rtut. Jedino dobro je što su rusi tri bespilotne zarobili tri su eksplodirale u zraku od krasuhe i ostalih protuelektronskih sredstava a sedam je uništio Pancir.

Zvrk
6 godine prije

Nije čak ni SAD već američka duboka država.

Moj_IQ170
6 godine prije

Pa ko je ISIS snabdio sofisticiranim raketnim bacačima kojima su uništavali teška vozila Sirijske armije, nego Amerikanci, i kao pokušavali da unište primitivne islamiste više od 4 godine, i uvijek pogađali suprotno od njihovih položaja, a svaki taj bacač ima u sebi GPS lokator koji šalje podatke svom USA izvoru! Šprdačina

ventilator
6 godine prije

Mišljenja sam da je ova akcija, napada na rusku bazu sa dronovima,pokazala da ZAPADNA KOALICIJA sve perfidnije provocira Ruse. U ovom slučaju nebih izostavio ni Izraelce, koji su majstori u maskiranju svojih terorističkih akcija. Sjetimo se samo akcije AKILE LAURO kada je ispalo da su taj brod napali Palestinci, aonda se ispostavilo da iza te akcije stoji MOSAD.Sve u svemu Rusi će morati preći na TAKTIKU TANTE ZA TANTE.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI