Iračke snage od Kurda preuzele najvažniji granični prijelaz s Turskom

irak
4 komentara

Jučer su turski i irački vojnici krenuli prema graničnom prijelazu Habur između dviju zemalja. Iračka vojska je po cijenu sukoba s kurdskim Peshmergama bila spremna preuzeti kontrolu nad graničnim prijelazom, priopćili su turski sigurnosni izvori.

U međuvremenu se pod pokroviteljstvom američkih časnika u mjestu Fayshkhabur održao treći sastanak između predstavnika Bagdada i lokalnih Kurda, nakon čega je priopćeno da su kurdske snage prijelaz prepustile saveznim snagama.

Bagdad je poduzeo niz mjera odmazde kao odgovor na referendum od 25. rujna. na kojem su Kurdi na sjeveru Iraka glasovali za nezavisnost.

irak granični
FOTO – Granični prijelaz Habur i točka gdje se spajaju naftovodi Kirkuk / Erbil – Ceyhan

Pogranični prijelaz Habur, nazvan ”Ibrahim Al-Halil” glavna je tranzitna točka između Turske i Iraka, odnosno autonomne regije iračkih Kurda.

Prepuštanjem ovog prijelaza saveznim snagama su irački Kurdi izgubili i dio naftovoda Kirkuk-Ceyhan u Turskoj, a na tom području se spaja i ogranak naftovoda iz Erbila.

naftovod kurdi
FOTO: izgled turske mreže naftovoda i gasovoda
ErbilIrački KurdistanPeshmergaturska vojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
17 novembar
6 godine prije

kurdi su danas zaprijetili amerikancima ako se nastavi ovako sa predajom teritorije da ce se prestati sunetiti

Kajzer Soze
6 godine prije

Ako ništa drugo barem za utjehu država će im duže trajati nekoliko sedmica od Republike Katalonije ! Zanimljivo je da onaj ko šuruje sa kaubojima gotovo uvjek najebe na kraju !

Ante
6 godine prije

Tko šuruje sa ISIS-om taj dobije što je zaslužio.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI