Izrael ogorčen što će naftu kupovati po tržišnoj cijeni

Benjamin Netanyahu
17 komentara

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je vrlo uznemiren zbog odluke Bagdada da iz važnih iračkih gradova i ležišta nafte protjera kurdske Peshmerga snage.

Prije tjedan dana su iračke vladine snage pokrenule snažnu ofenzivu duž cijele kurdske granice u sjeverozapadnom Iraku, oslobađajući brojne gradove i mjesta i od snaga Massouda Barzanija, koje su najavljivale ”otpor do posljednje kapi krvi”, gotovo bez borbe preuzele strateška naftna polja Kirkuk i Mosul Dam.

No, izgleda da su od ljudi odanih Barzaniju ovim ishodom još više uznemireni izraelski premijer Benjamin Netanyahu i izraelska vlada.

Kurdske Peshmerga snage do nedavno pod kontrolom držale naftna polja Kirkuk, koja su Izraelu osiguravala 77 posto uvoznih potreba za naftom po sniženim cijenama. Ovo je procjena Financial Timesa iz 2015. godine, kada su irački Kurdi okupirali područja Kirkuka u kojima živi 72% Arapa.

Izrael trenutno lobira kod svjetskih sila da poduzmu akcije protiv vlade Haidera Al-Abadija i da prisile vladine snage na povlačenje, što će se teško dogoditi.

Jednako tako je malo vjerojatno da će Bagdad prestati slati naftu u Izrael, ali će njezina cijena biti tržišna, što izuzetno ljuti izraelske kupce i državu.

Massoud BarzaniPeshmerga
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Antonio
6 godine prije

Izraelci su uzeli sta se moglo uzeti. Nisu oni naivni. Naprotiv.
Nego njih vise nervira fakt da se Kurdi ne mogu odupreti Iranu, Sirii i Iraku. A Kurdi su im potrebni za destabilizaciju svojih neprijatelja.

Slagerpjevac
6 godine prije

Ne razumijem, kako su Kurdi mogli fizički dovući naftu do Izraela po sniženoj cijeni?

PPP
6 godine prije

Slagerpjevac, nafta se “dovlači” samo u slučaju kada nema kupca u okolini ili partnera koji također prodaje naftu. Prodaja nafte ide i bez “dovlačenja”. Samo se dogovori tko će platiti, tko naplatiti, a tko isporučiti i gdje.

Što hoću reći. Izrael može prodati naftu nekoj turskoj firmi i to preko neke druge iračke firme. Nafta Izraela nikada neće ni vidjeti niti je tamo treba dovlačiti. Vjerojatno oni koji kupuju naftu neće ni znati da je u prolazu neka firma iz Izraela uzela “svoj dio”. 🙂

Trgovina ne poznaje ni emocije ni prepreke.

Spektator
6 godine prije

Dragi moji, razmislite malo, kada je nafta pala na najnižu cijenu po barelu od ispod 30 USD? Tada kad su razni ISILI, Kurdi, Boko Haram i plemena u Libiji prodavala naftu po 10-tak dolara po barelu na crnom tržištu! Kako “ekstremisti” gube tako cijena nafte raste. Sada je već preko 50 USD. Ustvari radi se o pljački i švercu golemih razmjera sa gepolitičkim ciljem da se oslabi Rusija, i usput ostvare super zarade.

kladionicar
6 godine prije

Izraelci se s pravom ljute! Gdje to ima da se roba placa po trzisnoj cijeni? A njima bi da ga uvale….ma haj’te, molim vas!

Rokokoko
6 godine prije

Izraelci se ljute sto se nafta uopce placa,umjesto da se otme i opljacka.

ak47
6 godine prije
Sinisa
6 godine prije

Izrael je od Rusije trazio slobodan prelet preko Sirijskog prostora da pomognu Kurdima, samo humanitarna pomoc; izgleda nije dopusteno.
Sirija pak kaze da ni jedan prostor u Siriji nesmatraju oslobodjenim sve dok tu nebude SAA pa ni Raku.

most
6 godine prije

Ne plaćaju Izraelci ništa, ni po visokoj ni po niskoj cijeni. To sve plaćaju američki PORAZNI obveznici. Ovo je išao šverc preko Turske. A budući da í nakon 6 godina jedna se Ghouta ne može očistiti od bagre jer je još prerano očekivati kraj ratnom profiterstvu.

Tarzan
6 godine prije

..pa to je čisti ‘holocaust’. Nadam se da ga ovaj puta neće preživjeti?

ak47
6 godine prije

@slag
glavna je fora što je isil držao godinama dobar dio naftovoda kroz Irak, a Izrael je dobivao naftu sve vreme neometano 🙂

VladoGrozny
6 godine prije

Hej ti, ti sa naslovne fotke,…cujes…?!
Ode ti Golanska, odeeeeeeeeeee…!
Sretan ti Hezbollah i Vladimir zelim !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI