Kurdske snage spremne ”pružiti otpor agresiji Bagdada i šiitskih snaga”

7 komentara

Američka koalicija u Iraku je priopćila kako iračke snage svoje jedinice “masovno” sele iz Hawije, jugozapadno od Kirkuka, u pokrajinu Anbar u zapadnom Iraku, samo dan nakon što je Erbil optužio Bagdad da zbog kontroverznog kurdskog referenduma o neovisnosti priprema napad na područja pod kontrolom kurdskih Peshmerga snaga u Kirkuku i Mosulu.

Brett McGurk, američki posebni izaslanik za navodnu borbu protiv ”Islamske države”, izjavio je u četvrtak navečer kako su iračke snage krenule u Anbar kako bi, nakon oslobođenja Hawije, protjerali teroriste ”kalifata” u blizini sirijske granice.

“Iračke snage se danas masovno premještaju s fronte Hawije na zapad u Anbar kako bi oslobodile Rawu, Qaim i osigurali iračku granicu sa Sirijom”, rekao je McGurk.

Njegova izjava dolazi u vrijeme kada je Vijeće sigurnosti regije Kurdistan izjavilo kako je primilo “opasne poruke” da iračke snage, uključujući šiitske Hashd Al-Shaabi snage, pripremaju “veliki napad” protiv područja pod nadzorom Kurda na jugu i zapadno od Kirkuka, kao i sjeverno od Mosula.

Kurdistanska regionalna vlada je upozorila ”da je glavni zapovjednik iračkih snaga Haider Al-Abadi kriv za sve sporove ili nasilje koji mogu izbiti na spornim područjima”.

Irački premijer Abadi je izjavio u četvrtak kako se Bagdad neće boriti protiv Kurda, dodajući kako je njegova dužnost očuvati jedinstvo i integritet zemlje.

“Nećemo koristiti našu vojsku protiv naših ljudi, niti se boriti protiv naših kurdskih i drugih građana”, rekao je Abadi na velikom sastanku s lokalnim vlastima provincije Anbar.

Haider al-Abadi
FOTO: Haider al-Abadi

Dijelovi pokrajine Anbar su ostali jedno od posljednjih područja koja su još uvijek pod kontrolom ISIL-a, nakon što su teroristi poraženi u Mosulu, Tal Afaru i Hawiji.

Abadi je u utorak upozorio Peshmerge da je kreću u bilo kakav sukob s iračkim sigurnosnim snagama, uključujući i uglavnom šiitsku Hashd Al-Shaabi armiju, u spornim područjima, pozivajući kurdske borce da djeluju po zapovijedima iračke vlade, jer zemlja treba imati jedno vodstvo, a ne dva.

Irački premijer Abadi se za sada ograničio na razne sankcije protiv vlade iračke regije Kurdistan, kao odgovor na referendum o kurdskoj neovisnosti održan 25. rujna. Uvedena je zabrana međunarodnih letova u Kurdistan, te dodao kako je američka koalicija spremna napustiti bilo koji dio Iraka, uključujući i Kurdistan, ako to zatraži Bagdad.

No, predstavnici američke koalicije su priopćili kako nisu razgovarala s iračkom vladom o mogućnosti povlačenja svojih snaga s određenih mjesta. Međutim, dodali su da su spremni na sve mjere u slučaju sukoba, jer se nakon glasanja Kurdistana za neovisnost napetosti povećavaju.

Govoreći za kurdski portal Rudaw, glasnogovornik američke koalicije pukovnik Ryan Dillon je izjavio ”kako nije bilo rasprava o prekidu programa obuke i suradnje u Iraku”.

“Koalicija će nastaviti raditi i trenirati Peshmerga snage, uz dopuštenje vlade Iraka”, izjavio je pukovnik Dillon, ističući ”kako je njihova glavna zadaća u Iraku poraz ISIL-a”.

Iako je premijer Haider Al-Abadi rekao da se Irak neće boriti protiv Kurda i da želi raditi na obnovi stabilnosti zemlje, Kurdi navode ”kako su zabrinuti zbog neposredne mogućnosti sukoba”.

Abu Azrael, istaknuti zapovjednik šiitskih Hashd Al-Shaabi snaga, izjavio je u četvrtak za kurdski portal Rudaw da su njihove snage upozorile zapovjednika Abadija da su spremne pokrenuti napad na pokrajinu Kirkuk.

Azrael je izjavio kako je premijer Abadi održao sastanak s visokim vojnim i sigurnosnim dužnosnicima u Bagdadu, te da je naredio da pet različitih dijelova krovne šiitske skupine Hashd Al-Shaabi budu spremne za raspoređivanje u sporna područja i mogući napad, osobito na Kirkuk.

“Sve snage su potpuno spremne i budne i čekaju zapovijed od nadređenih za napad”, rekao je Abu Azrael.

Kurdski portal Rudaw javlja kako su se, prema njegovima riječima, neki zapovjednici odbili boriti protiv Kurda.

Također je ”predvidio velike promjene u Kurdistanu u naredna dva dana”, ulaženja u detalje.

Peshmerga snage su privremeno zatvorile glavne ceste koja povezuju Erbil i Duhok s Mosulom, kako bi spriječile bilo kakvu mogućnost napada na iračku regiju Kurdistan.

Kurdi strahuju da će Bagdad na kraju ipak upotrijebiti silu protiv Erbila, ako kurdska regionalna vlada odbije ispuniti zahtjeve Bagdada. Irački savjetnik za nacionalnu sigurnost Falah Fayadh je izjavio kako Bagdad neće biti prva strana koja će pokrenuti rat.

“Irak i savezna vlada neće pokrenuti vojnu operaciju”, kazao je, ali je istodobno upozorio Erbil da ne poseže za silom u spornim područjima ili regiji Kurdistan.

Ponovio je zahtjeve premijera Abadija za zajedničkom upravom u spornim područjima poput naftom bogate pokrajine Kirkuk, pod uvjetom da Bagdad donosi glavne odluke.

Peshmerga snage se pripremaju za rat

irak
FOTO: Iračke snage

Glavno zapovjedništvo kurdskih Peshmergi je priopćilo ”kako iračka vojska i njezini saveznici, uglavnom šiitske skupine, uz stranu potporu planiraju napasti područja Kirkuka”.

Kurdi  tvrde kako traže mirno rješenje pitanja između Erbila i Bagdada, upozoravaju međunarodnu zajednicu i američku koaliciju da trenutna situacija, ako izbije rat, upućuje na “veliku katastrofu”.

Kurdsko zapovjedništvo je priopćilo ”da će Peshmerge snažno braniti stanovnike Kurdistana i neće dopustiti da se s Kurdistanom govori jezikom sile i prijetnji”.

Kurdski dužnosnici su izjavili kako su dobrovoljno odustali od nekih položaja južno od Kirkuka kako bi ojačali svoje linije obrane od mogućih napretka iračke vojske i šiitskih skupina.

Wasta Rasul, zapovjednik Peshmergi, izjavio je kako su kurdske snage napustile neke lokacije “bez vojnog značaja”, a povlačenje je dogovoreno na temelju “taktičkog plana”.

Iračko zapovjedništvo je još jednom odbacilo mogućnost vojne operacije južno od Kirkuka, a kurdski zapovjednici tvrde kako postoje opasne naznake za neposredan napad na Kurdistan.

“Sinoć su Hashd Al-Shaabi snage i neke iračke jedinice započele pokrete i pripreme za napad na područja pod kontrolom Peshmergi, posebno oko Kirkuka. Ti pokreti dolaze nakon inozemnih poticaja i potpore, te nakon prijetnji nekoliko iračkih vojnih i političkih dužnosnika protiv Kurdistana i opasne su naznake za rat i agresiju”, izjavio je zapovjednik Peshmerga snaga.

“Obavještavamo međunarodnu zajednicu i američku koaliciju da će ova teška situacija dovesti do velike katastrofe”, rekao je, dodavši kako bi međunarodna zajednica i SAD trebali uvjeriti Bagdad da izabere dijalog i odustane od prijetnji.

“Protiv smo rata i krvoprolića”, nastavio je kurdski zapovjednik, ali je dodao kako su Kurdi spremni odgovoriti na svaki vojni napad.

General pukovnik Jamal Imniki, načelnik Glavnog stožera Peshmerga snaga, danas održava sastanak sa svim kurdskim zapovjednicima Kirkuka.

Hemin Hawrami, viši asistent kurdskog predsjednika Masouda Barzanija, izjavio je ”kako su iračke snage ohrabrene regionalnom potporom i da su još sinoć htjele pokrenuti napad na dio Kirkuka, naftna polja i zračnu luku”.

Kurdistanski potpredsjednik Kosrat Rasul je u četvrtak navečer poslao najmanje 6 000 kurdskih boraca na naftna polja u pokrajini Kirkuk.

”Ovo je pojačanje za desetak tisuća kurdskih Peshmergi i snagama sigurnosti koje su već stacionirane u i oko Kirkuka”, rekao je Kosrat Rasul.

Uoči ovih vojnih preslagivanja i ”poziva na dijalog”, kojeg će teško biti pokrenuti, najviši irački sud je izdao nalog za uhićenje za predsjednika izborne komisije za referendum o neovisnosti iračke autonomne kurdistanske regije.

Glasnogovornik Vrhovnog sudbenog vijeća Abdel Sattar Bayraqdar izjavio je da su nalozi za uhićenje izdani za Hendrena Mohammeda Saleha, Yarija Hajjia Omara i Wahida Yofoa Hermeza.

Sud je presudio da su trojica “organizirali referendum suprotno odluci iračkog Vrhovnog suda koji je glasovanje proglasio neustavnim i naložio da se rezultati odbace”.

Bayraqdar je napomenuo kako je sud u Bagdadu postupao na zahtjev Vijeća za nacionalnu sigurnost na čelu s premijerom Haiderom Al-Abadijem.

Iračka vlada je u ponedjeljak priopćila kako će operatere mobilne telefonije Korek i Asiacell, koji se nalaze u glavnom gradu kurdistanske regije Erbilu i kurdskom gradu Sulejmanija nastojati premjestiti u glavni grad Bagdad.

Tijekom nedavne konferencije za novinare u Parizu, Abadi je rekao kako njegova vlada ne traži sukob s iračkim Kurdima, ali je ponovila stav Bagdada da je referendum ilegalan, te da bi se problemi trebali riješiti u okviru iračkog ustava.

Kurdske snage upozoravaju da su iračke savezne snage i šiitske milicije na samo tri kilometra od Peshmergi.

“Vrlo smo uznemireni dolaskom značajnih iračkih vojnih snaga i Hashd Al-Shaabi snaga oko Bashira i grada Taza na jugu Kirkuka, uključujući tenkove, topništvo, oklopna vozila i minobacače”, priopćilo je kurdsko Vijeće za nacionalnu sigurnost iz Erbila.

Američka koalicijaAnbarErbilIrački KurdistanPeshmergaRyan DillonVijeće sigurnosti regije Kurdistan
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Frajer in the hole!
6 godine prije

Dakako. Samo molite Boga da vam Superman dođe u pomoć.

Zagi
6 godine prije

Kad su im ameri saveznici znaš koliko je sati, ako referendum ne vrijedi u Španjolskoj ne vidim zašto bi EU podržala i taj, ali ameri vole spletkariti i oni će nešto zakuhati da zarade

bbbb
6 godine prije

Dok je bio Sadam ovaj judistan nije smio prdnuti……..

Zvrk
6 godine prije

čini se da su sukobi počeli.

Sinisa
6 godine prije

Rat sa Kurdima je neizbježan, nazalost.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI