Njemačka odbila da se pridruži mornaričkoj koaliciji pod vođstvom SAD – “Želimo evropsku misiju”

Njemacka mornarica brod fregata Emden F-210
15 komentara

Izjava dolazi ubrzo nakon što je iranski ministar inostranih poslova Javad Zarif rekao novinarima da SAD nisu uspjele da stvore mornaričku koaliciju u Persijskom zalivu.

Njemački ministar inostranih poslova Heiko Mass je potvrdio nespremnost Berlina da se priključi pomorskoj misiji koju predvode Sjedinjene Države u Hormuškom moreuzu.

“U ovom trenutku Britanci bi se radije pridružili američkoj misiji. Mi to nećemo učiniti. Želimo evropsku misiju rekao je Mass novinarima u Berlinu.

Istovremeno, pitanje o formiranju evropske misije ostaje na stolu, ali za tako nešto će trebati dosta vremena i ubjeđivanja unutar EU.

“SAD su u svome svijetu” sa planovima za stvaranje zalivske koalicije.

“Danas su SAD u svome svijetu i ne mogu stvoriti koaliciju. Zemlje koje su njihovi prijatelji previše se stide da bi bili u koaliciji sa njima” rekao je Zarif.

Ranije su evropski partneri Sjedinjenih Država, Njemačka, Britanija i Francuska izrazili oklijevanje u podržavanju operacije pod vođstvom SAD, pozivajući se na svoje obaveze prema iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine i protivljenju politici “maksimalnog pritiska” prema iranu.

Njemačka je posebno rekla da preferira misiju pod vođstvom Evropske unije.

Trenutno je Velika Britanija iznjela namjeru o pokretanju sopstvene evropske koalicije za zaštitu u Persijskom zalivu, dok je Japan negirao da će učestvovati u misiji pod vođstvom Sjedinjenih Država.

Američka koalicijaMornarica
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

Luksemburg ?

Kile
4 godine prije

Ostaju Andora, Lihtenštajn i Luksemburg sa svojim mornaricama

bum cile bum
4 godine prije

Lako je za njemacku, nego Logicno, moze li sto o ovome…..

“Huge explosions rock remote Russian military base in Siberia sending hundreds of terrified residents in 13-MILE exclusion zone fleeing for their lives”

https://www.dailymail.co.uk/news/article-7322697/Huge-explosion-envelopes-remote-Russian-military-base-Siberia-sending-terrified-residents-fleeing.html

slagerpjevac
4 godine prije

Imate greške u tekstu. Umjesto radije treba rađe, i umjesto “u ovom trenutku” treba o’đe. 😉

Milance iz Ceske
4 godine prije

Njemacka Polako odvaja od utjecaja Washingtona a Njemacka je Puna militanata arabskih, muslimanski i dá nájemci údjů u taj Sistem imali Bi takvih problema dá nebi mogli to rijesiti.To sto Trump izjavio,otvoreno rekao to planira americká drzavne elita, uvučí nájemce i Evropu u sukob sá iranom kako Bi Onda americká elita mohla provoditi svoji plán ratovanja po bliskom istoku i Evropu.Kad Trump nesto izjavi, to protumacite sasvim drugacije,své sú to planovi americké drzavne Elite protiv kóje on vodí sá globalistima u americi i svijetu ostří boj.Da nemají Putina i Rusíje kojí pomaže Trumpu, bílí Bi svega i svacega.Americka elita nemá kádrové, konj kojí přopadá kopa svim silama dá ostatně,Tako i ta elita.Globalisti svjesni siituacije dá bez rusa ovog trenutka nebi odřezali mír u svijetu i bio Bi věc nukleární rat dá své práší.Nema se kámo pobjeci,drugá planeta nepostoji.

@202
4 godine prije

u Americi živi 50 miliona njemaca

Trubadur
4 godine prije

Več u početku su odmaglile Španjolska i Australska fregata iz Perzijskog zaljeva…. Ne idu u koaliciju ni Njemačka, ni Francuska ni Japan…. Anglo-saksonskoj spregi ostaje još samo KSA i 13. pleme…. Iz godine u godinu je voljnih sve manje i manje…KSA je vojno potpuno nesposobna a 13. plemenu visi Hezbolah o vratu….. A možda če hrabe flote Balta , Poljaka i Hrvata u pomoč velikome bratu u očuvanju još tisto malo obraza, što je ostalo d supersile ….Inače…. Dow Jones je danas pao več 900 bodova ( 4% ) odkad je Kina objavila, da zaustavlja sav uvoz agrara iz USrA….

Stjepan Vujec
4 godine prije

Odmah je bilo jasno tko je implementiral terorizam u zaljevu, jer je odmah kao ponudio pomoć u zaštiti, naravno novac je iza svega.

Mikojan
4 godine prije

Da, da, želimo Europsku misiju u obrani Irana !

Higgs
4 godine prije

Njemačka danas: bezkarakterna licemjerna i neodrživa, čak nestabilna. Oni baš uništavaju cijeli projekt EU. Svojom katastrofalnom politikom vuku sve za nos a u stvari nemaju poštovanja prema niti jednom savezniku niti EU… nejasno je kojim metodama misle prkositi USA ali samim tim prevrtljivim ponašanjem pokazuju se da će i EU sutra biti poprište za samovoljno ponašanje kakvo smo viđali i posljenjih godina. Vise još samo na Francuzima, bit će zanimljivo vidjeti tko će prvi izletiti iz ugovorenog braka…

Max
4 godine prije

Očekivano.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI