fbpx

Azijski zmaj je već zagospodario morima i SAD tu ne mogu učiniti ništa

Mornarica kineski razarač Type 052

Kina bi uskoro mogla promijeniti pomorsku ravnotežu u svijetu i potkopati status modernog gospodara mora Sjedinjenih Država. Čini se da je taj proces u tijeku i da Washington ne može učiniti ništa da to zaustavi

Vidno uzdrman onim što je vidio na fotografiji na kojoj se vidi samo jedno od kineskih vojnih brodogradilišta u blizini Šangaja, časopis Forbes je prošlog tjedna svojim čitateljima ispričao alarmantnu priču o “impresivnoj brzini” i “ogromnim razmjerima” pomorske modernizacije Kine.

Spomenuto brodogradilište je doista impresivan prizor. Tamo možete vidjeti ukupno devet novoizgrađenih razarača, postrojenih duž rive i usidrenih u unutarnjem pristaništu brodogradilišta. Nasuprot njima, čitava britanska kraljevska mornarica ima ukupno samo šest brodova slične klase, primjećuje Forbes, kao što smo prenijeli u prethodnom članku analize spomenute fotografije.

Kao da to nije dovoljno, isto brodogradilište gradi i najnoviji kineski nosač zrakoplova, treći u nizu. Drugi, nazvan „Shandong“, naručila je Narodnooslobodilačka mornarica početkom ovog tjedna. Dizajniran za nošenje 36 borbenih zrakoplova J-15 i prvi je kineski nosač zrakoplova u potpunosti proizveden u Kini.

VIDEO: Prošlotjedna predaja kineskog nosača zrakoplova „Shandong“ ratnoj mornarici zemlje

Očekuje se da će onaj u izgradnji u šangajskom brodogradilištu biti još veći i bolji. Konkretno, imat će elektromagnetski katapult, baš kao i najnoviji nosač zrakoplova američke mornarice „USS Gerald R. Ford“.

Što je još važnije, ovo je brodogradilište samo dio stvarnih mogućnosti Kine, jer “postoji mnogo brodogradilišta diljem Kine koja su jednako impresivna”, upozorava Forbes.

“Dobar razlog” za zabrinutost

Ono što bi moglo biti iznenađenje za Forbes već duže vrijeme je tema svih vrsta analitičara. Američki mediji i istraživački centri ujedinjeni su u zabrinutosti zbog rastuće vojne moći Pekinga.

U lipnju je Centar za novu američku sigurnost (CNAS), istraživački centar sa sjedištem u Washingtonu, tvrdio da bi kineske industrijske i tehnološke mogućnosti mogle pomoći Pekingu da “pobijedi američke konkurente u njihovoj vlastitoj igri i da Kina stekne prednost u novoj utrci u naoružanju”.

“Sovjeti se nikada nisu mogli uspoređivati, a kamoli nadvladati američku tehnološku superiornost. Ali isto možda ne vrijedi za Kinu”, upozorava publikacija Centra za novu američku sigurnost i dodaje kako Peking “teži postizanju tehnološke jednakosti i na kraju tehnološkoj dominaciji“.

Isto tako, širok spektar medija od časopisa The Diplomat do The National Interesta nisu štedjeli riječi, govoreći svojim čitateljima kako kineska vojna modernizacija predstavlja “izazov” za Sjedinjene Države i Washingtonu pruža “dobre razloge” za brigu.

Harvard Policy Review otišao je korak dalje i zapitao se može li strategija Pekinga krenuti „putem hegemonije“, priznajući na kraju da to prije svega ovisi o tome „koliko je daleko Kina spremna ići“.

U međuvremenu, korporacija RAND i njoj bliski mediji vjeruju da je došlo vrijeme da se Washington počne brinuti zbog gubitka svoje vojne superiornosti koja prelazi u ruke „azijskog zmaja“ koji sve više širi krila, ali kad je riječ o pomorskoj superiornosti, tu je možda već prekasno da se bilo što učini.

„Azijski zmaj sve više širi krila. Ali kad je riječ o pomorskoj superiornosti, tu je možda već prekasno da se bilo što učini“, upozorava korporacija RAND.

The Diplomat / The National Interest / HPR /  RAND

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
50 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
čitalac
Gost
čitalac
8 mjeseci prije

“…Ali kad je riječ o pomorskoj superiornosti, tu je možda već prekasno da se bilo što učini”
A šta bi to trebali odn. mogli učiniti?

mars
Gost
mars
8 mjeseci prije

@ citalac – pa ono sto i svaki glavni seoski kabadahija koji “drzi do sebe”, kada mu neko mjerka djevojku koju je on za sebe zapikirao. Mogli bi se pobit’.

Medo
Gost
Medo
8 mjeseci prije

Pa ima vise solucija. Proljece tomahawki B1 B2 i tak naravno ak imas muda. A zna se ta gamad ratuje jedino protiv naroda s prackama

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Mozda graditi jos brodova?

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
8 mjeseci prije

Vlasnicima ovog zemaljskog stada je svejedno da li pašnjakom dominiraju crne bijele ili šarene ovce dokle god te ovce daju janjce, vunu i mlijeko…

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Na kraju ovca ide u kupus….kupus s ovčetinom, nema bolje

Njonjo
Gost
Njonjo
8 mjeseci prije

Ako englezi i American djeluju skupa tj diplomacija I sila
Budu vjetnamci I inddijci donosili pravila I zakone u Kini.
Hohoho

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

džeki, u kućicu! Stavili smo ti i ledice na nju jutros, raduj se.

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
8 mjeseci prije

Pisao sam da Kina mora razvijati uzurbano mornaricu ako misli nastaviti sa politikom u komsiluku i ostvarivanje prevlasti u juznom I istocnom kineskom moru,gradjenju vjestackih ostrva itd… Imaju jednu veliku ptednost u odnosu na Amere. Kinezi su trenutno ekonomski u prednosti u kolicini novca koji mogu izdvojiti za razvoj iste dok Ameri imaju poteskoca na sve strane(od samog odrzavanja iste u funkciji I operativnosti) do izdvajanja sredstava za bilo kakvo dodatno prosirenje(dok se odobre sredstva,sve prodje senat I kongres,odabere se izvrsilac radova,sagrade se isti-prodje jedan predsjednicki mandat).Prioritet im je Pacifik to definitivno a usresredice sredstva na odrzavanje vec postojece mornarice(koja je trenutno sigurno bez premca) ali mora biti operabilna sto po mojim saznanjima I nije slucaj. Kina raste na svakom polju nezadrzivo jer pored politickog sistema koji omogucava brzinsko donosenje odluka,stabilnost istog,imaju neogranicen vrlo vazan resurs u svakoj ekonomiji a to je jeftina radna snaga,dokopali su se I tehnologije(kako to je sasvim nebitno) imaju sirovine I rijetke metale u svojoj zemlji,cvrst sporazum sa Rusijom I Iranom o isporuci nafte I normalno da se razvijaju.Bice zanimljivo u godinama sto slijede na Pacifiku.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Crnogorac, nešto bih ti napomenuo, na što si nekako zaboravio u svojoj vatrenoj potpori Kini i njenom vojnom rastu i tehničkom napretku kineske vojne tehnologije, Amerika logično neće čekati Kinu skrštenih ruku, da je vojnotehnički nadraste nego će oni itekako zapeti da održe rastojanje što se tiče vojne snage i to u svoju korist, tj da uvjek na korak budu ispred Kine ,na moru i u zraku, ali ako Kina postane ono, “non plus ultra” najjača na svijetu, od nje će u prvom redu biti ugrožena Rusija i na to već potiho upozoravaju mnogi relevantni svjetski faktori, koji žele dobro Rusiji. Mogla bi vrlo brzo pasti maska sa rusko kineskog prijateljstva i Kina bi mogla financijsko invazivnim metodama i pojačanim naseljavanjem pustih prostranstava dalekog istoka i Sibira svojim stanovništvom, jednom to jednostavno anektirati, jer Rusija, demografski slabi sve više i oni njezini dijelovina kojima se nalaze najveća nalazišta zemnog plina i minerala su skoro bez stanovništva a Kina će to u budučnosti krvavo trebati i logičan zaključak se nameće sam po sebi. Sve, uglavnom muslimanske republike bivšeg SSSRa su već potpale pod kineski financijsko gospodarski utjecaj interes i o tome Rusija sada šuti i mirno gleda zbog interesa, da održi gospodarske veze sa Kinnom ali ne znam, kako dugo će moći šutjeti i praviti se da se ništa ne događa, a već se je počelo događati i ničemu dobro to ne može voditi. Kina je u malo daljoj perspektivi opasna i cijeloj Europi i mogao bih se okladiti, da će jednom, ne tako daleko u budučnosti, Rusija i Europa morati sklopiti savez i to u prvom redu onaj “vojni” jojim će se zaštititi od Kine, Kina je civilizacijski, kulturno i na sve druge načine različita od nas i njihovi etički, kulturni, moralni standardi u velikoj mjeri odudaraju od naših i najbolje bi bilo, da svaki od nas ostane na svojoj strani ograde, jer može se trgovati i poslovati bez da nam se te kategorije miješaju. Kinezi važe za besćutne ljude bez ljudske empatije, koja se kod nas podrazumijeva i treba pogledati kako se njihove strukture vlasti tj njihova partija odnosi prema vlastitom narodu. pretvorili su ih u milijune robota-radnika koji dnevnonoćno rade za mizernu naknadu pravi su “zomboidi” i kako bi se tek ponašali prema nama kad bi pridobili svjetsku supremaciju? To ne bih želio iskusiti a nikome drugome to ne bih poželio i ne razumijem kako ih neki ljudi ovdje tako vatreno zagovaraju i podupiru i priželjkuju da oni izbiju u svjetski vrh.

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

‘Kinezi važe za besćutne ljude bez ljudske empatije, koja se kod nas podrazumijeva i treba pogledati kako se njihove strukture vlasti tj njihova partija odnosi prema vlastitom narodu. pretvorili su ih u milijune robota-radnika koji dnevnonoćno rade za mizernu naknadu.’

Džeki, ovo je i od tebe previše. Kud si rasista i ne vidiš vlastito dvorište, još i lažeš.. Pa nije Kina ratom prisiljavala Englesku da mora uvoziti njihov opijum i drogirati svoje stanovništvo, već obrnuto.

No uostalom, s kim se ja objašnjavam. Idemo, u kućicu! Odmah!!

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Ivo ne gledaj ti cijelo jedno stoljeće unazad jer je to kontraproduktivno, nego treba gledati sada oko sebe i u budućnost.
A što se tiče opijuma kojim su Britanci šopali Kineze, hm trebali su im dati još više toga možda ih sad ne bi bilo toliko na svijetu i bili b malo mirniji i više bi se bavili sobom!

miki
Gost
miki
2 mjeseci prije

dok su kinezi biciklirali nije bilo kineskih gripa,a najzanimljivije je kako su srbeki preko noci postali os rusofila, kinezofili
iili mozda zbog fake tests pa im je udario u glavu

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Priznajem, malo me je strah te mogućnosti, da se Kina rzširi do Urala s one druge istočne strane i tada bi Europa stvarno imala razloga za strah od Kineza. Ponovilo bi se možda sve ono kao iz vremena Džingis kana i njegovih Mongola, čiji su sadašnji Kinezi nasljednici!

Mr.Rock
Gost
Mr.Rock
8 mjeseci prije

Tvrdnja da SSSR nije nikada mogao nadvladati americku tehnolosku superiornost jednostavno ne drzi vodu. Pitam se na sto to misli autor: na nuklearnu tehnologiju, raketnu tehnologiju, svemirsku tehnologiju, brodogradnju, aeronautiku, kemiju… ili sto vec? Moze se reci da su Amerikanci bili jako ispred Sovjeta samo u elektronici, ali i to je upitno. No Sovjeti nisu imali neogranicena financijska sredstva, Japan, a kasnije i Juznu Koreju. Ono u cemu su Rusi bili i ostali prvi u svijetusu temeljne znanosti, od matematike i fizike nadalje, a kako su se vremena promijenila, danas su u mnogim tehnologijama puno ispred Amerikanaca.
Batina ima dva kraja, netko je trebao to reci Amerikancima! Ono sto je desetljecima iscrpljivalo SSSR je bila nametnuta hladno-ratovska utrka u naoruzavanju. Sada se to desava USA-a. Ovaj puta neki drugi igraci namecu pravila i tempo trke. Suzavanjem podrucja svjetske dominacije, opcim odbacivanjem dolara, smanjenjem trgovine i pljacke, utrka bi mogla ekonomski slomiti americko carstvo kao sto je slomila bivsi SSSR.

Ad astra
Gost
Ad astra
8 mjeseci prije

Mr.Rock, tko kome nameće trku u naoružanju? Onaj tko ima jaču ekonomiju taj vodi u trci. Rusija je ekonomski dva puta slabija od Kalifornije. O čemu pričamo? Američki GDP je oko 15 puta veći od ruskog. A što se tiče superiornosti u pojedinim područjima, pa gdje na svijetskom tržištu možeš pronaći neki prepoznatljiv ruski proizvod i koji bi to bio? Mislim da dajete Rusiji puno veću važnost nego što je ona ima. Voljeli vi US ili ne, ali to je trenutačno najača i najrazvijenija ekonomija svijeta. Kad će se to promijeniti, teško je kazati ali ne skoro.

Ivan
Gost
Ivan
8 mjeseci prije

Na ovom forumu se izgleda moze pojaviti 827496 clanaka i 927472993 komentara sa valjanim argumentima sto se tice GDP a, PPP a i koliko koja drzava ima bang for the buck ali dzabe, nekim ljudima ne mozes da objasnis.

Zadranin
Gost
Zadranin
8 mjeseci prije

@ad astra

Da dolar nema status svjetske rezervne valute, amerokenjci bi bili gladni mog k*rca! 😁

P***!

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

ad zasra, opet lupetaš bez pokrića. Mr.Rock ti je sve lijepo objasnio, ali ti ne želiš slušati.
Normalno je da amerika mora voditi trku u naoružanju, kad im je privreda bazirana na proizvodnji oružja i pljačkanju drugih zemalja, za što im opet treba oružje.
Priče o GDP-u su provaljene odavno, Rusija se može isto tako zadužiti za 30 trilijuna dolara i statistički imati GDP poput američkog. Te gdp priče više ne puši nitko normalan.
Prepoznatljivi ruski proizvodi koje u pojedinim zemljama ima maltene svako domaćinstvo su Kalašnjikov i votka. Kod nas još i Lada Niva. Na centralnoazijskom tržištu svakako ima i drugih, tako da po običaju lupaš poluistine.

Mr.Rock ti je takođe lijepo objasnio da Rusija ima najjače temeljne znanosti, tako da im je za puni tehnološki razvoj dovoljno 30 godina bez rata i pljačke, nakon čega ih s obzirom na veličinu i resurse više nitko nikada ne može stići, i to je ono što se upravo sada događa – prvih 10 godina takvog razvoja se upravo navršilo. I zbog toga se zapadu tresu gaće. Ostalima ne, jer ne žive od pljačke, pa ih jaka i mirna Rusija ne zabrinjava.

Normalno, sve ti je to jasno, ali si plaćen da se praviš glup. Nego, daj malo o Srebrenici i Vukovaru, i onim zločinima kojima si osobno nahodio, nisi dugo. Trolčino.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Ivo, ne razumijem, kako ti se da pisati ovako dugaćke komentare ili se to događa samo za Božić, kad se dodatno “ojačaš” sa votkom, i navečer ispustiš rafal ili dva iz Kalašnjikova kojeg izvučeš ispod slame. Pazi se komšija, koji pažljivo prate što radiš, isto kao i neki zlobnici ovdje!

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Ad astra bio je nedavno ovdje jedan članak o inicijativi ruskog vanjskog ministra Lavrova, koji sad želi razgovarati sa Sjedinjenim državama i sa Francuskom o zauzdavanju trke u naoružanju odnosno da se ista ne bi proširila na svemir, jer poznato je da su nedavno Ameri a odmah zatim i Francuzi osnovali novi rod oružanih snaga tj “svemirsku komandu” Rusi polako svaćaju da su se zaigrali, kad su de facto sami inicirali trku u naoružanju i ponašali se tako, kao da je sve gotovo i da sadašnji omjeri u naoružanju ostati za sva vremena, ali kako mi se čini ona Putinova egzibicija, kad se je pred domaćom i svjetskom javnošću razmetao i hvalio svojim novim oružjjima, bila tek onaj “startni pucanj” znak za početak opće utrke u naoružanju, koja bi mogla poprimiti neslućene razmjere i teško, da će Rusija to moći slijediti na dugi rok! Sjetimo se, kako je bankrotirao i propao SSSR, upravo u trci naoružaja sa Amerikom i zapadom, koju nije mogao slijediti. Rusija bi trebala izvući pouku iz tih događaja i prilagoditi naoružavanje svojim gospodarskim mogućnostima!

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

džeki,džeki, pa Rusija to i radi. Zato se i ne zadužuju za zilione triliona da bi napravili 12 nosača i 700 letećih cigli. Dovoljno im je desetak Su-57 i jedan nosač na stalnom remontu da ih nitko ne dira, kao što se da primijetiti.

No dobro, sad bi bilo dosta kevtanja po dvorištu. U kućicu, odmah!!

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Evo mene u mojoj kućici, pijem kapučino i to na prvom katu(ne u suterenu) i čitam tvoje mudroserije , smijuljim se
i divim se raziganoj i ludoj mašti tebe and of your brothers in arms!!

Trajko
Gost
Trajko
8 mjeseci prije

Rusi su prvi osnovali svemirske snage na zavidnom nivou učiteljstva.Sponzori čekaju .

ad astra
Gost
ad astra
8 mjeseci prije

Jack, da mislim da imamo slično razmišljanje što se trke u naoružanju tiće. To je vrlo skup sport i nije moguće takmičiti se s dvije ekonomski jače drčave, US i Kina. Rusija je u odnosu na ekonomije te dvije države patuljak. A kad k tome dodamo ekonomiju EU, onda se vidi stvarni odnos snaga. US je daleko odmakao u svemirskom programu i vrlo teško će ga bilo koja država dostiči. Ne smije se zanemarivati ni EU koja je također vrlo močna organizacija. Zato, trka u naoružanju odgovara bogatijima, a oni drugi bi trebali biti vrlo oprezni s trošenjem svojih resursa. Često puta se spominje ovisnost Europe o ruskom plinu te o novom plinovodu za Kinu. Sve je to ok, ali u siječnju počinju pregovori o gradnji plinovoda od Cipra do Italije. U igri su velika plinska polja u vodama Izraela i Cipra. Ukoliko dođe, a sumnjam da neće do tog projekta, odnos na energetskom području EU će se znatno promijeniti. Solucija za Rusiju je Kina, ali u toj situaciji cijena plina neće bitgi ista. I na kraju, da li svi vi koji pratite ovaj portal znate da Rusija prodaje plin Ukrajini po nižoj cijeni do li što je dogovorena cijena s Srbijom. Toliko o prijateljstvu u politici.

mrimproper
Gost
mrimproper
8 mjeseci prije

neki nikako da skuze da 1 metak proizveden u US&EU košta 10 puta više nego metak proizveden u kini ili rusiji, isto kao i 1 tenk, jedan minobacač, jedan vojni brod…

i onda na kraju neki naivno uspoređuju veličinu vojnog proračuna

rusija je u odnosu na kinu ekonomski patuljak ali i vojni div, mada kina napreduje i vojno velikom brzinom a trenutne zaostatke u kvaliteti nadoknađuje kvantitetom

to je skup sport jer nekoliko financijskih-oligrha i lobista… parazitira na leđima milijuna američkih poreznih obveznika

za plin iz izraela ili cipra treba netko uložiti OGROMNE pare u plinovod, a pitam se koja budala ce baciti svoje pare da bi netko drugi prodavao i zarađivao, tko ce uložiti svoj novac u MEGApreskupi plinovod po dnu mora za plinsko polje koje ima ograničene resurse za desetlječe, IZRAEL I CIPAR to NE ŽELE, oni žele da kupci plina izgrade plinovod svojim parama, jedino su turci vec započeli istraživanja i crpljenja samo što turci plinovod namjeravaju usmjeriti prema turskoj

ukrajina je direktno na izvoru plina i preko nje se osigurava tranzit za druge kupce, plin za srbiju treba proci preko nekoliko država a niti jedna tranzit ne poklanja, ukrajina ima 40 milijuna kupaca, koliko kupaca ima srbija, jel ista cijena po kilogramu za 10 jabuka i za tonu jabuka?

EU je močna organizacija ahhahahhahhaaahhhhaaa cijela ta močna EU skida gače i drhti pred amerikancima, partnerima koji nameču sankcije i carine… svojim EU prijateljima i EU “saveznicima”-provincijama, PA jedan island ih odjebe i posluje s kinezima… i ne da se ucjenjivati… EU bi se je…a al da joj ne uđe, EU bi i ovce i novce i onda na kraju ostane i bez novaca i bez ovaca

Trajko
Gost
Trajko
8 mjeseci prije

Ispod zvijezda najvažnija je kvaliteta, i to onog najvažnijeg segmenta što čini važnost za onoga kome to koristi.Ruski inženjeri napokon su preskočili Rubikon nacifiziranih eureka kojima Ameri još uvijek namjeravaju kopirati alate za kovanje budućnosti. Vrijeme leti ruskim svemirskim brodom, kojemu snagu mogu dodati kitajski trgovci i njihova INVENTORSKA DJECA.

miki
Gost
miki
2 mjeseci prije

back u kumrovec

Snake Plisskin
Gost
Snake Plisskin
8 mjeseci prije

I vaš portal se zove Logično?😅🤣😅🤣

Slovenac
Gost
Slovenac
8 mjeseci prije

Zamislite si kinu za 15 godina a radi.ovakvim tempom

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Pa dovoljno je da je uzmeš prije 15 godina u vojnom sektoru, čak i tehnološkom i drugima i eto ti odgovor

nekoime
Gost
nekoime
8 mjeseci prije

Uskoro će Kinezi prodavati nosače zrakoplova unutar akcije sve po 12 kuna.

Weteran
Gost
Weteran
8 mjeseci prije

Naslov je malo ishitren?!
Kina ima pred očima školu koroz koju je prošao Japan!? Mora još dugo, dugo da čeka?
Znači:
Trenutno, a i duži niz decenija, mornarica SAD biće gospodar Okeana!
Prvi veliki uspeh Kine biće kada više ni jedan ratni brod SAD ne uplovi u vode Južnog i istočnog Kineskog mora!
I sam projekat “Put Svile” je prikaz stanja na planeti, to jest – ko je Tata na Vodi!

DažBog
Gost
DažBog
8 mjeseci prije

Posle ovog Kinezi ce praviti RAZnosace aviona.

Zadranin
Gost
Zadranin
8 mjeseci prije

@Weteran

Kina nije poput Japana, pošto Kina ima kontinentalnu vezu sa svojim dobavljačima energije (plina i nafte).

Japanu su amerokenjci blokirali nabavu energije morskim putem.. aj nam reci kako će amerokenjci nešto slično učiniti Kini?

samo tako
Gost
samo tako
8 mjeseci prije

Naslov kao inverzija stvarnost. Stare metode usanskih trustova mozga

Splićo
Gost
Splićo
8 mjeseci prije

KOME VJEROVATI?!

-Sovjeti se nikada nisu mogli uspoređivati, a kamoli nadvladati američku tehnološku superiornost. Ali isto možda ne vrijedi za Kinu”, upozorava publikacija Centra za novu američku sigurnost.

-Ниједна земља данас нема хиперсонично оружје, а камоли интерконтинентално хиперсонично оружје”, рекао је Путин у уторак, 24. децембра.

Ti Kej
Gost
Ti Kej
8 mjeseci prije

Zagospodario je mojim kurcem !!Japanci i Koreanci im riješe mornaricu, bez da VII flota uopće isplovi! Šta dajete lažnu nadu ubogim jadnim rusofilima ovdje

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Istina je Ti Kej, kad se govori o snazi pojedinih mornarica na Pacifiku i Južnokineskom moru, obično se u fokus stavlja kineska mornarica a zaboravlja se da Japanci imaju vrlo modernu ratnu mornaricu s vro velikim brojem brodova i modernih podmornica, koje su u istinu klasične ali su vrlo moderne . Japanci imaju razarača daleko više nego Rusija, Britanija i Francuska zajedno i svi su dobro naoružani modernim raketnim naoružanjem djelomice američke proizvodnje a većim djelom su proizvedene u Japanu! Japan isto tak kao i Kina sada ima dva moderna nosača aviona, koi će biti naoružani sa 100 lovaca 5 generacije F 35B onih što vertikalno slijeću i imaju kratak uzlet. A najvažniji od svega je poslovični japanski borbeni duh i vojna disciplina koji su još uvjek svojstveni japancima. Ameri su već počeli nuditi svojim saveznicima, da ih opreme nuklearnim jurišnim podmornicama tipa Virginija, koje su trenutno vrh svjetske podmorničke tehnologije i Australija je već ptihvatila ponudu a možda će i Japan pa će se kineska mornarica u Južnokineskom moru naći u čeličnom obruču moćnih američkih saveznika.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
8 mjeseci prije

Australija prihvatila ponudu da ih Ameri opskrbe Virdžinijama? Japan?
Čekaj jel se ti sprdaš, ili definitivno nisi normalan.
Ameri će dati nuklearnu podmornicu Australiji koja nema ama baš nikakav brod na nuklearni pogon. Japanu, koji je izgubio 2 svjetski rat? Aj sad napiši da će Njemačkoj dati atomski bombu.
Bok te vidio koja si ti trolčina.

Za usporedbu
Izumo klasa
dužina: 248 m
Istisnina (puno opterećenje): 27000 tona

Type 02

Duljina: 315m
Istisnina: 70000 tona

Onako baš usporedivi brodovi.

A ovi razarači čiste kopije Arleigh Burke klase.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

To je gotovo g. Ivaniševiću! Azstralija će kupovati američke jurišne podmornice tipa Virginija, kako bi mogla patrolirati širim područjima mora nego je to radila do sada sa svojim podmornicam na klasični pogon, a Amerika, vjerovao ti ili ne stalno potiče Japan da se naoruža niklearnim naoružanjem zbog sjeverne Koreje. Japan može odmah poćeti proizvoditi nuklearno oružje i posjeduje dovoljno plutonija za stotine nuklearki ali problem je u otporu domaćeg stanovništva ali mislim, da će ito bit riješeno jer je Japan okružen agresivnim državama koje sve od reda posjeduju nukl, oružje i to će ga prisiliti da se i on time naoruža i to vjerovatno vrlo skoro!

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Da i to bogato iskustvo. 1904 godine je flota tadašnje carske Rusije otplovila iz baltičkih luka oko rta Dobre nade i uputila se na daleki istok, ali rusku eskadru je pratila smola jer je usput kod Dogger Banka bombardirala britanske ribarske brodove, Britanci su zabranili Rusima prolaz kroz Sueski kanal i morali su oko cijele Afrike a taj put je bio dug 18 tisuća kilometara i trajao je 7 mjeseci i kad su doplovili u Cušimski zaljev Japanci su im priredili klopku i u bici kod Cušime, koja je trajala dva dana, 27. i 28 maja 1905 godine, Japanci su potpuno uništili rusku flotu, koja je od 38 brodova izgubila njih 21, šest brodova se je predalo poginulo je 4.000 ruskih mornara dok su japanci imali 500 mrtvih i izgubili su samo 3 torpiljarke tj 3 manja vojna broda.

slovenac
Gost
slovenac
8 mjeseci prije

od kada je ova rusofobna ameba na ovom portalu nije dugo ali vec predugo smradi ovde

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Kako rekoh Kina ima i strateške pomorske ciljeve obrana prava na otoke vraćanje Tajvana u svoje ruke pariranje SAD u na svjetskim morima kad to povežete sa strašno brzom modernizacijom vojske i industrijskom proizvodnjom kakve nema u svijetu dobijete viđene rezultaa.

Ivonaabc
Gost
Ivonaabc
8 mjeseci prije

Ima u komentarima dosta navijača , pa da nešto napišem o amerima – najvećoj GAMADI koju je izrodila civilizacija ( proizvod Londonskog Cityja ) . SAD je odavno prerastao “vodeću” silu i prerastao u hegemona i tlačitelja cca 150 tobože suverenih država diljem svijeta . Neću se baviti pretpostavkom da će Kina nakon što sruši “carstvo duga” težiti sličnoj PRIJEVARI jer je nikada nije koristila dok je sa druge strane puno pretrpjela da se RADOM popne do , sutra , najjače svjetske ekonomije . Netko je spomenuo “velebni” američki BDP , ogromnu ekonomsku moć i znanstveno/tehnološku dostignuća amerike . Je li to istina i zašto je tako – odgovor leži u zelenoj novčanici , največem prokletstvu koje je ikada zadesilo ljudsku civilizaciju . Tko se malo bavio poviješću propalih i nestalih civilizacija , sigurno je zapazio nekoliko zajedničkih “detalja” – sve su nastale na vojnoj moći i nekoj vrsti OTIMAČINE tuđih resursa i sve su nestale pomankanjem resursa za OTIMANJE , degradiranjem RADA i STVARANJA i pretvaranjem društva u društvo NERADA , RAZVRATA i OTIMANJA stečevine vlastitog stanovništva . Da spomenem i Kinu , koja je imala i svoju propalu civilazaciju ali to je bilo prije nekoliko tisuća godina i nije imala tolike ekspanzionističke karakteristike agresivnog osvajanja tuđih resursa . Što je dolar ? Dolar je ZLO koje je ustuknulo tek pod prijetnjom nuklearne energije i kakve /takve “ravnoteže” straha . Nastaje kao DUG , vječni dug kojega ameri “izvoze” širom svijeta što milom (trgovinom) , što silom , vojnim sredstvima prisile u rasponu od “uvjeravanja” do grube uporabe ratnog stroja
. Na toj zelenoj novčanici “prihvačenoj” kao sigurnom utočištu svjetskog RADA izgrađen je “američki san” – kvazidemokracija , kvazi slobodno tržište i kvazi prilika sa svakoga da uspije . Da ne duljim previše jer bi se mogle knjige napisati , uputiti ću svakoga tko želi da čita tekstove o novcu , da pokuša shvatiti kako novac nastaje , što je tkzv. “nekreditni” novac , što je “kreditni” novac , kako “ulazi” u opticaj , kako se razmjenjuje u međunarodnoj trgovini , koja svojstva ima obzirom na način nastanka , koju i kakvu ulogu u kreiranju novca imaju banke , centralna i komercijalne , itd. Već sa malo osnovnog znanja svakome će biti jasno koja PRIJEVARA se krije iza novca i bankarskog sustava pa i to da je “američki san” izgrađen na običnoj prijevari kojoj su dani odbrojani jer je MATEMATIČKI neodrživa ! Bez rada i stvaranja može živjeti samo onaj tko otima drugome , ili ima resurse koje može mijenjati za RAD (rezultat rada) . Na plavom planetu postoje samo tri resursa – prirodno bogatstvo , ljudi i sunce (energrtski izvori) . DUG to nije i ne može biti na duge staze , može samo neko vrijeme . To vrijeme prolazi … Kina ? Izrasta ne jednom od ona tri resursa … lp

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Kojim to morima? U Južnokineskom moru Kinezima mogu parirati mornarice Filipina Južne Koreje i Tajvana i bez američke flote!

miki
Gost
miki
2 mjeseci prije

nadajmo se da su ugradili sajlu za sljetanje aviona napokon.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
50
0
()
x