Azijski zmaj je već zagospodario morima i SAD tu ne mogu učiniti ništa

Mornarica kineski razarač Type 052
50 komentara

Kina bi uskoro mogla promijeniti pomorsku ravnotežu u svijetu i potkopati status modernog gospodara mora Sjedinjenih Država. Čini se da je taj proces u tijeku i da Washington ne može učiniti ništa da to zaustavi

Vidno uzdrman onim što je vidio na fotografiji na kojoj se vidi samo jedno od kineskih vojnih brodogradilišta u blizini Šangaja, časopis Forbes je prošlog tjedna svojim čitateljima ispričao alarmantnu priču o “impresivnoj brzini” i “ogromnim razmjerima” pomorske modernizacije Kine.

Spomenuto brodogradilište je doista impresivan prizor. Tamo možete vidjeti ukupno devet novoizgrađenih razarača, postrojenih duž rive i usidrenih u unutarnjem pristaništu brodogradilišta. Nasuprot njima, čitava britanska kraljevska mornarica ima ukupno samo šest brodova slične klase, primjećuje Forbes, kao što smo prenijeli u prethodnom članku analize spomenute fotografije.

Kao da to nije dovoljno, isto brodogradilište gradi i najnoviji kineski nosač zrakoplova, treći u nizu. Drugi, nazvan „Shandong“, naručila je Narodnooslobodilačka mornarica početkom ovog tjedna. Dizajniran za nošenje 36 borbenih zrakoplova J-15 i prvi je kineski nosač zrakoplova u potpunosti proizveden u Kini.

VIDEO: Prošlotjedna predaja kineskog nosača zrakoplova „Shandong“ ratnoj mornarici zemlje

Očekuje se da će onaj u izgradnji u šangajskom brodogradilištu biti još veći i bolji. Konkretno, imat će elektromagnetski katapult, baš kao i najnoviji nosač zrakoplova američke mornarice „USS Gerald R. Ford“.

Što je još važnije, ovo je brodogradilište samo dio stvarnih mogućnosti Kine, jer “postoji mnogo brodogradilišta diljem Kine koja su jednako impresivna”, upozorava Forbes.

“Dobar razlog” za zabrinutost

Ono što bi moglo biti iznenađenje za Forbes već duže vrijeme je tema svih vrsta analitičara. Američki mediji i istraživački centri ujedinjeni su u zabrinutosti zbog rastuće vojne moći Pekinga.

U lipnju je Centar za novu američku sigurnost (CNAS), istraživački centar sa sjedištem u Washingtonu, tvrdio da bi kineske industrijske i tehnološke mogućnosti mogle pomoći Pekingu da “pobijedi američke konkurente u njihovoj vlastitoj igri i da Kina stekne prednost u novoj utrci u naoružanju”.

“Sovjeti se nikada nisu mogli uspoređivati, a kamoli nadvladati američku tehnološku superiornost. Ali isto možda ne vrijedi za Kinu”, upozorava publikacija Centra za novu američku sigurnost i dodaje kako Peking “teži postizanju tehnološke jednakosti i na kraju tehnološkoj dominaciji“.

Isto tako, širok spektar medija od časopisa The Diplomat do The National Interesta nisu štedjeli riječi, govoreći svojim čitateljima kako kineska vojna modernizacija predstavlja “izazov” za Sjedinjene Države i Washingtonu pruža “dobre razloge” za brigu.

Harvard Policy Review otišao je korak dalje i zapitao se može li strategija Pekinga krenuti „putem hegemonije“, priznajući na kraju da to prije svega ovisi o tome „koliko je daleko Kina spremna ići“.

U međuvremenu, korporacija RAND i njoj bliski mediji vjeruju da je došlo vrijeme da se Washington počne brinuti zbog gubitka svoje vojne superiornosti koja prelazi u ruke „azijskog zmaja“ koji sve više širi krila, ali kad je riječ o pomorskoj superiornosti, tu je možda već prekasno da se bilo što učini.

„Azijski zmaj sve više širi krila. Ali kad je riječ o pomorskoj superiornosti, tu je možda već prekasno da se bilo što učini“, upozorava korporacija RAND.

The Diplomat / The National Interest / HPR /  RAND

Centar za novu američku sigurnost CNASMornaricaRand Korporacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
4 godine prije

“…Ali kad je riječ o pomorskoj superiornosti, tu je možda već prekasno da se bilo što učini”
A šta bi to trebali odn. mogli učiniti?

nepoželjni
4 godine prije

Vlasnicima ovog zemaljskog stada je svejedno da li pašnjakom dominiraju crne bijele ili šarene ovce dokle god te ovce daju janjce, vunu i mlijeko…

mars
4 godine prije

@ gigi pina – mislim da ces se sloziti da je daleko ucinkovitija operativna metoda kada hirurg neku operaciju vrsi preciznim usmjerenim rezanjem hirurskim skalpelom, nego da to cini zamahivanjem srednjovjekovnim macem dugim 1 metar.

Savovic Danilo
4 godine prije

Pisao sam da Kina mora razvijati uzurbano mornaricu ako misli nastaviti sa politikom u komsiluku i ostvarivanje prevlasti u juznom I istocnom kineskom moru,gradjenju vjestackih ostrva itd… Imaju jednu veliku ptednost u odnosu na Amere. Kinezi su trenutno ekonomski u prednosti u kolicini novca koji mogu izdvojiti za razvoj iste dok Ameri imaju poteskoca na sve strane(od samog odrzavanja iste u funkciji I operativnosti) do izdvajanja sredstava za bilo kakvo dodatno prosirenje(dok se odobre sredstva,sve prodje senat I kongres,odabere se izvrsilac radova,sagrade se isti-prodje jedan predsjednicki mandat).Prioritet im je Pacifik to definitivno a usresredice sredstva na odrzavanje vec postojece mornarice(koja je trenutno sigurno bez premca) ali mora biti operabilna sto po mojim saznanjima I nije slucaj. Kina raste na svakom polju nezadrzivo jer pored politickog sistema koji omogucava brzinsko donosenje odluka,stabilnost istog,imaju neogranicen vrlo vazan resurs u svakoj ekonomiji a to je jeftina radna snaga,dokopali su se I tehnologije(kako to… Čitaj više »

Mr.Rock
4 godine prije

Tvrdnja da SSSR nije nikada mogao nadvladati americku tehnolosku superiornost jednostavno ne drzi vodu. Pitam se na sto to misli autor: na nuklearnu tehnologiju, raketnu tehnologiju, svemirsku tehnologiju, brodogradnju, aeronautiku, kemiju… ili sto vec? Moze se reci da su Amerikanci bili jako ispred Sovjeta samo u elektronici, ali i to je upitno. No Sovjeti nisu imali neogranicena financijska sredstva, Japan, a kasnije i Juznu Koreju. Ono u cemu su Rusi bili i ostali prvi u svijetusu temeljne znanosti, od matematike i fizike nadalje, a kako su se vremena promijenila, danas su u mnogim tehnologijama puno ispred Amerikanaca. Batina ima dva kraja, netko je trebao to reci Amerikancima! Ono sto je desetljecima iscrpljivalo SSSR je bila nametnuta hladno-ratovska utrka u naoruzavanju. Sada se to desava USA-a. Ovaj puta neki drugi igraci namecu pravila i tempo trke. Suzavanjem podrucja svjetske dominacije, opcim odbacivanjem dolara, smanjenjem trgovine i pljacke, utrka bi mogla ekonomski… Čitaj više »

Snake Plisskin
4 godine prije

I vaš portal se zove Logično?😅🤣😅🤣

DažBog
4 godine prije

gigi, ne vrijedi klati vola zbog po’ kile mesa.

Slovenac
4 godine prije

Zamislite si kinu za 15 godina a radi.ovakvim tempom

nekoime
4 godine prije

Uskoro će Kinezi prodavati nosače zrakoplova unutar akcije sve po 12 kuna.

Weteran
4 godine prije

Naslov je malo ishitren?!
Kina ima pred očima školu koroz koju je prošao Japan!? Mora još dugo, dugo da čeka?
Znači:
Trenutno, a i duži niz decenija, mornarica SAD biće gospodar Okeana!
Prvi veliki uspeh Kine biće kada više ni jedan ratni brod SAD ne uplovi u vode Južnog i istočnog Kineskog mora!
I sam projekat “Put Svile” je prikaz stanja na planeti, to jest – ko je Tata na Vodi!

Splićo
4 godine prije

KOME VJEROVATI?!

-Sovjeti se nikada nisu mogli uspoređivati, a kamoli nadvladati američku tehnološku superiornost. Ali isto možda ne vrijedi za Kinu”, upozorava publikacija Centra za novu američku sigurnost.

-Ниједна земља данас нема хиперсонично оружје, а камоли интерконтинентално хиперсонично оружје”, рекао је Путин у уторак, 24. децембра.

Ti Kej
4 godine prije

Zagospodario je mojim kurcem !!Japanci i Koreanci im riješe mornaricu, bez da VII flota uopće isplovi! Šta dajete lažnu nadu ubogim jadnim rusofilima ovdje

Jack
4 godine prije

Hvala i tebi jednako!

slovenac
4 godine prije

od kada je ova rusofobna ameba na ovom portalu nije dugo ali vec predugo smradi ovde

Max
4 godine prije

Kako rekoh Kina ima i strateške pomorske ciljeve obrana prava na otoke vraćanje Tajvana u svoje ruke pariranje SAD u na svjetskim morima kad to povežete sa strašno brzom modernizacijom vojske i industrijskom proizvodnjom kakve nema u svijetu dobijete viđene rezultaa.

Ivonaabc
4 godine prije

Ima u komentarima dosta navijača , pa da nešto napišem o amerima – najvećoj GAMADI koju je izrodila civilizacija ( proizvod Londonskog Cityja ) . SAD je odavno prerastao “vodeću” silu i prerastao u hegemona i tlačitelja cca 150 tobože suverenih država diljem svijeta . Neću se baviti pretpostavkom da će Kina nakon što sruši “carstvo duga” težiti sličnoj PRIJEVARI jer je nikada nije koristila dok je sa druge strane puno pretrpjela da se RADOM popne do , sutra , najjače svjetske ekonomije . Netko je spomenuo “velebni” američki BDP , ogromnu ekonomsku moć i znanstveno/tehnološku dostignuća amerike . Je li to istina i zašto je tako – odgovor leži u zelenoj novčanici , največem prokletstvu koje je ikada zadesilo ljudsku civilizaciju . Tko se malo bavio poviješću propalih i nestalih civilizacija , sigurno je zapazio nekoliko zajedničkih “detalja” – sve su nastale na vojnoj moći i nekoj vrsti OTIMAČINE… Čitaj više »

Jack
4 godine prije

Kojim to morima? U Južnokineskom moru Kinezima mogu parirati mornarice Filipina Južne Koreje i Tajvana i bez američke flote!

miki
3 godine prije

nadajmo se da su ugradili sajlu za sljetanje aviona napokon.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI