Iran, Rusija i Kina pripremaju zajedničke pomorske vježbe u Omanskom zaljevu

Ruska mornarica
45 komentara

Iran, Rusija i Kina uskoro bi trebali provesti zajedničke mornaričke manevre, što će biti još jedan znak moći Islamske Republike.

“Delegacije ruskih i kineskih mornaričkih snaga danas su ovdje u Iranu i uskoro ćemo provesti zajedničke vojne vježbe kako bi pokazali snagu Islamske Republike”, izvijestio je u nedjelju zapovjednik iranske ratne mornarice, admiral Hossein Hanzadi.

U rujnu je zamjenik načelnika Glavnog stožera iranskih oružanih snaga, general Qadir Nezami izvijestio o vjerojatnoj trilateralnoj mornaričkoj vježbi s Rusijom i Kinom, koja će se uskoro održati na sjeveru Indijskog oceana, točnije u Omanskom zaljevu, što će biti prve takve vježbe od Islamske revolucije 1979. godine.

Iran održava sve veće veze s Rusijom i Kinom u različitim područjima, uključujući vojno. Tri su države izložene snažnoj kampanji sankcija i pritisaka američke administracije kojom predsjeda Donald Trump.

Osim toga, iranska vojska je potvrdila masovnu proizvodnju krstarećih projektila koje je Iran uspješno lansirao 24. veljače iz podmornice „Qadir“, tijekom velikih protuzračnih vojnih vježbi „Velayat 97“ koje su se u to vrijeme provele u Hormuškom tjesnacu.

“Danas smo postigli potrebnu tehnologiju za lansiranje raketa iz morskih dubina i prateće opreme, uključujući podmornice, rakete i njenu kapsulu, koje su u potpunosti iranske”, naglasio je admiral Hossein Hanzadi.

Ovo je prvi put da je Iran uspio steći neophodno znanje za lansiranje raketa iz morskih dubina koje mogu gađati ciljeve na površini.

Slično tome, admiral Hanzadi je jasno dao do znanja da Iran, nakon Rusije, ima najveću flotu u Kaspijskom moru, iako je naznačio da iranska pomorska sila nije ograničena na ovo područje. Dodao je i kako zemlja ima najveće logističko potporno plovilo na Bliskom istoku.

„Ovaj brod može prijeći cijeli put oko Zemlje sa samo jednom opskrbom gorivom”, objasnio je iranski general.

Koje će ratne brodove Rusija poslati u zajedničke vježbe s Kinom i Iranom u Indijskom oceanu? Ovu je vijest objavio ruski ured agencije Sputnik, koji navodi kako su  zajedničke vježbe mornaričkih snaga Rusije, Kine, Irana u Indijskom oceanu signal Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima, koji nastoje pooštriti kontrolu naftne i plinske regije Perzijskog zaljeva, diktirati uvjete pojedinim zemljama i isprobati planove za vojnu operaciju protiv vlasti u Teheranu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov najavio je 2. listopada pripremu antiterorističkih i protupiratskih vježbi ruske mornarice u Indijskom oceanu, koje će provesti zajedno s kineskom i iranskom mornaricom. Ranije su iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif i visoki iranski zapovjednik, general Qadir Nezami, govorili o zajedničkim pomorskim vježbama s Rusijom i Kinom na sjeveru Indijskog oceana i u Omanskom zaljevu.

Ruska flota

Iako su vježbe najavljene kao antiterorističke i protupiratske, ruska mornarica šalje skupinu ratnih brodova „Pacifičke flote“ na čeku s raketnom krstaricom „Varjag“, velikim protupodmorničkim brodom „Admiral Pantelejev“, koji su krenuli na dugo putovanje 1. listopada. Tri mjeseca prije vježbi, posade moraju prijeći tisuće kilometara oceana, uz trening i posjete stranim lukama. Poznato je da su brodovi “Varjag” i “Admiral Pantelejev” dobro opremljeni raketni brodovi s protubrodskim i protupodmorničkim oružjem.

Podsjetimo da za neutralizaciju gusarskih brodica i terorističkih ciljeva sigurno nisu potrebne nadzvučne krstareće rakete P-500 Bazalt. Na krstarici “Varjag” nalazi se 16 takvih projektila, dizajniranih da unište velike neprijateljske pomorske skupine na udaljenosti do 550 kilometara.

Konvencionalni “Bazalti” opremljeni su visokoeksplozivnom kumulativnom bojevom glavom težine 1000 kilograma, a mogu nositi nuklearnu bojevu glavu od 350 kilotona. P-500 leti do cilja dvostruko brže od zvuka, a smjer prilagođava prema satelitskim podacima.

U neprijateljskom pokrivanju zračne obrane, raketa se spušta gotovo do razine mora i spaja se na stanicu za elektroničko ratovanje, odnosno za ometanje. Projektili “Bazalt” samostalno određuju mete i napadaju ih iz različitih uglova. Možda ih pirati i teroristi svih boja neće ni vidjeti.

Istog dana, 1. listopada, odred brodova „Baltičke flote“ je krenuo prema Indijskom oceanu. Na dugoj plovidbi je vodeći patrolni brod “Jaroslav Mudri”. Ovaj višenamjenski brod projekta 11540 može osigurati obranu brodova operativnog područja u površinskoj i podvodnoj sferi.

Vjerojatno će Peking poslati svoje snage za borbu protiv pirata koje sudjeluju u međunarodnim operacijama u Afričkom rogu, kraj obala Somalije, gdje su više od 10 godina.

Strateški, gledajući na budućnost, Pekingu je potrebno ne samo da pokaže pomorsku prisutnost na sjeveru Indijskog oceana, već da to učini u formatu zajedničkih mornaričkih vježbi koje će biti uvjerljive i upečatljive za svakog “pomorskog pljačkaša”, to jest uvjetnog neprijatelja. Vjerojatno će Kina iznenaditi sve odabirom brodova koje pošalje u Omanski zaljev.

Zajednički manevri Irana, Kine i Rusije u Indijskom oceanu organizirani su prvi put i odvijat će se u teškoj vojno-političkoj situaciji, nakon zračnog udara jemenskih Huti boraca na postrojenja za preradu nafte u Saudijskoj Arabiji i američkih optužbi protiv Irana.

Teheran negira umiješanost u napad i upozorava da će napad na iranski teritorij dovesti do “rata u punoj mjeri”. Izvješće istraživačke službe američkog Kongresa o razvoju odnosa između Washingtona i Teherana ne isključuje mogućnost vojne invazije, iako se predsjednik Trump u ovom trenutku oštro protivi tom scenariju.

Zajednički pomorski manevri i vjerojatna daljnja prisutnost ruske i kineske mornarice u regiji mogu utjecati na ravnotežu snaga i očuvati vitalne pomorske pravce za Iran, ali i za Rusiju i Kinu.

Zbog izborne kampanje i razumijevanja situacije Trump više ne želi ni rat s Iranom

Mornarica
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 godine prije

Kina ucvrscuje puteve svile.
Rusi prosiruju A2/AD i prave drugi odbrambeni prsten na 1000 km od prvog.

I S-400 u Srbiji je dio ove dvije price sto se sve vise preplicu.

Kvisko
4 godine prije

Odusevljen sam,uzdam se u snagu alaha i moć Islamske Republike, jedva cekam da zavladaju Europom , pa da konacno docekamo dugo sanjani san , da konacno zivimo onako kako dolikuje ljudskom rodu ,po serijatskim zakonima. 🙂

Z.A.
4 godine prije

Ova vjezba ima karakter poruke mi Rusija , Kina i Iran smo saveznici , zajedno smo, razmislite prije nego sta pokusate Iran nije sam .Rusija i Kina ovim porucuju da vise nece dopustiti unistavanje njihovih saveznika a i interesa kao sto se desilo u Libiji a i velikom mjerom u Siriji. Jer da nije ovako davno bi Venezuela gorila. Sve tri ove zemlje imaju prisutne svoje vojne snage u Venezueli i to ide u prilog da su oni saveznici kako se god nekom cinilo da je to jos na klimavim nogama oni kordinisano rade.

eu kolonija
4 godine prije

ormuški tjesnac je pun terorističkih plovila tako da su ovi manevri opravdani

varjag
4 godine prije

Oduševljen sam!!!!!!!!!!!!

Najgrozniji ruski vojniki
4 godine prije

kad zaustavis rusiju zaustavices i iran i kinu

Laki Topalović
4 godine prije

Da, malo je “čudno” brod s projektilima P-500 Bazalt sudjeluje u protupiratskoj vježbi. To sudjeluju lake brodice sa specijalnim snagama, marincima, a ne krstareći projektili. Baš me zanima što će Kinezi poslati

FATIH
4 godine prije

NK JE SRETNO.CIVAJTE SE SAMO KRALJICINE FLOTE!!!

Max
4 godine prije

Ovo pokazuje da su i Rusija i Kina strateški saveznici Irana a sve ostalo su lupetanja.

jbg
4 godine prije

A da se i Indija priključi?
Time bi pokazali, da je zapad de facto mrtav, a sva industrija, financije pa i znanje ide u Aziju. I Erdogan to zna

LNT_Iluvatar
4 godine prije

Opa , nisam znao da Perzijanci imaju operativnu krstareću koja se može podvodno lansirati.

Ima tko podatke o toj raketi? Linkove možda?

Trubi gdje si kad te čovjek treba?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI