Šest novih podmornica za rusku mornaricu u 2020. godini

Ruska podmornica lada
9 komentara

Ruska mornarica će dobiti šest podmornica, uključujući četiri nuklearne 2020. godine, prvi put u posljednjih 28 godina, rekao je u petak izvor iz ruske odbrambene industrije kako prenose ruski mediji.

Poslednji put ruska mornarica je dobila isti broj podmornica 1992. Nakon toga, ruski brodograditelji su isporučivali dvije-tri podmornice godišnje, dok su u periodu 1997-2012. ruske mornaričke snage mogle dobiti u najboljem slučaju jednu podmornicu godišnje. Od 2013. godine nove podmornice redovno stižu u rusku mornaricu. Konkretno, četiri podmornice su se pridružile ruskoj mornarici 2014. godine.

Odgovarajući na zahtev ruske agencije TASS da komentariše informacije koje je pružio izvor, ruska Ujedinjena korporacija brodogradnje saopštila je da „korporacija isporučuje sva plovila državnom kupcu u skladu sa dogovorenim rasporedom“.

Ruska brodogradilišta treba da isporuče dve podmornice mornarici do kraja ove godine. Direktor Sevmaša, Mihail Budničenko, je rekao u junu da će mornarica dobiti podmornicu Projekat 955A Knez Vladimir do kraja 2019. Marta ove godine, šef Admiralitetskog brodogradilišta Aleksandar Buzakov je rekao da će brodograditelji isporučiti prvu podmornicu Projekta 636.3 u Pacifičku flotu ove godine.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ranije je izjavio da će jedna dizel-električna podmornica i dvije podmornice na nuklearni pogon stići u mornaricu do kraja ove godine. Kako je drugi izvor rekao TASS-u, “očekuje se da će podmornica Kazan biti jedna od takvih podmornica na nuklearni pogon, ali njegova isporuka bila je ponovo zakazana za 2020.”

Tokom sovjetskog perioda, brodogradilišta su znala isporučiti i po 10 podmornica godišnje. Konkretno, 1971. godine Sovjetska ratna mornarica je od vojne industrije dobila 12 različitih podmornica na nuklearni pogon.

Mornaricaruske podmornice
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 godine prije

Ruska vojna industrija stalno napreduje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI