“Manevri Irana, Rusije i Kine su znak pada američkog utjecaja”

Vladimir Putin - Xi Jinping - Hasan Rohani
25 komentara

Združene pomorske vježbe Irana, Rusije i Kine u Omanskom zaljevu su jasna poruka da utjecaj Sjedinjenih Država u regiji opada. Teško je podcijeniti važnost ovih vježbi, posebice ako se u obzir uzmu brodovi koji se nikako ne mogu svrstati u skupinu brodova za „borbu protiv terorizma“ ili „borbu protiv pirata i za sigurnost plovidbe“.

Podsjetimo samo na napore Washingtona, Rijada i Tel Aviva, uključujući veliki summit početkom ove godine u Varšavi na kojem se pokušala osnovati nekakva međunarodna vojna koalicije za borbu protiv Irana, koji su svi neslavno propali.

S druge strane smo ranije ove godine imali kratko priopćenje Teherana, Moskve i Pekinga da će se krajem godine održati ove vježbe, što je i učinjeno.

Jonathan Eyal, pomoćni direktor britanskog Kraljevskog instituta objedinjenih usluga, tvrdi u intervjuu koji je u petak navečer objavio britanski list Financial Times da su zajednički manevri koje su ove tri zemlje započele u petak na sjeveru Indijskog oceana “bile pažljivo dizajnirane“.

“Ovo je pomno izračunata vježba u kojoj su sva tri sudionika pobjednici. Iran može tvrditi da je regionalna sila, Rusija pokazuje svoju ulogu ključnog igrača na Bliskom istoku, a Kina dokazuje da je globalna pomorska sila”, rekao je britanski stručnjak.

Jonathan Eyal je rekao da je “strateška poruka ove trilateralne vojne vježbe da su ove tri zemlje one koje oblikuju događaje u regiji Bliskog istoka i da se utjecaj Sjedinjenih Država na tom se području smanjuje“.

SAD se bune zbog zajedničkih vježbi Kine, Rusije i Irana

Britanski list piše da je mornarički manevar Irana, Rusije i Kine izazvao čvrstu prijekor Sjedinjenih Država.

U vezi s tim upućuje na izjave glasnogovornika američkog State Departmenta koji je za Iran rekao da bi trebao “razmisliti dvaput” o provođenju zajedničkih mornaričkih vježbi, upozorivši „kako bi se na takve akcije trebale zvati sve zemlje zainteresirane za zaštitu slobode plovidbe u regiji”.

State Department zaboravlja da je Teheran svim susjedima uputio poziv za formiranje sigurnosnog saveza isključivo s ciljem osiguranja plovidbe u Perzijskom zaljevu, Hormuškom tjesnacu i obližnjim vodama, ali su Saudijska Arabija i zaljevske monarhije odmah odbile prijedlog.

Mornaričke vježbe, nazvane “Pomorski sigurnosni pojas”, koje uključuju taktičke vježbe poput spašavanja fregata pod napadom, započele su u lučkom gradu Chabahar na jugoistoku Irana, a nastavit će se na sjeveru Indijskog oceana.

Rusija naglašava da su zajedničke vojne vježbe zakonite i usredotočene su na osiguranje regionalne stabilnosti.

“Bavimo se problemima održavanja stabilnosti, sigurnosti i borbe protiv terorizma u regiji”, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Kina, tradicionalno škrta na riječima, preko glasnogovornika ministarstva obrane, Wu Qiana, u četvrtak je poručila “kako vježbe imaju za cilj produbiti suradnju mornarica triju zemalja i međusobno pokazati gestu dobre volje”.

Sa svoje strane, zamjenik operativnog stožera iranske mornarice, admiral Gholamreza Tahani, naglasio je jučer da poruka vježbi nije ništa drugo do „mir, prijateljstvo i sigurnost“.

Međutim, svima je jasno da se ovakav manevar može protumačiti kao poruka, ali i izazov američkoj vojnoj sili, budući da se provodi u vrijeme kada Washington ne odustaje od ideje stvaranja vojne koalicije pod izgovorom pružanja pomorske sigurnosti u blizini voda Irana, posebno nakon nedavnih incidenata u regiji za koje su London i Washington optužili Teheran.

Islamska Republika uporno negira takve navode i tvrde kako regionalne zemlje moraju jamčiti sigurnost područja i slobode plovidbe u perzijskom zaljevu i Hormuškom tjesnacu, bez trajne prisutnosti stranih vojnih sila.

VIDEO: Pomorski manevri Irana, Rusije i Kine su znak pada američkog utjecaja”

Mornarica
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Weteran
4 godine prije

Dobro je praviti ovakve vežbe!
Širom sveta.
Mora se naći odgovor na pitanje:
– Kako potopiti Najmoćniji Superbrod?
– Kako potopiti Gospodara Vode?
Već izvesno vreme suvereno gospodari brod napravljen od komada celuloze?!
Zelenkasta celuloza, dimenzije 156 x 66.3 mm, sa slikom Džordža vašingtona je materijal od koje je izgrađen Suveren Superbrod!
Treba vežbati, i treba verovati!

Alen
4 godine prije

Šepurenje brodovima neće nikom donijeti pobjedu potrebno je učiniti puno više..
To je jasan znak svim muslimanima na bliskom istoku i šire, koji desetčjećima žive pod cionističko-vehabijskom čizmom da im neko čuva ledja i da je vrijeme da se počnu rješavati te gamadi…

Mlata
4 godine prije

Samo olakšaju partnerima amerima izglasavanje vojnog budžeta! Ovce bleje li bleje meeee, meeee

politicki nekorektan
4 godine prije

….skora buducnost…negdje na oceanu….americki nosac…john–pazi jack!! kindjaaal !!!…jack–hvala jack,vid…buuum…

Ad astra
4 godine prije

Skupila se strašna armada. Flota jaka gotovo ko ribarska flota u Stoningtonu s tom razlikom što ribarima ne trebaju remorkeri. Koja vježba. Rusi glume močnu državu, Kinezi šajcaju naftna polja, a Iranci traže prijatelje. Tri brata uboga …

Riddick
4 godine prije
Alex
4 godine prije

Kina radi točno ono što svaka ekonomski moćna nacija mora činiti… jačati obrambene snage, koje moraju biti adekvatne ekonomskoj moći…A ne kao gnjila EU.

Alen
4 godine prije

Kina ni rusija se neće konfrontirati s usa direktno to je valjda jasno , niti nebi trebali jer da to učine to bi značilo da idu za svojim interesima koji onda nisu nimalo drugačiji od američkih i dobili bi nastavak dominacije agresora koja je počela od francuza , engleza , amerikanaca.. Mnogi to ovde nastoje tako prikazati i stvoriti sliku da su i rusija i kina u suštini isto sto i engleska i amerika , dakle kolonijalne sile , koje postoje jer otimaju.. To rusi i kinezi nikada nisu radili u svojoj istoriji niti će raditi u budućnosti.. Bliski istok je rusko i kinesko dvoriste a azija kuća , oni jednostavno uvode red u svojoj kući… Onaj ko treba da ustane i konfrontira se s agresorskim imperijalnim silama i vlastitim vlastima koje su sluge i proizvod tih sila jeste narod bliskog istoka… Jedna raketa iz jemena paralizira i uspaniči čitavu… Čitaj više »

Max
4 godine prije

Ove vježbe pokazuju strateško savezništvo triju zemalja.

x@y
4 godine prije

Ivo@ koliko se sjećam ti si jedini bio predložio onom jadnom čovjeku Shumadinac@ da čita knjige od poznatog SEKTAŠA JEZUITA IZ IRSKE, LGBT-ca Joseph Murphy. a ne netko drugi.
Zašto sada uopće takve sektaške nastranosti pripisuješ nekom drugom kad oboje znamo šta si ti sve probao i što još uvijek radiš ….
Kontradiktoran si samome sebi. 😉

Prije nekoliko dana si pisao kako crkva nikada nije dozvoljavala lihvu, a nisi razmišljao da je ta ista crkva natjerala židove da posuđuju novac uz kamate , jer se židovi nisu mogli baviti svim poslovima kojima su željeli , iako su već onda židovi biti dobri trgovci i da je tek kasnije PAPA Lav x od obitelji Medici svojom bulom ukinuo LIHVU. Dakle, to isto možeš zahvaliti PAPI humanisti, iz bogate bankarske obitelji.

Savovic Danilo
4 godine prije

Opada I moc USA a I gube interes na BI otkad ne zavise toliko od nafte sa istog.Prebacuju se na Pacifik,tu ce biti vruce u godinama koje dolaze,svi naoruzani do zuba,interesi ispreplijetani a podrucje bogato I veoma vazno u svjetskoj ekonomiji.BI su izgubili,za ostanak jakog uticaja Amerike u Pacifickoj regiji ce biti prioritet za bilo koju vladu a odrzati ga djavolski tesko

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI