fbpx

Zbog izborne kampanje i razumijevanja situacije Trump više ne želi ni rat s Iranom

Donald Trump

Dok Iran do prije nekoliko godina nije usko surađivao s Rusijom, od toga su koristi imale SAD, jer je Iran ipak poslužio kao prepreka ulasku Rusije na Bliski istok, koji je prijetio američkim interesima. No, kada su se Iran i Rusija zbližili na sigurnosnoj konferenciji u Pekingu 2013. i nedavno udarili temelje „situacijskom“ savezu u Siriji, Rusija ne samo da je prodrla na Bliski istok, nego je otjerala i Sjedinjene Države iz Irana. Bijela kuća je krenula u uništenje Irana zato što je to htio i Izrael, kojem je Iran zaista prijetnja, ali ne zbog agresivne prirode Islamske Republike, već zbog ekspanzionističke politike cionističkog entiteta koja je prijetnja za cijeli Bliski istok.

Prije nekoliko godina se pitanje američkog udara na Iran postavljalo prilično oštro, čak i bez pokušaja američkih političara da sastave bilo kakvu koaliciju. SAD su same pripremile napad na Iran, računajući na apsolutnu vojno-tehničku superiornost, prvenstveno u zraku.

Međutim, nakon rujanskog napada bespilotnih letjelica na postrojenja kompanije Saudi Aramco, sukob između Sjedinjenih Država i Irana je ušao u novi krug. Iako su jemenski Huti preuzeli odgovornost za napad, a državni tajnik Mike Pompeo okrivio Teheran, američki predsjednik Donald Trump zauzeo je oprezniji stav. Rekao je da osim rata postoji niz načina da se utječe na Iran.

“Postoji mnogo mogućnosti. Postoji ekstremna opcija i mnoge druge koje nisu tako oštre”, rekao je predsjednik u intervjuu s novinarima u Kaliforniji u rujnu.

“Pod krajnjom opcijom, mislim na rat. Ne, sada ne razgovaramo o ovoj opciji“, rekao je Trump, za New Eastern Outlook podsjeća ruski stručnjak za Bliski istok Vladimir Platov.

Pentagon se također suprotstavio vojnoj avanturi iz vrlo očitih razloga. Uostalom, neće američki političari prolijevati američku krv za Izraelu i, naravno, uvrijeđenu Saudijsku Arabiju. Oni dobro razumiju da je Iran posljednjih godina uspio naoružati svoju vojsku visoko kvalitetnim oružjima i sustavima i da je znatno povećao svoj borbeni potencijal.

Možda su najistaknutiji uspjesi postignuti su na polju stvaranja modernih protuzrakoplovnih raketnih sustava, uz svjetsko priznanje u području proizvodnje dronova.

Rusija je također pomogla u povećanju obrambenih sposobnosti suvremenog Irana, uključujući isporuku sustava protuzračne obrane S-300PMU2. Zbog toga su borbene sposobnosti iranske protuzračne obrane kvalitativno porasle, a prema brojnim stranim vojnim stručnjacima svaki agresor sada može pretrpjeti ozbiljne gubitke u pokušaju napada na Iran.

A kao što je poznato, za američku vojsku, posebno za zrakoplovne snage, žrtve su potpuno neprihvatljive. Iran je kao vojna sila na 14. mjestu u svjetskom rangu, jači od Pakistana, Izraela, Sjeverne Koreje, Australije, Kanade i mnogih drugih. Za samo dvije godine se popeo za sedam stepenica.

Mornarica Islamske Republike zauzima četvrto mjesto na svijetu i ima 398 ratnih brodova, uključujući 34 podmornice. Sudeći po brojkama, moglo bi se reći da je neznatno inferiorna američkoj mornarici.

Zato je trenutni stav Trumpa u izrazitoj suprotnosti s njegovim ponašanjem u 2017. godini, kada je, manje od tri mjeseca nakon što je preuzeo dužnost, čekao samo dva dana da naredi zračne napade na Siriju zbog sumnjivog kemijskog napada i inscenirane akcije plaćenih provokatora Bijelih kaciga.

Mijenjajući svoj stav o Iranu, ne može se isključiti mogućnost da je Trump, poznat po svojoj impulzivnosti, počeo pokazivati veliki oprez i zbog početka izborne kampanje.

Promičući slogan „Amerika First“, koji mu je već donio pobjedu 2016. godine, on je na svom Twitteru napisao da SAD trebaju okončati „smiješne beskrajne ratove u Siriji i vratiti trupe kući“. Slično mišljenje Trump promiče u vezi drugih ratova koje su nedavno pokrenule Sjedinjene Države, naglašavajući da je rat u Iraku gubitak novca, kako povlačenje vojnika iz Afganistana predugo kasni, a druge su zemlje obvezne nadoknaditi Washingtonu troškove američkih trupa u inozemstvu, od Južne Koreje do Njemačke.

Sličan „antimilitaristički“ stav posljednjih dana u Donalda Trumpa se vidi i u vezi s Iranom, usprkos stalnom poticanju na pogoršanje stava Washingtona protiv Teherana, sve do poziva na “oružanu odmazdu” od strane Izraela i Saudijske Arabije, ali i nekih osoba bliskih američkom predsjedniku.

Među tim ljudima su, prije svega, državni tajnik Mike Pompeo, potpredsjednik Pence, stariji savjetnik predsjednika i njegov zet Jared Kushner i nedavno obraćena Židovka Ivanka Trump, kao i regionalne vođe Bliskog Istoka, uključujući Benjamina Netanyahua, prestolonasljednika Saudijske Arabije Mohammeda bin Salmana i prestolonasljednika UAE Mohammeda bin Zayeda Al-Nahyana, koji očajnički žele namamiti Trumpa u iransku zamku.

Usprkos tim pozivima u prošlosti, agresivnoj i ekspanzionističkoj državnoj filozofiji američke vladajuće klase, koja se oslanjala ne toliko na instinkt samoodržanja od „moguće iranske agresije“, koliko na potpunu dominaciju u cijeloj Euroaziji, gdje je smješteno 75% svjetskog stanovništva i većina svjetskog bogatstva. Osim toga, taj bi napad bio kontinuitet američkih vojnih pohoda u kojima su oružane snage Iraka, Libije i brojnih drugih zemalja regije već uništene, a ostala je samo jedna značajna vojna sila – iranska, koja može pružiti znatan otpor Sjedinjenim Državama.

Zbog toga, u trenutnim uvjetima, Trump jasno daje do znanja da nije sklon scenariju sile u vezi Irana, prije svega zbog nepredvidivosti posljedica. Američki predsjednik Donald Trump je tijekom razgovora s europskim čelnicima na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku čak predložio ukidanje svih sankcija protiv Irana, iako za odustajanje Islamske Republike od raketnog programa, što je jedan od četiri stupa iranske obrane.

Američki specijalni izaslanik za Iran, Brian Hook, na saslušanju u listopadu je u Odboru za vanjske odnose Kongresa rekao da su Sjedinjene Države spremne pregovarati s Iranom i sastati se s iranskim dužnosnicima „bez preduvjeta“. Naravno, njegovu izjavu je odmah pratio novi krug sankcija, a potom još jedan, onaj građevinskom sektoru. Kao što je rekao sirijski predsjednik Bashar Al-Assad, ne zanimaju ga američke izjave, jer ionako uvijek lažu i nema smisla gubiti vrijeme na njihovu analizu.

Isto je rekao i iranski vrhovni vođa, ajatolah Sayyed Ali Hamnei, koji je odbio primiti pismo američke uprave i Trumpa osobno, kojeg mu je u Teheran na ruske donio japanski premijer Shinzo Abe.

Nakon Washingtona i izjava o mogućoj deeskalaciji se i Saudijska Arabija počela okretati prema Iranu. Početkom listopada je glasnogovornik iranske vlade Ali Rabay u intervjuu potvrdio kako stižu poruke saudijskih čelnika Iranu i diplomatski dodao da će Teheran pozdraviti sve saudijske korake ka miru.

Krajem rujna je i sam saudijski krunski princ Mohammed bin Salman iznenadio Amerikance kada je u intervjuu za CBS govorio umjereno, čak „pretjerano toplo“ o Iranu i njegovim saveznicima.

Dok Saudijska Arabija traži posrednike koji će prenijeti poruku Iranu za pokretanje pregovora o obostranom miru, Ujedinjeni Arapski Emirati, susjed, prijatelj i saveznik saudijskog kraljevstva, tajno uspostavljaju kontakte s državni iranskim vrhom. O pregovorima u sjeni i tajnim posjetama šeika Ujedinjenih Arapskih Emirata Teheranu piše egipatski časopis Noon Post.

Ipak, Iran nije Afganistan, nije Irak i nije Libija. S obzirom na moć Teherana, pakistanski premijer nije slučajno sumnjao u svjesnost vođa Zapada kakve bi bile posljedice vojnog sukoba s Iranom, upozoravajući kako “to neće biti isto kao s Irakom”. Stoga je započeti rat protiv Irana, čak i za Sjedinjene Države, vrlo rizično, zaključuje Vladimir Platov.

Ipak, drugim će se „opcijama“, kao što je rekao Trump, svejedno vršiti „maksimalni pritisak“ na Iran. U to se ubrajaju sankcije, napadi opunomoćenika kao što su sunitski militanti na jugu ili Kurdi skupine PJAK na sjeveru zemlje. Tu su i ciljana ubojstva iranskih nuklearnih znanstvenika, te provokacije poput zabrane ulaska iranskim dužnosnicima u Ujedinjene narode ili najava uvođenja sankcija protiv ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa, što bi se smatralo presedanom u međunarodnoj diplomaciji. No, sve ovo su mjere s kojima se Iran nosi od 1979. godine, odnosno od svrgavanja šaha Reze Pahlavija i protjerivanja američkih naftnih divova iz zemlje.

Dobra je vijest da su se promijenile okolnosti i da Iran više nije sam, već može računati na Rusiju i Kinu, stvorio je jaku mrežu saveznika u regiji, od Pakistana sve do Libanona, što uz modernizaciju vojske i konsenzus nacije kada je u pitanju otpor Sjedinjenim Državama šanse za izravni napad na Islamsku Republiku svodi na nulu.

NEO / Noon Post

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
29 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije

Na koliko posto je več obogačen Uran?

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  preseren3

@preseren3

Na onoliko koliko je bilo potrebno da se urazume “usijane glave” poput MbS-a i Donalda Trumpa 😉

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

“Krajem rujna je i sam saudijski krunski princ Mohammed bin Salman iznenadio Amerikance kada je u intervjuu za CBS govorio umjereno, čak „pretjerano toplo“ o Iranu i njegovim saveznicima.

Dok Saudijska Arabija traži posrednike koji će prenijeti poruku Iranu za pokretanje pregovora o obostranom miru, Ujedinjeni Arapski Emirati, susjed, prijatelj i saveznik saudijskog kraljevstva, tajno uspostavljaju kontakte s državni iranskim vrhom. O pregovorima u sjeni i tajnim posjetama šeika Ujedinjenih Arapskih Emirata Teheranu piše egipatski časopis Noon Post.”

Uz sve ovo, ne treba zaboraviti da je Katar već odavno u “klubu prijatelja” Irana, što nije zanemarivo. Samo, neki nikako da “zbroje dva i dva” pa žive u zabludi kako Iran neće imati nikakvog utjecaja na (“američko”) riješavanje situacije u BiH.

Marshal
Gost
Marshal
1 godina prije
Reply to  Kora

Otkuda sad BiH u ovoj prici

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Marshal

@Marshal

“Otkuda sad BiH u ovoj prici”

Ma samo onako usput podsjećam na neka razmišljanja o dometima iranskog utjecaja, a o čemu se nedavno usput raspravljalo ispod članka pod naslovom “Američki stručnjak: ‘na Balkanu treba riješitu dva problema – Kosovo i BiH'”.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Kora

@Kora_ utijecaj Irana na Kosovo i BiH je po meni trenutno minoran . A vjerujem da ti mozes i pretpostaviti zasto.Iran i nema bas dobre odnose sa Albanijom a nisam siguran da su i priznali Kosovo.U jednom trenutku su i davali podrsku Srbiji a jedan od razloga je sto se na tlu Albanije nalazi i organizacija koja u svom programu ima za cilj borbu protiv trenutne vlasti u Iranu.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Z.A.

@Z.A.

Govorila sam isključivo o iranskom utjecaju i interesima u BiH, koji su “minorni” isto koliko i američki, ruski, britanski, itd.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Kora

@Kora – Iran vjerojatno ima svoje interese za BiH ali uspijesi iranske dilomactije na BiH su zanemarivi barem sto se tice bosnjaka jer drugi igraci su dominantniji. Vjeruj mi ovdje se vise osjeca americki i ruski i turski utijecaj a najmanje iranski. Nije da ne postoji ali je zanemariv. A sve je to dosta vezano i za to sto su bosnjaci suniti. Gledao sam emisije gdje istaknuti pojedinci koji imaju simpatije za Iran bivaju verbalno napadnuti i osudju se njihovi stavovi i padaju teske optuzbe na racun tih pojedinaca bez obzira jesu li u pravu ili krivu.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Z.A.

@Z.A.

Stav bosanskih Sunita prema Iranu će se promijeniti, isto kako se na Bliskom Istoku mijenja stav Katarana, Emiraćana i Saudijaca (tražit će se prijateljstvo s Iranom).

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
1 godina prije

Vjerojatno dobio instrukcije iz FSB-a da rat nebi doprinjeo njegovoj reizbornosti LOLLLL.

Kuga
Gost
Kuga
1 godina prije

Americi je potreban rat unutar Amerike kada se to desi nece ratovati po svijetu i to je put prema svijetskom miru.

aposdfabsfvhgsdfvnsdvsdvsjdvjsd
Gost
aposdfabsfvhgsdfvnsdvsdvsjdvjsd
1 godina prije

Raspravljati o klovn marioneti kao centru odlučivanja čemerike……………………

shumadinac
Member
1 godina prije

Iako nije centar odlučivanja bitan je gazdama da bi mogli nataviti sa planovima tako da moraju da uspore. Ali sve će to nadoknaditi u drugom krugu…

aposdfabsfvhgsdfvnsdvsdvsjdvjsd
Gost
aposdfabsfvhgsdfvnsdvsdvsjdvjsd
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Sve mi miriše da če ovaj “peacemaker colt” u sljedečem mandatu da dobije trostrukog nobela za tri rata odjednom iako ciokauboji sada mogu voditi samo jedan veliki rat a ne dva kako su se hvalili prije ali pismejker kolt će se potruditi da dobije nobela po svaku cijenu pa i cijenu prženja svih nas.

basso
Gost
basso
1 godina prije

Tramp ima s-300 razloga da ne napadne Iran.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Nije nikada ni želio rat s Iranom. Povremeno retorikom daje lažne nade domačim jastrebovima, da bi im u sljedečem momentu zavezao krila

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Jedno je napasti Iran vojno a sasvim drugo sta bi se dogadjalo i koje bi posljedice po Ameriku imao ovaj sukob. Autor ovog teksta je fino naveo da Iran ima mocne saveznike Tehnoloski jaz(vojno) izmedju Amerike i ostatka svijeta se drasticno smanjio i amerikanci nisu vise tako superiorni u odnosu na druge kako je to ranije bilo.A Iran je zemlja koja mnogo ulaze u nauku pogotovo u domenu odbrane i malo ko zna mogucnosti Irana. Nisu bez veze rusi davali izjave da amerikanci jednostavno ne znaju u sta se upustaju u slucaju sukoba sa Iranom. Ja mislim da je otrijeznjenje amerikanaca od sukoba na ho ruk sa Iranom doslo nakon obaranja njihovog najboljeg drona koji je imao svu mogucu protivavionsku zastitu ali ipak je oboren. Vjerovatno se je pocelo razmisljati na trezven nacin sta Iran posjeduje vojno i koje bi sve posljedice mogle nastati uslijed pogresne procijene. I ako dodje do napada na Iran morat ce se dobro planirati i razmisliti o posljedicama koje mogu biti kobne po amerikance u slucaju lose procjene.

aposdfabsfvhgsdfvnsdvsdvsjdvjsd
Gost
aposdfabsfvhgsdfvnsdvsdvsjdvjsd
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Hamnei jedini zna kako treba sa ciokaubojima, dobro im je rekao svjestan što je izdajnik Rohani uradio sa svojim “pregovorima” sa đelatom: “Jedini način da se blokira uticaj ciočemerike je da se zabrane bilo kakovi pregovori sa istima “.

Šiš
Gost
Šiš
1 godina prije

Trumpova (općenito američka) politika će na kraju dovesti do toga da Iran napravi nuklearne bombe.

Max
Member
Max
1 godina prije

Trump je svjestan da ne može napasti Iran jer je prejak.

MarMar
Gost
MarMar
1 godina prije

Opet pristrani clanak, ali nista novo posto je isti autor.
Gle ocigledno je da mrzis izrael i sve sto ide u tom paketu. Ali iran je taj koji ima retoriku da treba izbrisat izrael sa lica zemlje..Iran je taj koji je djecu od 15 i manje godina slao u minska polja da bi spasili guzicu od kojekakvih klerika i ajatolaha a sa druge strane Sadam roka kasetnim bombama..oni prijete svima ko im ne ide niz dlaku..zasto imaju sve nuklearne pogone pod zemljom. Sta mislis da ce izrael sjedit prekrstenih ruku i cekat…

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  MarMar

MarMar_zasto je pristran clanak ? Jeli zato sto autorova istina nije i tvoja.Ti sebi dajes za pravo da govoris o kukavicluku iranskog naroda ! Jeli ti znas da je vrhovni poglavar Irana Hamneji direktno na prvoj liniji ucestvovao u ratu , nije se iza nikog krio.Govoris o zlocinima muslimana a vidis li igdje zlocine Izraela. Koliko je retorika Irana dosad ubila Izraelaca , a koliko je dosad iranaca poginulo od strane Izraela barem u Siriji ? Koliko Palestinaca je dosad ubio nevini Izrael. Zasto palestinska djeca ginu u ratu sa Izraelom ? Jer nemaju djetinjstvo radjaju se zarobljeni bez slobode u getu koji je nametnuo Izrael. Jeli Iran otima tudju zemlju ili to cine jevreji. Cija je Palestina ?Cija je Golanska visoravan? Jeli u redu da 5-6 miliona jevreja drzi non stop u sahu pola milijarde arapa.Na koji nacin se stvorila drzava Izrael ? Uzmi popis jevreja iz cetrdesete proslog vijeka ,pa doseljavanja u Palestinu zbog drugog svjetskog rata.Kako moj dom moze najednom biti tvoj ? Jeli (samo) silom ? Dali Izrael sjedi prekrstenih ruku pa ne sjedi non stop stoji mogao bi se jedan dan umoriti pa sjesti.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Z.A.

@Z.A.

Ima tu još interesantnih situacija koje svjedoče o tome da su Iranci uvijek bili “korak ispred” cionista i da su bez problema nalazili primjerene odgovore na cio-propagandu i intervencionističku politiku zapadnih zemalja, odnosno njihovih saveznika na Bliskom Istoku. Naime, ne samo da su uspješno sačuvali svoju zemlju od liberalno-kapitalističke pošasti i potjerali cioniste iz Irana, nego su suzbijali napredovanje Izraela, između ostaloga, i time da su davnih dana isprovocirali sankcije naftnim kompanijama koje imaju doticaj s cionističkim nastojanjima, uključivši i kompaniju svoga velikog bliskoistočnog rivala – današnji saudijski Aramco – koji je tada silom prilika prešao iz ruke Rockefellera u ruke nerazboritih Sauda, što je ujedno označilo i početak njihovog kraja, a Iranci ga samo strpljivo čekaju. (S tim u vezi, ne treba podsjećati da je Aramco nedavno pretrpio izravan napad i djelomično uništenje, što je automatski smanjilo vrijednost kompaniji taman kad se ista otvara stranim i domaćim investitorima.) S druge strane, kontinuirano unakrsno zapadno udaranje sankcija Iranu zbog suprotstavljanja cionističkoj politici nije urodilo očekivanim plodom niti je uništilo Iran. Naprotiv, iranski ugled i utjecaj na Bliskom Istoku (i šire) je ojačao, a Amerikanci i njihovi “saveznici” su se s tog istog teritorija počeli povlačiti… i to uz značajne gubitke koje zbog toga podnose zapadne kompanije jer njihovo mjesto zadobivaju ruske i kineske. I na kraju, Iranci i ostali bliskoistočni protivnici cionizma pronašli su odličan odgovor za cionističko nasilno naseljavanje Palestine, odnosno Vaše pitanje “kako moj dom može odjednom biti tvoj?”, tako da su – nakon uzaludnog pokušaja urazumljivanja pro-cionističkih zapadnjačkih umova – prekinuli pregovore s istima i prešutno podržali nasilno naseljavanje bliskoistočnih vojno sposobnih muškaraca (tzv. “migrananata”) u europske države. Krajnji ishod svega jest da Zapad ostaje bez financijske moći i u političkom rasulu, SAD-u prijeti raspad, njegovi bliskoistočni saveznici traže primirje s Iranom, a Izraelci zaštitu od Rusa zbog bojazni od odmazde (jer shvaćaju da je “Bibijeva era” završila i da Zapad više ne može ni prikrivati ni pokrivati cionističke zločine). Iranci su to stvarno majstorski odradili!

MarMar
Gost
MarMar
1 godina prije
Reply to  Kora

Gle..ja se slazem da izrael radi zlocine u odredenoj mjeri..ali vise palestinaca je pobio Abu Nidal nego izrael u svim ratovima..Crni rujan 1970 da ni ne spominjem..istu stvar su napravili i u libanonu..e zbog toga Iran mrzi izrael jel ovi nisu dali ruku pomirenja šijitima nego maronitima, a ovi su takoreci uz blagosov izraela napravili burtalne zlocine nad sijitima. A sto je gore kolega napisao to sto oni ubijaju irance po siriji da..iste te irance koji šuruju sa heznollahom i prave tvornice i raketer srednjeg dometa da bi mogli udarat po izraelu..Sta zapravo Iran ima sa Izraelom..nikad nisu bili u ratu niti su susjedne drzave..ali zato njihov duhovni vodja kad mu se digne ona stvar kaze da ce sravint izrael sa zemljom. Isti taj iran financira hute koji su oteli vlast vojnim udarom..i da to si u pravu u svom tom metezu ce europa najvise popusit to je vec smo pomalo svjedoci toga..
Pricao sam sa jako puno Iranaca koji se uopce ne slazu sa politikom iranske elite.
Lp

MarMar
Gost
MarMar
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Ajmo od pocetka..ja ne branim izrael, ali miroljubljivi arapi su nekoliko puta napali izrael i slomili zube.. po ratnom pravu ako te neko napadne a ti se obranis i otmes mu tertitorij mozes ga i zadrzat. Prvi su arapi poceli njih ubijat i htjeli im otet zemlju koju su posteno platili..i nakon 20 30 godina ovi su se poceli razvijat a arapi su i dalje cuvali ovce sto su radili tisucama godine a rade i dan danas..znaci ljubomora i zavist. Znaci tim napacenim ljudima su 1948 sve susjedne zemlje objavile rat..i dan danas i uvjek ce bit okruzeni sa arapima i prva iduca prilika opet ce ih napast i pokusat izbrisat i bacit u more.ako cemo iskreno i povjesno gledajuci to je bilo njihovo podrucje..u ostalom zasto palestinci nisu trazili drzavu nakon prvog svjetskog rata kad su se formirale susjedne drzave..Zasto ima egipat sirija jordan libanon nisu dali da si naprave drzavu..jel to su braca sta ne?!

Edit..svi ti iranci sto ginu od izraela su pripadnici hezbollaha..pametnom dosta

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  MarMar

MarMar – Bez uvrede ti neznas ili bolje receno slabo poznajes minule dogadjaje a i istoriju. Skoro svi tvoji navodi su netacni i nista sto ti navodis ne drzi vodu. Na ovom portalu postoji dovoljno komentatora nadam se starijih koji pamte ta dogadjanja na Bliskom Istoku dok smo zivjeli u zajednickoj drzavi.pa bih volio da cujem njihov stav povodom ovoga sto ti iznosis jer po meni ti pravis greske u koracima. Kad bi ja tebi odgovorio na ove sve tvoje besmislice znasli koliko bi mi trebalo vremena. Ti navodis oni su kupili zemlju pa se poceli razvijati a ovi drugi su cuvali ovce pa ih poceli ubijati. Navodis sto nisu imali drzavu i to im ko arapi nisu dali da je imaju. Koliko je tebi godina ? Znas li ti uopste ko je stvarao i davao dozvolu za stvaranje ovih drzava na Bliskom Istoku. Znas li ti uopste ko je bio gospodar Palestine dok se nije osnovala drzava Izrael. Jedan procitan clanak na internetu te ne cini znalcem ako i od ranije nemas znanja. Nebranim apsolutno autora ovog teksta on moze sam svojom argumentacijom da se odbrani ali ti zamjeram da pokusavas na jeftin nacin diskreditovati autora da je pristran.!!! Kao prvo autor je po profesiji novinar i mozes li zamisliti koliko je on procitao materijala da bi mogao pisati na ovom nivou,znaci radi se o edukovanoj osobi a ne nekome ko pise volim nevolim i prezentira neistine jer njegove tekstove citaju i ljudi koji poznaju ovu tematiku i znas onda nemoze se brljati ako je to tako gubi se ugled reputacija Drugo smo ja i ti mi uglavnom na ovom portalu pisemo onako po svidjanju ili receno volim nevolim. Necu reci da autori ovih tekstova pogotovo analiza da su uvijek upravu ali u tvom slucaju nema dileme. Ja sam nedavno imao duel s jednim komentatorm na ovom portalu i iz razloga sto sam bio ljut na vecinu komentatora u vezi njihovih stavova o temi rata i po njihovim izjavama vidim da je bilo malo krvi na ovim prostorima da treba jos. Posebno se ljutnja odnosila na autore teksta gdje sam dobio dojam da je namjerno bacena kost za glodjanje. Onda na moju konstataciju Sasi F. javlja se pravobranioc iz Slovenije a ja tu istu osobu od ranije prateci njegove komentare imam u fiksu jer iznosi stavove i zagovara malte ne sukobe i sta treba da on pije pivo a mi glupi bosanci opet tandaramo a on ovo gdje smo mi naziva vukojebinom. A da bi pricao ti na primjer o Bliskom Istoku moras imati znanja o arapima kao muslimanima ili krscanima itd. i poznavati dovoljno religije tih naroda i ne donositi sudove na osnovu sto kaze (Subaru) tudjom instalacijom. I za kraj nije mi namjera ali cu ti reci oba teksta su ti fula. I pusti pricu ja prico sa irancima i oni govore sve najgore, ja zivim u BiH i nije sjajno ali je nebi mijenjao za svu planetu covjek koji nevoli svoju zemlju i panjka je nevoli ni sebe.

dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
Gost
dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Ovaj Marmar mora da studira na onom donmeh Gulen univerzitetu u Istanbulu gdje su ga dobro programirali da širi hazbaru.

MarMar
Gost
MarMar
1 godina prije
Reply to  Z.A.

@ Z.A.
A kaze da ja nisam procitao hrpu materijala i da na osnovi toga tvrdim..i ne nisu u pitanju clanci nego knjige..ja samo iznosim svoje misljenje na osnovu onog sto sam ja procitao i onda razabrao..ovo je ukratko bilo ali to je puno dublja tematika..poanta je da nije izrael glavni negativac kao ni sto iran nije pozitivan kako ga autor clanka prikazuje.
Toliko od mene

dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
Gost
dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
1 godina prije
Reply to  Z.A.

ZA klap klap klap

POVEZANE VIJESTI

Izbornik