Kina je, ako bude potrebno, spremna voditi svijet

Kina je spremna
12 komentara

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo kako će njihova zemlja biti prisiljena preuzeti globalno vodstvo, ako Trump u potpunosti bude provodio svoju politiku “America First”.

Viši dužnosnik kineskog Ministarstva vanjskih poslova je dao naslutiti da bi, ako nitko od ostalih to ne odluči učiniti, Peking mogao “preuzeti baklju globalnog vodstva“.

Ove tvrdnje se odnose na hipotetski slučaj da Sjedinjene Države na čelu s Donaldom Trumpom odluče odustati od svoje tradicionalne internacionalističke politike i usredotoče se na domaće probleme.

“Ako netko kaže da će Kina igrati vodeću ulogu u svijetu, odgovorio bih da se to neće dogoditi, jer se naša zemlja ne bori za prvo mjesto, ali se to može dogoditi ako se drugi kandidati odmaknu i to mjesto ostave upražnjeno za Kinu”, rekao je Zhang Jun, ravnatelj Odjela za međunarodnu ekonomiju u Ministarstvu vanjskih poslova Kine, prenosi Reuters.

Zhang Jun je dodao kako će se ovaj scenarij možda dogoditi, jer Kina neće odbiti priliku da, ako bude potrebno, vodi svijet i služi za opće dobro.

Zhang je to izjavio nakon govora predsjednika Kine, Xi Jinpinga, na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu prošli tjedan. U svom govoru, Xi Xi Jinping je branio prednosti globalizacije i upozorio na opasnosti od izolacionizma Washingtona s kojim bi se svijet mogao suočiti ako američki predsjednik Donald Trump odluči ostvariti svoju politiku “America First“, kao što je rekao u svom inauguracijskom govoru.

Toga dana je Trump obećao svojim građanima da Washington zbog stranih naroda neće žrtvovati potrebe običnih Amerikanaca.

Kao odgovor na ove izjave, kineski predsjednik je Trumpovu protekcionističku politiku usporedio sa “zatvaranjem u mračnu sobu, bez svjetla i zraka”.

Xi Jinping je također rekao da Kina neće koristiti devalvaciju valute kao sredstvo za dobivanje konkurentnih prednosti u odnosu na druge zemlje, odgovarajući na brojne optužbe Donalda Trumpa o nelojalnoj konkurenciji.

Napetosti između SAD-a i Kine su u porastu nakon što je Trump postao prvi američki predsjednik od 1979. godine koji je nakon pobjede na izborima izravno kontaktirao predsjednicu Tajvana Tsai Ing-wen.

Iako je Trump inzistirao da razgovor nije imao politički značaj, činjenica je da je izazvao diplomatski skandal koji izgleda da ne pokazuju znakove jenjavanja.

Opširnije o “globalizaciji” na kineski način: Kina je sigurna u reglobalizaciju i novi svjetski poredak

 

America FirstXi Xi JinpingZhang Jun
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Slagerpjevac
7 godine prije

Covjek je covjeku kinez.

PanSlaven
7 godine prije

nekako se cijelo vrijeme nameće zaključak da jedna (neka) ‘zemlja’ mora voditi svijet… A zašto, a kuda?
Ne obazirite se na ovakve imputacije.. Deder da mi vidimo kuda želimo ići, pa dogovorimo sa drugima, pa odemo ili zajedno ili svatko na svoju stranu, na Zemlji, koja se i bez njih okreće

Natovac za novac
7 godine prije

A tko ce je slijediti?
Samo je Americi uspilo da je veliki broj zemalja slijedi koristeci trikeri, obmanu, zavadu i lazna obecanja.

xyz
7 godine prije

Kina je najbolja ako postoji, zivi i razvija se kao sto je radila dosada.
Zbacili smo komije, na putu smo da zbacimo anglo-saxonski jaram i ne zelimo njemacku ili kinesku dominaciju.

mars
7 godine prije

U svakoj organizovanoj ljudskoj zajednici koja preferira da bude funkcionalna, stabilna i uspješna, mora postojati liderstvo. U porodici, u kompaniji, u državi. Ako svijet uzmemo kao jednu veliku porodicu, kompaniju ili državu, ne u bukvalnom smislu, ali on to u svojoj suštini jeste, i za njega važi isto. Pri tome treba naglasiti da VODSTVO nipošto nije isto što i VLADANJE. Čak šta više, vodstvo je itekako poželjno i potrebno pod uslovom da ne preraste u vladanje. Pri tome nije toliko bitno ko vodi (Kina ili neko drugi) ako je to vodstvo usmjereno na dobrobit i onog koji vodi i onih koji slijede vodstvo, dakle opštu dobrobit. A pošto vodtsvo ima tendenciju da vremenom preraste u vladanje, glavno pitanje nije vodstvo ili ne, već kako spriječiti da ono ne preraste u vladanje. Ako svijet predstavimo kao kompaniju, a (u ovom slučaju Kinu) kao direktora (onog koji vodi), on mora, i bit… Čitaj više »

Osoba C
7 godine prije

Ian Bremmer je 2011.g. predvidio raspad euroatlantskog jedinstva svjetskog poretka i ulazak u reset stanja nazvanog G-Zero (ili G-0), kao alalogiju G-7 ili G-20, tj. približava se trenutak kad više neće biti nikakvog globalnog upravljanja ekonomskom politikom. Upozoravao je na porast centrifugalnih tendencija, kad bi svaka zemlja samostalno tražila rješenja za svoje probleme, bez nadnacionalnih institucija i globalne elite. Knjigu Svаkа nacija za sebe: Šta se događa kad nitko ne upravlja svijetom, izdao je 2013. g. Predviđao je da će poslije propasti svjetskog poretka G-7 (najrazvijenijih zemalja svijeta) međunarodni poredak imati jedan od ovih oblika: G-0 ( bez ikakvih saveza), G-2 ( SAD – Kina ili Chimerica), ;;Koncert; (pokušaj suradnje preživjelih nacija), ,, Hladni rat 2.0 (i to svi protiv sviju), ,,Svijet regija,, (izolirani regionalni savezi koji slabo kontaktiraju jedni sa drugima) i ,,Varijanta džoker,, (nešto neočekivano, što će pomješati sve karte). Najveće izglede je davao G-0, ali se nadao… Čitaj više »

Zvrk
7 godine prije

Kina u doslovnom prijevodu znači Središnja zemlja. Imenom su predodređeni da vladaju.

Michael Collins
7 godine prije

Hoće se reći, ako Trump ne želi provoditi američku hegemoniju, Kinezi će ih rado zamijeniti i početi provoditi onu kinesku, pardon raditi za opće dobro?
I njima i zio-nazijima daleko kuća.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI