Kina predlaže kako Rusija i Ukrajina mogu sklopiti mir

Kina o Ukrajini i Rusiji
23 komentara

Dijalog je ključno rješenje za napetosti između dva naroda, tvrdi Peking

Najviši dužnosnici Moskve i Kijeva moraju sjesti za pregovarački stol kako bi uspostavili put ka deeskalaciji agresije, rekao je jedan od najviših diplomata Pekinga, dok ruske oružane snage nastavljaju napadati Ukrajinu.

Govoreći u ponedjeljak na hitnoj sjednici, stalni predstavnik Kine pri UN-u, Zhang Jun, procijenio je kako vjeruje da bi se napetosti između dviju bivših sovjetskih republika mogle ublažiti.

“Trenutno je najvažnije vratiti se na kolosijek diplomatskih pregovora i stvoriti političko rješenje što je prije moguće kako bi se pomoglo u deeskalaciji situacije”, ustvrdio je.

Prema diplomatu: “Kina podržava izravan dijalog i pregovore između Rusije i Ukrajine”, za što on inzistira da je konačan način za rješavanje sukoba. Zhang je također rekao da bi međunarodna zajednica trebala “dati prioritet regionalnom miru, stabilnosti i univerzalnoj sigurnosti za sve”.

Njegove izjave dolaze nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog četvrtka naredio vojnu akciju protiv Ukrajine. Uslijedilo je samo nekoliko sati nakon što su čelnici nedavno priznatih odcijepljenih Narodne Republike Donjeck i Luganskpozvali Kremlj u pomoć u vezi s, kako su vjerovali, naglom “agresijom” iz Kijeva.

Putin je inzistirao da ofenziva ima za cilj “demilitarizirati” zemlju i osloboditi je “nacističkih” elemenata. Ubrzo nakon televizijskog obraćanja ruskog predsjednika, serija eksplozija pogodila je strateške vojne objekte i aerodrome u Ukrajini.

Od tada je zabilježeno nekoliko eksplozija diljem zemlje, a snimka koja kruži internetom navodno prikazuje veliku eksploziju u regionalnom sjedištu vlade u Harkovu u utorak. Brojni komentatori na internetu tvrde da je to rezultat ruskog napada, dok drugi tvrde da je projektil došao iz ukrajinskih oružanih snaga.

Peking je prethodno optužio SAD za raspirivanje neprijateljstava koja su dovela do upada Moskve u susjeda. Govoreći prošlog četvrtka, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying nazvala je Washingtonske dužnosnike “[glavnim] krivcem trenutačnih napetosti”.

“Ako netko nastavlja dolijevati ulje na vatru dok druge optužuje da nisu dali sve od sebe da ugase vatru, takvo je ponašanje očito neodgovorno i nemoralno”, tvrdi Hua.

Prošlog mjeseca, Putin i njegov kineski kolega Xi Jinping izdali su zajedničku deklaraciju u kojoj pozivaju na zaustavljanje širenja NATO-a, čemu se Moskva oštro protivi i što je pokušala isključiti dobivanjem sigurnosnih jamstava od vojnog bloka predvođenog SAD-om.

kinaMirRatrusijaukrajinaZhang Jun
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Neka Kina samo čuti i potiho, bez da se javno vidi, podupire Rusiju.
Pogotovo, kad opet bagra želi izbaciti Rusiju iz savjeta bezbednosti.
Jer sledeča je ona.
Koliko razgovori vrijede, neka uče iz Tajvanskog primjera!
Baš danas su tamo u posjeti stručnjaci iz SAD, koji če fino naučiti Tajvanske snage, dati im naoružanje, da nikad više neče razmišljati o politici jedne Kine.
Kina če još prokleto trebati Rusiju, kao što sada Rusija treba nju.
Posebno, kad počnu razgovori o namještanju nuklearnih snaga na Tajvanu…

nekoime
2 godine prije

Najbolje bi rješenje za mir bilo kada bi Kina i Rusija podijelile USA na dvije okupacione zone, pa neka Ameri malo uživaju. Englesku mogu prepustiti Indiji na upravljanje.

Alen
2 godine prije

Vidjećemo kako će kina sklopiti mir s Tajvanom !

Mrčikola
2 godine prije

Ako se, uistinu, “smješta” Rusiji onda je stav i ponašanje Kine najbitnije od svega. Uz istinsku potporu Kine, Rusija ovo iznosi s lakoćom. U slučaju da Kina ima dogovor s vragom (vjerojatno s njegovim predstavnikom Kissiyem), onda ovo Rusija, na “konvencionalan” način, teško da će iznijeti, a onda ostaje, po meni, samo pitanje koliko Putin i ekipa koja ima ovlasti upotrijebiti nuklearno oružje “voli svoje guzice”. p.s. izgledno je da ćemo mi; “zemaljska sirotinja”, nayebat svakako i, u pripremi da to lakše podnesemo, prednost bi, umjesto “skladištenju konzervi (slikovit rečeno pa je i jod uključen, naravno 😁) “, dao duhovnoj pripremi na ono što će se zbiti. Ako, uistinu, postane izgledno da bi moglo doći do nuklearnog belaja, mnogi će, u želji da osiguraju “još koji dan” ili da dobiju nešto vremena za reorganizaciju, imati poriv otići pod zemlju u kojekakva skloništa i skladišta ali, mišljenja sam, da originalnom čovjeku… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Diplomatski folklor.

tihobl
2 godine prije

Gle kinezi hoce da se ubace u pregovore. Milijarde su ulozili i kupovali ukrajinske kompanije da bi ameri preko Potrosenka sve ponistili jednim potezom pera. Nisu kinezi zaboravili sta su sve kupili u Ukrajini.

Oli
2 godine prije

Žabe se krčkaju. Lagano

BTK
2 godine prije

Da se vi ne svađate dajte sve nama. Ping pong.

tayxy
2 godine prije

Danas puno rusa mrtvih uhhhhh nije dobro dan prosao nesto se zanedalo.

rade iz niša
2 godine prije

mislim da kina i indija mozda vec ove godine ulaze u pakt s rusijom, mozda im se SK i brazil pridruze. zapadne prodane duse su to i trazile

underfucker
2 godine prije

Kako postić mir? Velike li pameti. Prestat pucat, napadat i poć svojoj kući. Ništa lakše.

Flint
2 godine prije

“NAPETOST”?

Ivan Grozomorni
2 godine prije

Kina zaboravlja činjenicu da Ukrajina bez Amerike nesmije ništa reći niti obećati niti odbiti. Dakle bilo bi bolje da razgovaraju Rusi i Amerikenjci. Ali sa Amerikenjcima nijedan dogovor usmeni pa i pidpisani ne vrijedi ništa, jer oni su naprosto kenjci sa ili bez Ameri.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI