Trump ukida milijarde za USAID – Nevladine udruge i političari pred iskušenjima

Trump ukida pomoć USAIDu
15 komentara

Američka administracija je najavila oštro smanjenje proračuna za državnu Američku agenciju za međunarodnih razvoj, poznatiju pod imenom agenciju USAID. Ujedno će se smanjiti i potpora ove agencije drugim državama.

Predsjednik Donald Trump ovim ispunjava svoje predizborna obećanja i rješava se nepotrebnog tereta. Novac iz američkog proračuna bit će trošen na Amerikance, a paraziti će se morati naviknuti na život bez potpora State Departmenta.

Washington je to vrlo jednostavno objasnio

“To je prilično jednostavno. Naime, što manje novca trošite u inozemstvu, više nam ostaje ovdje”, komentirao je najnoviju vijest ravnatelja Ureda za proračun Bijele kuće Mick Mulvaney.

Međutim, vijest se tumači i kao drastično rezanje sredstva od strane Trumpa za vanjsku politiku. Prije svega financijske pomoći drugim državama, koja je bila namijenjena za “promicanje demokracije”, a nikada za stvarnu pomoć siromašnima.

Radikalno će se smanjiti proračun agencije USAID. Na službenoj internetskoj stranici ove američke vladine agencije stoji da je pod predsjednikom Obamom godišnji proračun agencije iznosio 1% američkog BDP-a, koji iznosi preko 18 000 milijardi dolara, prenosi

Tim su se novcem financirali različiti programi USAID-a i State Departmenta, na koje je trošeno 50 milijardi dolara godišnje. No, osim State Departmenta i USAID-a, preko drugih agencija u Washingtonu i bezbroj saveznika, satelita i parazita diljem svijeta se svake godine trošilo dodatnih 36 milijardi dolara.

Rezultat su bile astronomske svote. Taj novac je bio više nego dovoljan za spasiti Detroit od bankrota ili rekonstruirati “Pojas hrđe” (Rust Belt).

Umjesto toga, novac je iz Amerike odlazio na račune svih mogućih vrsta parazita koji su po svijetu širili priče o “promicanju demokracije” i “transatlantskoj solidarnosti”.

Promjena ove situacije je dio obećanja kampanje Donalda Trumpa, koji je insistirao da novac Amerikanaca treba ostati u Americi.

“America First” – “Amerika na prvom mjestu“. Globalna dominacija je preskupo za naše građane. Ona guta prihode američkih poreznih obveznika i živote američkih vojnika. Potrebno je ukinuti džeparac parazitima američkog “izvoza demokracije”. Ne dati im potporu, povući s njihovih teritorija američke vojne baze. Neka gradite demokraciju u svojoj kući, ako im je potrebna i neka se sami zaštitite. Amerika se treba baviti svojim granicama, a ne tuđim”, dijelovi su govora Donalda Trumpa.

Međutim, ovaj potez ne iznenađuje, jer se za bezbroj hordi odobravaju programi i bezbroj nevladinih udruga je dobivalo novac iz Washingtona, a svi su na predsjedničkim izborima navijali za Hillary Clinton, dok su republikanskog kandidata opisivali najpogrdnijim riječima, ne trudeći se da se drže za njih toliko ljubljene “političke korektnosti”.

Trump je pobijedio i obećao da će ih lišiti “džeparca”. I što je najgore od svega za njih, on ispunjava svoja obećanja.

Točan iznos smanjenja financiranja State Departmenta, USAID-a i drugih instrumenata vanjske politike, prije svega vladinih agencija, bit će objavljen sredinom mjeseca, ali su u Bijeloj kući već naglasili da je smanjenje biti oštro i američka klijentela u Europi i drugim dijelovima svijeta će ostati bez sredstava za život.

Na prvom mjestu će se rezati sredstva za USAID i druge “izvoznike demokracije”, što znači da će bez novca ostati strani agenti politike u bivšim sovjetskim republikama, gdje ih ima posebno puno, ali i na našim prostorima. Na mnogim su mjestima prešli crtu bojišnice i ušli u razdoblje “Novog hladnog rata”.

Kako je nehotice priznala bivša pomoćnica američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Victoria Nuland, samo na “razvoj demokracije i civilnog društva” je u Ukrajini potrošeno 5 milijardi dolara. Isto tako je izravno iz američkog proračuna dodijeljeno Mihailu Saakašviliju da Gruziji nametne atlantistički “izbor”.

Novac namijenjen krajem prošle godine za danas govori da je USAID povećao financijsku “pomoć” Gruziji, a riječ je o 22,5 milijuna dolara za “demokratsku kontrolu ravnoteže i odgovornosti vlade”.

U istom položaju kao i bivši predsjednik Gruzije su i lideri baltičkih zemalja. Oni također lete privatno u Washington u privatnom i penju se na ogradu Bijele kuće mašući rukama njihovom američkom vođi. Svaka sličnost s nedavnom snimkom hrvatske predsjednice koja pozira ispred ograde Bijele kuće je “slučajna”.

Naime, čak i ako su savjetnici tijekom ovih mjeseci pokazali Trumpu gdje se a političkoj karti svijeta nalaze Litva, Latvija i Estonija, on još se uvijek ne može sjetiti da ga je itko od njegovih kolega pozvao na ove prostore.

Dakle, američko financiranje baltičkih političara će proći kroz škare, kao i svi ostali. No, sredstva su bila impresivna, čak i ako u obzir uzmemo samo State Department i USAID. Malo je baltičkih političara koji nikada nisu ili ne bi sudjelovali na raznim tečajevima za proizvodnju mladih lidera i usmjerenih na “profesionalni razvoj”.

Mnogi su prošli kroz sve to, letjeli u inozemstvo i putovali po Americi na račun američkih poreznih obveznika. Predsjednica Litve, Dalia Grybauskaite, dobitnica je Fulbright stipendije i diplomirala je na Sveučilištu Georgetown. Edgar Rinkevich je diplomirao na američkom Nacionalnom sveučilištu za obranu. Nisu li za novac kojim su studirali u Americi uspostavili korisne kontakte u američkom elitom?

Lista je predugačka, ali podsjetimo da je i aktualna hrvatska predsjednica kao Fulbright stipendistica pohađala Sveučilište George Washington.

No, tečajevi i stažiranje za obećavajući vladajući kadar iz istočne Europe su za Trumpa trošenje novca i gluposti.

Ako žele, dovoljno je učiniti kao Litvanski konzervativci, koji su osnovali demokršćansku “Domovinska unija” i prepisali program američke Republikanske stranke. Stranka “Jedinstvo” je sklepala nekoliko nacionalno-liberalnih projekata pod izravnim nadzorom američkog veleposlanstva. Istaknuti predstavnici stranke su obvezni surađivati s Amerikancima.

Na primjer, eurozastupnik Litve i bivši ministar obrane i vanjskih poslova, Artis Pabriks, godina prima potporu Zaklade Soros u Latviji, nevladinih udruga Providus i Delna.

Ali sada udobno izležavanje na američkom proračunu dolazi kraju. Trumpu su pokazali debelu knjigu troškova u inozemstvu i on odbija plaćati te usluge.

No, čak i smanjenje sredstava za političare nije toliko loše kao nedostatak američke pažnje, što će im donijeti daleko veće, političke gubitke.

Tekući proračunski rezovi u Washingtonu u dodjeli financijskih potpora organizacijama je samo prvi znak predstojeće tragedije za američku klijentelu.

U posljednjoj godinu dana predsjedništva Obame, proračun američkih oružanih snaga u Europi je povećan četiri puta, na 3,4 milijarde eura, a Trump je izjavio da je to previše. SAD mora smanjiti financiranje i američku vojnu prisutnost u Europi. Amerika ne bi trebala osiguravati 80% proračuna NATO pakta, općenito stare organizacije i relikta Hladnog rata.

Ako su europski saveznici žele NATO, neka ga sami financiraju i brane ga. Zašto bi Amerika trebala trošiti novac na rotacijske bojne u baltičkim zemljama i na europski sustav obrane od “iranskih projektila”. Što će ili gdje će raditi predsjednica Litve Dalia Grybauskaite? U centru NATO-a za cyber sigurnost u Tallinnu? U Centru za strateške komunikacije NATO-a u Rigi? Da ih pitate, za obične Amerikance si Tallinn i Riga vjerojatno negdje u Arkansasu.

I što je najvažnije, nova američka administracija, barem za sada, nije zainteresirana za “obuzdavanje Rusije”. Koncept se promijenio. Glavni američki konkurent je Kina, a ne Rusija, no to je tema za širu raspravu.

Ali ono što se da naslutiti, SAD neće plaćati “sanitarni kordon” prema Rusiji, jer joj nije potreban. Poručeno je da za istok Europe novca vas više nema, barem ne u vrtoglavim iznosima kao ranije, a neka se paraziti USAID-a snalaze kako znaju.

America FirstAmerika na prvom mjestuMick Mulvaneypromicanje demokracijeUSAID
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Paulo
7 godine prije

Sad vidimo da je “Hladni Rat” bio ekonomski isplativ za parazite
i sad nam je jasno zasto su paraziti uvijek zastupali “Hladni Rat”.

gojco
7 godine prije

Nedavno sam napisao par upisa na George Friedman koji ima svoju privatnu tvrtku, nesto kao privatna CIA, sad cu napisati jos jedan post. George Friedman ima s americkog univerziteta doktorat [ Ph.D. ]. Ovdje je jedan njegov clanak pun propagande i dezinformacija. Buduci da uvijek pise na takav nacin – blebetanje – nemoguce mu je dokazati da laze. Ovaj put je G. Friedman prilozio mapu Europe za vrijeme prvog hladnog rata, jos dok je bio ziv Franco u Spanjolskoj. Na toj mapi su prikazane jednom bojom zemlje koje su bile clanice Varsavskog ugovora, medju njima je i Albanija, ta drzava nije nikad bila clanica tog vojnog pakta. To je prva greska. Drugom bojom su prikazane zemlje NATO pakta, sto odgovara istini. Trecom bojom su prikazane zemlje iz pokreta nesvrstanih ili na engleski ih Friedman zove Non-aligned states. U taj blok spada Spanjolska, Austrija, Svicarska, Finska, Svedska i Irska. Obicne lazi.… Čitaj više »

Bobi
7 godine prije

Evo svjetla na kraju tunela za anticioniste.

čitatelj portala
7 godine prije

Dobre vijesti! 🙂

Tonny
7 godine prije

Prema americkim izvjestajima USA potrosi na vojsku 600 miljardi dolara na USAID 50 miljardi dolara. Trump trazi da se smanji proracun USAID za 1/3. Dakle toj zlocinackoj organizaciji ce ici i dalje 34 miljarde dolara. Ovo mora ici pred Kongres i biti odobreno. Oko 120 americkih generala i admirala iz mirovine su su se suprostavili ovoj Trumpov odluci. Rusija potrosi za vojsku manje nego Amerika za USAID. Cijeli NATO odvoji 15 puta vise za vojsku od Rusije, ne racunajuci americke vazale kao Saudi Arabiju, Japan i Australiju. Samo S. Arabija odvoji 80 miljardi dolara za nauruzanje. I sad tko je prijetnja svijetu? The US spends just over $50bn annually on the state department and USAID, compared with $600bn or more each year on the Pentagon. Several Republicans this week raised concerns about the planned cuts to the state department. Furthermore, more than 120 retired US generals and admirals including George… Čitaj više »

žrec
7 godine prije

Ništa zato, Soroš je i dalje tu, Heinrich Boll također, kao i prinčevi i kraljevi Danske, Nizozemske, Norveške i Švedske.

Andrej
7 godine prije

A od cega ce zivjeti emisari pod zastavom USAID-a? Cijelu noc nisam oka sklopio od brige.

subaru
7 godine prije

Sav novac će preliti u uscioarmy za rat sa Iranom i Kinom.

Tomica
7 godine prije

Trump će smanjiti iznos za te organizacije, ne i ukinuti. To će im otežati aktivnost ali ne i zaustaviti. Ova odluka neće isključiti namjeru da provode svoje aktivnosti pa će oni nastaviti da rade samo u manjem obimu. Vremenom će iznaći način da eliminiraju Trumpa ili promjenu odluku. Pogrešno je misliti da je sve to bilo na štetu SAD. Možda jeste na jedan dio Amerikanaca ali Trump će uskoro skontati da se to opet najviše isplatilo SAD te sve vratiti na staro (ako ne bude mogao i pogoršati). Možda će promijeniti način djelovanja agencija ili ih zamjeniti s nekim drugim ali iste će imati rezultate za SAD i posljedice za ostale. I dalje mislim da je Trump manje zlo od Hillary ali ni ovo neće izdobriti. Imam osjećaj da se situacija zateže i pojačava kriza po svijetu na dnevnoj bazi. Možda nije uzrok Trump ali ne vidim ni da radi… Čitaj više »

Jupiter
7 godine prije

Nema logike ? Nevladine organizacije su idealne smišljene za špijuniranje sistema i vršenja pritiska na neposlušne državice.

Vlastimir Rajković Pančevo.Srbija.
7 godine prije

To dobro i za nas.Manje će naši poltroni u vidu nevladinih organizacija dobijati pare da rade protiv naših interesa u korist Amerike.Manje će zla činiti na ovim našim jadnim prostorima jer neće biti motivisani tuđim novcem.To odlična odluka Donalda Trampa.

tuf
7 godine prije

Da vidis sada kad krenu u ofenzivu. Kao kad su kod nas smanjili financiranje “udruga” – odmah su aktivirani svi mehanizmi pritiska, propagande i subverzivnog djelovanja.

Osoba C
7 godine prije

Ne da više lovu. Baš je gad.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI