‘NATO je pravi izazivač nevolja’

Zhang Jun
25 komentara

NATO je “pravi izazivač problema” koji je u potpunosti prihvatio “hladnoratovsko razmišljanje i ideološke predrasude”,  tvrdi stalni predstavnik Kine pri UN-u.

U saopćenju od četvrtka, Zhang Jun je uzvratio na saopćenje koje su objavile članice NATO-a na samitu u Vilniusu ranije ove sedmice, u kojem se Kina optužuje da vodi “ politiku prinude” koja dovodi u pitanje interese bloka. Također je tvrdio da Peking koristi široku lepezu alata kako bi povećao svoj globalni otisak i narušio sigurnost članica NATO-a.

Izaslanik je tu izjavu odbacio kao “klevetu” i  “blaćenje” Kine, tvrdeći da je vojni blok koji predvode SAD još uvijek zarobljen u hladnoratovskom mentalitetu.

Podsjetio je da, iako NATO tvrdi da je regionalna organizacija, on krši ovaj princip ulaskom u azijsko-pacifičku regiju,  “donoseći više negativnih utjecaja i destruktivnih faktora na regionalnu i globalnu sigurnost”.

Zhang je rekao da, iako NATO tvrdi da je obrambeni savez, ohrabruje svoje članice da povećaju vojnu potrošnju, prelaze granice i provociraju konfrontaciju.

Ovaj blok, dodao je, sebe predstavlja kao pobornika ‘međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima’, ali je  „više puta prekršio međunarodno pravo…, miješao se u unutrašnje stvari drugih zemalja, izazvao mnoge ratove, bombardirao diplomatske objekte, i ubio nevine civile.”

Pojedinačne članice NATO-a teže dvostrukim standardima, promovira nuklearnu razmjenu, ‘nuklearni savez’ i dodatno pogoršavaju regionalne tenzije. Brojne činjenice su dokazale da je NATO pravi uznemirivač.

“Kina ne pravi nevolje, ali se ne boji nevolje”, upozorio je Zhang i dodao da će se Peking odlučno suprotstaviti svakom zadiranju u teritorijalni integritet i nacionalne interese Kine.

Zhangove primjedbe dolaze nakon što je kinesko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo NATO da ne otvara ured za vezu u Japanu, prvi te vrste u azijsko-pacifičkom regionu. Međutim, iako je Tokio signalizirao da razmišlja o toj ideji, ona nije spomenuta u saopćenje NATO-a. Prema Nikkei Asia, relevantna izjava je uklonjena iz konačne verzije dokumenta, a odluka o tom pitanju odložena je za kasniji datum.

Očigledni preokret uslijedio je nakon što se Francuska usprotivila planu za kancelariju za vezu, strahujući da će taj potez dodatno izazvati antagonizaciju Pekinga.

kinaNATOZhang Jun
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
9 mjeseci prije

Nato-SAD pokretač svih ratova 0d 1945. A Ako tu uključimo i drugo oko ( GB ) zvijeri onda zadnjih nekoliko stoljeća oni mute vodu širom planete.

Schwarze Hunderte
9 mjeseci prije

NATO JE VOJNO KRILO – FED , ” INVESTMENT FUNDS ” !!! POLITIČKO ” EKONOMSKO ” JE — WEF !!! A ti brate kosooki – prestani *rat ! Gdje samo pronalaze tih , nedotupavih birokrata – tupe ga a da ništ na koncu ne vele 🤮🤮🤮 …

Entoni Fauci
9 mjeseci prije

Ovi i dalje nose maske a smeta im da ih se blati

tihobl
9 mjeseci prije

Rekao je on jos nesto: NATO ima dug u krvi prema Kini jos od bombardovanja ambasade u Beogradu.

Amo sile da su im kinezi to zaboravili onda se varaju. Kinezi imaju dugo pamcenje.

Darko
9 mjeseci prije

Treba ih u svakoj zemlji gdje su se stacionirali početi trijebiti jednog po jednog od vrha na dolje. Pa ne bogu biti 24 sata u svojim stacionarima pa da se nikome ne pruži prilika tamaniti NATO žohare..

Darko
9 mjeseci prije

I da jedino ISIL ima prave metode za rješavanje NATO svinja. Na kraju vidim da su ISIL-ovci bili u pravu kada su tamanili tu američku okupatorsku gamad ko žohare..

Max
9 mjeseci prije

Kinezi pamte.

Darko
9 mjeseci prije

Možemo zahvaliti onoj ludoj kravetini Ursuli što je NATO dodatno okupirao Europu. Prokleta kravetina na njihov je platnom spisku što smo vidjeli još u farsi s cjepivima i najveće je zlo koje je Europu zadesilo. Mrcina ne zna skuhati ručak ali napraviti štetu za to je rođena, jebo ju8 onaj majmun Plenkopvić..

Karma
9 mjeseci prije

Nato je cancer a njegovi masonski uhljebi su prokletnici sotone. Gamad okot sotone koji za saku srebra ubijaju po svijetu neduznu sirotinju Libije, Sirije, Iraka, Vjetnama itd itd. Ubijaju i vojnici i uhljebi iz kancelarija. Trupla mrtvih dusa bez pogleda

Antonio
9 mjeseci prije

Kina je novi centar svijeta to je neminovno…ali…zapadna kultura je i njih nadjacala tako da sve ostaje po starom

hiber
9 mjeseci prije

Cudno. Već je NATO bio i kliničkoj smrti, ali ga je sv. Kepec Putinski, zastitnik NATO-a oživio. Sto sada hoće kinezi, nema tamo NATO ali ima onaj anglosaksonski savez USA-GB-Australija iz kojega je najurena Francuska, a vabi se Indija i Japan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI