Iran najavio zajedničke pomorske vježbe s Rusijom i Kinom u Indijskom oceanu

Mornarica Rusije
5 komentara

Iran poziva, Rusija i Kina odgovaraju. Usred ozbiljne političke krize sa Sjedinjenim Državama, potaknute navodnim iranskim napadima na saudijske naftne objekte, Teheran je rekao da je spreman provesti zajedničku vježbu u međunarodnim vodama s Moskvom i Pekingom.

Potez iranske vlade uslijedio je ubrzo nakon najave Washingtona da želi poslati američke trupe na Bliski istok, pa se to zapravo može smatrati odgovorom na bilo koju Trumpovu administrativnu strategiju u regiji. Sjedinjene Države su prije manje od 24 sata rekle da žele poslati umjereni kontingent vojnika na Bliski istok i ojačati raketnu obranu Saudijske Arabije. Do eskalacije je došlo zbog napada dronova na dva saudijska naftna postrojenja za koje su odgovornost preuzeli jemenski Huti borci, koji imaju podršku Irana.

Ali Sjedinjene Države optužuju Iran za dvostruki napad, dok Teheran odbacuje sve optužbe i rekao je da je spreman odgovoriti na svaku odmazdu.

Kina i Rusija ulaze na teren

Prema izvješćima Bloomberga, koji citira poluslužbenu iransku novinsku agenciju Tasnim, ravnatelj međunarodnih poslova i iranskog ministarstva obrane, Ghadir Nezami, bio je vrlo jasan: “Zajednička vježba održat će se uskoro na sjeveru Indijskog oceana i u Omanskom moru. Nemamo plan održati ih u Perzijskom zaljevu.”

Vijest je vrlo važna, jer će eventualna vježba koju je Teheran najavio, ako se zaista provede, biti prva ikada koju su zajedno proveli Iran, Kina i Rusija usred Indijskog oceana.

Iran je prethodno jasno dao do znanja Amerikancima da je u slučaju da Bijela kuća odluči udariti na iranski teritorij spreman za totalni rat. I Ghadir Nezami to potvrđuje, dodavši da vježbe imaju različite ciljeve, naravno, razmjenu vojnih iskustava, ali i prikazivanje svijetu političkih stavova trećih strana o iranskom pitanju.

Interesi Moskve i Pekinga

Poruka koju Iran namjerava poslati Sjedinjenim Državama je stoga vrlo jasna: „U slučaju rata, Kina i Rusija su na našoj strani.“ Washington na Bliskom istoku može računati na Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju, kao i na Izrael koji se bori s unutarnjom političkom krizom.

No, eventualni ulazak Vladimira Putina i Xi Jinpinga mogao bi natjerati Trumpa da ratobornu strategiju zamijeni sa željom za nastavkom pregovora. Iran, pomalo poput Sjeverne Koreje, igra najbolje što može karte koje posjeduje i čekajući reakcije Washingtona se zaštitio traženjem i dobivanjem potpore ruskog medvjeda i kineskog zmaja.

S druge strane, Rusija i Kina imaju velike interese raznih vrsta u Iranu. Peking je nedavno s Teheranom otvorio kreditnu liniju vrijednu 400 milijardi dolara, ne u američkoj valuti, dok je Moskva više puta nudila ekonomsku pomoć iranskom savezniku, pomažući mu da trguje naftom unatoč američkim sankcijama.

Teheran je ujedno prepreka koja ograničava ekspanzionističke ciljeve Amerikanaca na Bliskom istoku. Također iz tog razloga, Vladimir Putin i Xi Jinping žele izbjeći pad aktualnih vlasti u Iranu po svaku cijenu.

MornaricaVježbeVojne vježbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
samo tako
4 godine prije

Za sve postoji prvi put, tako i za ovu najavljenu zajedničku pomorsku vojnu vježbu. Uostalom, čemu skrivati već postoječe prijateljske odnose ?

Mate
4 godine prije

To svi od početka znaju samo izgleda da ne znaju ti Trumpovi ?!!?

Z.A.
4 godine prije

Pomorska vjezba u Persijskom zaljevu koja je od ranije najavljena sa ucescem Irana i Rusije je dobila i svoj epilog sa prosirenjem ucesnika u ovoj pomorskoj vjezbi a to je da se i Kina pridruzuje i uzima aktivno ucesce u ovom dogadjaju. Vjezba se dogadja u momentima kada je Iran ponovo optuzen od strane SAD i SA kao neko ko je izvrsio napad na naftna postrojenja u SA. Po meni ulaskom i aktivnim ucescem Kine u ovoj vjezbi je poruka SAD i njezinim saveznicima je vise od naznake da Iran ima podrsku od Rusije i Kine. Po meni poruka bi glasila mi smo blok s kojim ce te imati sukob a vi razmislite dokle ste spremni ici. Indikativno je da se sada u ovu vjezbu ukljucuje i Kina, po meni ovo moze samo znaciti da je ovaj trojac odlucio da vise nece biti uzmicanja pa i po cijenu sukoba.Kina je… Čitaj više »

Njonjo
4 godine prije

Arabija je prepuna americkog oruzja,Sa skorim datumom isteka roka
Valjanosti,stoga.treba sto vise potrosit da se ne pokvari,
Burze ce pasti 40 do 60 /”
Nekretnine ce pasti nesto..
Vasi papiri u banci vrjedit ce manje jer ce zlato vrijedit vise.
Jedino neznam kako bu prosla sex industria??.?

Max
4 godine prije

Bit če takvih vježbi još.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI