Oslobođen je grad Rawa – ISIL je zakopan u pustinji Iraka

Mosul Irak
8 komentara

Iračka vojska je konačno oslobodila grad Rawu i ISIL u Iraku ne kontrolira više nijedno naseljeno područje.

Iračka vojska i šiitska Hashd Al-Shaabi armija su se približili Rawi u zapadnom Anbaru tijekom prethodne ofenzive na Al-Qaim, posljednjih nekoliko dana prošlog mjeseca.

Prije oslobađanja grada su žurno očistili granicu i oslobodili granični prijelaz sa Sirijom, čime su spriječili dostavu oružja i slanje pojačanja iz sirijskog ogranka “kalifata”.

Sada su topništvo, tenkovske postrojbe i pješaštvo oslobodili Rawu od prisutnosti ISIL-a, što znači da teroristi ne nadziru nijedno važno naseljeno područje u zemlji.

Prije tri i pol godine se činilo se da je “mitska vojska”, koju je stvorila CIA da razbije Irak na nekoliko etničkih i sektaških entiteta, sposobna prekinuti kopnenu vezu Osovine otpora i da će zauzeti Najaf.

Poraz terorista u Rawi je velika pobjeda iračke vojske, ali i šiitskih milicija kojima zapovijedaju Hadi Al-Amiri, Abu Mahdi Al-Muhandis i iranski general Qassem Suleimani, koji koordinira vojne akcije i velikodušnu pomoć Irana i njegove Revolucionarne garde.

Irački premijer Haider Al-Abadi je čestitao oružanim snagama i iračkim narodima na oslobađanju Rawe, posljednjem uporištu Islamske države u zapadnom Anbaru, u rekordnom vremenu.

isil
FOTO: Ilustracija, borci ISIL-a

“Naši heroji su oslobodili Rawu u rekordnom vremenu i nastavljaju čišćenje regije Jazeera, pustinje i osiguranje iračkih granica”, izjavio je Abadi.

“Oslobođenje Rawe u nekoliko sati pokazuje snagu i sposobnost naših oružanih snaga, kao i uspješne planove za vođenje bitaka”, dodao je.

Irački ministar unutarnjih poslova je izjavio kako u zapadnom Anabru, nakon oslobođenja Rawe, ISIL više ne postoji.

Generala Abdul Amir Yarallah, zapovjednik Jazeere i Gornjeg Eufrata, osobno je objavio oslobođenje Rawe i podigao iračke zastave iznad grada.

Dan prije su vojni mediji priopćili da će operacije za oslobođenje Rawe biti pokrenute u petak.

Naeem Al-Kaoud, načelnik Odbora za sigurnost Vijeća pokrajine Anbar, rekao je kako će operacije za preuzimanje Rawa vjerojatno potrajati najviše 24 sata, budući da je većina terorista ISIL-a pobjegla u Siriju.

Iračka vojska je u četvrtak podigla plutajući most između Annaha i Rawe.

Operacije su krajem listopada pokrenute kako bi se oslobodili gradovi Qaim i Rawa, koje je ISIL držao od 2014. godine, kada je zauzeo trećinu Iraka i proglasio samozvani “islamski kalifat”.

 

AnbarCIAGeneral Abdul Amir YarallahISILIslamska državaKalifatNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Danko Nešović
6 godine prije

Bravo, irački momci!!!!!!!!!!!!! Super!
Pozdrav od Hrvata iz Hrvatske, i pozdravi od ostalih zdravih Hrvata.

JOZA
6 godine prije

A baš mi žao pokrovitelja kozojeba

Cigo
6 godine prije

Sumnjam da ce isis biti porazen. Pojavit ce se samo kao neka nova grupacija

aleksandar
6 godine prije

Bravo decki! Tako smo i mi imali Oluju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI