Iran prijeti da će potopiti izraelske brodove u Ormuskom moreuzu

Iran mornarica
56 komentara

Teheran je upozorio na rizike da izraelska vojska učestvuje u međunarodnoj koaliciji koju će sastaviti Sjedinjene Države, a čiji je cilj pojačanje sigurnosti plovidbe u Persijskom zalivu. Iranska revolucionarna garda (IRGC), prijetila je ne samo vođenjem rata na moru, već i oduzimanjem bilo kakvih stranih plovila, čak i onih koja su pod zapadnom pomorskom zaštitom. Stručnjaci spekulišu kako bi Iran mogao preuzeti kontrolu i nad zaštićenim trgovačkim brodovima.

Trumpova administracija je u junu iznjela ideju o uspostavljanju mornaričke koalicije, nakon niza „napada“ na strana trgovačka plovila u Persijskom zalivu.

Međutim, Iran je stvaranje koalicije opisao kao namjerni pokušaj da se nanesu udarci njegovim interesima.

U međuvremenu, nema mnogo nade da će proces uspostavljanja međunarodne koalicije, koja će se baviti iranskom pretnjom, dati ikakve rezultate. Pokušaji Vashingtona da osigura zaštitu Ormuskog moreuza suočavaju se sa problemom buduči da se njegovi evropski saveznici plaše da uđu u direktnu konfrontaciju s Iranom, piše list.

Stručnjaci smatraju da će situacija oko bezbjednosti plovidbe u Persijskom zalivu zavisiti od formata i detalja učešća Izraela u međunarodnoj koaliciji. “Sigurno će prkosno pojavljivanje izraelskih plovila u blizini iranskih teritorijalnih voda neminovno podići napetosti u regionu Persijskog zaliva i vjerovatno je da bi se oružani incidenti mogli rasplamsati, s obzirom na neprijateljske odnose između Izraela i Irana,” izjavio je vojni stručnjak Jurij Lijamin.

Govoreći o izgledima Irana za zauzimanje brodova, analitičar je napomenuo da je uprkos prisustvu britanskih i američkih brodova u regionu to sasvim moguće s obzirom da Teheran ima prednost u izboru lokacije pošto raspolaže sa mnogo baza duž svoje obale.

Ključno je pitanje kako bi strane reagovale ukoliko bi se situacija odvijala po nepovoljnom scenariju. “Postojaće ozbiljan rizik da se situacija brzo pretvori u oružanu konfrontaciju”, napomenuo je analitičar.

Američka koalicijaIRGC
Pretplatiti se
Obavijesti o
56 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kora
4 godine prije

Opasnost postoji u prvom redu za Europu… koju su Amerikanci, Britanci i Izraelci očito voljni žrtvovati zbog svojih interesa na Bliskom Istoku. Toliko o našim vrlim “saveznicima”.

Miro
4 godine prije

Ako smo posteni ako dođe do toga Iran nema sansi. Ne kazem da bi im mogli da zauzmu drzavu to nikako, al moze u par dana da ih bace u srednji vek i to bez nuklearnih bombi

Laki Topalović
4 godine prije

Nema šanse da se Izrael približi tamo, oni su hrabri kada se puca na Palestince s praćkama.

apolo
4 godine prije

Hezbollah je nocna mora Izraelu. Vec su ih jednom brutalno samarali. A i opet ce ako se pocnu k..

burt
4 godine prije

Homeini i njegovi kasniji nasljednici vjerski fanatici su još od dolaženja na vlast bili opsjednuti uništenjem Amerike i Izraela a posebno Tel Aviva kao simbola izraelske države, ono što je za njih još prije 15-20 godina bio samo san danas je realnost jer danas IRGC raspolažu krstarećim raketama koje mogu iz Irana dosegnuti Tel Aviv, i Hezbollah je iz Irana dobio rakete kojima može iz Libanona napadati Tel Aviv a i Hamas je iz Irana dobio tehnologiju raketa koje mogu iz Gaze dosegnuti Tel Aviv, upravo je Hamas nakon zapovjedi iz Teherana prije nekoliko mjeseci ispalio nekoliko raketa na predgrađa Tel Aviva i time otvorio novo poglavlje i ušao u realizaciju Homeinijevog manifesta, za realizaciju Homeinijevog manifesta nakon naoružavanja konvencionalnim raketnim oružjima još ostaje zadatak stvaranje atomskog oružja i ako atomsko oružje dođe u ruke vjerskih fanatika IRGC-a zapadna civilizacija i čovječanstvo će se prvi put suočiti sa realnosti istrebljenja… Čitaj više »

anpi
4 godine prije

Sta je to moreuz, koji je to jezik?

Trubadur
4 godine prije

Eto baš sada kaže IRIB, da če onaj zarobljeni iranski tanker Grace – 1 u Gibraltaru, biti pušten za 2 dana………

IRGC
4 godine prije

Iranci pa voze sea doo skutere?Mogli su bar yamahe nabavit 🙂 Inace dajem im veliku podršku u borbi protiv zapadne sotone.

Baldazar
4 godine prije

Samo naprijed i hrabro narode Irana, uništi do kraja svjetske uzurpatore i zlikovce koji siju ratove po svijetu da se ne vidi šta rade oni u susjedstvu.
Nije ni Rimsko carstvo dovjeka pa neće ni oni, a kad na njih počne lov ni kroz dimljak neće izaći.

Max
4 godine prije

Ako dođe do sukoba Iran Će se braniti žestoko zato se treba kloniti tog područja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI