Iran prijeti da će potopiti izraelske brodove u Ormuskom moreuzu

Iran mornarica

Teheran je upozorio na rizike da izraelska vojska učestvuje u međunarodnoj koaliciji koju će sastaviti Sjedinjene Države, a čiji je cilj pojačanje sigurnosti plovidbe u Persijskom zalivu. Iranska revolucionarna garda (IRGC), prijetila je ne samo vođenjem rata na moru, već i oduzimanjem bilo kakvih stranih plovila, čak i onih koja su pod zapadnom pomorskom zaštitom. Stručnjaci spekulišu kako bi Iran mogao preuzeti kontrolu i nad zaštićenim trgovačkim brodovima.

Trumpova administracija je u junu iznjela ideju o uspostavljanju mornaričke koalicije, nakon niza „napada“ na strana trgovačka plovila u Persijskom zalivu.

Međutim, Iran je stvaranje koalicije opisao kao namjerni pokušaj da se nanesu udarci njegovim interesima.

U međuvremenu, nema mnogo nade da će proces uspostavljanja međunarodne koalicije, koja će se baviti iranskom pretnjom, dati ikakve rezultate. Pokušaji Vashingtona da osigura zaštitu Ormuskog moreuza suočavaju se sa problemom buduči da se njegovi evropski saveznici plaše da uđu u direktnu konfrontaciju s Iranom, piše list.

Stručnjaci smatraju da će situacija oko bezbjednosti plovidbe u Persijskom zalivu zavisiti od formata i detalja učešća Izraela u međunarodnoj koaliciji. “Sigurno će prkosno pojavljivanje izraelskih plovila u blizini iranskih teritorijalnih voda neminovno podići napetosti u regionu Persijskog zaliva i vjerovatno je da bi se oružani incidenti mogli rasplamsati, s obzirom na neprijateljske odnose između Izraela i Irana,” izjavio je vojni stručnjak Jurij Lijamin.

Govoreći o izgledima Irana za zauzimanje brodova, analitičar je napomenuo da je uprkos prisustvu britanskih i američkih brodova u regionu to sasvim moguće s obzirom da Teheran ima prednost u izboru lokacije pošto raspolaže sa mnogo baza duž svoje obale.

Ključno je pitanje kako bi strane reagovale ukoliko bi se situacija odvijala po nepovoljnom scenariju. “Postojaće ozbiljan rizik da se situacija brzo pretvori u oružanu konfrontaciju”, napomenuo je analitičar.

57
Ostavite komentar

avatar
10000
 
10 Grupirani komentari
47 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
47 Komentatori
MaxBaldazarZvrkLucijaLucija Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Kora
Gost
Kora

Opasnost postoji u prvom redu za Europu… koju su Amerikanci, Britanci i Izraelci očito voljni žrtvovati zbog svojih interesa na Bliskom Istoku. Toliko o našim vrlim “saveznicima”.

Miro
Gost
Miro

Ako smo posteni ako dođe do toga Iran nema sansi. Ne kazem da bi im mogli da zauzmu drzavu to nikako, al moze u par dana da ih bace u srednji vek i to bez nuklearnih bombi

Miro
Gost
Miro

Inace ovi na skuteru sa RPGom, nije to promocija moci nego promocija blama

nessy
Gost
nessy

To je reklama za “Sea Doo”, proizvodjaca.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Vidim vrlo malo poznavanja strukture i naoružanja iranske vojske u tebe, Miro, da ne govorimo da na svaki ispaljeni izraelski metak na Iran ide deset projektila na sam Izrael. Jasno je da iron Dome ne može zadržati masovni napad. nekidan je objašnjena taktika Hezbollaha i Hamasa, ako bude trebalo. Ukratko, odjednom ispale par stotina onih starih Fajr1. kada sve baterije Iron Dome počnu pratiti tu prijetnju, lansira se pet do 10 preciznih projektila srednjeg dometa na prave mete. Prolaze svi, jer nema vremena za punjenje i aktiviranje druge ture PVO projektila

Miro
Gost
Miro

Onaj Fajr prije ce da pogodi neku kucu u Libanu nego Izrael. Nije tu samo Iron Dome nego i drugi sistemi. Jeste Hezbollah dobio dosta izkustva u Siriji ali su igubili i dosta boraca, na ofenzivnu taktiku Hezbollaha Izraelci su vrlo dobro pripremljeni. Jedini pravi saveznik Irana je Hezbollah, zaboravi na Ruse, Kineze i slicne vec su rekli da u slucaju rata nece da se mesaju. Saudijci i sve druge BI drzve jedva cekaju da Ameri zarate s Iranom. Btw. Prvi put kad Hezbolllah pocnije da gađa i napada Izrael aktiviraju se Haririjevi suniti na sjeveru i evo nam na zalost opet građaskog rata u Libanu

Logican
Gost
Logican

Ovo su pričeza malu decu

Trubadur
Gost
Trubadur

Malo manje piši gluposti i malo više uči….. “Hoveyzeh cruise missile can bypass all existing American and Israeli defense systems and hit any target in the Israeli territories without being detected, Israeli sources have said”….A brate mili, mogu ti ovakvih, da nabacim koliko ti volja….. O ruskim i kinerskim sistemima u samom Iranu a i o razvitku najmodernije tehnologije, preko kineske tvrdke Polytehnologies, čemo neki drugi put……A što se tiče Hezbi….. Izraelu su sasvim dosta Hamasovi Qassadi, koje sa svojim Irone Domeom, ne mogu, da presretnu ni u 20 %…… Kakav Hezbolah… Nema Izrael stratešku dubinu, da se odbrani, ako počne Hezbolah, da lansira …. I, ne samo iz Libanona, djete drago…

Max
Gost
Max

Bravo Trubadur ako smijem predložiti mogli biste napravitii temu o tome na forumu.

Odisea
Gost
Odisea

Pa zašto ne zarate,samo prijete i laju ali karavane prolaze.Kada zarate s Iranom ja ću ti se javno na ovom portalu i izviniti i priznati da si stručnjak za BI ali do tada čekajmo to brisanje to vraćanje Irana u srednji vijek.

Ad astra
Gost
Ad astra

Laki, kako to misliš Hezbolah I Hamas u suradnji s Iranom. Ili sam ja nešto propustio ili si ti pogriješio.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Ne, jer Hamas ima podršku Irana, neovisno o izdaju Khaleda Meshala u Siriji. Mislim da je došlo do čistke Muslimanskog bratstva u vrhu Hamasa nakon smjene Meeshala Ako si na to mislio. ZNam što sam napisao, a ima nešto i ovdje napisamo, dovoljno je viditi u tražilici pojam Hamas.

Miro
Gost
Miro

Laki@ Pa zar nije Hamas Izraelski pijun?? :O ….Ok ajmo realno, sunitski Hamas nikako ne moze bit iskreni saveznik siitskog Irana, a posto da Saudi dobro sodjeluju sa Hamasom jos tolko manje

burt
Gost
burt

Hamas je uključen u planove IRGC-a i naoružavan iz Irana i Hezbollaha, dodaj njima iračke milicije i Hutije, svi su oni iz malih pobunjeničko-terorističkih grupa od prije 15 godina danas postali velike naoružane vojno-političke strukture koje imaju jasan cilj iz Homeinijevog i Hezbollahovog manifesta

Miro
Gost
Miro

Laki@ Hamas? E moj Laki, pa bas vi svi ovde pricate kako ovaj Hamas radi za Izrael 🙂 Inače Hamas ko prvo radi samo za onog ko ima novac, za sve drugo im je druga briga. U dobrim odnosima su tako sa Saudijom kao Katarom, a bas sa onim kojim bi morali biti dobri sa Egiptom to nisu, hebena situacija

Kora
Gost
Kora

@Miro

Zaoboravih napomenuti da se u Europi, koja se američko-britansko-izraelskim manevrima u Hormuškom tjesnacu izravno dovodi u opasnost, nalazi i središte Katoličke Crkve, odnosno Sveta Stolica koja ima poseban status u Božjim očima. Nije li to ipak malo previsoka cijena koju bi cijelo čovječanstvo trebalo platiti zbog ostvarivanja cionističkih geopolitičkih interesa?

Miro
Gost
Miro

Kora@ Ma kakva Katolicka crkva? Nemaju ni M od moci koju su nekada imali, u stvari i u samoj Europi svi ti centri moci. liberalne, globalisticke elite rade na tome da se sva ta crkva, hriscanstvo, tradicija sto prije unisti.

Kora
Gost
Kora

@Miro

Nemaju ni M od moći? Poštovani, moć, i to onu stvarnu, ima samo Svemogući Bog koji je Svetu Crkvu uzeo pod svoje. Jeste li sigurni da će proći nekažnjeno oni koji krenu na nju, odnosno oni (poput Izraelaca, Amerikanaca i Britanaca) koji ju planski ugrožavaju ili su ju svjesno spremni žrtvovati zbog svojih materijalnih i političkih ciljeva? Ne bih bila tako samouvjerena da sam na Vašem mjestu… jer “čudni su putevi Gospodnji”.

Jole
Gost
Jole

Nije Iran sam u ovom.Iza njega stoje Rusija i Kina.Pokušaj invazije nije u planu ni pod razno jer bi završio debaklom agresora.Iran je naoružan do zuba i posjeduje puno balističkih raketa kineske proizvodnje koje su vrlo precizne uz neka druga obrambena oružja za koja se pretpostavlja da su im prodali Rusi,koji uz Kineze snabdijevaju Iran sa obavještajnim podacima.Nedavno je Iran skinuo američki dron,koji stoji 130 milijuna usd.Iran nije niti malo bezazlena avantura i neki bi mogli slomiti zube na njemu.

Miro
Gost
Miro

Rusija? Putin je vec davno rekao da se nece mjesati u ovaj sukob (pragmaticar). Rusi imaju dobre odnose s Iranom i sa Izraelom. Mnogo Rusa zivi u Izraelu. Kinezi? Njih boli uvo, samo im je za Iransku naftu i nista drugo.

Logican
Gost
Logican

Ako NEK napadnu vise šta čekaju nemaju M.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Da , rekao je Putin na početku 2014. : “Kakvi vojnici? Ruski vojnici na Krimu? Stvarno nisam upućen. Vojnici su bez oznaka, treba utvrditi kome pripadaju.” Nije ni Putin budala da baš uvijek kaže kako jeste. Nekada su te izjave dovoljne da kupi dan dva vremena, koliko mu treba. Rusija neće slati vojnike u iran, ali se već miješa , i to kako

Trubadur
Gost
Trubadur

Pa naravno, da se meša…. Najnovije je, da su Rusi u Iranu u posljedni mesec instalirali 4 jamming sistema R-330ZH Zhitel sve na obali Perzijskog zaljeva …. To su isti sistemi, koje su Rusi upotrebili, kot operacije na Krimu….Šta sve može ovaj sistem, koga zanima, zna se, Google…

burt
Gost
burt

samo što na drugoj strani nije korumpirana i nesposobna ukrajinska vojska nego najveća pomorsko-zračna sila na svijetu jaća od svih ostalih vojski zajedno, za uništenje takvih sistema i cijele iranske avijacije i protuavionske obrane su zaduženi F22, F35 i tomahawci

Trubadur
Gost
Trubadur

Dobro, da si ti to nama rekao burte… Gdje bi mi bez tebe….A o strategiji, razvučenosti širom svijeta i totalni nemogučnosti koncetracije trupa na jedno mijesto, bez da gubiš na drugima, čemo drugi put….

Jole
Gost
Jole

Onaj američki dron koji je nedavno srušen je samo znak upozorenja.I shvatili su poruku,a pogotovo tzv. saveznici iz EU koji se ne žele petljati u to.

Lucija
Gost
Lucija

Pa hajde više. Što se ne kreće? 😁

Crogrgica1
Gost
Crogrgica1

Ma uskoro će i Putin taj riknuti… Ode onda Rusija na staro… Jedino Kina ostaje😁

Jole
Gost
Jole

Potpuno kriva logika razmišljanja.Rusi možda jesu neutralni kad se radi o odnosu Izraela i Irana u Siriji,ali kad se radi o orgijama na teritoriju Irana ,koji je i ruski meki trbuh,tada Rusija sigurno neće imati razumijevanja za Izrael.U to možeš biti 100% siguran.I kako slabo pratiš događanja,Rusi i Iranci su potpisali Memorandum o razumijevanju sa ciljem jačanja bilateralnih vojnih veza i dogovaraju zajedničke pomorske vježbe u Indijskom oceanu uključujući i Perzijski zaljev.

Mile
Gost
Mile

Jole šta je bilo kad si se probudijo?Izrael ima atomsko nauružanje i tu sva prića završava!!!

Kaj ti
Gost
Kaj ti

I sta ce s njima? A kako znas da ga nemaju iranci?

Mile
Gost
Mile

Zato što su se hvalili sa svojim nuklearnim fizičarima na TV-e i svom narodu pa svi oni otišli u Džennet!

apolo
Gost
apolo

Velika korist imati atomsko oruzje, a ne moci baciti susjedu u dvoriste, jer i sam stradas. Nesto poput prdeza u autu, zatvoreni prozori i svi putnici osjete, a najvise sofer. Izraelu bi bilo puno bolje da sklopi mir sa komsijama, Prosla je vrijeme jaci kobaci. Sad niti vise imaju snage, niti su komsije bez oruzja.

Jole
Gost
Jole

A gdje će ga baciti ? U Iran,koji je rusko dvorište ?? Kako da ne.Ne zaboravi da je za Izrael dovoljna samo jedna malo jača i ta priča o kojoj pričaš znači zbogom zauvijek.Nisu ni šestokraki baš toliko ludi da žele napraviti suicid. Zato smanji doživljaj.

Logican
Gost
Logican

Zašto da ih bace u srednji vek? Zato sto poštuju nuklearni sporazum. Na koju osnovu je SAD opet uspostavio sankcije. Ko ne poštuje medjunarodni sporazum. Kaži gđe je ovde pravda. Da li za tebe samo vazi zakon sile? Gđe je nuklearni sporazuma nuklearke Izraela. Da ne bi imali posljedice odavno bi napali. Ja vjerujem da će pobjediti oni koji su na strani pravde a se će zločinci izgubiti.

Miro
Gost
Miro

Nije moja zelja da neko nekog baci u srednji vek, nego ako smo REALNI bas to moze da se desi u situaciji rata sa zapadom. Sta je fer i sta nije to njih ne zanima od Amerike do UN itd.. Ja samo iznosim cinjenice koje su LOGICNE i realne, a ne izazvane mojim emocijama. Problem ovde je bas to jer vecina citatelja previse navijasko razmislja sa svojim srcem nego sa svojom glavom, mene to ne interesuje jer ja nisam ni za Iran ni za Ameriku ili Izrael. Ja jesam za to da portal koji se zove LOGICNO iznosi logicne cinjenic a ne navijasku propagandu bilo za Ameriku, Rusiju, Kinu ili bilo kog drugog pozzz

Logican
Gost
Logican

Zašto ne osudjujes kažnjavanje naroda sankcijama . Rat u Siriji gđe je sve razoreno je projekata Izraela potpomognut vehabijama koju su ulazili u Siriji od turske granice isto država Izrael teroristpalestince , šta bi ti radio da te neko izbaci iz kuće .Možeš pitati sto će iranska vojska usiriji ? Pozvana od strane vlasti. Isto šta će Vojska SAD a u Siriji ? Koja nije pozvana. Sve se ovo uzvratili kao bumerang Izraelu doveo je Iran na svojoj granici. Sve se ovo radi protiv Irana zbog raketnog programa od kojeg je Izrael ugrožen (kako kažu) jer on može imati sve i nukleuse a neko ništa . Izraelu ne preostaje ništa nego da započne rat jer su tu uz njega SAD i Britanci a Iranu da se brani svim sredstvima. Možeš bezati do kuće a tu se moraš braniti svim sredstvima od cio nacista

Jole
Gost
Jole

Ako ovdje netko navija,onda je to zato što je Iran good guys,a oni drugi su bad guys.Rade svinjarije i kaos po cijelom svijetu i to kontinuirano.Stalno nekog napadaju i žele ga uništiti i opljačkati,kao sad npr.Venezuelu,koja ima najveće rezerve nafte.A i Iran je jako bogat resursima,a njima cure sline ko Pavlovljevim psima.Žive od pljačke i kriminala i cijeli svijet je žrtva njihovih orgija.Govorim o maloj izabranoj sekti izuzetnih.Vrijeme je da se toj bagri pokažu zubi jer vuku svijet u propast i sve nas skupa.
Kriza u Venezueli,izazivanje nerada u Hong Kongu gdje opet veleposlanstvo izuzetnih kordinira pobunu.
Stalno rovare diljem svijeta.A tebi ili neke stvari nisu jasne ili su ti predobro jasne.Nije to stvar logike,nego dobra i zla u trenutnim geostrateškim odnosima.

Lucija
Gost
Lucija

Miro@
A zašto ne koristite dijakritičke znakove?
Postoje 4 moguća odgovora…😊

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Nema šanse da se Izrael približi tamo, oni su hrabri kada se puca na Palestince s praćkama.

Mile
Gost
Mile

Laki stvarno si u pravu od 1948. pa do danas muslimani samo pobjede nižu a država Izrael nikad manja!!!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Gluposti obične, kao i rat 67. i 73. al nek ti bude. od 2006. Izrael zna samo za poraze. Na kraju, koliki je to Izrael? 8,7 milijuna stanovnika , od čega 20% Arapa i nešto kršćana. 20 770 km2, dakle trećina Hrvatske. Nije Izrael jak, nego su Britanci vješto posvađali muslimane i natjerali ih jedne protiv drugih. No, ne bih duljio priču. Bespredmetno je bilo kome išta pojašnjavati sa stavovima kao tvoji.

Mile
Gost
Mile

Laki; šteta što se malo bolje ne informiraš nisu Britanci nikakve muslimane zavadili tamo su samo suniti , a što se kršćana tiče bilo ih je preko 20% u Palestini da bi ih židovi sveli na statističku pogrešku. Toliko o tvojim glupostima i koji su to porazi židovske države a veličina židovske države samo raste?

Zvrk
Gost
Zvrk

pišeš zablude

apolo
Gost
apolo

Hezbollah je nocna mora Izraelu. Vec su ih jednom brutalno samarali. A i opet ce ako se pocnu k..

Mile
Gost
Mile

Koji je to film u kojem si ti to vidio da ga i mi pogledamo?

Kaj ti
Gost
Kaj ti

Libanon 2006 se ti zove film.

Max
Gost
Max

Sukob u Lbanonu 2006.

burt
Gost
burt

Homeini i njegovi kasniji nasljednici vjerski fanatici su još od dolaženja na vlast bili opsjednuti uništenjem Amerike i Izraela a posebno Tel Aviva kao simbola izraelske države, ono što je za njih još prije 15-20 godina bio samo san danas je realnost jer danas IRGC raspolažu krstarećim raketama koje mogu iz Irana dosegnuti Tel Aviv, i Hezbollah je iz Irana dobio rakete kojima može iz Libanona napadati Tel Aviv a i Hamas je iz Irana dobio tehnologiju raketa koje mogu iz Gaze dosegnuti Tel Aviv, upravo je Hamas nakon zapovjedi iz Teherana prije nekoliko mjeseci ispalio nekoliko raketa na predgrađa Tel Aviva i time otvorio novo poglavlje i ušao u realizaciju Homeinijevog manifesta, za realizaciju Homeinijevog manifesta nakon naoružavanja konvencionalnim raketnim oružjima još ostaje zadatak stvaranje atomskog oružja i ako atomsko oružje dođe u ruke vjerskih fanatika IRGC-a zapadna civilizacija i čovječanstvo će se prvi put suočiti sa realnosti istrebljenja i ukidanja postojećeg globalnog poretka

Antinio Cagapulito
Gost
Antinio Cagapulito

Go Iran,go!

anpi
Gost
anpi

Sta je to moreuz, koji je to jezik?

panStje
Gost
panStje

Sama rijec ti kaze. More-uz, uz-more. Dakle nesto sto je uz more, nekakav tjesnac ili prolaz. U ovom slucaju pokraj Indijskog oceana. E sad ako logicno razmislis na portalu Logicno, uz osnovno znanje o geografiji/zemljopisu, dolazis do zakljucka da se govori o Hormuskom tjesnacu kojeg velikim dijelom kontrolira Iran…
Mislim da je rijec iz srpskog jezika.

Max
Gost
Max

Znači tjesnac morski prolaz.

Trubadur
Gost
Trubadur

Eto baš sada kaže IRIB, da če onaj zarobljeni iranski tanker Grace – 1 u Gibraltaru, biti pušten za 2 dana………

IRGC
Gost
IRGC

Iranci pa voze sea doo skutere?Mogli su bar yamahe nabavit 🙂 Inace dajem im veliku podršku u borbi protiv zapadne sotone.

Baldazar
Gost
Baldazar

Samo naprijed i hrabro narode Irana, uništi do kraja svjetske uzurpatore i zlikovce koji siju ratove po svijetu da se ne vidi šta rade oni u susjedstvu.
Nije ni Rimsko carstvo dovjeka pa neće ni oni, a kad na njih počne lov ni kroz dimljak neće izaći.

Max
Gost
Max

Ako dođe do sukoba Iran Će se braniti žestoko zato se treba kloniti tog područja.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik