Sjeverni Irak je prodan u Izraelu

89 komentara

Prema kurdskom portalu Rudaw, nakon referenduma o neovisnosti iračkog Kurdistana je do sada izbrojano oko 300 000 glasačkih listića. Oko 93% se izjasnilo za neovisnost sjeverne račke regije, a 7% je protiv. Rezultati nisu konačni, ali je za očekivati da će od ukupnog broja ljudi koji su izašli na glasanje preko 90% biti za uspostavu neovisnog ”Kurdistana”. Kao što su zakonodavci u Erbilu napomenuli, referendum nije obvezujući, ali je plemenski vođa iračkih Kurda Massoud Barzani, čija obitelj de facto vlada regijom, rekao ”kako će biti poštovana volja naroda i irački Kurdistan ide ka neovisnosti”.

Sa stajališta iračkih Kurda, međunarodnog prava i prava na samoodređenje, irački Kurdi, koji čine dio naroda od skoro 40 milijuna ljudi, imaju pravo na vlastiti politički entitet. Problem je što su Massoud Barzani i njegov nećak, general Sirvan Barzani, dugogodišnji zapovjednik kurdskih naoružanih milicija, kasnije Peshmerga snaga, tijekom rata protiv terorista ”Islamske države” zauzeli područja koja nikad nisu bila kurdska i jednostrano ih pripojili iračkoj autonomnoj regiji Kurdistan. Sporna područja se nalaze u pokrajinama Kirkuk, Dijala, Salahudin i Ninava.

Čak i u slučaju da je Bagdad hipotetski uspio postići dogovor o nekakvom obliku konfederacija ili zajednice nezavisnih država, ovo bi ostao problem koji bi bio žarište budućih sukoba. Za Bagdad je neprihvatljivo da nakon razgraničenja u kojem su Kurdi na sjeveru zemlje dobili autonomiju, Erbil sebi pripaja teritorije koje je osvojio oružjem, čak i ako se to dogodilo u borbi protiv ”Islamske države”

FOTO Kurdistan
FOTO: Sporna područja u Iraku

Sve do jučer je referendum podržao samo Izrael, a susjedne zemlje i središnja vlast u Bagdadu su najavili punu blokadu iračkog Kurdistana. Sa svih strana susjedi iračkog Kurdistana se provode vojne vježbe, a posljednje su zajedno pokrenuli turska i iračka vojska.

Prešutna podrška Washingtona

Znakovito je da je službeni stav Washingtona sve do jučer bio kako se protivi održavanju referenduma i neovisnosti regije, barem u ovim okolnostima, da bi državni tajnik Rex Tillerson danas dao izjavu ”kako će SAD, unatoč svemu, ostati partner iračkih Kurda”.

”Američki State Department je izjavio da se, iako duboko razočaran kurdskim referendumom o neovisnosti, njegovi odnosi s kurdskim narodom neće promijeniti”.

“Sjedinjene Države se protive nasilju i jednostranim potezima bilo koje strane da promijeni granice”, navodi se u priopćenju koje nikako ne treba smatrati za ”čvrst stav” State Departmenta.

Kurdski dužnosnici, uključujući predsjednika Massouda Barzanija i premijera Nechirvana Barzana, inzistiraju na tome da referendum ne mijenja granice i kažu da su ze takva pitanja otvoreni za pregovore s Bagdadom.

Međutim, predsjednik Barzani je ponovio kako nikada neće pristati na pregovore o takozvanoj ”Zelenoj liniji”, koja je prije invazije razdvajala kurdske Peshmerge i bivše snage Saddama Husseina, što znači da se kurdske snage ne žele povući na granice prije 2003. godine.

State Departmenta je ranije rekao da će glasovanje od 25. rujna “povećati nestabilnost i teškoće za kurdistansku regiju i njezine narode, te da će uvelike zakomplicirati odnos kurdske vlade s Irakom i susjednim zemljama”.

“Povijesni odnos Sjedinjenih Američkih Država s narodima iračke regije Kurdistan se u svjetlu neobvezujućeg referenduma neće promijeniti”, priopćeno je.

Sjedinjene Države su se kurdskom referendumu navodno suprotstavile ”zbog negativnog utjecaja izbora na borbu protiv ”Islamske države”, iako kurdske snage u njoj ne sudjeluju od studenog 2016. i zauzimanja grada Bashiqe, sjeverno od Mosula.

kurdi
FOTO: Kurdi sa zastavama Iračkog Kurdistana i Izraela

Sjeverni Irak je prodan u Izraelu

Kao što je ranije navedeno, jedina zemlja u svijetu koja je nedvosmisleno podržala referendum je Izrael. Ova činjenica je zabrinjavajuća, posebno u svjetlu izraelskih napora da fragmentiraju regiju, kako bi se lakše nosili s malim i slabim susjednim državicama, što se podudara s projektom ”Novog Bliskog istoka” američkih neokonzervativaca.

Jedan korak ostaje na liniji terorizma kojeg pokušavaju uspostaviti. Stoga je klan Barzani pristao na suradnju sa židovskom državom, iako je svjestan da taj plan znači podjelu teritorija Iraka i Sirije i širenje sferu utjecaja Izraela sve do granica biblijske “Obećane zemlje”.

Referendum će sigurno dovesti do objavljivanja takozvane “neovisne kurdistanske” države. Tijekom kampanje i na glasanju su kurdske Peshmerga snage “ponosno” nosile zastave Izraela i na javnim okupljanjima se plesalo na intoniranje izraelske nacionalne himne. Mnogi koji su vidjeli ovu scenu smatraju da je Barzani sjeverni Irak prodao Izraelu.

Najavom datuma referenduma su se u sjevernom Iraku, uz kurdske, mogle vidjeti i izraelske zastave. Isti je slučaj i među kurdskom dijasporom u zapadnim zemljama. Isticale su se i karte “Velikog Kurdistana” koji uključuje dijelove teritorija Turske, Irana i Sirije.

Pojava zastave Izraela s kartom “Kurdistana” je jasan pokazatelj glavnog cilja ovog referenduma, a to nije toliko željena sloboda za kurdski narod. Kurdski referendum je najveći korak u ostvarivanju nikada zaboravljenog izraelskog plana uspostave nadzora nad ”Obećanom zemljom”. Riječ je ”Planu Yinon”, koji se počeo provoditi napadom na Irak 2003., napadom na Libanon 2006. godine, razaranjem Libije 2011., ratovima u Siriji i Iraku, ratom protiv Jemena i svrgavanjem režima u Egiptu.

”Svjetska cionistička organizacija” nije složna oko granica Velikog Izraela. Jedni tvrde da Izrael treba uključivati povijesnu Palestinu, južni Libanon do Sidona i rijeke Litani, sirijsku Golansku visoravan, dolinu Hauran i Dara’u i kontrolu željeznice Hijaz od Dera’e do Ammana, Jordana, kao i zaljeva Aqaba.

Neki žele i više, teritorij od Nila na zapadu do Eufrata na istoku, uključujući Palestinu, Libanon, zapadnu Siriju i južnu Tursku i dijelove Iraka.

Veliki Izrael
FOTO: ”Plan Yinon” i Veliki Izrael

Čak i za ostvarivanje ”minimalističkog” plana je kurdski referendum od ključne važnosti. Ako Barzani uspije uspostaviti neovisnu državu, jasno je da će se na teritoriju Kurdistana biti uspostavljene izraelske vojne, na samoj granici Turske, Sirije i Irana, što će otvoriti vrata velikom utjecaju Izraela na cijelom Bliskom istoku.

Barzani je osobno dopustio isticanje izraelske zastave u Erbilu, Dohuku i Sulejmaniji, Mosulu, pa čak u Kirkuku, čime kao da želi poručiti da će sjeverni Irak kao dar dati Izraelu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je prošlog mjeseca rekao: ”Kurdi su hrabri ljudi, dijelimo iste vrijednosti i prirodno je da podržavamo Barzanijev izbor za neovisnost”.

Kasnije je u više navrata rekao da Izrael podržava njegovu ”državu”. I kao što uvijek biva pri uspostavi novih država ili nakon prevrata, svoju su rekli i povjesničari. Nekoliko izraelskih instituta i medija su proteklih tjedana širili nikada potvrđenu tezu ”kako Kurdi vuku porijeklo od židovskog naroda”’.

Kurdi sa izraelskom zastavom
FOTO: Izraelska zastava

Poziv da se u Erbilu podigne izraelska zastava je bio konačni dokaz zbog čega se uopće održava ovaj referendum. Tijekom skupova su govornici zahvalili Izraelu na potpori neovisnosti svoje države, ističući ”kurdsko-izraelsko bratstvo”.

Za kraj se može zaključiti da Kurdistan nakon ovog referenduma neće biti neovisan i da će polagati račune Izraelu. Izrael, putem ovog referenduma želi podijeliti Irak, a potom i Siriju, a ako postigne taj cilj, postići će cilj “Obećane zemlje”. Takav ishod bi doveo do kaosa i mogao bi ”uskrsnuti” gotovo poraženu ”Islamsku državu”.

Dakle, uz sve nepravde koje je pretrpio i nanio drugima, nedopustivo je da se Kurdi poigravaju sa sudbinom šire regije i svijeta, samo zato što se trenutno zbog podrške Izraela osjećaju ”nedodirljivima”. Irački Kurdistan ne bi bio ni prva ni posljednja ”neovisna država” čije su vođe pogrešno procijenile povijesne okolnosti i s ciljem ostvarenja težnji naroda koje navodno predstavljaju su prihvatili pomoć od sila koje imaju vlastite planove, a Kurdi su im samo pijun na geopolitičkoj šahovskoj ploči.

ErbilIrački KurdistanMassoud BarzaniPeshmergeReferendumReferendum o neovisnostiReferendum o nezavisnostiSirvan Barzani
Pretplatiti se
Obavijesti o
89 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Brik
6 godine prije

Krim = Kurdistan

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Na ovoj karti fali kompletna teritorija ” sestrinskih firmi” S.Arabije i Katara.Šta reći za ove Kurde ? Idioti,bili i ostali.

rock melvudin
6 godine prije

jadni krdi,nisu ni svesni šta ih sve čeka u bliskoj budućnosti

antun comb
6 godine prije

“kako Kurdi vuku porijeklo od židovskog naroda”….pa u biti je ovo i tocno, moze se reci i da židovi vuku porijeklo od kurda. proucite malo povijest I to onu “dublju” povijest pacete vidjeti odakle su židovi ustvari dosli i nastali. Recimo Juda pleme je zivjelo u danasnjem kurdskom dijelu Perzije ili ti sada Irana i po tom plemenu nastalo je ime Židovi.

a takodje nemojte i ovo zaboraviti da su mnogi “slavni” Židovi potekli iz plemena Juda, a jedan od njih je bio vas ljubljeni Isus Krist.

Markiz
6 godine prije

Kurdi nikad nisu imali drzavu zato sto su bili kurve velikim za njihove interese kao npr,ubijanje armenaca te naseljavanje na njihovim podrucjima zbog Turskih interesa itd nece je ni sad dobit jednostavno nemaju kopnenu vezu sa saveznikom.

Travis
6 godine prije

Može se pričati što god, ali kad nekoga ima 40 milijuna, naoružan je i vrlo odlučan, ima jake saveznike, onda se s njim mora ozbiljno računati.

Mercury
6 godine prije

Turskoj je sada ultra skupo napasti Kurde, a za 30 godina će im Kurdi uzeti cijeli jug…

Tomica
6 godine prije

Mislim da je ovo, kao još neke druge, sluganska samostalnost i Kurdi se ustvari bore za interese Izraela i SAD. Služe kao korisne budale a kad dođe vrijeme Izrael će lako s njima izaći na kraj.

OT
Ipak bi trebalo malo u ozbiljnije analizirati i upoređivati neke stvari mada, za trolanje je dobro i ovako.

davor
6 godine prije

9/11 je dan kada je stavljen u akciju Yinon plan i dan kada je dozvoljeno bilo poletiti samo dva aviona sa teritorija SAD-a, jedan je prevozio u Saudijsku Arabiju članove obitelji bin Laden a drugi je prevozio u Tel Aviv 200 izraelskih “studenata” a.k.a. članova Mossada i ostalih izraelskih službi koji su mjesec dana radili na postavljanju eksploziva na temeljima WTC-a i diljem New Yorka i New Jerseya. Naravno nikada nije bilo jasnije nego danas kada Izrael javno želi ocrtavati vlastite konture bliskog Istoka.

mmne
6 godine prije

mislim da ovdje nije rijec o kurdistanu nego o ..greater israel…?

homofob
6 godine prije

Sta znaci ova, meni nejasna, recenica iz clanka: “Jedan korak ostaje na liniji terorizma kojeg pokušavaju uspostaviti.”?

Hari1
6 godine prije

Postavlja se pitanje da li Kurdi, kao narod, trebaju imati svoju državu. Ako svi ostali narodi smatraju kako sami imaju pravo na to, onda takvo pravo treba priznati i Kurdima. U suprotnom su licemjerni. Oko razgraničenja mogu pregovarati. A da ne govorimo o tome kako se to područje od davnina zove Kurdistanom.

Zvrk
6 godine prije

Gledah jučer reportažu o tom referendumu koje je komentirala Inka Eterović, poznata kao najveća rusofilka na državnoj dalekovidnici. Ne bi spomenuo ni to niti nju već mi je zapalo za uho posljednje što je izgovorila: “kurdi su narod od 30 milijuna pripadnika i najveći su narod bez vlastite države na svijetu.”, odvali ona i ostade živa. Čitatelji i komentatori, to je posljedica one: sto laži postaje istina. Vjerojatno je riječ o recitiranom tekstu iz HINA-e koja se proslavila “stručnošću”, faktografijom i “znanjem”. Boli što u moru tolikih vijesti malo tko ima ili ne smije imati vremena da naizgled banalne stvari korektira i prikaže ih što istinitijima. Ovako će domaći konzumenti biti obogaćeni još jednom “istinom”. Da zna, većinu ih nije ni briga jer pored vlastite egzistencija sigurno malo koga zanima što se zbiva tisuću kilometara istočno, ali u manjoj ili većoj mjeri je puno toga povezano. Toga već nismo ni… Čitaj više »

Marjan Schtrauss Knafeljc
6 godine prije

Kako to misliš,prodan? Ako neki narod nastanjuje područje gdje živi u večem broju je normalno,da ima pravo na tome mijestu organizirati i svoju državu! Ili možda Hrvati nemaju pravo na nju u istoj mjeri kao i Kurdi?

Alen
6 godine prije

Kurdske prostitutke..

Apaš
6 godine prije

Babiću, u očajničkom pokušaju negacije prava na samoodređenje Kurdskog naroda pišeš i ovaj pamflet u svojoj seriji pamfleta protiv Kurdistana! Sad si se uhvatio teorija urote sa Židovima i cionistima u glavnoj ulozi? Pa dokle ćeš više da mrziš Kurde i sve kurdsko?
To što na karti sveta nema Kurdistana je nepravda koja mora da bude ispravljena. Tursku je 1921 spasao junački Ataturk šurujući sa Britancima i Francuzima. Ali sada kad je njegovo nasleđe rastočeno, rastočiće se i njegova Turska i ostale linije u pesku koje su povukli imperijalisti preko kurdske zemlje!

Sloboda Kurdima! Živeo nezavisni Kurdistan! Smrt turskom fašizmu! Sloboda kurdskom narodu!

Iranac 100%
6 godine prije

Za informaciju, imate ovdje proslavu referenduma koja se dogodila u Iranu: https://twitter.com/hashtag/Rojhelat?src=hash

hiber
6 godine prije

Dakle, ponovimo povijesne činjenice. Sporazumom Engleske i Francuske potpisan je 1916.g. sporazum Sykes-Picot uz pridruženje carske Rusije kojoj je trebala pripasti Armenija, te dijelovi Turske i Kurdistana, te Italije. Oktobarskom revolucijom prokazana je ova sramotna imperijalna politika, ali su pobjednici kasnije proveli sporazum i formirali engleske, francuske i talijanske sfere kojima su kasnije formirani Turska, Sirija i Iraq. Drugim sv.ratom i grčkim ratom poništen je talijanski uticaj,a u Arabiji je englesko-francuski uticaj zamjenjen američkim. Sada tsar Putin i gospodin Babić ne provode ništa drugo nego pokušavaju očuvati navedeni europski imperijalni sporazum. Na žalost, naprosto je nevjerojatno kakve nebuloze se u obranu neobranjivog moraju napisati. Međutim provedbom referenduma je izbačen duh iz boce i ne može se više vratiti. Barzani ce sada u pregovore s Bagdadom, dok se u Siriji ne provede sličan referendum. To ameri znaju i sada je budućnost svih zemalja Sykes-Picot dovedena u pitanje. To uključuje: Azarbeđan, Armeniju,… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI