fbpx

Sjeverni Irak je prodan u Izraelu

Sjeverni Irak je prodan u Izraelu 1

Prema kurdskom portalu Rudaw, nakon referenduma o neovisnosti iračkog Kurdistana je do sada izbrojano oko 300 000 glasačkih listića. Oko 93% se izjasnilo za neovisnost sjeverne račke regije, a 7% je protiv. Rezultati nisu konačni, ali je za očekivati da će od ukupnog broja ljudi koji su izašli na glasanje preko 90% biti za uspostavu neovisnog ”Kurdistana”. Kao što su zakonodavci u Erbilu napomenuli, referendum nije obvezujući, ali je plemenski vođa iračkih Kurda Massoud Barzani, čija obitelj de facto vlada regijom, rekao ”kako će biti poštovana volja naroda i irački Kurdistan ide ka neovisnosti”.

Sa stajališta iračkih Kurda, međunarodnog prava i prava na samoodređenje, irački Kurdi, koji čine dio naroda od skoro 40 milijuna ljudi, imaju pravo na vlastiti politički entitet. Problem je što su Massoud Barzani i njegov nećak, general Sirvan Barzani, dugogodišnji zapovjednik kurdskih naoružanih milicija, kasnije Peshmerga snaga, tijekom rata protiv terorista ”Islamske države” zauzeli područja koja nikad nisu bila kurdska i jednostrano ih pripojili iračkoj autonomnoj regiji Kurdistan. Sporna područja se nalaze u pokrajinama Kirkuk, Dijala, Salahudin i Ninava.

Čak i u slučaju da je Bagdad hipotetski uspio postići dogovor o nekakvom obliku konfederacija ili zajednice nezavisnih država, ovo bi ostao problem koji bi bio žarište budućih sukoba. Za Bagdad je neprihvatljivo da nakon razgraničenja u kojem su Kurdi na sjeveru zemlje dobili autonomiju, Erbil sebi pripaja teritorije koje je osvojio oružjem, čak i ako se to dogodilo u borbi protiv ”Islamske države”

FOTO Kurdistan

FOTO: Sporna područja u Iraku

Sve do jučer je referendum podržao samo Izrael, a susjedne zemlje i središnja vlast u Bagdadu su najavili punu blokadu iračkog Kurdistana. Sa svih strana susjedi iračkog Kurdistana se provode vojne vježbe, a posljednje su zajedno pokrenuli turska i iračka vojska.

Prešutna podrška Washingtona

Znakovito je da je službeni stav Washingtona sve do jučer bio kako se protivi održavanju referenduma i neovisnosti regije, barem u ovim okolnostima, da bi državni tajnik Rex Tillerson danas dao izjavu ”kako će SAD, unatoč svemu, ostati partner iračkih Kurda”.

”Američki State Department je izjavio da se, iako duboko razočaran kurdskim referendumom o neovisnosti, njegovi odnosi s kurdskim narodom neće promijeniti”.

“Sjedinjene Države se protive nasilju i jednostranim potezima bilo koje strane da promijeni granice”, navodi se u priopćenju koje nikako ne treba smatrati za ”čvrst stav” State Departmenta.

Kurdski dužnosnici, uključujući predsjednika Massouda Barzanija i premijera Nechirvana Barzana, inzistiraju na tome da referendum ne mijenja granice i kažu da su ze takva pitanja otvoreni za pregovore s Bagdadom.

Međutim, predsjednik Barzani je ponovio kako nikada neće pristati na pregovore o takozvanoj ”Zelenoj liniji”, koja je prije invazije razdvajala kurdske Peshmerge i bivše snage Saddama Husseina, što znači da se kurdske snage ne žele povući na granice prije 2003. godine.

State Departmenta je ranije rekao da će glasovanje od 25. rujna “povećati nestabilnost i teškoće za kurdistansku regiju i njezine narode, te da će uvelike zakomplicirati odnos kurdske vlade s Irakom i susjednim zemljama”.

“Povijesni odnos Sjedinjenih Američkih Država s narodima iračke regije Kurdistan se u svjetlu neobvezujućeg referenduma neće promijeniti”, priopćeno je.

Sjedinjene Države su se kurdskom referendumu navodno suprotstavile ”zbog negativnog utjecaja izbora na borbu protiv ”Islamske države”, iako kurdske snage u njoj ne sudjeluju od studenog 2016. i zauzimanja grada Bashiqe, sjeverno od Mosula.

kurdi

FOTO: Kurdi sa zastavama Iračkog Kurdistana i Izraela

Sjeverni Irak je prodan u Izraelu

Kao što je ranije navedeno, jedina zemlja u svijetu koja je nedvosmisleno podržala referendum je Izrael. Ova činjenica je zabrinjavajuća, posebno u svjetlu izraelskih napora da fragmentiraju regiju, kako bi se lakše nosili s malim i slabim susjednim državicama, što se podudara s projektom ”Novog Bliskog istoka” američkih neokonzervativaca.

Jedan korak ostaje na liniji terorizma kojeg pokušavaju uspostaviti. Stoga je klan Barzani pristao na suradnju sa židovskom državom, iako je svjestan da taj plan znači podjelu teritorija Iraka i Sirije i širenje sferu utjecaja Izraela sve do granica biblijske “Obećane zemlje”.

Referendum će sigurno dovesti do objavljivanja takozvane “neovisne kurdistanske” države. Tijekom kampanje i na glasanju su kurdske Peshmerga snage “ponosno” nosile zastave Izraela i na javnim okupljanjima se plesalo na intoniranje izraelske nacionalne himne. Mnogi koji su vidjeli ovu scenu smatraju da je Barzani sjeverni Irak prodao Izraelu.

Najavom datuma referenduma su se u sjevernom Iraku, uz kurdske, mogle vidjeti i izraelske zastave. Isti je slučaj i među kurdskom dijasporom u zapadnim zemljama. Isticale su se i karte “Velikog Kurdistana” koji uključuje dijelove teritorija Turske, Irana i Sirije.

Pojava zastave Izraela s kartom “Kurdistana” je jasan pokazatelj glavnog cilja ovog referenduma, a to nije toliko željena sloboda za kurdski narod. Kurdski referendum je najveći korak u ostvarivanju nikada zaboravljenog izraelskog plana uspostave nadzora nad ”Obećanom zemljom”. Riječ je ”Planu Yinon”, koji se počeo provoditi napadom na Irak 2003., napadom na Libanon 2006. godine, razaranjem Libije 2011., ratovima u Siriji i Iraku, ratom protiv Jemena i svrgavanjem režima u Egiptu.

”Svjetska cionistička organizacija” nije složna oko granica Velikog Izraela. Jedni tvrde da Izrael treba uključivati povijesnu Palestinu, južni Libanon do Sidona i rijeke Litani, sirijsku Golansku visoravan, dolinu Hauran i Dara’u i kontrolu željeznice Hijaz od Dera’e do Ammana, Jordana, kao i zaljeva Aqaba.

Neki žele i više, teritorij od Nila na zapadu do Eufrata na istoku, uključujući Palestinu, Libanon, zapadnu Siriju i južnu Tursku i dijelove Iraka.

Veliki Izrael

FOTO: ”Plan Yinon” i Veliki Izrael

Čak i za ostvarivanje ”minimalističkog” plana je kurdski referendum od ključne važnosti. Ako Barzani uspije uspostaviti neovisnu državu, jasno je da će se na teritoriju Kurdistana biti uspostavljene izraelske vojne, na samoj granici Turske, Sirije i Irana, što će otvoriti vrata velikom utjecaju Izraela na cijelom Bliskom istoku.

Barzani je osobno dopustio isticanje izraelske zastave u Erbilu, Dohuku i Sulejmaniji, Mosulu, pa čak u Kirkuku, čime kao da želi poručiti da će sjeverni Irak kao dar dati Izraelu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je prošlog mjeseca rekao: ”Kurdi su hrabri ljudi, dijelimo iste vrijednosti i prirodno je da podržavamo Barzanijev izbor za neovisnost”.

Kasnije je u više navrata rekao da Izrael podržava njegovu ”državu”. I kao što uvijek biva pri uspostavi novih država ili nakon prevrata, svoju su rekli i povjesničari. Nekoliko izraelskih instituta i medija su proteklih tjedana širili nikada potvrđenu tezu ”kako Kurdi vuku porijeklo od židovskog naroda”’.

Kurdi sa izraelskom zastavom

FOTO: Izraelska zastava

Poziv da se u Erbilu podigne izraelska zastava je bio konačni dokaz zbog čega se uopće održava ovaj referendum. Tijekom skupova su govornici zahvalili Izraelu na potpori neovisnosti svoje države, ističući ”kurdsko-izraelsko bratstvo”.

Za kraj se može zaključiti da Kurdistan nakon ovog referenduma neće biti neovisan i da će polagati račune Izraelu. Izrael, putem ovog referenduma želi podijeliti Irak, a potom i Siriju, a ako postigne taj cilj, postići će cilj “Obećane zemlje”. Takav ishod bi doveo do kaosa i mogao bi ”uskrsnuti” gotovo poraženu ”Islamsku državu”.

Dakle, uz sve nepravde koje je pretrpio i nanio drugima, nedopustivo je da se Kurdi poigravaju sa sudbinom šire regije i svijeta, samo zato što se trenutno zbog podrške Izraela osjećaju ”nedodirljivima”. Irački Kurdistan ne bi bio ni prva ni posljednja ”neovisna država” čije su vođe pogrešno procijenile povijesne okolnosti i s ciljem ostvarenja težnji naroda koje navodno predstavljaju su prihvatili pomoć od sila koje imaju vlastite planove, a Kurdi su im samo pijun na geopolitičkoj šahovskoj ploči.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
93 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Brik
Gost
Brik
3 godine prije

Krim = Kurdistan

Pitalac
Gost
Pitalac
3 godine prije
Reply to  Brik

Admine: molim te da nam svima koji citamo i glasamo za komentare objasnis: zasto istovremeno upise i ‘plus’ i ‘minus’
prolikom glasanja za jedan od prijedloga.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Pitalac

Meni isto, ali se izgleda prvim uključivanjem i ocjenjivanjem otvori sve ostalo.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Evo, nisam bio ovdje, dao sam ti plus i izašla dva….., a bilo je 0 – 0

L. R.
Admin
Famed Member
3 godine prije
Reply to  Pitalac

Pitalac,

To smo već jednom objasnili. Upravo u ovom momentu imamo 150 online korisnika. Svi oni čitaju i lajkaju. Dok vi napišete poruku ili ju pročitate, netko je drugi kliknuo na plus ili minus. Kada odlučite staviti vaš plus ili minus, sustav to učini i prikaže ukupni broj pluseva i minusa.

Admin

L. R.
Admin
Famed Member
3 godine prije
Reply to  L. R.

Nema nitko pravo da dira to glasanje na našem portalu. Ili je problem kojeg sam gore naveo ili koristite Internet Explorer za browser.

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  L. R.

Nije točno, kod mene je browser IE i opet isto! Npr. ovaj tekst ide jer sam vas jučer “bombardirao” tweet-ovima vezanog za ovo “savezništvo”, ali kada, jer mislim svojom glavom, napišem post oko nečega, anarho me redovito naziva botom, a nekada sam i pisao za portal dok nije postao manje neovisan!

L. R.
Admin
Famed Member
3 godine prije
Reply to  Željko

Sami priznajete da ste nas “bombardirali” i onda se žalite što vas Anarho blokira. 🙂

Anarho ima puno povjerenje redakcije i vrlo dobro detektira osobe loših namjera.

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  L. R.

@ Admin Oprostite ali ne pišite gluposti, vi ste neki prorok pa znate tko ima loše namjere? Shvatite ima nas koji, još uvijek, mislimo svojim mozgom, a ne što nam se servira!

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  L. R.

Niste u pravu! Ako tko da – a ne slaže se sa politikom uredništva automatizirano se uz – da još i jedan +, a ako se da + a u skladu je sa politikom uredništva piše se dva +!!

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije
Reply to  Željko

Bujne li maste Zeljko, “sto je babi milo to joj se i snilo” … to ti je kao da ubacis karticu u bankomat i prikazes trenutno stanje na racunu, u medjuvremenu platis nesto putem internet banke i zatim hoces isplatiti novac koji si vec potrosio. Posto bankomati “komuniciraju” internetom jasno je da ti ne smije isplatiti novac koji si u medjuvremenu potrosio, a i tebi je jasno da je novo stanje na racunu ispravno. U tom slucaju sigurno neces zvati banku i optuzivati je da ti lazu da ne mozes dobiti novac, kada si jos “malo pre” vidio da imas dovoljno stanje. Ocito je da ne razumjes kako web sajtovi funkcionisu (ili se pravis blesav) … ali posto optuzujes urednistvo za “avtomatsko” manipulisanje ocjenama u skladu sa “politikom urednistva” ti ces to nama fino objasniti, kako bi ti to izveo. Znaci imas izvrsnu priliku pojasniti ostalim citateljima kako je to u tehnickom smislu moguce sprovesti na wordpress stranici. Posto sam ja (eto slucajno) bas u toj struci, moci cu ocjeniti da li stvarno razumjes kako stvari funkcionisu ili jednostavno trolujes. U slucaju da ne obrazlozis adekvatno svoje tvrdnje i optuzbe na racun urednistva, sam si sebi “pucao u koljeno” i… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  Anarho

@ Anarho Vi ne ocjenjujte mene, nego pitajte npr. gospodina Jasaka sa kojim sam imao divnu korespodenciju o meni!! Vi nastupate kao ” Kominterna ” ili kao neizabrani ” čelnici EU ” ili kao netko tko nam je govorio ” ako niste s nama onda ste protiv nas”! Postoji li sloboda govora za vas ili moramo misliti kako pojedini financijeri pojedinih “portala” žele??!!

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije
Reply to  Željko

A Ti si neki prorok il sta? Ti znas da se ovde manipulise ocjenama ali neznas kako? Ti znas da je ovo “financiran” portal ali ne znas kako? Imas jos 8 sati da obrazlozis svoje prorocke glupe optuzbe ili letis!
Nije sloboda govora optuzivati nekoga za nesto sto niti ne razumjes a kamoli argumentovano obrazlozis! To je obicno pljuvanje i trolovanje!

antun comb
Gost
antun comb
3 godine prije
Reply to  Pitalac

zato sto u isto vrijeme I neko drugi “glasa”. I ti kliknes na + ja na – i eto ti tajne.

Mate
Gost
Mate
3 godine prije
Reply to  Pitalac

Kada se klikne plus ili minus, stranica se tada osvježi odnosno ponovno učita.

mmne
Gost
mmne
3 godine prije
Reply to  Pitalac

mislim da je to zato jer se kumuliraju glasovi….moze biti na 10-15 minuta…

Tedi
Gost
Tedi
3 godine prije
Reply to  Pitalac

A sto ti je vazan taj plus ili minus,imas svoje misljenje.

Ludiagresivan
Gost
Ludiagresivan
3 godine prije
Reply to  Pitalac
Neko ime
Gost
Neko ime
3 godine prije
Reply to  Brik

Sto bi u toj jednadzbi predstavljao npr. Kosmet?

Brik
Gost
Brik
3 godine prije
Reply to  Neko ime

Isto znak jednakosti i za KiM.
Jednom sam postavio ovdje pitanje zašto se odvojio Krim od Ukrajine, a neki su mi odgovorili da je to oduvijek bio ruski teritorij, i da je proveden referendum o odcjepljenju koji je prošao sa preko 90% “ZA”. Pa eto, onda bi po toj logici bilo ovo i sa Kurdima, tj. Kurdistanom.
Međutim, uvjeren sam da oni koji opravdavaju odcjepljenje Krima (bar na ovom portalu), ne odobravaju odcjepljenje Kurdistana. Ali, Bože moj, svi imamo pravo na svoje mišljenje.
Unaprijed zahvalan na minusima 😛

Tedi
Gost
Tedi
3 godine prije
Reply to  Brik

Niti jedan referendum ili ti ugovor ne vazi u vreme rata,sve je to u funkciji prevare.

Kandinski
Gost
Kandinski
3 godine prije
Reply to  Brik

Kad je Kurdisko pleme bilo dio Kurdistana? Kako se ne zajebu pa ne osamostale od Turske?

oddball
Gost
oddball
3 godine prije
Reply to  Neko ime

u današnjem globalnom svijetu Balkan, a time i Srbija nisu geopolitički relevantni faktori, time je i kosmet nebitan, ja mislim da je to balast kojeg su se Srbi sretno riješili, e sad kako se oni emocionalno nose sa gubitkom kosmeta to je druga stvar

logo
Gost
logo
3 godine prije
Reply to  oddball

odoball ti pojma nenas uzmi knjge u ruku i citaj balkan je geopolitiki najvazniji svjetski prostor od najdavnije proslosti do danas a kosmeta se nisu rjesili vec su napadnuti od najvece svjetske sile koja je postojala a koja to sigurno ne bi ucinila da je kosovo i balkan nebitan geopolticki prostor tek toliko da nesto naucis i danas je tako

oddball
Gost
oddball
3 godine prije
Reply to  logo

danas je najvažniji geopolitički prostor zapravo Pacifik, Europa polaku pada u drugi plan, a time i Balkan, ne živimo više u vrijeme Gavrila Principa, ja samo kažem da su se Srbi zapravo riješili balasta samo to ne kuže već i dalje žive u prošlosti

Imenjak
Gost
Imenjak
3 godine prije
Reply to  oddball

e prijatelju idi malo do knjižnice pa uči… ovuda kinezi i rusi hoće protjerat željeznicu i plinovod… zato je važno.. tebe su samo uspjeli uvjeriti da je nevažno

Tedi
Gost
Tedi
3 godine prije
Reply to  logo

Upravo tako,rimski put za svetu zemlju, i danas se nalaze u j. Srbiji putevi gradeni za vrijme rimskog Carstva.

Brik
Gost
Brik
3 godine prije
Reply to  oddball

Gle, kad govorimo o granicama bivše Jugoslavije meni je to jasno kad su u pitanju granice republika. Dogovor je bio da se priznaju granice bivših republika onakve kakve su nacrtane na drugom zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu. Međutim, granice autonomnih pokrajina (Vojvodine i Kosova i Metohije) nisu mi jasne, i ne znam jesu li i autonomne pokrajine imale ikakvo pravo samoodređenja kao republike. Priznajem, taj dio mi nije jasan.

Tedi
Gost
Tedi
3 godine prije
Reply to  Brik

Da u Jajcu ne 1974g

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Brik

Općenito pokrajine i regije nemaju pravo na samoodređenje. Postoje preduvjeti za ostvarivanje tog prava, propisani međunarodnim pravom, iako se različito tumače ovisno o slučaju. Ovdje nije toliko sporno pravo, koliko okupirani teritoriji. Ali ako za jedno pravo učiniš sto nepravdi, onda je i samo pravo upitno. To bi priznati pravnici trebali znati, no tko se u geopolitici drži prava i pravde?

Imenjak
Gost
Imenjak
3 godine prije
Reply to  Brik

Da li isto misliš i za SAO Krajinu? Već sam postavio pitanje zašto se na Kosmetu koristi etnički, a u SAO Krajini teritorijalni princip. Nitko nije dao ok odgovor.

Brik
Gost
Brik
3 godine prije
Reply to  oddball

Stari, sa ovakvim stavom na ovom portalu, očekuj minuse. Ne uzrujavaj se 😉

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Neko ime

Ništa.Harambaša Barzani za protivnike ima ozbiljne zemlje a ne balkanske vukojebine.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Brik

S tim da kim graniči s Rusijom, a ovi sa zrakom. Usput Krim se odvojio u svojim Republičkim granicama, a ovo je autonomna regija, što nije isto u smislu samoodređenja. Čitaj malo….. Imaš u dokumentima UN-a

Marjan Schtrauss Knafeljc
Gost
Marjan Schtrauss Knafeljc
3 godine prije
Reply to  Brik

Kosovo i Metohija=Krim i Ukrajina

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Na ovoj karti fali kompletna teritorija ” sestrinskih firmi” S.Arabije i Katara.Šta reći za ove Kurde ? Idioti,bili i ostali.

rock melvudin
Gost
rock melvudin
3 godine prije

jadni krdi,nisu ni svesni šta ih sve čeka u bliskoj budućnosti

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  rock melvudin

Ja isto vjerujem da nisu ni svjesni. Kad Erdogan zatvori naftovod, a drugi ih blokiraju na kopnu i zraku, kako će i od čega živjeti, samo bog zna.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
3 godine prije

Ma, da se na tome zavrsi trebali bi biti sretni.Ceka njih puno gore.

Sovoranola
Gost
Sovoranola
3 godine prije

A to je:topovski meso.

Tedi
Gost
Tedi
3 godine prije

Oni misle,nema problema hranit ce ih Izrael i dati svo naoruzanje da osvajaju teritorije za svog vazala,a ovaj plemenski voda se nafatiro,boli ga cuna za tamo neke njegove Kurde,narod mu je ljudski potencijal za zaradu. Znanje je moc a saznananje jos i vise.Hahaha.

Iranac 100%
Gost
Iranac 100%
3 godine prije

Zavisi, zavisi, ovisi, ovisi ko će biti na vlasti.. o la la la, o la la li, la la la, la la li, o la la la, o la la li, la la la la ,la la li

Erdogan zatvori? Možda mu Izrael zatvori oči i ugasi srce, o la la la , o la la li…

oddball
Gost
oddball
3 godine prije
Reply to  rock melvudin

Uvijek sam mislio da Kurdi usprkos svemu zaslužuju svoju državu, samo problem je što ljudi ne vide da je suvremeni kurdski problem počeo u Turskoj, tamo se mora i razriješiti, nikako u Siriji ,…..pa ni u Iraku dok se ne riješi pitanje Kurda u Turskoj, što je iluzorno skoro za očekivati,…

oddball
Gost
oddball
3 godine prije

izvlačiti ove karte obećane zemlje je neozbiljno, nitko normalan u Izraelu ne pomišlja ne neke znatnije teritorijalne ekspanzije, ovdje je na djelu izraelska borba za opstanak kako je oni vide, ne na način da pokušaju ostvariti održivu nagodbu sa arapskim susjedima nego koristeći utjecaj nad SAD-om destabiliziraju zemlje i organizacije koje im se suprotstavljaju, ova igra oko Kurda je prvenstveno destabilizacija šiitskog Iraka, a time i Irana, a time i Hesbolaha koji Izraelu osporava dominaciju nad Libanonom te ugrožava Izraelissku vitalnu sjevernu granicu, Assadova obitelj je tradicionalno bila presudni faktor u Libanonu, a u savezništvu sa Iranom i “Iranskim” hezbolahu zapravu najveći neprijatelj Izraela, ne treba biti previše pametan i zaključiti kome najviše pogoduje višegodišnji kaos u Siriji,…. naravno još od Assada starijeg Sovjeti su ušli u Siriju onoliko koliko je bilo potrebno da se spriječi SAD-Izraelsko oblikovanje BI, danas to čini RF, uz znatno izmijenjenu geopolitičku sliku BI, naime, nema više Sadama koji je za SAD-Izraelski interes ometao Iran, a i NATO više ne postoji u izvornom obliku, tako da i Erdoganova Turska sve više vuče samostalnih poteza ponekad čak i oponirajući SAD-u,….. po meni je najveći problem za sigurnost BI i Svijeta općenito apsolutna podkapaciranost Trumpove administracije u… Pročitaj više »

antun comb
Gost
antun comb
3 godine prije

“kako Kurdi vuku porijeklo od židovskog naroda”….pa u biti je ovo i tocno, moze se reci i da židovi vuku porijeklo od kurda. proucite malo povijest I to onu “dublju” povijest pacete vidjeti odakle su židovi ustvari dosli i nastali. Recimo Juda pleme je zivjelo u danasnjem kurdskom dijelu Perzije ili ti sada Irana i po tom plemenu nastalo je ime Židovi.

a takodje nemojte i ovo zaboraviti da su mnogi “slavni” Židovi potekli iz plemena Juda, a jedan od njih je bio vas ljubljeni Isus Krist.

logo
Gost
logo
3 godine prije
Reply to  antun comb

trump je u svom govoru rekao da nece biti novih drzava nigdje u svijetu samo sto to nitko nije objavio

Mali
Gost
Mali
3 godine prije
Reply to  logo

Da Trump je rekao!?…koliko taj bleji u prazno još bi ga trebali i slušati šta bleji, možeš si mislit!

Tedi
Gost
Tedi
3 godine prije
Reply to  antun comb

Zato ona Franjina “Judini skudi”

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  antun comb

@antun comb- Prosim lijepo ne trabunjati bez veze o stvarima (povijesti) o kojima nemaš blage. Kakva “dublja povijest”? Judino pleme tradicionalni je nastavalo zapadnu obalu mrtvog mora. I bilo je samo jedno od dvanaest plemena, ni važnije ni sporednije od drugih. To što je Isus iz tog plemena ne znači ništa.

antun comb
Gost
antun comb
3 godine prije
Reply to  Piretis

ahahaaa, kakvo mrtvo more. zidovi su dosli sa kavkaza pa jel im i njihov takozvani praotac Izraelaca Abraham doselio iz gornje Mezopotamije. sto znaci nedje iz danasnjeg granicnog podrucja sjevernog iraka i irana.
zidovi su se prvi put pojavili u “izraelu” 1200 godina prije takozvanog isusa kad su istrijebili kanonce ili tako nekako I normalno po obicaju I’m oteli zemlju.

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  antun comb

@antun comb- Slučajno sam slušao povijest Starog zavjeta. Abraham je u Kanaan došao iz grada Ura u Kaldeji (južna Mezopotamija) koji se nalazio na ušću rijeke Tigris u Eufrat. I ništa u povijesti (barem ozbiljnoj) nije “ili tako nekako”. Uglavnom, da ne duljim, niti jedno pleme pa ni Juda nije živjelo u području današnjeg Kurdistana.

Mali
Gost
Mali
3 godine prije
Reply to  Piretis

A u Bibliji piše…da se mani tih crkvenih knjiga, pune laži, obmana i prevara!

Markiz
Gost
Markiz
3 godine prije

Kurdi nikad nisu imali drzavu zato sto su bili kurve velikim za njihove interese kao npr,ubijanje armenaca te naseljavanje na njihovim podrucjima zbog Turskih interesa itd nece je ni sad dobit jednostavno nemaju kopnenu vezu sa saveznikom.

Brik
Gost
Brik
3 godine prije
Reply to  Markiz

Ima li Srbija vezu sa saveznikom, pa je isto država? Također nema ni izlaz na otvoreno more.

Travis
Gost
Travis
3 godine prije

Može se pričati što god, ali kad nekoga ima 40 milijuna, naoružan je i vrlo odlučan, ima jake saveznike, onda se s njim mora ozbiljno računati.

El bandito
Gost
El bandito
3 godine prije
Reply to  Travis

Ma to ce biti Armenski genocid 2

Travis
Gost
Travis
3 godine prije
Reply to  El bandito

Assad sada vise nema IS za neprijatelja jer su poraženi. Osovina Kurdistan – Izrael postaje vrlo nezgodna. Samo me zanimaju priče o otopljavanju odnosa Arabije i Izraela. Kuha se na Bliskom istoku. Tu rat nikada nece završiti.

El bandito
Gost
El bandito
3 godine prije
Reply to  Travis

Iran i Turska to nece dozvoliti, jer bi im ovi kad tad huskali na odcjepljenje u njihovim drzavama a o Bagdadu da ne govorim. Izraek samo trlja ruke i salje oruzje u tiho… nasladjiva se medjusobnom masakru arapa, ali ne shvaca da na granicama je u zadnjih 5-6 godina spaljeno sve i da ima bar 500 000 izuzetno istreniranih ratnik sta ove sta one strane…… vidit cemo…

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Travis

S.Arabija i Izrael su jedno.Nema se tu šta otopljavati.Otopljavanje se prodaje zapadnom ovcoiziranom * puku* ,onaj ko iole misli svojom glavom njemu su te basne o * otopljavanju* smiješne.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Travis

Da li oni računaju na to da su okruženi sa 200 mil. dobro naoružanih i odlučnih ??Kurdi su ovim pucali sebi ne u koljeno nego u glavu.Zar ti jadan ne bio misliš da će Turska ,Iran ,Sirija i Irak ma koliko ove dvije zemlje bile devastirane dozvoliti da im lokalna mafijaška organizacija ( klan Barzani) komada zemlju,bez obzira ko * kurdistancima* bio saveznik.Pa nisu to balkanske prčije.Rekao sam pucali su sebi u glavu jer se stvaraju savezništva koja su do prije nekoliko mjeseci bila nezamisliva.saveznistva koja će ih kada im ameri okrenu leđa pojesti za doručak.Poslije pada Rake ameri će proglasiti pobjedu i otići a kurdi će pljunuti na ovo što sada rade i moliti boga da imaju ono što su imali do 2011 ili će nestati sa mape.Eto koliko su pametni.

El bandito
Gost
El bandito
3 godine prije

Kao sto rekoh, Armenski genocid 2

Travis
Gost
Travis
3 godine prije

A zašto bi Ameri otišli i propustili divnu priliku da Rusima, putem Kurda kojih ima puno, zagorčaju zivot do mjere da im prisjedne rat u Siriji?

mitar
Gost
mitar
3 godine prije

Amerikanci ne odlaze do konačnog raspleta u Siriji, to se upravo vidi kad su američki stratezi iznenadili i oponirala ruske stratege kad su vojsku SDF na brzinu spustili na jug i zauzimaju teritorij dok su SAA i Rusi zaustavljeni na Eufratu od ISIL-a, prva faza prodora SDF je završena a sad slijedi druga faza prodora na iračko-sirijsku granicu južno od Hasake i prodor na jug i naftna polja istočno od Eufrata, radi toga a i radi gubitaka vojnika Rusi zadnjih dana avijacijom žestoko napadaju Idlib i Hamu, smanjivanjem salafističkih ekstremista doći će do borbe dva osnovna koncepta, Assadova monopolistička centralizirana Sirija ili višestranačka demokratska federacija Sirija

Mali
Gost
Mali
3 godine prije

A i ti se razumiješ u geostrategiju i politiku kao Mara u krivi *urac!

Pitalac
Gost
Pitalac
3 godine prije
Reply to  Travis

Jedini problem se: sto se tih cca 40 mil. ljudi nalazi u 4 drzave .

Travis
Gost
Travis
3 godine prije
Reply to  Pitalac

Mozda je to i prednost.

Mercury
Gost
Mercury
3 godine prije

Turskoj je sada ultra skupo napasti Kurde, a za 30 godina će im Kurdi uzeti cijeli jug…

Travis
Gost
Travis
3 godine prije
Reply to  Mercury

Kurdi imaju ono sto Turci nemaju a to je duh nacije u nastajanju. Oni su spremni ginuti bezrezervno za ideju a Turci baš i ne.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Travis

Onda će izginuti do zadnjeg.Kao njihova bradata braća.Može li broving i hamer ili tenk T- 55 protiv Irana ??Pišeš budalaštine a ja se zamaram sa tobom…adio !!

Travis
Gost
Travis
3 godine prije

Pa zasto bi Kurdi odmah ratovali sa svima? Kao sto je vidljivo za sada ih se nitko ne usudi dirati. Turci samo laju preko tarabe a Assad samo stane kad ih se dotakne. Sto se oruzja tice, bez brige, dobit će ga kad to bude trebalo i odgovaralo opskrbljivacima.

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije

Mislim da je ovo, kao još neke druge, sluganska samostalnost i Kurdi se ustvari bore za interese Izraela i SAD. Služe kao korisne budale a kad dođe vrijeme Izrael će lako s njima izaći na kraj.

OT
Ipak bi trebalo malo u ozbiljnije analizirati i upoređivati neke stvari mada, za trolanje je dobro i ovako.

davor
Gost
davor
3 godine prije

9/11 je dan kada je stavljen u akciju Yinon plan i dan kada je dozvoljeno bilo poletiti samo dva aviona sa teritorija SAD-a, jedan je prevozio u Saudijsku Arabiju članove obitelji bin Laden a drugi je prevozio u Tel Aviv 200 izraelskih “studenata” a.k.a. članova Mossada i ostalih izraelskih službi koji su mjesec dana radili na postavljanju eksploziva na temeljima WTC-a i diljem New Yorka i New Jerseya. Naravno nikada nije bilo jasnije nego danas kada Izrael javno želi ocrtavati vlastite konture bliskog Istoka.

mmne
Gost
mmne
3 godine prije

mislim da ovdje nije rijec o kurdistanu nego o ..greater israel…?

homofob
Gost
homofob
3 godine prije

Sta znaci ova, meni nejasna, recenica iz clanka: “Jedan korak ostaje na liniji terorizma kojeg pokušavaju uspostaviti.”?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  homofob

@homo sapiens, promijeni nick 🙂 Vjerojatno Barzani i Netanyahu….. u regiji

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije

Postavlja se pitanje da li Kurdi, kao narod, trebaju imati svoju državu. Ako svi ostali narodi smatraju kako sami imaju pravo na to, onda takvo pravo treba priznati i Kurdima. U suprotnom su licemjerni. Oko razgraničenja mogu pregovarati. A da ne govorimo o tome kako se to područje od davnina zove Kurdistanom.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

Gledah jučer reportažu o tom referendumu koje je komentirala Inka Eterović, poznata kao najveća rusofilka na državnoj dalekovidnici. Ne bi spomenuo ni to niti nju već mi je zapalo za uho posljednje što je izgovorila: “kurdi su narod od 30 milijuna pripadnika i najveći su narod bez vlastite države na svijetu.”, odvali ona i ostade živa. Čitatelji i komentatori, to je posljedica one: sto laži postaje istina. Vjerojatno je riječ o recitiranom tekstu iz HINA-e koja se proslavila “stručnošću”, faktografijom i “znanjem”. Boli što u moru tolikih vijesti malo tko ima ili ne smije imati vremena da naizgled banalne stvari korektira i prikaže ih što istinitijima. Ovako će domaći konzumenti biti obogaćeni još jednom “istinom”. Da zna, većinu ih nije ni briga jer pored vlastite egzistencija sigurno malo koga zanima što se zbiva tisuću kilometara istočno, ali u manjoj ili većoj mjeri je puno toga povezano. Toga već nismo ni svjesni. Kako ove osobe iz prethodnih rečenica, tako čak i ove osobe koje vape za informacijama po alternativi i sličnom.

Marjan Schtrauss Knafeljc
Gost
Marjan Schtrauss Knafeljc
3 godine prije

Kako to misliš,prodan? Ako neki narod nastanjuje područje gdje živi u večem broju je normalno,da ima pravo na tome mijestu organizirati i svoju državu! Ili možda Hrvati nemaju pravo na nju u istoj mjeri kao i Kurdi?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Jeste, slažem se, ali ako bi to zaista bila država Kurda. Ali neće biti, nego su su prodali sve za trenutnu podršku, a što će, uvijek ako dobiju državu, davati desetljećima zauzvrat, to je veliko pitanje? Zar ti današnju Hrvatsku zaista smatraš neovisnom i suverenom?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Usporedba ti je dobra. Sve smo dali. Nijemcima telekomunikacije , Austrijancima banke, Mađarima Inu, Amero-židovima Plivu, vode, zlato (15 tona)… što nam je ostalo, kao Kurdima,… da mlataramo zastavama. Tako će i oni u ovo ugovor s vragom proći. Čak ni Kosovo nije neovisno, nego je de facto pod okupacijom i protektorat. Zapravo, ima li neovisne države na Balkanu?

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Jok a manje.vise malo sta je ostalo nezavisno kako u evropi tako u svijetu….

Mali
Gost
Mali
3 godine prije

Vauu, dali si sam došao do tog zaključka ili si negdje to pročitao!?…prodavaš znanost svjetske geostrategije a najosnovnije zaključke iznosiš kao nešto spektakularno!…’čak ni Kosovo…’!?…pa čovječe Kosovo je sjedinjena Američka država od samog osnutka a ti dolaziš do zaključaka kao Baltazar, sjedi jedan!

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Kurdske prostitutke..

Apaš
Gost
Apaš
3 godine prije

Babiću, u očajničkom pokušaju negacije prava na samoodređenje Kurdskog naroda pišeš i ovaj pamflet u svojoj seriji pamfleta protiv Kurdistana! Sad si se uhvatio teorija urote sa Židovima i cionistima u glavnoj ulozi? Pa dokle ćeš više da mrziš Kurde i sve kurdsko?
To što na karti sveta nema Kurdistana je nepravda koja mora da bude ispravljena. Tursku je 1921 spasao junački Ataturk šurujući sa Britancima i Francuzima. Ali sada kad je njegovo nasleđe rastočeno, rastočiće se i njegova Turska i ostale linije u pesku koje su povukli imperijalisti preko kurdske zemlje!

Sloboda Kurdima! Živeo nezavisni Kurdistan! Smrt turskom fašizmu! Sloboda kurdskom narodu!

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  Apaš

Babić je hrabar kad ovako nešto napiše, svaka mu čast na tome! Atacioturk spasio Tursku, ma nemoj mi reći, ostavili su je na miru sto godina da bi je u novom stoljeću čeraćili braća od ovog gore spomenutog. Judistan će zaživjeti ako bude imao podršku braće kao i mali Izrael zvani Okupirana Palestina što ima podršku od velikog i srednjeg Izraela…………..

John
Gost
John
3 godine prije
Reply to  Apaš

Pravo naroda na samoodređenje je vrhunska floskula i kao pravo ne postoji….postoje okolnosti unutar kojih se nešto može ili ne može relizirati…također postoje direktne posljedice određene akcije koje bi trebale biti prvi kriterije za opravdanost iste (barem kad su ljudski životi u pitanju)…narod nije jedinstvena svijest koja bi se samoodredila…prije je masa kojoj treba kruha i igara (s tim ne mislim ništa loše, i sam pripadam jednome 🙂
Pozdrav

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  John

Gdje počinje pravo prestaje pravda a posljedice ovog čina judistan će osjetiti, to jest 90 posto njegovog puka, nakon jedno dvije tri dekade kad shvate kako su izmanipulirani i opljačkani, naravno samo oni sa mozgom………..

Iranac 100%
Gost
Iranac 100%
3 godine prije

Za informaciju, imate ovdje proslavu referenduma koja se dogodila u Iranu: https://twitter.com/hashtag/Rojhelat?src=hash

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  Iranac 100%

Jesu li proslavili i to da su iranci poslali odmah vojsku na granicu sa Irakom to jest sa onim Judistan dijelom, onako zlu ne trebalo.

hiber
Gost
hiber
3 godine prije

Dakle, ponovimo povijesne činjenice. Sporazumom Engleske i Francuske potpisan je 1916.g. sporazum Sykes-Picot uz pridruženje carske Rusije kojoj je trebala pripasti Armenija, te dijelovi Turske i Kurdistana, te Italije. Oktobarskom revolucijom prokazana je ova sramotna imperijalna politika, ali su pobjednici kasnije proveli sporazum i formirali engleske, francuske i talijanske sfere kojima su kasnije formirani Turska, Sirija i Iraq. Drugim sv.ratom i grčkim ratom poništen je talijanski uticaj,a u Arabiji je englesko-francuski uticaj zamjenjen američkim. Sada tsar Putin i gospodin Babić ne provode ništa drugo nego pokušavaju očuvati navedeni europski imperijalni sporazum. Na žalost, naprosto je nevjerojatno kakve nebuloze se u obranu neobranjivog moraju napisati. Međutim provedbom referenduma je izbačen duh iz boce i ne može se više vratiti. Barzani ce sada u pregovore s Bagdadom, dok se u Siriji ne provede sličan referendum. To ameri znaju i sada je budućnost svih zemalja Sykes-Picot dovedena u pitanje. To uključuje: Azarbeđan, Armeniju, Tursku, Iran, Siriju, Iraq, Jordan, SA, sve zaljevske monarhije, Jemen i Oman. Posredno uvlači i EU, posebno Njemačku i Izrael. Dakle uoće nije pitanje što će Kurdi, već je pitanje kolika će biti USA podrška. Putin je prema Siriji uspostavio standarde vanjske podrške, pa ako Trump da samo pola tolike… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  hiber

A za tebe vrijedi i ovaj odgovor, umjesto Mali stavi veliki hiber:
“Đuka Fićuka

@Mali – najveći licemjer ovdje si ti.Nije tebi do Kurdistana, nego zagovaraš procionisticke interese.Što uradi pokvarena i izopačena logika.Trebalo je uništiti sredjene drzave Irak, Libiju i Siriju da bi cionisti imali svoje filijale i protektorate po tim razbijenim i rascjepkanim državama. Nakon propasti ISIL-a traži se novo uporište. Kurdi opet igraju na krivu kartu. U Otomanskom carstvu su bili u prvim redovima genocida nad armenskim kršćanima i mi koji smo kršćani pamtimo im to. Nakon toga su zauzeli dio njihovog teritorija . Zato se nemoj ovdje jeftino prenemagati. Bolje nam objasni odakle pravo Izraelu na dva konc logora,u Gazi i na Zapadnoj obali? Palestinci su imali državu prije kazarske okupacije. Daj malo o njihovim pravima.”

hiber
Gost
hiber
3 godine prije
Reply to  bbbb

Licemjerje ili ne . Izrael je tek kukavičje jaje lordova Rothschilda. Međutim, sporazum Sykes-Picot englezi i francuzi sa rusima nisu radili radi Sirijaca i Iračana, več prvenstveno zbog samih sebe. Zato su ga radili po rimskom: Divide et impera, pa su postavili kurdsku bombu. I sada ta kurdska bomba uz američki detonator naprosto mora eksplodirati. ISIL je tu naprosto bio tek katalizator da se dobije na vremenu.

Mali
Gost
Mali
3 godine prije
Reply to  bbbb

Takvi kao šta si ti su dno dna, ‘copy-paste’ ekipa!…srami se, ni vlastito mišljenje nisi u stanju sročiti a bavio bi se visokom politikom i uvjeravao ostale u ispravnost vlastitog mišljenja, srami se!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik