Ukrajina kaže da će svaki dogovor sa Rusijom biti stavljen na referendum

Zelenski - Ukrajina
24 komentara

Sve istorijske sporazume postignute tokom pregovora morali bi da odobre svi Ukrajinci, kaže predsjednik Zelenski.

Nagovještavajući napredak u pregovorima sa Rusijom, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak da će svaki „istorijski“ kompromis oko kojeg se njegovi pregovarači dogovore biti predmet odobrenja cijele zemlje na referendumu.

„Objasnio sam svim pregovaračkim grupama: kada pričate o svim ovim promjenama, a možda su istorijske, mi nećemo nigdje ići, izaći ćemo na referendum“, rekao je Zelenski u intervjuu za ukrajinski javni servis.

„Narod će reći svoje i dati svoje odgovore na ove ili one kompromise. A koji će oni biti, to je stvar naših razgovora između Ukrajine i Rusije“, dodao je predsjednik.

Zelenski je odgovarao na pitanje o ruskim zahtjevima za bezbjednosne garancije za dvije republike Donbasa i za priznanje Krima – poluostrva koje je glasalo za priključenje Rusiji 2014, koje Kijev i Zapad i dalje smatraju ukrajinskom teritorijom.

Ranije tog dana, Rusija je odbila ponudu Zelenskog o direktnom sastanku sa predsjednikom Vladimirom Putinom, rekavši da razgovori nisu postigli „značajan napredak“.

„Da bismo govorili o sastanku dva predsjednika, mora da se uradi domaći zadatak. Moraju da se održe razgovori i da se usaglase njihovi rezultati“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusija je takođe odbacila pozive na prekid vatre, rekavši da je Kijev iskoristio takve pauze da se pregrupiše i pokrene napade na njene trupe.

Ponedjeljak je bio prva prilika kada je Zelenski iznio ideju o referendumu otkako je Moskva poslala trupe u Ukrajinu prije skoro mjesec dana. Još u decembru, nakon razgovora sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, on je rekao da „neće isključiti referendum” svih Ukrajinaca u vezi sa spornim republikama Donbasa, Krimom, „i možda, uopšte, o zaustavljanju rata” koji traje na istoku zemlje od 2014.

Moskva je napala svog susjeda krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspjeha Ukrajine da primjeni uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja dvije republike od strane Rusije. Protokoli uz posredovanje Njemačke i Francuske osmišljeni su da regulišu status tih regiona unutar ukrajinske države.

Rusija sada zahtijeva da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

ReferendumrusijaSporazumukrajinaVolodimir Zelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
roberto
2 godine prije

hehehehehe..baš je komedijaš..hehehe

Dokurčilomi
2 godine prije

Na listiću zaokruživat će se metcima, bombama ili granatama?

Mario
2 godine prije

Ovaj još zabavlja cjeli svijet

Lofo
2 godine prije

Zašto nisu smijenili predsjednika 2014. na referendumu ili je tada državni udar bio legitiman?

Otpornik
2 godine prije

Čovjek im je lijepo rekao da će se boriti do zadnjeg čovjeka. Dakle, žrtvovat će ako bude potrebno cijeli narod, što mu je čini se i zadatak. Kad zagusti, pobjeći će s milijardama na sigurno k svojim gazdama. Samo ljudi nikako da to shvate.

burt
2 godine prije

hoće li se referendum održati na područjima pod kontrolom ruske vojske i separatista i zato je priča o referendumu na klimavim nogama jr Rusija neće vratiti teritorije dok se ne postigne politički dogovor, ono što Zelenskom ide u prilog je dosadašnja praksa u svijetu koja pokazuje da od drugog svjetskog rata nitko nije okupirao državu sa 44 mil. stanovnika, Bush je uspio zauzeti Afganistan i Irak i zbaciti Talibane i Saddama s vlasti ali ni to nisu bile države koje su imale toliko stanovnika

Realno
2 godine prije

Dzaba ti referendumi smece jedno hazarsko.

Sardelino
2 godine prije

Kad je nacificirao Ukrajinu i predao je u ruke hazara nije tražio referendum niti je na bilo koji način tražio mišljenje naroda.
Sad se žutokljunac želi izvući i odgovornost prebaciti na narod.

Goran savic
2 godine prije

Овај се из своје коме пробудити неће.Улоге су давно подјељене и свак иде својим путем-велики Бранимир Штулић

Lucija, prva
2 godine prije

Nevjerojatno.
Ovaj još misli varati. Referendumima. 😄

Zbilja se nadam da će ga uskoro upucati.
“Čuvari”.
Ovoga je teško podnositi.

2 godine prije

Izvinite Rusi, sad čemo mi o ovoj vašoj specijalnoj operaciji izvesti referendum.
Zato, međunarodna zajednica traži od vas, da pakujete kuči, dok mi to ne izvedemo.
I tako če biti ubuduče i posvuda, gdje če zločinci, poput SAD i EU svrgavati vlade…
Svuda če biti najprije referendum, ako ljudstvo to dozvoli.
Hahahahahaha….

tihobl
2 godine prije

Koja budalastina – referendum gdje ce glasacke kutije cuvati azovci, a glasovi se brojati u americkom konzulatu u Lavovu.
Sjecamo se kako je u petak posijepodne americka ambasada objavila rezultate izbora koji su se poklopili sa prebrojanim glasovima na izborima u nedelju. Sjecamo se i referenduma na Majdanu gdje je 30.000 ukrajinaca uz pomoc litvanskih snajperista odlucilo o smjeni predsjednika. Znamo kako izgleda demokratija po americkom modelu. Evo sad u BiH hoce da nam dovuku americke masine za glasanje (na lizing). Rezultati jesenjih izbora bice: bosnjacki clan predsjednistva Bajden, srpski clan predsjednistva Bajden, hrvatski clan predsjednistva Bajden. Znamo kako su te masine nasitmane i kakav ce rezultat izaci.

Max
2 godine prije

Dobiva na vremenu.

tuf
2 godine prije

Ma kakvi “dogovori”, nema istinskih pregovora niti dogovora. Zelenski je dobio instrukciju da eskalira situaciju, uvuče NATO i uzrokuje treći svjetski rat. Sve poteze koje vuče skupa sa svojim sponzorima, sve izjave koje daje usmjerene su isključivo tom cilju. S druge strane nije ni Putin puno pametniji te više ne pokazuje pragmatizam, fleksibilnost i racionalnost. Obojica će Europi uzrokovati velike nevolje (pod vodstvom SAD-a) a ovo natezanje i glumatanje je isključivo kupovanje vremena.

Steve
2 godine prije

A taj ce referendum pretpostavljam organizovati CIA, a AZOV ce biti tu kao nezavisni promatraci

ANTIFASHISTA
2 godine prije

Kada smo vec kod referenduma potrebno je napomenuti da je se narod Krima kao i narod Donjetska vec izjasnio na referendumu te da na tim podrucjima referendum vise nije potreban. Potreban je na drugim podrucjima ia da odlucuju o sebi ivojim potrebama lokalno. Stanovnici Naci – Fashistickih centara nemaju pravo odlucivanja na bilo kakvom referendumuoni imaju samo pravo odluciti zele li biti pokopani ili kremirani.

Perun
2 godine prije

Citat..Bivši potpukovnik specijalnih snaga australijske vojske, Rikardo Bosi,. poručuje da zaboravite na “brbljanje” o nuklearnom ratu i da Rusija namerava da “okupira svet”. upravo suprotno od toga… – Upravo suprotno – kaže on – Globalisti Hazarske mafije kroz nevladine organizacije pokušavaju da vam skrenu pažnju sa onoga što se zaista dešava u svačijoj domovini. Ukrajina je već decenijama centar globalista i projekta Novog svetskog poretka – rekao je bivši potpukovnik specijalnih snaga australijske vojske. Bivši potpukovnik specijalnih snaga australijske vojske, Rikardo Bosi, tvrdi da Putin ratom u Ukrajini odseca glavu zmiji. Ukrajina je centar duboke države globalista već 70 godina koju je osnovala CIA, tvrdi Bosi …Bosi dodaje da CIA nije organizacija koja čini dobro u svijetu, već 70 godina vršljaju po Ukrajini jer žele da stave svoje šake na njihove resurse. Za Bosija, Amerika u svemu vidi samo poslovni interes, ali za razliku od biznismena, on ih upoređuje sa… Čitaj više »

ANTIFASHISTA
2 godine prije

Zar Ukrajina nema pravih lidera kada lider treba biti osoba poput Zelenskog mentalno i politicki nedozreo poltron djecarac koji tteba taticu Bidena da odlucuje o njemu njegovoj i sudbina naroda Ukrajine.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI