Irak: Kurdske snage se povlače pred saveznom vojskom i šiitskim borcima

Kirkuk Irak
9 komentara

Jučer su iračke šiitske Hashd Al-Shabi snage kurdskim Peshmerga borcima dali vremena do ponoći da napuste položaje sjeverno od područja Maktab Khalid, odakle se kontrolira pristup zračnoj bazi i nekim naftnim poljima u regiji Kirkuk. Kurdske snage su odbile ultimatum. Iraqi News javlja da su se na kraju kurdske trupe morale povući iz dvije regije u pokrajini Kirkuk.

Govoreći za Alghad Press je jutros irački vojni izvor rekao da su se Peshmerge povukle iz regija Maktab Khalid i Tal Al-Ward, južno od Kirkuka, dodavši kako je do povlačenja došlo nakon sporazuma s iračkom vojskom i da sada dvije regije kontrolira federalna policija.

Ranije, tijekom dana, izbili su žestoki sukobi između Peshmerga i šiitskih milicija u nekim regijama u Kirkuku. ”Među Peshmergama je bilo ranjenih”, rekao je izvor.

Više od 30 ranjenika je odvedeno u bolnice. Nema procjena o žrtvama i gubitcima ni jedne ni druge strane”, dodao je.

Ruska agencija Sputnik je citirala sigurnosni izvor iračkih snaga, koji je rekao kako su se kurdske trupe povukle iz grada Daquqa, 40 kilometara južno od Kirkuka na putu prema Bagdadu.

Ranije je državna televizija izvijestila da su iračke trupe uspjele uspostaviti kontrolu nad velikim dijelom regije Kirkuk.

Vojne jedinice za borbu protiv terorizma, deveta oklopna divizija i savezna policija sada kontroliraju šire područje Kirkuka”, izjavio je sigurnosni dužnosnik za agenciju Al-Sumaria News.

Govoreći pod uvjetom anonimnosti, izvor je dodao da su se sukobi vodili i kasnije, između iračke vojske i Peshmerga snaga u industrijskom području na jugu pokrajine.

Pucnjevi i granatiranja su se sporadično čuli u različitim regijama diljem pokrajine. Hashd Al-Shaabi snage, pod vodstvom Zajedničkog zapovjedništva za vojne operacije, pomažu iračke oružane snage”, rekao je.

Uoči početka sukoba je premijer Haider Al-Abadi zapovjedio sigurnosnim snagama da zaštite sve građane u Kirkuku.

Kirkuk mapa grada
FOTO: Kirkuk-mapa grada

Vijeće sigurnosti regije Kurdistan je potom priopćilo da su iračke postrojbe napredovale kako bi preuzele naftna polja u pokrajini.

Iračke trupe su preko zvučnika pozvale kurdske borce da predaju mjesta koja kontroliraju u pokrajini.

Kurdski mediji su izvijestili ”kako je stotine dragovoljaca krenulo prema Kirkuku da brane pokrajinu”, dodavši da su postrojbe preuzele kontrolu nad vojnom zrakoplovnu bazu K-1 bez sukoba. Međutim, Reuters javlja kako je baza od jutros pod nadzorom iračkih snaga.

Jučer je Saad Al-Hadithi, glasnogovornik Abadijevog ureda, izjavio kako nema dokaza da je iračka vlada Kurdima dala ultimatum od 48 sati za povlačenje iz Kirkuka, rekavši da su izvješća u tom smislu glasine kurdskih čelnika.

No eskalacije napetosti između Erbila i savezne vlade u Bagdadu je došlo nakon što je Kurdistan 25. rujna proveo referendum o neovisnosti, korak kojem se protive Bagdad i zemlje regije.

U ovom trenutku se može potvrditi da su iračke savezne i dragovoljačke šiitske snage preuzele nadzor nad naftnim poljima i obližnjom zračnom bazom K-1. Također su bili ušle u obližnje Baba Gurgur polje i rafineriju tvrtke North Oil.

Proizvodnja nafte i prirodnog plina u regiji Kirkuk se nastavlja normalno, unatoč iračkoj vojnoj operaciji u tijeku, izjavio je dužnosnik Ministarstva vanjskih poslova Iraka za Reuters.

”Kurdske vođe koje smatramo našom braćom su pristali predati kontrolu nad objektima tvrtke North Oil i North Gas, koji pripadaju državi”, rekao je vojni zapovjednik uključen u operaciju.

“Dogovorili smo se s nekim kurdskim čelnicima da naftni i plinski objekti trebaju ostati izvan zone sukoba”, rekao je dužnosnik ministarstva.

Iako je udio kompanije North Oil u ukupnoj proizvodnju iračke nafte nizak, jer se većina iračke nafte uglavnom pumpa s polja na jugu, zauzimanje naftnih polja i vojnih objekata je za Bagdad jednako važno, budući da ni pod koju cijenu ne želi priznati ishod referenduma, posebno ne na područjima koja su irački Kurdi proglasili svojim teritorijem nakon što su s njih protjerali teroriste ”Islamske države”.

Kurdski portal Rudaw javlja da iračka vojska i šiitske Hashd Al-Shaabi napadima pokušavaju odsjeći Kirkuk od Erbila i Suleimanije, kako bi spriječili da pojačanja Peshmerga snaga dođu do grada Kirkuka. Istovremeno, kurdski zapovjednici priznaju da su se povukli iz baze K-1 i da iračke snage kontroliraju Sjeverno naftno poduzeće, grad Laylan i naftno polje Baba Gurgur u blizini Kirkuka.

Američka koalicija je priopćila kako “prati situaciju u blizini Kirkuka i pozivaju sve strane da izbjegavaju eskalaciju”.

Pukovnik Ryan Dillon, glasnogovornik američke koalicije, izjavio je kako bi glavni fokus trebala biti borba protiv terorista ‘Islamske države”. Informacije o stavu američkih snaga prenose samo kurdski portali i mediji, dok ih irački uopće ne spominju.

Situacija se dodatno može pogoršati zbog navodne odluke turskih Kurda da 15 000 boraca pošalje kao pojačanje Peshmerga snagama.

Zapovjedništvo Kurdistanske radničke stranke (PKK) je proglasilo spremnost da pomogne Peshmerga borcima u bitkama protiv iračke vlade za neovisnost Kurdistana”, priopćio je izvor iz PKK i objavio snimku na Instantgramu na kojoj govori o pojačanjima od više od 15 000 boraca.

VIDEO – Ulazak iračkih snaga u Kirkuk

 

ErbilHashd Al-ShabiIrački KurdistanKurdske snageMaktab KhalidPeshmergaPKKRyan DillonSaad Al-Hadithi
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije

Trebali su se povuci sa Arapske zemlje, ovako daju legitimitet svim akcijama protiv njih.

1.komentar
6 godine prije

Ko vlada Irakom?Kakva je tacno situacija tamo kada su u pitanju naftne kompanije sa zapada?

17 novembar
6 godine prije

opet izraelci bombarduju siriju .u blizini damaska

mmmmmmmmmmmmmm
6 godine prije

Uklanjanje američkih sluga je otpočelo.. nadam se da neće biti zaustavljanja. Samo naprijed.

Mercury
6 godine prije

A istovremeno Turska ulazi na sjever Sirije. Slučajnost ili?

Zvrk
6 godine prije

Čudi me ovako mali broj komentara. Riječ je o velikoj vijesti sa golemim implikacijama po čitavo susjedstvo.

Brane
6 godine prije

Da, kraj sna o velikom izrahellu, čini se. Osjeća se Ruska ruka u pozadini ovih događanja. Ameri šute ko pi..e, osim onog tumora s malo mozga, što se odziva na mccain.

Tomica
6 godine prije

Negdje sam pročitao da se McCain već javio i upozorio iračku vojsku da SAD neće trpjeti zlouporabu njihovog oružja koje su im dali da se bori protiv ISIL-a.
Izgleda da su mu potpuno odstranili mozak pa sad tumor nesmetano funkcionira.
Vjerujem da SAD odgovara ovakva podjela Iraka i da neće dozvoliti da se to promjieni ili bar ne previše.

Sinisa
6 godine prije

Razbise ih Iračani, jedino PKK kao nesto odlučan ali i oni idu jer su domaci pobojegli pre njih.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI