fbpx

Balkanizacija na globalnoj razini – Pokušaj hegemona da ponovno iscrta granice svijeta

balkanizacija

Dugoročni plan Sjedinjenih Država je stvaranjem etničkih i vjerskih sukoba podijeliti svijet i tako očuvati svoju hegemoniju. “11 rujan 2001. je bio samo uvod u ono što su planirali za nas”, napisao je Daniel Estulin.

Sjedinjene Države znaju da je jedini način da održe hegemoniju očuvati vojnu, znanstvenu i ekonomsku kontrole u cijelom svijetu, a dugoročni plan je podijeliti cijeli svijet. Stvaranje etničkih i vjerskih sukoba podsjeća da ratove na Balkanu u bivšoj Jugoslaviji. Taj model se želi primjenjivati diljem svijeta, a posljedice takve politike su kriza na Bliskom istoku, kojeg SAD žele fragmentirati, a zatim nastaviti s Europom, Afrikom, Latinskom Amerikom, Kinom i Rusijom.

Bliski istok, sjever Afrike i Afrički rog – Početak geopolitičkog eksperimenta

Ponovno crtanje svih granica Bliskog istoka je glavni cilj Izraela, NATO pakta i Sjedinjenih Država, koji žele ovladati tim geopolitičkim prostorom i stvoriti novi sporazum Sykes-Picot. Dio plana je stvaranje Kurdistana, drugog Izraela na tom području, koji bi nastao od teritorija Sirije, Turske, Irana i Iraka.
Drugi cilj je balkanizacija Irana, uz korištenje njegovih jezičnih, kulturnih, vjerskih i etničkih razlika. Od Irana se nastoje uzeti teritoriji i stvoriti Veliki Azerbejdžan, Veliki Turkmenistan, Kurdistan, Arabistan, te Balučistan koji bi uzeo i pakistanski teritorija, a ostatak bi bio perzijska država.
Plan za Irak, kojeg je tako gorljivo promovirao Joe Biden za vrijeme Obame, bio je podijeliti zemlju na kurdsku, sunitsku i šiitsku državu. Jemen bi se podijelio u dvije države, a Afganistan, Pakistan i Egipat bi također ostali bez dijela teritorija.
Čak i zemlje poput Jordana, iako su se udružile sa Zapadom, postale bi novi dom Palestincima, jer Izrael namjerava anektirati cijelu Zapadnu obalu i Palestince protjerati u Jordan.
Ni Saudijska Arabija ne bi izbjegla kaos balkanizacije i od njenog teritorija bi nastale tri nove države. Meka i Medina, dva najvažnija grada islama, činile bi “autonomnu” i “nezavisnu” državu koja bi štitila najsvetija mjesta islama i to bi bio neutralan entitet. Manja šiitska država, neovisna o Rijadu, kontrolirala bi vlastite resurse i oslobodila se vehabijskog ugnjetavanja kuće Al-Saud, a sunitska država bi ostala na ostatku teritorija. Čak i ako Saudijska Arabija kupuje oružje od Zapada, to joj ne jamči da će izbjeći neoimperijalni plan koji je spreman i za nju.
Nakon Bliskog istoka na redu je sjeverna Afrika, uglavnom Libija, Alžir i Sudan, zemlje koje treba balkanizirati, ali i Afrički rog, kao što se to već dogodilo s Etiopijom i Eritrejom, dvije neprijateljske zemlje, baš kao što se događa u Somaliji, gdje samoproglašena republika Somaliland želi potpunu neovisnost od Mogadiša.

FOTO – Granice Novog Bliskog istoka

Karta Bliskog istoka

Europa – Balkanizacija starog kontinenta

Pad Europe je neizbježan, kao što je bio neizbježan nestanak njezinih bivših carstava. Već dugo vremena Europa nije vladar svijeta, a fenomen neovisnosti je prisutan u svakom kutku kontinenta. U Španjolskoj svoju neovisnost od Madrida traže autonomne regije Katalonija, Galicija i Baskija. Tri regije imaju svoj jezik, kulturu i tradiciju, a zbog snage pokreta za neovisnost je balkanizacija Španjolske bliža nego u Iraku. Sjedinjene Države bi bile bi glavni dobitnik od odijele Europe, jer bi se riješile konkurenta u međunarodnoj areni.
Škotska želi postati nezavisna od Ujedinjenog Kraljevstva već nekoliko desetljeća, Belgija se želi podijeliti na dvije države, na Flandriju koja govori nizozemski, te Valoniju koja govori francuski. Bruxelles bi bio europska multikulturalna neutralna točka. Belgija je srce Europske unije i sjedište NATO pakta i balkanizacija Belgije bi bio izravan udarac integritetu Europe. U Italiji regije Lombardija i Veneto traže veću autonomiju, a zatim samostalnost, dok u Njemačkoj već postoje pokreti koji traže odcjepljenje Bavarske, jedne od najbogatijih pokrajina u zemlji.

Kina i Rusija – Prijetnja secesionističkih pokreta

U Kini postoje muslimani, budisti, kršćani, taoisti, druge manjinske religije i ateisti. Zbog tako velike kulturne raznolikosti postoji nekoliko regija koje su imale problema s Pekingom zbog traženja više autonomije, a u nekim slučajevima i neovisnosti. Tibet već nekoliko desetljeća traži neovisnost i ima punu potporu Zapada. Hong Kong, koji je dio Kine, također traži “oslobođenje” i potpunu neovisnost, jer je njegov politički model prozapadni i to je regija u kojoj je došlo do značajnih ekonomskih pomaka, kao što je slučaj u regiji Macao, koja je u svoje vrijeme bila portugalska kolonija, a sada, baš kao Hong Kong, želi biti neovisna zemlja s vlastitim gospodarstvom. Tajvan, sa svoje strane, uz podršku zapadnih zemalja traži nezavisnost više od pola stoljeća. Bilo je napetosti, gotovo na razini vojne eskalacije, jer Narodna Republika Kina ne priznaje neovisnost Tajvana i kaže da se stranim uplitanjem želi podijeliti njezin teritorij, samo kako bi se azijskog diva oslabio na međunarodnoj razini.
S druge strane, na kineski teritorij je prodrla teroristička prijetnja, a zemlja je pretrpjela više napada u Xinjiangu, regiji bogatoj ugljikovodicima u kojoj  živi najveći broj muslimana u cijeloj zemlji. Tamo se dogodilo mnogo terorističkih napada, iako manjeg intenziteta. Naime, dio muslimanima Xinjianga traži visoki stupanj autonomije, jer tvrde da će samo u takozvanom Istočnom Turkestanu moći zaštititi svoj jezik i religiju, a najradikalniji dijelovi društva traže neovisnost od Kine. U Kini postoji najmanje pet regija koje žele postati neovisne.
Što se tiče Ruske Federacije, plan je sličan onome za Bliski istok. Balkanizacija Rusije je glavni cilj NATO pakta. To znači da treba dati nezavisnost Čečeniji ili stvoriti Kavkaski emirat, dati neovisnost republici Kareliji i tako oslabiti Moskvu.
Za Zapad se raspad Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika nije završio, već je ušao u razdoblje “čekanja”.
Rusija i Kina su najveće zemlje na svijetu, a njihova prosperitetna gospodarstva, njihova obrana i alternativni politički i ekonomski modeli  će dovest do eskalacije napetosti, puno veće od sadašnje. Ako postoji točka bez povratka, to će biti pokušaj balkanizacije ta dva područja, čime bi Zapada uklonio dvije glavne “prijetnje” za uspostavu “novog svjetskog poretka” s centrom u Washingtonu.

U potrazi za sukobima u Latinskoj Americi

Plan za Latinsku Ameriku i Karibe je sličan. Od Meksika do Argentine se nastoje stvoriti “mikro-države”, posebno u Južnoj Americi, gdje postoji veliki teritoriji, “a ima samo 14 zemalja”. Prema podršci raznim skupinama je neoimperijalistički cilj stvoriti barem još 10 zemalja.
Tako bi se postigla veća podjela, a zemlja i bogatstvo bi se na pravedniji način raspodijelili među multinacionalnim kompanijama. Gušenje ne tako davno rasplamsanog osjećaja integracije i jedinstva Latinske Amerike u Venezueli, Nikaragvi i Boliviji bi mogao biti okidač za stvaranje slične situacije kao na Bliskom istoku.
U Boliviji je država Santa Cruz de la Sierra prije nekoliko godina zatražila je neovisnost o La Pazu, ali je ta strategija propala. Vlada Eva Moralesa je nekoliko navrata pokušaje separatističke pobune ugušila u početku. U Ekvadoru je regija Guayaquil željela svoju vlast i oligarhija ovog područja je htjela biti autonomna. Tako je bivši predsjednik Rafael Correa suzbio planove podjele Ekvadora.
Neke druge južnoameričke zone također traže svoju neovisnost, kao Sao Paulo u Brazilu, najbogatiji dio u cijeloj zemlji gdje postoji secesionistički pokret koji traži stvaranje vlastite države. U Kolumbiji je regija koja najviše doprinosi kolumbijskom gospodarstvu Antioquia, a oligarhija ovog područja je predložila stvaranje savezne Antioquie. S druge strane bi Kolumbija mogla izgubiti južnu zemlju, kao što je 1903. izgubila Panamu. Zbog odvajanja od centra bi se mogle odvojiti regije Cauca, Nariño i Putumayo, gdje je većina stanovništva autohtonog podrijetla.
U Venezueli je najbogatija regija u zemlji Zulia, gdje su se čuli glasovi u odvajanju, jer moćni veleposjednici na ovom području ne dijele ideologiju “chavista” i imali bi resurse da budu neovisni, što je danas sve vidljivije. Naime, iza separatističkog pokreta ” Rumbo Propio” stoje SAD i lokalne evangelističke denominacije koje se deklarativno zalažu za federalizam, autonomiju, slobodno tržište i ograničene ovlasti središnje države. Pitanje je trenutka kada bi se pokret mogao iskoristiti, možda radikalizirati i naoružati iz susjednog Brazila, te pokrenuti u sukob s predstavnicima središnjih vlasti.
Mapuches u Argentini i Čileu traže državu na zemlji svojih predaka, a neki teoretičari vjeruju da može doći do pojave države Mapuche. I posljednje, ali ne manje važna, je regija Arequipa u Peruu.
Teorija balkanizacije, pojam koji se od ’90-ih redovito koristi za opis fragmentacije država, ne može se shvatiti kao teorija zavjere. U posljednjih 25 godina su se pojavile “nove” države i politički entiteti, a mnoge zemlje traže neovisnost. Popis nezavisnih zemalja raste vrtoglavo. Početkom devedesetih je “propao” sovjetski blok i 15 nacija je steklo neovisnost. Na našim prostorima za sada imamo šest priznatih i jednu nepriznatu državu.  U posljednja dva desetljeća je stvoren Istočni Timor (2002.), Crna Gora se odijelila od Srbije 2006. godine, a Kosovo proglasilo neovisnost 2008. Konačno je 2011. nastao i Južni Sudan. Uzimajući ovo kao referencu, nadolazeća geopolitička podjela može biti vrlo velika. Rusija i Kina su uspješno suzbili separatističke pokrete i političke zahtjeve elita u Hong Kongu i Macau, ali su ideje i dalje vrlo žive i imaju pomoć iz inozemstva, posebno u Xinjianu i Tibetu ili ruskom Sjevernom Kavkazu. Iran ima manje problema od drugih, ali stalno mora biti na oprezu, posebno na sjeverozapadu s većinskim kurdskim stanovništvom i južno u Balučistanu. Irak je prošle godine otklonio prijetnju kurdskog separatizma, ali je morala intervenirati vojska, što znači da projekt nezavisnog Kurdistana nije mrtav. Isto vrijedi za sva navedena područja, uključujući Europu u kojoj se sve nastoji ostvariti okviru ustava, kao što je slučaj sa Škotskom, ali često i izvan zakonskim okvira, kao što je slučaj sa Španjolskom. XXI stoljeće može biti razdoblje nastanka mikro-država. Podijeljeno čovječanstvo i oni koji nas kontroliraju iz sjene bi tako i dalje dominirali svijetom. Zato treba prepoznati i spriječiti balkanizaciju svijeta. Nitko od nas nije izolirani otok, stoga će velike i male nacije osjetiti posljedice ove zlokobne politike bilo gdje u svijetu se provodila.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
64 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Pantsir S1
Gost
Pantsir S1
2 godine prije

A da li dve, u tekstu navedene, svetske sile, vode proxy rat u SAD?Jedna je na strani Trampa, a druga je na strani tzv “duboke drzave”.Balkanizacija nikoga ne ostavlja ravnodusnim.

hribar
Gost
hribar
2 godine prije
Reply to  Pantsir S1

preneseno: “Divide et impera (hrvatski Podijeli pa vladaj) [1] jedna je od najpoznatijih latinskih izreka koja se pripisuje Juliju Cezaru. [2] Od njegovih vremena jedna je od vrhunskih maksima politike i sociologije, u znanosti o vladanju. Ona predstavlja kombinaciju političkih, vojnih i ekonomskih strategija koja omogućuju uspon i održavanje moći,… Pročitaj više »

Max
Gost
Max
2 godine prije
Reply to  hribar

Hribar Točno . prvi plus moj.

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  hribar

I to je trajalo do martovskih ida….i onda je Brut rijesio da svijet oslobodi od tog epilepticara ….

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Pantsir S1

“Balkanizacija svijeta” je terminologija koja se u ovom kontekstu koristi na način koji nema veze sa zdravim razumom, a posljedično to onda nema ni cijeli ovaj članak. Stoga se čitatelj s pravom pita što autor članka želi reći i koliko je uopće vjerodostojan? Da je apsurdno ovo što jedan “Balkanac”… Pročitaj više »

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije
Reply to  Kora

Kora@super, jasno uz najbolju volju ti ne razumijes autora clanka. Skroz te razumin. A zaj mi te. Zvucis intelektualno, a opet glupo, kao pokojni Racan. Tri ure bi zna trkeljat sa govornice u saboru a da qurca ni sam nije razumija sta trkelja. Vidis, to tribas rijesit sam sa sobom,… Pročitaj više »

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Buzz

@Buzz
“Žaj je meni” vas nevjernih, neukih i površnih koji ovdje tipično muško-šovinistički plješćete jedan drugome misleći da si na taj način dajete intelektualni legitimitet, ali što se može.

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  Kora

Kora ne prolivaj suze zbog necega i nekoga ko to pise ….Pa svi znaju da je USA tamnica vlastitog naroda ….Balkan stoji uvijek u pozitivnom kontekstu kao sto to Branimir Johny Stulic napisa i otpjeva …. Nismo mi krivi sto je standard pokvario ljude pa jedu g….na i sanjare …… Pročitaj više »

MDM
Gost
MDM
2 godine prije
Reply to  Perun

Znaš li ti o kojem on to Balkanu pjeva?
Balkane, Balkane, Balkane moj
Budi mi silan i dobro mi stoj

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Kora

…balkanizacija???….to ti je ono kada narodi govore istim ili sličnim jezikom a nazivaju ga i dvore posebnim…to ti je divide i et impera….zašto amerikanci ne zovu jezik američkim već po kolonizatorima i okupatorima….zašto austrijanci ne zovu jezik austrijskim već po sjevernim hegemonima protiv kojih su ratovali stotinama godina…zašto…zato što gospodarima… Pročitaj više »

RoPe
Gost
RoPe
2 godine prije
Reply to  igi

Igi, govore istim jezikom od kulturocida koji je počeo 1918. Ako se malo proseces po hrvatskim arhivama i pročitaš recimo Daniczu Horvatzku, Slavonsku y Dalmatinzku onda ćeš vidjeti da je Hrvatski jezik, pogotovo onaj iz sjeverne Hrvatske bliži poljskom i ruskom nego srpskom. Isto tako neke autohtone rijeci kao npr… Pročitaj više »

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  RoPe

…..da tako je….miroslav krleža i josip broz tito pa i poglavnik ante pavelić koji je 1920 i neke radio u beogradu kao odvjetnik do 1918. govorili su jezikom nerazumljivim za beogradske srbe te su bili poslje primorani da uće i pišu – srpski….eto čudni su putevi gospodnji….ja npr. u zagorju… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

O ostalom sam pisao i previše puta ali da podsetim šta sam rekao za sever Afrike i Blistok: Blistok će u konačnoj podeli biti deo Istoka (možda Izrael ostane “nesvrstan” ako uopšte opstane), toga je i SAD svesna ali sve što tamo radi je stvaranje privremene tampon zone dok sever… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Planira se balkanizacija veceg obima. I kod nas procesi nisu zavrseni. Treba jos usitnjavanja. I Slovenija im je prevelika, a da ne govorim o ostalima.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  tihobl

@tihobl “Balkanizacija” – u obimu i obliku koji se ovdje sugerira – Balkancima uopće nije u planu niti ju oni imaju mogućnosti provesti prema “zadanim geopolitičkim standardima” sve i kad bi to nastojali. Međutim, mogla bi se s Balkana na svijet proširiti jedna drugačija “izacija” koja tom istom svijetu također… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Kora

Sa Balkana su se, ‘da prostite’, proširile – psovke. Od Španjolske do Poljske…
Btw, ima jedan narod na Balkanu planova…

Neko ime
Gost
Neko ime
2 godine prije

I zadnji pokusaj imperijalistickog poduhvata ovih razmjera je zapoceo demontazom istitucionalnog svjetskog poretka… Znaci, ako se jenkiji, odnosno, da ne ulazimo u finese, one elite koje Sad koriste instrumentalizirajuci ih za vlastite korporativno-nadnacionalne interese, vrate u okvire UN poretka, ukljucujuci i druge medjunarodne dogovore, kao npr. WTO i sl, onda… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Neko ime

Ma ja sam veliki optimista – bolje vreme SIGURNO dolazi! Ali posle ovog koje je tek počelo.

milan
Gost
milan
2 godine prije

Treba imati na umu da danas svijetom, ovakvim neprekonfiguriranim Vladaju lopovi, prevaranti, kriminalci i ubojice sa demokratskim dozvolama za ubistva. Premda im, politicarima, to nije u etickom portfolijumu ali zarad viseg cilja eto ponekad se i ubistva dese, jest malo cesto i masovno. Sokrat ( 470-399 р.п.е.) Demokracija се platiti… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  milan

milan
Ovo sam vidjela sinoć u nekim starim komentarima. Gdje to točno piše? Tj izvor podataka. O Sokratu znamo ono što je napisao Platon. I uglavnom su dijalozi (majeutika).

naš čoek
Gost
naš čoek
2 godine prije

dao bog da se balkanizira svijet! i red bi bio jer je ovdje centar svijeta i ishodište (ove) civilizacije. e, da se balkanizira..eheej sreće! da se čovječanstvo posveti općenarodnim radostima široke duše i gostoprimstva, uzimajući sve sladostrasti života u sreći, zdravlju i junaštvu.. općeći sa Prirodom održivo, samoodrživo i ljudski..… Pročitaj više »

naš čoek
Gost
naš čoek
2 godine prije
Reply to  naš čoek

lako za svijet, rebalkanizirajmo mi sebe, ljudi!

naš čoek
Gost
naš čoek
2 godine prije
Reply to  naš čoek

e,al kad pogledaš.. recimo, naš Balkanac, Dukljanin Dioklecijan… spasi carstvo, utvrdi međe, na vrhuncu slave ode kuć’..
pa najveći ‘osvajač’ svih vremena Aleksandar Makedonski više knjižara otvorio nego dušmana pobio..
nema nam ni početka ni kraja, živjeli mi

naš čoek
Gost
naš čoek
2 godine prije
Reply to  naš čoek

onda imaš Eshil, Sofoklo, Pitagora, ovaj-onaj, Platon, Marko Polo, Matija Gubec… eej!!

naš čoek
Gost
naš čoek
2 godine prije
Reply to  naš čoek

evo, i naš Homer- prvi u desetercu piso (na ćirilicu, se raz(u)me):))

naš čoek
Gost
naš čoek
2 godine prije
Reply to  naš čoek

e, pravi primjer i uzor balkanizacije: Vinčanska/Vučedolska/Starčevačka kultura.. prvo (proto)pismo, kalendar, peć na centralno… ali i dvije hiljade godina bez rata

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije
Reply to  naš čoek

balkan kao i bliski istok – na putu svima. stvorio civilizacije i dostignuca ali u drugim vremenima; kad je bilo malo ljudi pa prometna guzva nije izazivala kaos.
prometno mjesto omogucava prosperitet dok se ne pojavi stampedo.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

Sasvim je sigurno, da se ide prema bipolarnosti…. USrA sa svim instrumentima prisile, od finansijskih, preko ekonomskih, pa sve do direktno vojnih hoče, da stabilizira svoj utjecaj u tako zvanom zapadu, koji če ostat u dollarskoj zoni utjecaja… Jasno je, da če biti druga zona Sio-Ruska ( mogli bi reči… Pročitaj više »

spartak
Gost
spartak
2 godine prije

A da Kina, RF i druge suverene zemlje uzvrate te malo porade i na balkanizaciji Imperija zla? Uspješna provedba toga riješila bi svijet mnogih problema i spasila ga od nuklearne katastrofe. A razloga za segmentaciju Usanije ima itekako: povijesne razlike sjevera i juga još uvijek, povijesna nepravda prema Meksiku (potrebna… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  spartak

Spartak My thoughts exactly. Ali, ništa od onog s Californijom 2016. Papla maca. I , naravno, ništa u medijima. Texas je 2018. trebao imati isto referendum o odcjepljenju. Zabranjeno. Nisu ludi. Ovako to lijepo globalisti sve kontroliraju. ” Tako bi se postigla veća podjela, a zemlja i bogatstvo bi se… Pročitaj više »

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Lucija

@Lucija “California 2016.” i “Texas 2018.” su neizbježni. Naime, tako zahtijeva Božja pravda i nema te cionističko-medijske cenzure koja će spriječiti fragmentaciju SAD-a… i još pokoje “cionističke utvrde”. S tim u vezi, pokušaj tzv. “balkanizacije” Jedne Svete Katoličke i Apostolske Crkve, odnosno njezine cionizacije (što, između ostaloga, podrazumijeva i njezinu… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Kora

Kora Neznam jeste čuli: Goldman Sachs. Oni isti što su muljali oko duga Grčke, bili su vrsta revizora za Vatikansku banku (ne bih sada o tome da je Isus istjerao mjenjače iz hrama). Valjda ste čuli da tamo nešto ne štima? Ne bih ni o ogromnim količinama zlata koje bi… Pročitaj više »

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Lucija

@Lucija
Neka se ne uznemiruje srce Vaše, poruka je Našeg Gospodina… jer On će prokazati sve lažne “katoličke svećenike” i njihova nedjela unutar i izvan Crkve, ali i posvetiti sve istinske katoličke pastire i njihova djela.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  spartak

A malo apeninizacije Iberijskog poluotoka?
Balkanizacija postaje dosadna?

MiLo
Gost
MiLo
2 godine prije

Naravno da su planirali ,sankcionisali ,ratovali za svoju prevlast u svijetu zar bi neko razuman drugacije postupio. A podjela ce se desiti na nivou petrodolara i petrojuana i to je to, ostaje da se vidi ko ce nama gospodar biti ja licno mislim petrodolar aki neka vrijeme pokaze kako ce… Pročitaj više »

eks
Gost
eks
2 godine prije

Svo zlo dolazi iz Amerike. Haug.

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije
Reply to  eks

Trubim to 20 godina.

milan
Gost
milan
2 godine prije
Reply to  Tomica

Tomica, malo 🙂

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije
Reply to  milan

Milane, malo O – nismo svi vidoviti

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije
Reply to  Tomica

@milan
Sa smajlićem ima smisla. Na PC-u ga ne vidim, samo kockicu. Ispričavam se.

mane
Gost
mane
2 godine prije

evropi za opstanak je potreban barbarogenije

Neko ime
Gost
Neko ime
2 godine prije
Reply to  mane

Konkurencija je zestoka za to radno mjesto: Weber, Timermmans, Verhofstadt, i na kraju predstavnica “svih” ljudskih prava, zelenih, ženskih, migracijskih, socijalnih, nastavi niz…
Uglavnom, na opce zadovoljstvo, zaboravljajuci rijeci slavnog Sokrata, i naseg @Milana, svi bi više demokracije i raznih prava, al se ne zna na ciji racun…

onaj..... Dalton
Gost
onaj..... Dalton
2 godine prije

“Ponovna izgradnja američke obrane: strategija, snage i izvori za novo stoljeće” (Rebuilding America’s Defenses: Strategy, Forces and Resources For a New Century). Taj su dokument sastavili neokonzervativci iz Projekta za novo američko stoljeće. Najvažniji suvremeni nekonzervativni ideolozi na polju međunarodnih odnosa i vanjske politike su Robert Kagan, William Kristol (sin… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije

Bravo, Daltone. 🙌 Inteligencija i znanje. Ovdje ima vrlo inteligentnih ljudi, ali im fali – znanja. Iskreno, ono što sam očekivala i ranije, a spominjalo se i prije par dana: ” …Novo razmještanje američkih snaga kao odgovor na strateške realitete 21. st. premještanjem stalno smještenih snaga u Jugoistočnu Europu …”… Pročitaj više »

onaj........ Dalton
Gost
onaj........ Dalton
2 godine prije
Reply to  Lucija

@Lucija Kad se stablo ruši, iverje leti! Revolucionarno opravdanje za žrtvovanje malih ljudi zbog velikog cilja. Opustite se, draga. Nama ne prijeti nikakva budućnost. Na ulazu u naš lokalni sokak već izvjesno vrijeme stoji natpis: piši kući propalo. Pun je šarmera bez pokrića. Švercera vlastitog života, što bi rekao Kangrga.… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije

Tko pod drugim jamu kopa…
Ili, dopusti bezvlašće i tiraniju, pa će i tebi pokucati na vrata…😁

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Lucija

@Lucija Specifično “bezvlašće i tiranija” o kojima govorite nisu “autentični proizvodi” samih naroda koji žive na prostoru Balkana, nego su nastali u “cionističkoj radionici” kako bi se implementirali diljem svijeta. To podrazumijeva bilo koju zajednicu, narod i civilizaciju, odnosno teritorij, državu i regiju… bilo u Europi, bilo na Bliskom i… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Kora

@Kora:
Panjenka Svetrešnji !
Oprosti nam !

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije

A balkanizacija USA? Jeli radi neko na tome? I kako? Sta imamo tamo? Srednju klasu koja je pala sa 60 na 25 % stanovnistva, podrucja „stalnog Treceg Sveta“, gated communities, vladara kojeg je dosao na vlast pomocu krezubih i sada apeluje svima opste fasistoidnim, ekonomiju koja se zasniva na izdavanju… Pročitaj više »

Splitexpress
Gost
Splitexpress
2 godine prije
Reply to  Red Dog

Balkanizacija USA je moguća i opasna za vladajuću oligarhiju,trećina USA govori španjolski,množe se kao Šiptari,a Teksas i Kalifornija su i tako ratom otkinute Meksiku?Sa tim dodatkom Meksiko bi bio jak kao USA?

nekoime
Gost
nekoime
2 godine prije

Koliko ono Amerikanaca koristi Španjolski jezik kao materinji? Blizu 50%? Valjda se neće Balkan Amerikanizirati?

Štef
Gost
Štef
2 godine prije

Azra
https://www.youtube.com/watch?v=vVOUrPyNfh8
Jedino utješno je što smo i “mi” nekome uzor, a razočaravajuće je što ima toliko budala širom svijeta koji se daju izmanipulirati.
Udri Johny!!

Splitexpress
Gost
Splitexpress
2 godine prije

USA je na početku stvarala položaj hegemona slučajno,zahvaljujući 1.i 2.svj.ratu,a poslije je tražila način da položaj održi?Globalizam je zamišljen da se svijetu proda priča o svjetskom pokretu u interesu svih,gdje će svi biti jednaki,ali prešućeno je da će neki ustvari biti jednakiji?Ali,omakla im se Kina a Indija tek stiže?Rusija je… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Balkanizacija Evrope ili mozda Europeizacija Balkana ……Nemojte stavljati u negativan text geografski pojam i generalizurati negativno dio Evrope i Svijeta …..Na tom prostoru postoji i duhovno i materijalno nasljedje koje je utkano u Svjetsku kulturnu bastinu pa tek onda u ,,euRopsku uniju”….Gsp N.Babic biraj rijeci kada kada govoris o tom… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Samo za postovane citaoce portala Lgicno.Hr jedna pjesma ,Makedonska …. ovo zapjevam kada mi je u zivotu tesko ,da se ne izgubim i pokleknem …. Mislim da je zna puno ljudi koji vode porijeklo sa BALKANSKIH PROSTORA.. Zajdi, zajdi jasno sonce zajdi pomraci se i ti jasna le, mesecino zajdi,… Pročitaj više »

DažBog
Gost
DažBog
2 godine prije
Reply to  Perun

Perune, jos pustis Boru Dugića sa frulom na “jedan dah”

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  DažBog

Bora Dugic Sumadinac ….Carobnjak sa frulom….Svidja mi se ….

Miro
Gost
Miro
2 godine prije

Evo opet neka Amerika. U Evropi stvara se Kalergijev plan koji nema veze sa Amerikom nego da Evropske bankarske i druge elite ocuvaju svoju poziciju i da imaji potpunu kontrolu nad Evropom i europljanima. Inače EU nije nikakav konkurent Ameriki jer da je to trebala bi bit konfederalizirana odnosno united… Pročitaj više »

Magica Istarska
Gost
Magica Istarska
2 godine prije

Kindžali satan1 I Cirkon su spremni da potope svaku pomisao o suverenom pokoravanju svijeta tko nevjeruje uvjeriti će se…..ubrzo

Milko Milakovic
Gost
Milko Milakovic
2 godine prije

Nije to moguće provesti u djelo bez atomskog rata ili velikog 3sv.rata i ogromnih žrtava. Ovi svi navedeni su naoružani do zuba. Svijet se ubrzano naoružava i da bi krenuo u takav projekt tu će biti krvi sljedećih 50-100 godina. Veliki igrači će bacati velike bombe a najmanji će izginuti.… Pročitaj više »

Kardinale
Gost
Kardinale
2 godine prije

Sauron Rotschild preko raznih rotary tkz humanih klubova radi punom parom. Podjeli malo karijera i zlatnika na strateskim mjestima i eto pakla za naložiti. Vjera i antagonizam budaletina njemu slatki alat.

Karma
Gost
Karma
2 godine prije

Fascinira me jedan detalj. Siromašan srbin i hrvat se el classico ne podnose a oba u kontejneru traže boce i hranu. Dobro su glasali na prošlim izborima ?

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Kreatori politicke doktrine USA izgleda pokusavaju kriminalizirati ostatak planete Zemlje ….Kao da svaka napredna i progresivna idea ili bilo sto drugo nastalo van granica USA je lose i nedemokratski ….Cega kod se ta USA nacija dohvati sve upropasti ….bukvalno receno sve ….USA savršeno pokazuje koliko ludilo i egoizam idu ruku… Pročitaj više »

Borna2
Gost
Borna2
2 godine prije

Ne treba zaboraviti i novo proširenje granica Izraela

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik