Balkanizacija na globalnoj razini – Pokušaj hegemona da ponovno iscrta granice svijeta

balkanizacija
64 komentara

Dugoročni plan Sjedinjenih Država je stvaranjem etničkih i vjerskih sukoba podijeliti svijet i tako očuvati svoju hegemoniju. “11 rujan 2001. je bio samo uvod u ono što su planirali za nas”, napisao je Daniel Estulin.

Sjedinjene Države znaju da je jedini način da održe hegemoniju očuvati vojnu, znanstvenu i ekonomsku kontrole u cijelom svijetu, a dugoročni plan je podijeliti cijeli svijet. Stvaranje etničkih i vjerskih sukoba podsjeća da ratove na Balkanu u bivšoj Jugoslaviji. Taj model se želi primjenjivati diljem svijeta, a posljedice takve politike su kriza na Bliskom istoku, kojeg SAD žele fragmentirati, a zatim nastaviti s Europom, Afrikom, Latinskom Amerikom, Kinom i Rusijom.

Bliski istok, sjever Afrike i Afrički rog – Početak geopolitičkog eksperimenta

Ponovno crtanje svih granica Bliskog istoka je glavni cilj Izraela, NATO pakta i Sjedinjenih Država, koji žele ovladati tim geopolitičkim prostorom i stvoriti novi sporazum Sykes-Picot. Dio plana je stvaranje Kurdistana, drugog Izraela na tom području, koji bi nastao od teritorija Sirije, Turske, Irana i Iraka.
Drugi cilj je balkanizacija Irana, uz korištenje njegovih jezičnih, kulturnih, vjerskih i etničkih razlika. Od Irana se nastoje uzeti teritoriji i stvoriti Veliki Azerbejdžan, Veliki Turkmenistan, Kurdistan, Arabistan, te Balučistan koji bi uzeo i pakistanski teritorija, a ostatak bi bio perzijska država.
Plan za Irak, kojeg je tako gorljivo promovirao Joe Biden za vrijeme Obame, bio je podijeliti zemlju na kurdsku, sunitsku i šiitsku državu. Jemen bi se podijelio u dvije države, a Afganistan, Pakistan i Egipat bi također ostali bez dijela teritorija.
Čak i zemlje poput Jordana, iako su se udružile sa Zapadom, postale bi novi dom Palestincima, jer Izrael namjerava anektirati cijelu Zapadnu obalu i Palestince protjerati u Jordan.
Ni Saudijska Arabija ne bi izbjegla kaos balkanizacije i od njenog teritorija bi nastale tri nove države. Meka i Medina, dva najvažnija grada islama, činile bi “autonomnu” i “nezavisnu” državu koja bi štitila najsvetija mjesta islama i to bi bio neutralan entitet. Manja šiitska država, neovisna o Rijadu, kontrolirala bi vlastite resurse i oslobodila se vehabijskog ugnjetavanja kuće Al-Saud, a sunitska država bi ostala na ostatku teritorija. Čak i ako Saudijska Arabija kupuje oružje od Zapada, to joj ne jamči da će izbjeći neoimperijalni plan koji je spreman i za nju.
Nakon Bliskog istoka na redu je sjeverna Afrika, uglavnom Libija, Alžir i Sudan, zemlje koje treba balkanizirati, ali i Afrički rog, kao što se to već dogodilo s Etiopijom i Eritrejom, dvije neprijateljske zemlje, baš kao što se događa u Somaliji, gdje samoproglašena republika Somaliland želi potpunu neovisnost od Mogadiša.

FOTO – Granice Novog Bliskog istoka

Karta Bliskog istoka

Europa – Balkanizacija starog kontinenta

Pad Europe je neizbježan, kao što je bio neizbježan nestanak njezinih bivših carstava. Već dugo vremena Europa nije vladar svijeta, a fenomen neovisnosti je prisutan u svakom kutku kontinenta. U Španjolskoj svoju neovisnost od Madrida traže autonomne regije Katalonija, Galicija i Baskija. Tri regije imaju svoj jezik, kulturu i tradiciju, a zbog snage pokreta za neovisnost je balkanizacija Španjolske bliža nego u Iraku. Sjedinjene Države bi bile bi glavni dobitnik od odijele Europe, jer bi se riješile konkurenta u međunarodnoj areni.
Škotska želi postati nezavisna od Ujedinjenog Kraljevstva već nekoliko desetljeća, Belgija se želi podijeliti na dvije države, na Flandriju koja govori nizozemski, te Valoniju koja govori francuski. Bruxelles bi bio europska multikulturalna neutralna točka. Belgija je srce Europske unije i sjedište NATO pakta i balkanizacija Belgije bi bio izravan udarac integritetu Europe. U Italiji regije Lombardija i Veneto traže veću autonomiju, a zatim samostalnost, dok u Njemačkoj već postoje pokreti koji traže odcjepljenje Bavarske, jedne od najbogatijih pokrajina u zemlji.

Kina i Rusija – Prijetnja secesionističkih pokreta

U Kini postoje muslimani, budisti, kršćani, taoisti, druge manjinske religije i ateisti. Zbog tako velike kulturne raznolikosti postoji nekoliko regija koje su imale problema s Pekingom zbog traženja više autonomije, a u nekim slučajevima i neovisnosti. Tibet već nekoliko desetljeća traži neovisnost i ima punu potporu Zapada. Hong Kong, koji je dio Kine, također traži “oslobođenje” i potpunu neovisnost, jer je njegov politički model prozapadni i to je regija u kojoj je došlo do značajnih ekonomskih pomaka, kao što je slučaj u regiji Macao, koja je u svoje vrijeme bila portugalska kolonija, a sada, baš kao Hong Kong, želi biti neovisna zemlja s vlastitim gospodarstvom. Tajvan, sa svoje strane, uz podršku zapadnih zemalja traži nezavisnost više od pola stoljeća. Bilo je napetosti, gotovo na razini vojne eskalacije, jer Narodna Republika Kina ne priznaje neovisnost Tajvana i kaže da se stranim uplitanjem želi podijeliti njezin teritorij, samo kako bi se azijskog diva oslabio na međunarodnoj razini.
S druge strane, na kineski teritorij je prodrla teroristička prijetnja, a zemlja je pretrpjela više napada u Xinjiangu, regiji bogatoj ugljikovodicima u kojoj  živi najveći broj muslimana u cijeloj zemlji. Tamo se dogodilo mnogo terorističkih napada, iako manjeg intenziteta. Naime, dio muslimanima Xinjianga traži visoki stupanj autonomije, jer tvrde da će samo u takozvanom Istočnom Turkestanu moći zaštititi svoj jezik i religiju, a najradikalniji dijelovi društva traže neovisnost od Kine. U Kini postoji najmanje pet regija koje žele postati neovisne.
Što se tiče Ruske Federacije, plan je sličan onome za Bliski istok. Balkanizacija Rusije je glavni cilj NATO pakta. To znači da treba dati nezavisnost Čečeniji ili stvoriti Kavkaski emirat, dati neovisnost republici Kareliji i tako oslabiti Moskvu.
Za Zapad se raspad Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika nije završio, već je ušao u razdoblje “čekanja”.
Rusija i Kina su najveće zemlje na svijetu, a njihova prosperitetna gospodarstva, njihova obrana i alternativni politički i ekonomski modeli  će dovest do eskalacije napetosti, puno veće od sadašnje. Ako postoji točka bez povratka, to će biti pokušaj balkanizacije ta dva područja, čime bi Zapada uklonio dvije glavne “prijetnje” za uspostavu “novog svjetskog poretka” s centrom u Washingtonu.

U potrazi za sukobima u Latinskoj Americi

Plan za Latinsku Ameriku i Karibe je sličan. Od Meksika do Argentine se nastoje stvoriti “mikro-države”, posebno u Južnoj Americi, gdje postoji veliki teritoriji, “a ima samo 14 zemalja”. Prema podršci raznim skupinama je neoimperijalistički cilj stvoriti barem još 10 zemalja.
Tako bi se postigla veća podjela, a zemlja i bogatstvo bi se na pravedniji način raspodijelili među multinacionalnim kompanijama. Gušenje ne tako davno rasplamsanog osjećaja integracije i jedinstva Latinske Amerike u Venezueli, Nikaragvi i Boliviji bi mogao biti okidač za stvaranje slične situacije kao na Bliskom istoku.
U Boliviji je država Santa Cruz de la Sierra prije nekoliko godina zatražila je neovisnost o La Pazu, ali je ta strategija propala. Vlada Eva Moralesa je nekoliko navrata pokušaje separatističke pobune ugušila u početku. U Ekvadoru je regija Guayaquil željela svoju vlast i oligarhija ovog područja je htjela biti autonomna. Tako je bivši predsjednik Rafael Correa suzbio planove podjele Ekvadora.
Neke druge južnoameričke zone također traže svoju neovisnost, kao Sao Paulo u Brazilu, najbogatiji dio u cijeloj zemlji gdje postoji secesionistički pokret koji traži stvaranje vlastite države. U Kolumbiji je regija koja najviše doprinosi kolumbijskom gospodarstvu Antioquia, a oligarhija ovog područja je predložila stvaranje savezne Antioquie. S druge strane bi Kolumbija mogla izgubiti južnu zemlju, kao što je 1903. izgubila Panamu. Zbog odvajanja od centra bi se mogle odvojiti regije Cauca, Nariño i Putumayo, gdje je većina stanovništva autohtonog podrijetla.
U Venezueli je najbogatija regija u zemlji Zulia, gdje su se čuli glasovi u odvajanju, jer moćni veleposjednici na ovom području ne dijele ideologiju “chavista” i imali bi resurse da budu neovisni, što je danas sve vidljivije. Naime, iza separatističkog pokreta ” Rumbo Propio” stoje SAD i lokalne evangelističke denominacije koje se deklarativno zalažu za federalizam, autonomiju, slobodno tržište i ograničene ovlasti središnje države. Pitanje je trenutka kada bi se pokret mogao iskoristiti, možda radikalizirati i naoružati iz susjednog Brazila, te pokrenuti u sukob s predstavnicima središnjih vlasti.
Mapuches u Argentini i Čileu traže državu na zemlji svojih predaka, a neki teoretičari vjeruju da može doći do pojave države Mapuche. I posljednje, ali ne manje važna, je regija Arequipa u Peruu.
Teorija balkanizacije, pojam koji se od ’90-ih redovito koristi za opis fragmentacije država, ne može se shvatiti kao teorija zavjere. U posljednjih 25 godina su se pojavile “nove” države i politički entiteti, a mnoge zemlje traže neovisnost. Popis nezavisnih zemalja raste vrtoglavo. Početkom devedesetih je “propao” sovjetski blok i 15 nacija je steklo neovisnost. Na našim prostorima za sada imamo šest priznatih i jednu nepriznatu državu.  U posljednja dva desetljeća je stvoren Istočni Timor (2002.), Crna Gora se odijelila od Srbije 2006. godine, a Kosovo proglasilo neovisnost 2008. Konačno je 2011. nastao i Južni Sudan. Uzimajući ovo kao referencu, nadolazeća geopolitička podjela može biti vrlo velika. Rusija i Kina su uspješno suzbili separatističke pokrete i političke zahtjeve elita u Hong Kongu i Macau, ali su ideje i dalje vrlo žive i imaju pomoć iz inozemstva, posebno u Xinjianu i Tibetu ili ruskom Sjevernom Kavkazu. Iran ima manje problema od drugih, ali stalno mora biti na oprezu, posebno na sjeverozapadu s većinskim kurdskim stanovništvom i južno u Balučistanu. Irak je prošle godine otklonio prijetnju kurdskog separatizma, ali je morala intervenirati vojska, što znači da projekt nezavisnog Kurdistana nije mrtav. Isto vrijedi za sva navedena područja, uključujući Europu u kojoj se sve nastoji ostvariti okviru ustava, kao što je slučaj sa Škotskom, ali često i izvan zakonskim okvira, kao što je slučaj sa Španjolskom. XXI stoljeće može biti razdoblje nastanka mikro-država. Podijeljeno čovječanstvo i oni koji nas kontroliraju iz sjene bi tako i dalje dominirali svijetom. Zato treba prepoznati i spriječiti balkanizaciju svijeta. Nitko od nas nije izolirani otok, stoga će velike i male nacije osjetiti posljedice ove zlokobne politike bilo gdje u svijetu se provodila.

Pretplatiti se
Obavijesti o
64 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pantsir S1
4 godine prije

A da li dve, u tekstu navedene, svetske sile, vode proxy rat u SAD?Jedna je na strani Trampa, a druga je na strani tzv “duboke drzave”.Balkanizacija nikoga ne ostavlja ravnodusnim.

shumadinac
4 godine prije

O ostalom sam pisao i previše puta ali da podsetim šta sam rekao za sever Afrike i Blistok: Blistok će u konačnoj podeli biti deo Istoka (možda Izrael ostane “nesvrstan” ako uopšte opstane), toga je i SAD svesna ali sve što tamo radi je stvaranje privremene tampon zone dok sever Afrike ne postane trajna tampon zona – Sredozemno more kao granica Istoka i Zapada. Mislim da se ne planira balkanizacija većeg obima. Ona se oslanja na stvaranje poslušničkih političkih entiteta pri čemu se “demokratija” koristi kao osnovni alat. Već postaje jasno da se takvo korišćenje demokratije napušta, da se prelazi na korišćenje sirove sile (za sada još uvek političko-ekonomske ali je samo pitanje vremena odnosno situacije) što znači direktna vojna osvajanja. Možda ovo nekome, čak većini izgleda preterano – to je samo zato što smo živeli u nekom drugom vremenu, pod drugačijim uslovima i vrednostima. Zato nismo u stanju da… Čitaj više »

Neko ime
4 godine prije

I zadnji pokusaj imperijalistickog poduhvata ovih razmjera je zapoceo demontazom istitucionalnog svjetskog poretka… Znaci, ako se jenkiji, odnosno, da ne ulazimo u finese, one elite koje Sad koriste instrumentalizirajuci ih za vlastite korporativno-nadnacionalne interese, vrate u okvire UN poretka, ukljucujuci i druge medjunarodne dogovore, kao npr. WTO i sl, onda cemo znati da su bili primorani odustati i da su morali prihvatit razmjerni utjecaj u svijetu, u odnosu na vlastite snage (naravno, na nizim razinama, npr. Bez usd-a kao jedine rezervne valute, uz konkurenciju sustavima tipa swift, imf/wb, itd.) I bez bezocnog uplitanja u suverenitet drugih zemalja, prosirenjem vlastite jurisdikcije izvan vlastitog teritorija, a sve to na nacin zlouporabe prethodnih sustava za vlastite koristi E, sad, hoce li bit prvo drugo ili nesto izmedju ovih krajnosti, ostaje da vidimo…ono sto se vremenom smanjuje je vjerojatnost pokretanja globalnog rata krajnjim sredstvima. Naravno, kolega Shumadinac ce reci suprotno, ali boze moj, trebamo… Čitaj više »

milan
4 godine prije

Treba imati na umu da danas svijetom, ovakvim neprekonfiguriranim
Vladaju lopovi, prevaranti, kriminalci i ubojice sa demokratskim
dozvolama za ubistva. Premda im, politicarima, to nije u etickom portfolijumu
ali zarad viseg cilja eto ponekad se i ubistva dese, jest malo cesto i masovno.
Sokrat ( 470-399 р.п.е.)
Demokracija се platiti zato sto се pokusati da
odgovara svima. Siromasni се hteti imetak
bogatih. А demokratija се im to dati. Mladi се
hteti da budu uvazavani kao stari, zеnе се hteti da
budu kao muskarci, stranci се hteti prava starosjedelaca.
А demokracija се im to dati. Lopovi i prevaranti се hteti
vazne drzavne funkcije.
А demokracija се im to dati. А kada lopovi i
prevaranti konacno demokratski preuzmu vlast jer kriminalci
i zlocinci zele moc, nastace gora tiranija nego u vreme Ыlо koje
monarhije ili oligarhije.

naš čoek
4 godine prije

dao bog da se balkanizira svijet! i red bi bio jer je ovdje centar svijeta i ishodište (ove) civilizacije. e, da se balkanizira..eheej sreće! da se čovječanstvo posveti općenarodnim radostima široke duše i gostoprimstva, uzimajući sve sladostrasti života u sreći, zdravlju i junaštvu.. općeći sa Prirodom održivo, samoodrživo i ljudski.. majko mila, to bi bio svijet! samo mala digresija, u toj balkanizaciji treba razdvojiti dobrodušnost od naivnosti (da npr ideš za đubretom koje maše tvojom zastavom i tako to što vodi u bratoubilaštvo i proćerdavanje svega vrijednog).
Jao, šta je balkanski (dinarski, kako očeš) čoek dao svijetu… nesvrstane, samoupravljanje, Tesline svaštarije uklj. internet i radio, pa rećemo i pravo kršćanstvo-arijanstvo/bogumilstvo, deder ljudi balkanizirajmo ove mamlaze uokolo, a ne da oni nas ‘civilizuju’, vode u propast…

Trubadur
4 godine prije

Sasvim je sigurno, da se ide prema bipolarnosti…. USrA sa svim instrumentima prisile, od finansijskih, preko ekonomskih, pa sve do direktno vojnih hoče, da stabilizira svoj utjecaj u tako zvanom zapadu, koji če ostat u dollarskoj zoni utjecaja… Jasno je, da če biti druga zona Sio-Ruska ( mogli bi reči i Šanghajska ) … Pošto je Evropa potpuno nesposobna, da se osamostali, tako vojno, kao i politički i geostrateški nečemo dobit multipolarni svijet…. Dali i koliko te Evrope če bit u dollarskom a koliko če je preko one belt one road projekta preči u sino-ruski tabor, to če još, da se vidi….

spartak
4 godine prije

A da Kina, RF i druge suverene zemlje uzvrate te malo porade i na balkanizaciji Imperija zla? Uspješna provedba toga riješila bi svijet mnogih problema i spasila ga od nuklearne katastrofe.
A razloga za segmentaciju Usanije ima itekako: povijesne razlike sjevera i juga još uvijek, povijesna nepravda prema Meksiku (potrebna koreckija granica), rasna nejednakost, vjerski fundamentalizam, pitanje identiteta, sve već prodor španjolskog jezika, sve veće siromaštvo i socijalne napetosti. Zasad balkanizacija Usanije izgleda nerealno, ali u nekoj budućnosti bi se stanje moglo pogoršati u usanskom društvu i uz malo pomoć izvana moglo bi doći do separatističkih težnji. Pa ako usanska politelita misli da ja Južna Amerika prevelka za tako mali broj država (pa je treba usitniti), i Usanija je prevelika da bi bila jedna država. I nju treba – usitniti.

MiLo
4 godine prije

Naravno da su planirali ,sankcionisali ,ratovali za svoju prevlast u svijetu zar bi neko razuman drugacije postupio. A podjela ce se desiti na nivou petrodolara i petrojuana i to je to, ostaje da se vidi ko ce nama gospodar biti ja licno mislim petrodolar aki neka vrijeme pokaze kako ce biti. Meni licno je svejedno jer mi niti jedan gospodar mio nije.

eks
4 godine prije

Svo zlo dolazi iz Amerike. Haug.

mane
4 godine prije

evropi za opstanak je potreban barbarogenije

onaj..... Dalton
4 godine prije

“Ponovna izgradnja američke obrane: strategija, snage i izvori za novo stoljeće” (Rebuilding America’s Defenses: Strategy, Forces and Resources For a New Century). Taj su dokument sastavili neokonzervativci iz Projekta za novo američko stoljeće. Najvažniji suvremeni nekonzervativni ideolozi na polju međunarodnih odnosa i vanjske politike su Robert Kagan, William Kristol (sin Irvinga Kristola, zajedno s R. Kaganom utemeljitelj Projekta za novo američko stoljeće), Robert Zoellick, Norman Podhoretz i Charles Krauthammer. Projekt za novo američko stoljeće ključna je organizacija koja okuplja najvažnije neokonzervativne mislioce, opinion-makere i političare. Osim Projekta za novo američko stoljeće najvažniji trustovi mozgova (think-tanks) koji okupljaju neokonzervativce u SAD su Američki poduzetnički institut za istraživanje javnih politika (American Enterprise Institute for Public Policy Research), Američki odbor za javna pitanja Izraela (American Israel Public Affairs Committee) i Židovski institut za pitanja nacionalne sigurnosti (Jewish Institute for National Security Affairs). Primarna zadaća dva od ova četiri neokonzervativna trusta mozgova je utjecati… Čitaj više »

Lucija
4 godine prije

Tko pod drugim jamu kopa…
Ili, dopusti bezvlašće i tiraniju, pa će i tebi pokucati na vrata…😁

Red Dog
4 godine prije

A balkanizacija USA?
Jeli radi neko na tome? I kako?
Sta imamo tamo? Srednju klasu koja je pala sa 60 na 25 % stanovnistva, podrucja „stalnog Treceg Sveta“, gated communities, vladara kojeg je dosao na vlast pomocu krezubih i sada apeluje svima opste fasistoidnim, ekonomiju koja se zasniva na izdavanju novca i kredita koji ne mogu biti vraceni, trgovinu koja ce jos povecati troskove americkih konzumenta, konflikte sa maltene svima u svetu i konflikte medu americkim oligarsima.
Ja bih rekao da je zrela da pukne.
Jeli radi neko na tome i kako?

nekoime
4 godine prije

Koliko ono Amerikanaca koristi Španjolski jezik kao materinji? Blizu 50%? Valjda se neće Balkan Amerikanizirati?

Štef
4 godine prije

Azra
https://www.youtube.com/watch?v=vVOUrPyNfh8
Jedino utješno je što smo i “mi” nekome uzor, a razočaravajuće je što ima toliko budala širom svijeta koji se daju izmanipulirati.
Udri Johny!!

Splitexpress
4 godine prije

USA je na početku stvarala položaj hegemona slučajno,zahvaljujući 1.i 2.svj.ratu,a poslije je tražila način da položaj održi?Globalizam je zamišljen da se svijetu proda priča o svjetskom pokretu u interesu svih,gdje će svi biti jednaki,ali prešućeno je da će neki ustvari biti jednakiji?Ali,omakla im se Kina a Indija tek stiže?Rusija je velika,ali ima malo ljudi?Eksperiment usitnjavanje je započeo s Jugoslavijom,pa kada su vidjeli da sa džeparcem,bez vlastite vojne sile,mogu odlično ostvariti ciljeve,mislili su da stvar hoda,ali Sirija je bila točka koju je netko morao zaustaviti,a poslije će svaka takva zamisao niti zatrta u začetku? Jedino sredstvo koje Ameri još imaju je dolar,ali on je i mina u ruci sa skinuti osiguračem?Danas je jasno da se dolari samo štampaju a da nisu pokriveni ni robom a kamoli zlatom,trenutno je to za USA veća mina od svih potencijalnih protivnika? Cijepanje teritorija neće dozvoliti Turska a kamoli Rusija o Kini da se i ne… Čitaj više »

Perun
4 godine prije

Balkanizacija Evrope ili mozda Europeizacija Balkana ……Nemojte stavljati u negativan text geografski pojam i generalizurati negativno dio Evrope i Svijeta …..Na tom prostoru postoji i duhovno i materijalno nasljedje koje je utkano u Svjetsku kulturnu bastinu pa tek onda u ,,euRopsku uniju”….Gsp N.Babic biraj rijeci kada kada govoris o tom dijelu planete Zemlje …..Balkan je sveta zemlja sviju Balkanaca …..Tu na Balkan dolaze na hodocasce tisuce naoruzanih hodocasnika da propagiraju nesto sta vuce korijene sa prostora Balkana …..PRKOS I INAT NEPRIJATELJU ma koliko jak i ohol bio …..Na Balkanu sve pocinje i sve se zavrsava ….Ja ne pljujem u izvor is kojeg sam vodu pio…Slaven Bijelac Slobodan Strijelac…Tu sam rodjen i tu cu svoje kosti ostaviti …..Ne stidim svoga porijekla i ponosan sam sto su mi korijeni Balkanski…..

Perun
4 godine prije

Samo za postovane citaoce portala Lgicno.Hr jedna pjesma ,Makedonska ….
ovo zapjevam kada mi je u zivotu tesko ,da se ne izgubim i pokleknem ….
Mislim da je zna puno ljudi koji vode porijeklo sa BALKANSKIH PROSTORA..
Zajdi, zajdi jasno sonce
zajdi pomraci se
i ti jasna le, mesecino
zajdi, udavi se
Zali goro, zali sestro
dvajza da zaleme
ti za tvojte lisja le, goro
jas za mojta mladost
Tvojte lisja, goro sestro
pak ce ti se vratat
mojta mladost goro le, sestro
nema da se vrati

Miro
4 godine prije

Evo opet neka Amerika. U Evropi stvara se Kalergijev plan koji nema veze sa Amerikom nego da Evropske bankarske i druge elite ocuvaju svoju poziciju i da imaji potpunu kontrolu nad Evropom i europljanima. Inače EU nije nikakav konkurent Ameriki jer da je to trebala bi bit konfederalizirana odnosno united states of Europe

Magica Istarska
4 godine prije

Kindžali satan1 I Cirkon su spremni da potope svaku pomisao o suverenom pokoravanju svijeta tko nevjeruje uvjeriti će se…..ubrzo

Milko Milakovic
4 godine prije

Nije to moguće provesti u djelo bez atomskog rata ili velikog 3sv.rata i ogromnih žrtava. Ovi svi navedeni su naoružani do zuba. Svijet se ubrzano naoružava i da bi krenuo u takav projekt tu će biti krvi sljedećih 50-100 godina. Veliki igrači će bacati velike bombe a najmanji će izginuti.
Balkanizacija je još jedino primjenjiva u Bosni i to na 3 dijela tamo je još mala Juga i to nije završeno. Bosna je pod utjecajem vehabija koje će izazvat rat i onda pomogo vam Alah kreće Bosanski Lonac!

Kardinale
4 godine prije

Sauron Rotschild preko raznih rotary tkz humanih klubova radi punom parom. Podjeli malo karijera i zlatnika na strateskim mjestima i eto pakla za naložiti. Vjera i antagonizam budaletina njemu slatki alat.

Karma
4 godine prije

Fascinira me jedan detalj. Siromašan srbin i hrvat se el classico ne podnose a oba u kontejneru traže boce i hranu. Dobro su glasali na prošlim izborima ?

Perun
4 godine prije

Kreatori politicke doktrine USA izgleda pokusavaju kriminalizirati ostatak planete Zemlje ….Kao da svaka napredna i progresivna idea ili bilo sto drugo nastalo van granica USA je lose i nedemokratski ….Cega kod se ta USA nacija dohvati sve upropasti ….bukvalno receno sve ….USA savršeno pokazuje koliko ludilo i egoizam idu ruku pod ruku. I čine velike korake u kreiranju politike (citaj pravog haosa) sa nesagledivim posljedicama ….

Borna2
4 godine prije

Ne treba zaboraviti i novo proširenje granica Izraela

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.