Britanski prekomorski teritoriji ogorčeni “novim kolonijalnim terorom” Londona

brod britanija
6 komentara

Djevičanski otoci i ostali prekomorski teritoriji Velike Britanije razmatrat će pitanje prekida odnosa s Londonom zbog odluke britanske premijerke Therese May koja planira otkriti poslovne tajne o otocima, piše The Times. Prema riječima čelnika prekomorskih teritorija, namjere britanske vlade podsjećaju na “najgore trenutke iz vremena kolonijalizma”.

Prekomorski teritoriji Velike Britanije razmatraju mogućnost proglašenja neovisnosti od metropole zbog namjere Londona da promijeni njihove financijske sustave, piše The Times.

“Britanski Djevičanski otoci će biti prisiljeni razmotriti prekid svih veza s Ujedinjenim Kraljevstvom”, rekao je bivši guverner ovog teritorija nakon što je Theresa May odlučila objaviti poslovne podatke i tajne o otocima.

Prema britanskom diplomatu Williamu Boydu McClearyu, koji je radio na otocima, “emocije nezaustavljivo rastu” Pristaše transparentnosti su pozdravili planove Therese May kao “pobjedu nad utajom poreza i pranjem novca”, tvrdeći kako netransparentni podaci o poslovanju omogućuju onima koji krše zakone skrivanje njihove imovine.

Čelnici prekomorskih teritorija: “Ovo je vraćanje u eru kolonijalne tiranije”

Čelnici britanskih prekomorskih teritorija se osjećaju kao “podanici vlade Therese May”.

“Ovo ne samo da uništava povjerenje, već dovodi u pitanje naše odnose s Velikom Britanijom i ustavna prava stanovnika otoka”, rekao je premijer Djevičanskih otoka Orlando Smith.

Za suprugu premijera, Lornu Smith, koja obnaša dužnost ministrice financija, plan Londona o prisilnoj objavi registra “nalikuje kolonijalizmu”.

Premijer Kajmanskih otoka, Alden McLaughlin, također je izrazio nezadovoljstvo, ali je istaknuo kako će odluku Londona pokušati osporiti na sudu i neće prekinuti odnose s Velikom Britanijom.

“Akcije Donjeg doma o promjeni zakonodavstva Kajmanskih otoka dosežu razinu kršenja ustava i nalikuju najgorim nepravdama bivše ere kolonijalne tiranije i despotizma”, naglasio je McLachlin.

Britanski Djevičanski Otoci dvije trećine svojih prihoda dobivaju od financijskih usluga i zahtjev za objavljivanjem informacija predstavlja potencijalnu prijetnju”, rekao je William Boyd McCleary.

Prema predstavniku utjecajne organizacije “Prijatelja britanskih prekomorskih teritorija” Robertu Midgleyu, “akcije Therese May će uništiti povjerenje između Ujedinjenog Kraljevstva i prekomorskih teritorija i ponovno probuditi osjećaje kolonijalne vladavine”.

“Zbog toga će ova područja dovesti u pitanje njihov odnos s Londonom”, zaključio je Midgley.

Izvor: The Times

Djevičanski Otoci
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

Pa tko je otvorio offshore financijske kuće tamo? Sad kad su ih počeli koristiti drugi, sve će biti javno, neka bude, ali nek se odvoje i žive od turizma

Špiro
5 godine prije

Priznati te kolonije kao što su priznali Kosovo.

Franjo
5 godine prije

Na britance ne bih trosio rijeci zbunjene zene koje zele biti muskarci a britanski muskarzi nesigurni u svoju seksualnost(dali vise vole muske ili zenske)i pjandure

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI