fbpx

Britanski prekomorski teritoriji ogorčeni “novim kolonijalnim terorom” Londona

brod britanija

Djevičanski otoci i ostali prekomorski teritoriji Velike Britanije razmatrat će pitanje prekida odnosa s Londonom zbog odluke britanske premijerke Therese May koja planira otkriti poslovne tajne o otocima, piše The Times. Prema riječima čelnika prekomorskih teritorija, namjere britanske vlade podsjećaju na “najgore trenutke iz vremena kolonijalizma”.

Prekomorski teritoriji Velike Britanije razmatraju mogućnost proglašenja neovisnosti od metropole zbog namjere Londona da promijeni njihove financijske sustave, piše The Times.

“Britanski Djevičanski otoci će biti prisiljeni razmotriti prekid svih veza s Ujedinjenim Kraljevstvom”, rekao je bivši guverner ovog teritorija nakon što je Theresa May odlučila objaviti poslovne podatke i tajne o otocima.

Prema britanskom diplomatu Williamu Boydu McClearyu, koji je radio na otocima, “emocije nezaustavljivo rastu” Pristaše transparentnosti su pozdravili planove Therese May kao “pobjedu nad utajom poreza i pranjem novca”, tvrdeći kako netransparentni podaci o poslovanju omogućuju onima koji krše zakone skrivanje njihove imovine.

Čelnici prekomorskih teritorija: “Ovo je vraćanje u eru kolonijalne tiranije”

Čelnici britanskih prekomorskih teritorija se osjećaju kao “podanici vlade Therese May”.

“Ovo ne samo da uništava povjerenje, već dovodi u pitanje naše odnose s Velikom Britanijom i ustavna prava stanovnika otoka”, rekao je premijer Djevičanskih otoka Orlando Smith.

Za suprugu premijera, Lornu Smith, koja obnaša dužnost ministrice financija, plan Londona o prisilnoj objavi registra “nalikuje kolonijalizmu”.

Premijer Kajmanskih otoka, Alden McLaughlin, također je izrazio nezadovoljstvo, ali je istaknuo kako će odluku Londona pokušati osporiti na sudu i neće prekinuti odnose s Velikom Britanijom.

“Akcije Donjeg doma o promjeni zakonodavstva Kajmanskih otoka dosežu razinu kršenja ustava i nalikuju najgorim nepravdama bivše ere kolonijalne tiranije i despotizma”, naglasio je McLachlin.

Britanski Djevičanski Otoci dvije trećine svojih prihoda dobivaju od financijskih usluga i zahtjev za objavljivanjem informacija predstavlja potencijalnu prijetnju”, rekao je William Boyd McCleary.

Prema predstavniku utjecajne organizacije “Prijatelja britanskih prekomorskih teritorija” Robertu Midgleyu, “akcije Therese May će uništiti povjerenje između Ujedinjenog Kraljevstva i prekomorskih teritorija i ponovno probuditi osjećaje kolonijalne vladavine”.

“Zbog toga će ova područja dovesti u pitanje njihov odnos s Londonom”, zaključio je Midgley.

Izvor: The Times

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Pa tko je otvorio offshore financijske kuće tamo? Sad kad su ih počeli koristiti drugi, sve će biti javno, neka bude, ali nek se odvoje i žive od turizma

KINŽAL
Gost
KINŽAL
2 godine prije

sad ce tereza kesovija poslati flotu da pokore djevičanske otoke a to bi joj svakako bilo pametnije nego da se zahebavaju po ruskim granicama

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  KINŽAL

Ne porediti divu sa ovom ludom….

hohoho
Gost
hohoho
2 godine prije

Otocani su se sad kao osjetili uvredenima sta ih je kraljica podsjetila da su samo kolonija koja o nicem bitnom ne odlucuje…smijesno. Oni bi kao prekinuli odnose preko suda ahahahaha kao da su ih Englezi preko suda osvojili.

Špiro
Gost
Špiro
2 godine prije

Priznati te kolonije kao što su priznali Kosovo.

Franjo
Gost
Franjo
2 godine prije

Na britance ne bih trosio rijeci zbunjene zene koje zele biti muskarci a britanski muskarzi nesigurni u svoju seksualnost(dali vise vole muske ili zenske)i pjandure

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik